Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Hogy legyen szobatiszta? fórum

Hogy legyen szobatiszta? (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Hogy legyen szobatiszta?

1 2
2013. aug. 11. 19:01
Koszonom a hozzaszolasokat, tapasztalatbeszamolokat. Jo beszelni errol. Jo volt kulonbozo esetekrol olvasni.
33. j357
2013. aug. 11. 17:45
nálunk a 2 nagyobb magától szokott le (illetve a másodiknál azért biztattuk is), és egyik napról a másikra nem is adhattunk rájuk pelenkát mert nem vették fel.Szóval szerintem ha a gyerek önálló akkor nehéz ennyire a szülő irányításával végezni a szobatisztaságra szoktatást (értem ezalatt hogy hiába van meg az esélyes hogy esetleg még bepisilhet nem engdei hogy ráadjuk a pelenkát).
32. egypt (válaszként erre: 29. - Hnora)
2013. aug. 11. 15:51
A barátnőm kisfia is pont ezt csinálta ovilátogatáskor...:)))
31. 117b1693d0 (válaszként erre: 28. - Egypt)
2013. aug. 11. 09:34

"férfi módra belepisil"

Ellentmondást érzek ebben: férfi módra => <= bele :DDD

2013. aug. 11. 07:21

Az éjjel kiviszem pisilni dologtól a szakértők óva intenek, mert nem az a cél, hogy a gyerek felkeljen éjjel pisilni, hanem az, hogy ne pisiljen éjjel. Ehhez egy bizonyos fokú érettség kell egyébként.

Mindenki úgy szoktatja szobatisztaságra a gyerekét, ahogy akarja, de én nem akartam ezzel görcsölni. Nálam a két nagyobb gyerkőc teljesen magától lett egyik napról a másikra szobatiszta. A lányom két és fél évesen, a fiam kétévesen dobta el a pelust. Szóltak, hogy nem kell a pelus, anya. Nem adtam rájuk. Ennyi volt. :-)

29. hnora (válaszként erre: 28. - Egypt)
2013. aug. 11. 00:41
Sőt... Mi csak látogatóba járunk be az oviba, de minden alkalommal mindegyik vécét végig kell próbálni, annyira izgalmas :)
28. egypt (válaszként erre: 22. - 025a84d4eb)
2013. aug. 10. 23:41
Az oviban kicsi WC-k vannak, nem kell ráülni, odaáll elé és férfi módra belepisil. :) Ott ebből tuti nem lesz gond.
2013. aug. 10. 17:39
Nincs recept ez igaz.Minden gyerek más és más.Az én lányom 20 hónaposan lett 100%-ig szobatiszta a tél kellős közepén.Szabad akaratából,nem erőltettem.A nappali nehezebb volt az 3 hónapig tartott,de éjszakára 3 éjszaka alatt lett szobatiszta.Én fokozatosan vettem le róla,úgy értve hogy az esti fürcsi előtt,először csak 2 órával aztán 3 órával és így tovább.Alvásnál pedig figyeltem,ha ébredezett de már fél álomban sem volt akkor bilire tettem.Az éjszaka az könnyű volt,mert megszokta hogy nappal sincs rajta,hagytam pelus nélkül elaludni és csak éjfél előtt pelenkáztam be mikor én is álmosodtam,de hajnali kettő fele mindig ébresztett hogy pisilni kell és így levettem róla.Nekünk így sikerült.
26. 6b006fc769 (válaszként erre: 24. - Hnora)
2013. aug. 10. 14:08
Erről jut eszembe (a fene tudja miért:)), az én kislányom akkor lett szobatiszta, amikor fel tudott egyedül mászni a WC-re. Kért utána is segítséget de mikor már ment egyedül innen kezdve nem volt csak 1-2 baleset.
25. 025a84d4eb (válaszként erre: 24. - Hnora)
2013. aug. 10. 14:06

Jókat derültem a hozzászólásodon, teljesen egyetértek Veled, jó recept nincsen.. :)


Én is sokat hallom innen-onnan, hogy anyukák ráültetik a bilire a gyereket és az addig ül rajta, míg pisilnie/kakilnia nem kell. Na az én fiam szófogadóan ráült mindig, mikor megkértem rá, de egy másodperc múlva fel is pattant, úgyhogy ezt a módszert hanyagoltuk. (Persze, rendszeresen használja a bilit... sisaknak. :D)

24. hnora
2013. aug. 10. 13:52

Egyértelmű, mindenkire vonatkozó recept nincs - ráadásul a körülöttem lévő 2-3 éveseket látva azt is kiemelném, hogy igen, van 1-1,5 évesen szobatiszta gyerek, de nem ez az általános. Sőt. Próbálkozni lehet, ha anyukának van kedve, ideje, energiája, vagy ha ő annyira nagyon fontosnak tartja ezt, és az is lehet, hogy sikerül. De azért senki ne dőljön a kardjába, ha nem...

Amíg a lányom nem lett szobatiszta, én is azt hallgattam, hogy na mikor már, még mindig nem, meg azénfiammárkilenchónaposan és a többi (persze, aztán 3 évesen már derivál is, meg rúdugrik), és valljuk be őszintén, bár az ember próbál laza maradni, azért hihetetlen flusztráló ilyeneket hallgatni...

Nálunk ráadásul lehetett volna, ha én erőltetem, de nem tettem. Lányom egyidős Orsi fiával. Tavaly nyáron lekerült róla is a pelus, de nem szobatisztasági szándékkal, hanem mert melegítette, zavarta, tépte le magáról. De hiába pisilt-kakilt össze naponta ezer gatyát, szikrája nem volt benne az érdeklődésnek a bili vagy vécé iránt. Ahol érte, ott csinálta.

De mivel a gyerek jelzéseit komolyan vesszük, nem hagytam annyiban, hogy utálja a pelust, elhittem neki, hogy meleg és zavarja, s áttértünk a moshatóra (bár hamarabb tettük volna). Nincs szemét, nincs költés, csak csinos pelusok, amiben érezni ám a pisit :)

A múlt év decemberében, tehát nem sokkal két éves kora után elkezdett nagyon érdeklődni a bili iránt. Volt addig is, pakolt bele, meg vizet öntött bele. Karácsony előtt aztán saját elhatározásából 2 hétig egyfolytában a bilibe pisilt, igaz volt minden nap baleset is, és a kaka mindig bugyiba ment. Örültünk, de nem presszionáltam, kérdezgettem, ha akart ment, ha nem, felmostam. Egyre többször mostam fel, és nemsoká vissza is került a pelus. Kipróbálta, ment, megunta, nem volt tovább izgalmas. Pedig volt, hogy reggel is szárazon ébredt...

A következő felvonás tavasszal volt, elutaztunk 4 napra, és tiszta pelenkákkal jöttem haza (nem azért, mert mostam :D). Itthon ismét bepisilt/kakilt. Már elkezdtem kapni azokat a tanácsokat, hogy fenekeljem el, meg fenyegessem meg, hogy kizárom a házból ha..., mert fizikailag képes rá... nyilván nem fogadtam meg. Elfogadtam, hogy valami oka van rá. A pelenkát levette, nem szerette, de nem pisilt a bilibe. Én meg ahhoz ragaszkodtam, hogy vagy a pelusba pisil, vagy a bilibe, padlót nem mosok utána... Mert az én gyerekem olyan, hogy egyáltalán nem zavarta, ha pisis lett, ha fel kellett mosni, vagy lehúzni a kanapét. Boldogan pisilt bárhova.

Idén májusban, pont két és fél évesen aztán levette a pelust, és elkezdett a bilibe pisilni/kakilni. Azóta nincs pelus, se éjjel se nappal, olyan szakasz nem is volt nálunk, hogy csak nappal szobatiszta.

Vannak balesetek, sőt visszaesések is! Volt pl. 1 hetünk, amikor a fejébe vette, hogy ő csak a szőnyegre pisil, és így is tett. Ha visszaadtam rá a pelenkát (következményként), a következő pisinél szólt, hogy vegyük le és menjünk a bilire, a rákövetkező megint a szőnyegre (gyapjú ráadásul) ment. Felszedtem a szőnyegeket, és addig nem tettem vissza - pedig kérlelt nagyon - amíg egy héten át ismét minden a bilibe nem ment.

Szóval jó kis csiki-csuki játék ez, türelem kell hozzá. És mindenkinek megvan a saját útja, azt kell csinálni, ami a gyereknek jó, és amivel te is tudsz azonosulni. Én például megőrülök, amikor anyuka állandóan kérdezgeti a gyereket, hogy kell e neki, elmenjenek e, ráadásul egy olyan korban, amikor a válasz akkor is NEM, ha valójában igen :D (nem mondom, hogy én néha nem csinálom, de nálunk a lány nem tűr semmilyen külső pressziót, ha nem ő akar pisilni, hiába ültetem a bilire, nem pisil...)

23. 025a84d4eb (válaszként erre: 8. - Moncsi85)
2013. aug. 10. 10:04

Ne is mondd!! Az én fiam ráadásul jó magas (kb. mint egy 3,5-4 éves gyerek) és még egy szava sincs. Ha pelenkában viszem valahová, mindenki úgy néz, mintha megőrültem volna...

Nálunk is általában a nagyszülők szoktak belerondítani a dolgokba, bár a bilizést hál'istennek ők sem erőltetik (szerencsére nekik nincs bilijük). :D

22. 025a84d4eb (válaszként erre: 7. - Egypt)
2013. aug. 10. 09:55

Csak éppen ettől tartok, hogy az oviban nem fogják elé tartani a bilit... :)

De azért megnyugtató, hogy jó úton haladunk!

21. 6b006fc769 (válaszként erre: 18. - 117b1693d0)
2013. aug. 9. 22:38
Ennyi:)
2013. aug. 9. 22:08

Hát, még nem olvastam el a hozzászólásokat, de kb. ugyanígy volt nekünk is az augusztusi gyerkőccel - másfél évesen majdnem 100% szobatiszta volt, csak éjjelre kapott még a biztonság kedvéért leszoktatós pelust.

De ez nagyban függ attól is, hogy egészséges-e a gyerkőc, és mikor jut el a nyári lehetőségig (melyik hónapban született)...:)

Ügyesek vagytok! :)

19. 117b1693d0 (válaszként erre: 3. - 79d2f5a3df)
2013. aug. 9. 15:32

Látod, ugyanakkorra lett szobatiszta, amikorra a szakik mondják :-)


Lehet,h lustának tűnök,de nem fovlalkoztam ezzel magamtól és kevesebb munkával ugyanoda jutottunk, ugyanakkor.


Lehet,h mégis tudbak vmit a pszichológusok?:-)

18. 117b1693d0 (válaszként erre: 16. - Egypt)
2013. aug. 9. 15:24
Elhiszem nálunk is így volt. 2év 7 hónapos korában a fiam pénteken még pelusban jött haza az oviból, hétvégén pedig leszokott róla. Egyszer nem kellett ruhát v ágyneműt mosni miatta. Utólag azt mondom megérte megvárni,h neki ne kelljen a pelenka és nem trenírozni ideje korán.
17. csukottszemmel (válaszként erre: 13. - 9506be6952)
2013. aug. 9. 14:49

Ez is a fejlődés egy része, nem? Ha nem mutatok egy másféle utat vagy alternatívát, honnan tudná a gyerek, hogy ez jó vagy másképpen is lehet?


Én azt vettem észre, hogy egy dolog tudni valamit és egy dolog birtokolni azt. Van, hogy a gyerek tudja, de - bár nem lustaságból - csak éppen nem érdekli ez a - nevezzük izgalmas - önálló és akaratlagos szabályozás. Fejlődés az is, hogy tudatában vagyok annak, mire képes a testem és mire nem.

Két lányom van, egy év korküllel, egyik kétésfél, másik másfél. Kétévesen próbálkoztam télen a nagyobbikkal, le-leszedegettem róla a pelenkát és hagytam egy kicsit harisnya-bugyiban, úgy két hétig. Bár tudta, hogy pisilnie kell, ott volt a bili mellette, nem érdekelte. Akkor jegeltem a témát. Igen, képes volt rá, de nem érdekelte. És most, nyár elején szobatiszta lett, ugyancsak "rábeszéléssel" - azaz most bugyi van, nincs pelenka, tessék szépen bilibe. Ha máshova ment, azt se bántam, de konstatáltuk, igen, a pisi az ilyen, végigcsorog a lábszáron és nicsak, kényelmetlen is. És itt a másfél éves húga. Olyannyira érdeklődik magától a testi folyamatok iránt, hogy bilin ül ha kell, ha nem, s bár erősen kedvfüggő, de mondhatni, hogy a másfél éves lányom egyszerre szobatisztul a két és fél évesemmel csupán utánzás útján.

Az ágytisztaság még nem téma - ébresztgetni nem akarom, azt gondolom, ahhoz már biológiai érettség is kell és idegrendszeri teljesen, ami kevésbé akaratlagos, hiszen nem tud kontrollt tartani éjjel a teste felett.

16. egypt (válaszként erre: 15. - 6b006fc769)
2013. aug. 9. 13:54
Biztos sokan kényelmesebbek is vagyunk, én is, de akkor mi van? Én nem akartam a gyerekeimmel hetekig kínlódni meg mosogatni az ágyneműt meg mindent. A lányomnál talán lehetett volna egy évvel hamarabb próbálkozni, de nem volt kedvem hozzá, nem is mutatott semmi hajlandóságot, engem meg nem érdekelt, hogy pelenkáznom kell. Mindketten 2,5 évesen lettek szobatiszták, a fiam azonnal, ahogy kivettük alóla a pelust (nem hiszi el senki, de így volt), a lányomnak kellett egy-két nap, de ő rögtön éjjelre is szobatiszta lett teljesen stabilan, és nem volt egyetlen baleset sem. A fiam sem pisilt be soha az oviban.
15. 6b006fc769 (válaszként erre: 12. - Orsibigyu)
2013. aug. 9. 13:14

Szerintem, mert azt halljuk (védőnőtől, vagy akár a neten található gyerek pszichológusoktól), hogy nem kell leszoktatni, hanem amikor eléri a megfelelő érettséget,akkor leszokik magától.

Nekünk pl. bevált ez az út.

14. tilbog
2013. aug. 9. 13:13

Én hiába próbáltam leszoktatni a lányom másfél évesen. Aztán két évesen elkezdett szólni, haladtunk, ha akart wc-be, bilibe. Akkor anyósom azt mondta, ültetgessük rá bizonyos időszakonként, amit elleneztem, párom csinálta és nem szólt többet a gyerek.

Idén februárban újra kezdtem, két hét alatt leszokott, éjszaka sincs pelus. Szeptemberben lesz három.

2013. aug. 9. 12:06

Én meg azt furcsállom,hogy manapság az anyukáknak eszük ágában sincs hagyni szegény gyereküket nyugton fejlődni.

Ez van,ki ilyen,ki olyan.

12. orsibigyu (válaszként erre: 6. - 025a84d4eb)
2013. aug. 9. 11:45
Ezt, hogy minden gyerek mas, ezt emlitettem. Es igaz mindet maskepp kell leszoktatni. En csak azt furcsallom, hogy manapsag az anyukaknak eszuk agaban sincs leszoktatni a gyerekeiket.
11. orsibigyu (válaszként erre: 10. - Lara1984)
2013. aug. 9. 11:42
Nalunk alacsonyan van, mar a 13 honapos is eleri.
2013. aug. 9. 11:21
Egy 2,5 éves hogyan éri el a villanykapcsolót, amely -szinte mindig- egy felnött ember vállamagasságában található??
9. egypt (válaszként erre: 8. - Moncsi85)
2013. aug. 9. 11:15

Mi lenne, ha azt mondanád, szóljon, ha pisi lesz, és akkor kap pelust?

A környezettel ne törődj, ha csak egy-két hónap múlva lesz szobatiszta, akkor sincs semmi.

8. moncsi85 (válaszként erre: 6. - 025a84d4eb)
2013. aug. 9. 11:13
Mi is ebben a cipőben járunk. Jövő hónapban lesz 2,5 éves a lányom, de nem hajlandó se bilizni, se szűkítőzni. Viszont pelus nélkül nagyon szeret lenni. Sokszor már azért adom rá vissza, mert órákig visszatartja a pisit is és már én aggódok. Pedig akkor is megdicsértem mikor a kőre meg a szőnyegre sikerült, hogy legalább nem tartogatja, de hozzáfűztem, hogy legközelebb a bilibe célozzon. Lassan vége a nyárnak, de sehogy sem állunk. Engem különösebben nem zavar, tisztába teszem bármikor, veszem a pelus, amíg bírja a pénztárcám, de a környezet nyomása már nagyon nyomaszt, hogy mindenki azt kérdezi szobatiszta-e már... meg hogy apósom is folyton a bili akarja ültetni annak ellenére hogy nem akar és szerintem itt van elrontva az egész. És aztán persze én vagyon a merev....
7. egypt (válaszként erre: 6. - 025a84d4eb)
2013. aug. 9. 11:12
Nem is kell, hogy bilire vagy WC-re üljön, az én fiam sem volt hajlandó, így csak simán odatartottuk elé a bilit, ha pisilnie kellett. Ők úgyis állva fognak később. Kakiláshoz teljesen rendben van, ha hozza a pelust, nekem mindkét gyerekemnél így volt, 3 éves kor körül szoktak erről leszokni, de ettől még szobatiszták.
2013. aug. 9. 10:59

Nagyon ügyesen csináltad a leszoktatást, a cikkeddel mindössze annyi a problémám, hogy minden gyerek más és más... Te írtál egy receptet, ami az egyik gyerekednél bevált (a másiknál már nem biztos hogy be fog).


Sok anyuka VALÓBAN feleslegesen erőlteti idő előtt a bilizést, aminek semmi értelme. Egyik ismerősöm pl. 1 éves korában már újságolta, hogy a kislánya bilizik, de érdekes módon még 3 évesen is előfordul, hogy bekakil, pedig beszél mint a vízfolyás. Én a fiamat egy hónapja kezdtem leszoktatni a pelusról (2,5 éves), ez az egy hónap alatt elértem azt, hogy mindig kimegy az udvarra pisilni, ha kakilnia kell, akkor hozza a pelenkát. Pedig szegénykémnek még egy szava sincs, beszéd tekintetében jelentősen el van maradva a kortársaitól.


Viszont nem tudom, hogyan mit lehetne tenni ebben az esetben, ha nem hajlandó ráülni sem a wc-re, sem a bilire!?

2013. aug. 9. 10:46

Én nem hiszem, hogy a pszichológusok a pelenkagyárak fizetett ügynöke lennének.

Három évesen a lányom egy hét alatt saját akaratából lett szobatiszta. Annyi volt, hogy kicsit noszogattam, kérdezgettem, hogy nem akarna-e WC-be pisilni. Egyszer csak azt mondta, hogy de, onnan néhány baleset történt.

Ez már érettség volt, nem szoktatás.

Nem mondom, Orsi, hogy a te fiad nem volt érett, de eleinte szoktatás volt és az talán kicsit előre hozta az érettséget. Vagy sikerült egybeesniük.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook