Hogy hívja születendő lányporontyom a fiatal, nem nagyis nagymamáját, az én anyumat? nálatok mi a 'mama' beceneve? (tudásbázis)
az Ami tetszik:)
ahogy látom még mindig sokan nem értik a kérdést. nem azt akartam megvitatni, hogy mi a baj a 'mamával', hanem alternatívák érdekeltek. a gyerek ENGEM fog maminak hívni. így nem hívhatja anyámat mamának, mert az ugyanaz.
Egyébként nállunk, névszerinti megszólítás volt amig élt minedgyik nagyszülő. Ica Mama, Pali Papa...
Most már sajnos, csak papa és mama:(
Ha annyira fiatalos, egyszerűen hívja: Huginak!:))
te mondtad, hogy ne kiméljünk:))
rájöttem, hogy az ügy majd megoldódik, egyelőre még az is kérdés, hogy ki hogy fogja hívni a kölköt:) vannak a Zsófi pártiak, meg vannak a Lola pártiak:)
két neve van, az fix. majd megharcoljuk.
Nálunk Ici mama.Anyukám kérte így,mert amikor a nővérem kisfia(első unoka) megszületett,még nagyon fiatalnak tartotta magát a nagymamasághoz,s azóta is ragaszkodik ehhez a megnevezéshez.
Én biztos nem fogok válogatni,majd szólítanak úgy,ahogy nekik tetszik!:))Mármint az unokáim.
A példámban szereplő nagymama már jócskán benne volt a korban, mikor a kisunoka megszületett, csak a hiúsága miatt nem lehetett akkor sem, most sem nagymamázni, sőt, mint írtam, ki sem ejti a száján, hogy "unokám", nem is lehet így emlegetnünk a gyereket, csak a keresztnevén.
Igen érdekes Nálatok is a helyzet, de ilyen az élet, produkál szokatlan eseteket!
Szia!
Én amikor még kicsi voltam, az anyámat maminak szólítottam, a nagyomékat anyunak és apunak. már dédok voltak amikor mama és papa lettek.
Szió megint!
Esetleg még az jutott eszembe, hogy meg lehetne kérdezni a leendő nagymamát, hogy ő mit hallana szívesen az unokája szájából, hogyan szólítsa majd őt!
Ha ez megvan, akkor azt kellene majd tanítani a kicsinek, de végülis tényleg a picúr fogja eldönteni hogy hívja, hogyan nevezze a nagyit. Amíg megtanulja, lehet, hogy többféle képpen fog próbálkozni.
Én a kisfiamnak simán "anyát", "apát" tanítottam, azt nem akartam, hogy "anyu", "apu" legyünk.
Ezt is tanulta meg, de aztán volt egy rövid időszak, mikor megtetszett neki ahogy az apukája engem becézett, és úgy kezdett el hívni! :) Aztán próbáltam egy időben rászoktatni az "édesanyára", "édesapára" dehát az nekem túl csöpögős volt már, neki meg túl hosszú! :) (viszont vannak ismerőseim akik alapból így szólították/szólítják a szüleiket)
Ennek ellenére az én apukám, engem a gyerek előtt, mindig így hív, pl: menj oda édesanyához, fogadj szót édesanyának, stb. Az ő jelenlétében néha használja is a kisfiam ezt a megszólítást!
De természetesen az "anya" maradt az alap, amit aztán Ő, magától elkezdett becézgetni, végül így lettem ANYCIKA, apukája meg APUCIKA. Imádom, hogy így hív minket, főleg, hogy ő maga találta ki a becézést! :)))
Szerintem a nagymamánál pont ugyanígy lesz, de alapból azt tanítsátok majd neki, ahogy a nagyi szeretné - és szívesen hallaná -, hogy szólítsa a kisunoka!
kábé erről beszéltem, ezeket nem nagyon lehet előre meghatározni jön magától....egyébként nem tudom nekem ilyen csinált problémának tűnnik, ha a szeretet kapcsolat megvan, nem teljesen mindegy, hogy hogy hívja?
ezek csak szavak, meg társadalmi rögződések.
kicsit túl előre tervezel, nem?
még meg sem született a baba, úgyis kialakul, hogy hogy hívja majd a nagymamáját, nem kell mindent előre lezsírozni, és azt hinni, hogy úgyis lesz.
Nagy kő esett le a szívemről, örülök, hogy nem haragszol.
Kívánok minden jót Neked és a leendő nagymamának, unokának is!