Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell citromtortát készíteni? fórum

Hogyan kell citromtortát készíteni? (tudásbázis kérdés)


13. ina87
2017. jún. 18. 18:17
okosabb lenél ha megnéznéd egy citromtortás receptet
12. tinendo (válaszként erre: 11. - Ancika)
2007. jan. 4. 16:24
Oké. :))
11. Ancika (válaszként erre: 10. - Tinendo)
2007. jan. 4. 16:16
Köszönöm :))).. fejben tartom ;)
10. tinendo (válaszként erre: 9. - Ancika)
2007. jan. 4. 16:08

Ez azért túlzás! ;)

De ha tudok segíteni, szívesen teszem. :))

9. Ancika (válaszként erre: 8. - Tinendo)
2007. jan. 4. 15:35
Tündér!! Pussz! :D
2007. jan. 4. 15:35

Remélem tudtam segíteni. :))

Válogass kedvedre!

2007. jan. 4. 15:34

Citromtorta:

Hozzávalók:

22 dkg rétesliszt,

30 dkg cukor,

kis víz,

7 tojás,

1/2 csomag sütőpor,

citromhéj.


Krém: 3 dl tej,

3 dkg liszt,

10 dkg porcukor,

15 dkg vaj,

1 citrom leve.


Citrommáz:

20 dkg porcukor,

1 tojásfehérje,

1 citrom leve.


A cukrot annyi vízzel, ami befedi, sűrű sziruppá főzzük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és keverés közben hozzáöntjük a forró szirupot, és az elhabart tojássárgáját. Jól összekeverjük, belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Belereszeljük a citromhéjat, és vigyázva összekeverjük. Kikent, lisztezett formába öntjük, előmelegített, mérsékelt sütőben sütjük.


Elkészítjük a krémet: a lisztet és a fele cukrot elhabarjuk a tejben, és keverés közben sűrűre főzzük. A vajat a másik 10 dkg cukorral kikeverjük, belecsepegtetjük a citromlevet. Még egyszer átkeverjük a kihűlt péppel. A kihűlt tortát 3 felé vágjuk, megtöltjük a krémmel. Tetejére citrommáz kerül, ehhez a porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével keverjük, míg a máz megsűrűsödik

2007. jan. 4. 15:32

Habos citromtorta:


Hozzávalók:


tésztához:

12 dkg liszt,

4 dkg vaj,

8 dkg porcukor,

1 db tojás.


krémhez:

3 és fél dl tej,

3 tojássárgája,

fél csomag vaníliás cukor,

1 dl citromlé,

7 dkg cukor,

reszelt citromhéj,

1 evőkanál narancslikőr,

zselatin.


habhoz:

2 és fél dl tejszín,

3 dkg porcukor,

1 csomag habfixáló,

1 citrom,

fahéj.


Morzsoljuk el a vajat a liszttel, majd gyorsan gyúrjuk össze a tojással, csipet sóval, cukorral. Formázzunk belőle cipót, tekerjük fóliába, és tegyük fél órára a hűtőszekrénybe. Melegítsük elő a sütőt, majd nyújtsuk négy-öt mm vékonyra lisztezett deszkán a vajas tésztát. Formáljuk kör alakúra, és béleljük ki vele a tortaformát. A tészta széleit hajtsuk fel, a felesleget késsel vágjuk le. Villával szurkáljuk meg, közepes lángon süssük aranyszínűre. A sült tésztát hagyjuk hűlni. Áztassuk a zselatint hideg vízben. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral. A tejet forraljuk fel a vaníliás cukorral, szórjuk bele a reszelt citromhéjat. Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a kikevert tojást. Forralni nem szabad! Nyomkodjuk ki jól a zselatint, és adjuk a meleg krémhez. Keverjük jól ki, és öntsük hozzá a narancslikőrt és a citromlét. Tegyük a krémet hűvös helyre, míg megdermed. Öntsük a kihűlt tésztára, és még pihentessük egy órán át a hűtőben. Közben a tejszínt a cukorral és a fixálóval verjük kemény habbá, csipet fahéjjal fűszerezzük. A habot kenjük a tojásos krémre. Díszítsük citromkarikákkal a szélét, hintsük meg a tetejét bőven fahéjjal.

2007. jan. 4. 15:31

Citromtorta:


Hozzávalók:

(16 szelethez)

a zseléhez:

5 dkg zselatinpor,

5 dl víz,

8 citrom + fél citrom leve,

2 evőkanál cukor.


a tésztához:

6 tojás,

2 tojássárgája,

13 dkg cukor,

1 citrom,

14 dkg finomliszt.


a krémhez:

4 dl tej,

2 csomag (8 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való),

1 citrom,

4 tojássárgája,

20 dkg cukor,

35 dkg vaj.


Egy 23 centi átmérőjű rozsdamentes habüstöt (vagy más félgömb alakú formát) kikészítünk. A zseléhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk, hogy kissé megduzzadjon. Ezalatt a citromokat meghámozzuk úgy, hogy a belső fehér héjuk se maradjon rajtuk (takarékos megoldás, ha előzőleg a héjukat lereszeljük, és cukorban eltesszük vagy lefagyasztjuk). Utána a citromot fél centi vastagon fölszeleteljük. A zselatint addig melegítjük, míg a vízben föloldódik. A citromlével meg a cukorral ízesítjük. Amíg kissé kihűl, összeszedjük minden rutinunkat és türelmünket, ezekre nagy szükség lesz. Azt a néhány percet kell megvárni, amikor a zselé már "húz", de még nem dermedt meg. Ekkor ecsettel a habüst aljára kenünk belőle, citromkarikát teszünk rá, és így építkezünk körbe-körbe fölfelé, míg az egész formát kibéleljük. Előfordulhat, hogy a zselét meg kell melegíteni, és az sem baj, ha marad belőle néhány evőkanállal az utolsó simításokhoz. Hűtőszekrénybe téve dermesztjük. A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük, a citrom héját belereszeljük, levét belefacsarjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle masszát óvatosan egybeforgatjuk, közben a lisztet is beleszitáljuk. Sütőpapírral bélelt 23 centi átmérőjű tortaformába töltjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl. A krémhez a tejet a pudingporral, a citrom reszelt héjával és levével, a tojássárgájával meg a cukorral kikeverjük. Kis lángon, szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük (vigyázni kell, mert könnyen odakap), és a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, majd apránként beledolgozzuk a krémet. A vajas krém negyedét a citromokkal kibélelt habüst aljára simítjuk. A piskótát lapjában négy részre vágjuk, és az egyiket pont akkorára szúrjuk ki, hogy a formába férjen, majd a krémre kicsit rá is nyomkodjuk. Erre egynegyednyi krém kerül, majd piskóta, amit szintén körbe kell vágni. Erre krém, piskóta, majd újból krém és piskóta kerül. Hűtőszekrényben 3-4 órán át hűljük, majd a formát meleg vízzel telt lábasba állítjuk úgy, hogy a víz a pereméig érjen, majd kiemeljük belőle. Utána a forma tetejére egy kerek tányért borítunk, és az egészet megfordítjuk. Ha szerencsénk van, a citromtorta azonnal a tányérra csusszan, amennyiben mégsem, akkor néhány másodpercre újra a vízbe tesszük, de vigyázzunk, nehogy a zselé túlmelegedjen, mert leolvad róla. Ha a bevonat valahol megsérülne, kijavítjuk a megmaradt zselével. Hűtőben megvárjuk, míg megköt, végül forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel fölszeleteljük.

4. Ancika (válaszként erre: 3. - Tinendo)
2007. jan. 4. 15:30
Köszönöm! Cupp, cupp... :D
2007. jan. 4. 15:29

Citromtorta:


Hozzávalók:

10 egész tojás,

10 evőkanál cukor,

10 evőkanál liszt,

1 sütőpor,

2 vanílliás puding,

1 liter tej,

50 dkg margarin,

4 csomag vaníliás cukor,

20 dkg porcukor,

1 citrom leve és reszelt héja.



Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem. Mikor felverődött, kanalankét hozzáadom a cukrot, miközben tovább verem, míg kemény habbá válik. Egyenként hozzáadom a tojássárgákat és habbá verem. A lisztett összekeverem a sütőporral, és óvatosan összekeverem a habos masszával. Kivajazott kerek tortaformában 150 fokon megsütöm. A tejben megfőzöm a pudingot és a vaníliás cukrot. Kihűltöm. A margarint kikeverem a porcukorral, hozzáadom a kihűlt pudingot, a citrom levét, reszelt héját, és az egészet újra kikeverem. A kihűlt piskótát 4 részre vágom, megtöltöm a krémmel úgy, hogy az oldalaira és a tetejére is kerüljön.


Megjegyzés:

Félretehetünk egy kis krémet, és tortadíszítővel ízlés szerint díszíthetjük.

2007. jan. 4. 15:26
S.O.S !!! Az unokaöcsémnek most lesz a szülinapja és citromtortát kért. Jól bevált receptekkel segítsetek! Előre köszönöm mindenkinek :D
2007. jan. 4. 15:23
Citromtorta

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook