Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Hisztis gyerek fórum

Hisztis gyerek (beszélgetős fórum)


2013. jan. 20. 23:28
Az elmult napokban egy baratnom gyerekeire vigyaztam. A kis 4 eves kisfiunak olyan hisztis rohama lett 5 perccel azutan hogy kileptunk a hazbol, hogy zengett tole az egesz utca. Sikitott hogy haza akar menni, nem akar kinn lenni a hoban. Igy aztan elindultunk hazafele, kozben a tesojanak megigertem hogy majd a haz elott maradhat es jatszhat, amig a kis occse bentrol fog nezni minket. Ujabb hisztis roham kovetkezett a kisfiutol hogy o nem akar bemenni, o kinn akar maradni. De en nem engedtem. Ugy uvoltott azelott par perccel hogy nem akar kinn lenni hogy en ezt nem tudtam elturni. Bevittem a hazba, levettem a kabatot, csizmat, stb rola mikozben eszeveszetten rugdalozott es sikitott. Es otthagytam. Meg legalabb 4-5-szor feloltozott, de nem engedtem ki. Utotte az ajtot, visitott. Kb 20 perc mulva sirva annyit mondott: 'bocsanat'. Par ora mulva ujra nekivagtunk az utnak a jatszoterig. Ujra hiszti volt az oltozesnel: 'nem akarom ezt felvenni', mire egyszeruen raszoltam hatarozottan a nevet kimondva es csodak csodaja, a hiszti azonnal megszunt. Ramnezett es mint aki megadta magat leeresztette a vallait es azt mondta: 'jo'. Elmentunk es tovabb ugy atlagban szep napunk volt. Ugy erzem egy csatat megnyertem, de a haboru meg hosszan fog tartani. Szerintem nagyon fontos a hatarozottsag es nem engedni a manipulacionak akarmennyire faraszto is lehet a kovetkezmenye. En ugy gondolom hogy egy gyereknek tiszteletet kell tanusitania a szulok fele es ezt csak ugy lehet elnyerni ha a gyerek megerti es megtanulja hogy nem az ove az utolso szo es bar nem tetszenek neki dolgok akkor is meg kell tennie. Es nagyon fontos a kovetkezetesseg.
27. cony4
2011. ápr. 9. 07:36

Igen.Véleményem szerint könnyű elérni, hogy a gyerek féljen a szülőtől, de ez nem vezet semmire.Lehet hogy szót fogad könnyebben ha fél tőlünk, de ez később akár vissza is köszönhet.A visszatartott érzések lehet később olyan agressziót válthatnak ki, amelyek későbbiekben befolyásolni fogják az egész életét a gyereknek.Persze nem lehet általánosítani, mert minden gyermek más, más géneket hordoz, amelyek kedvező, vagy akár ellenkező esetben rossz irányba fogják terelni az életben.A "tudja hogy ő jár rosszul" mondat szerintem sem helyénvaló, hiszen hatalmi harcot csinál a nevelésből.Hol ő, hol pedig a gyerek kerekedik felül.Szerintem a szülőnek mindig azon a biztos nyugodt sávban kell mozognia, amellyel példát tud mutatni a gyereknek.Mégpedig azzal, hogy ő minden helyzetben nyugodt tud maradni, rosszalkodhat bárhogy de akkor is éreznie kell, hogy anya szeretettel veszi körül.

Amit néha kislányomnak szoktam mondani.

"Dominika nagyon szeretlek kislányom tudod,de most anya szomorú, mert nem ezt a viselkedést vártam tőled vártam tőled.Persze ezzel a mondattal nem oldódik meg semmi egy csapásra,de a gyerek egy ilyen szeretetteljes dorgálással sokkal jobban el fog gondolkodni azon mit is tett, s talán meg is hatja hogy anya még így is nagyon szereti, hogy valami rossz dolgot csinált.Nyilván néha az embernek tök nehéz visszatartani, hogy ne keljen ki magából, persze nekem is voltak már a gyerekkel olyan helyzetek, amikor durvábban sikerült beszélnem ennél.De azt mindig megbántam,és arra törekszem hogy ne szakadjon el az a bizonyos cérna.

Kicsit hosszúra nyúlt, bocsánat.Ez csak az én véleményem, remélem nem írtam nagy hülyeségeket, de én így gondolom.

2011. ápr. 7. 14:01
Ezzel teljes mértékben egyetértek.Ahogy az általad leírtakkal is.Viszon olvasd el azt a bejegyzést amire az első választ írtam-nem tőled származik.Én ezzel nem értek egyet!"tudja hogy ő jár rosszul"Ez az amit én nem csinálok,nem hiszem hogy egy gyereknek félni kell a szülőtől.
25. cony4 (válaszként erre: 24. - szakalyadri)
2011. ápr. 7. 13:36
Valamit nagyon félreértettél.Nem csak a szélsőséges dolgokra gondoltam.Tehát nem csak a szavakkal jobb belátásra térítés vagy a verés és egyéb fájdalomokozás létezik.Én csak azt mondom, hogy valahogy a kettő közötti variációkat meg kell találni.Ne háborodj fel, egyáltalán nem ellened írtam.Azt is írtam hogy nem vagyok híve a gyerek verésének, és nem is szoktam.
24. szakalyadri (válaszként erre: 23. - cony4)
2011. ápr. 6. 22:20
Én azt írtam hogy ugyanúgy kell bánni minden gyerekkel?!Vagy szerinted hagyni kell lilulni a fagyban az úgy rendben van?!Hát szerintem tényleg nincs az a gyerek akit így kell kezelni!Beteg ember aki ezt teszi!Én is büntetem a gyerekeim nem csak pátyolgatom őket,de aki csak agresszióval akar fegyelmezni az ne csodálkozzon az eredményen-csak még durvább hiszti lesz az eredménye!Az esetek nagy részében segít a kommunikáció,csak türelmes szülő kell hozzá!
23. cony4 (válaszként erre: 22. - szakalyadri)
2011. ápr. 3. 22:44
A gyerekek nem egy kaptafára készültek.Ez azt eredményezi, hogy nem egyformán kell velük bánni.Véleményem szerint egy elegendő inteligenciával rendelkező szülő tudja, hogyan kell a saját gyermekével bánni.És itt a titok.A szülő ismeri a legjobban a gyermekét, senki más nem ismeri úgy mint ahogy ő.Épp ezért neki kell tudni a legjobban, hogyan kell bánni azzal a gyermekkel.Van olyan gyermek, akit szép szóval jobb belátásra lehet bírni, és nyilván van olyan is, akit ezzel nem igazán lehet meghatni.Természetesen a verést nem tartom én sem jó dolognak, ezen kívül is van sokféle mód arra, hogy jobb belátásra bírjuk.A komunikációt gyermek és szülő között természetesen mindenféle nevelési módszerben szerepet kell hogy játszon.Ez természetes.De van hogy pusztán csak ez nem segít.
22. szakalyadri (válaszként erre: 14. - 083b779d2b)
2011. márc. 21. 00:29

Bocs,de én ezt a lehető legrosszabb megoldásnak tartom.A hiszti kezelésének az egyetlen! módja a gyerekkel való kommunikáció és a szeretet.Két éves a lányom és nem hisztizik,beszélgetek vele egész nap és nem kizárom,leöntöm vagy elverem.Biztonságban érzi magát és nem hisztizik.Ha verem abból egy agresszív gyerek lesz aki nem bízik bennem,magyarán sérül.Higgyétek el értenek a szóból csak türelem kell és beszélgetés.Ha most bezavarod a szobába 20 évesen szerinted majd megosztja veled a problémáit?Nem hiszem.

Egyszerűbb persze így reagálni mint megkérdezni magunktól hogy odafigyelünk-e rá,foglalkozunk-e vele eleget.

Nem kényeztetem el én sem a gyerekem,ha csakazért is csinálja amit nem szabad én is a kezére csapok.De nem ez a jó megoldás!A gyerek hiányérzete valamiben a hiszti tipikus oka szerintem.

2011. febr. 23. 20:07
Én nagyon útálom, amikor mások elhamarkodottan ítélkeznek.Nekem egy 3 évvel fiatalabb rokon akart gyereknevelésből leckét adni, hozzáteszem, nincs is gyereke.Azért mert ha a gyereknek inni, enni kellett, mentem és csináltam, valamint, nem vertem meg minden hülyeségért.Igen el van kicsit kényeztetve, mert egyedüli gyerek.De elmeséltem neki, hogy neveljen egyedül egy gyereket(akkor még így volt)úgy hogy apja soha nem segített szüleinél lakik, ahol mama mindent megenged, papa semmit, másik 4 befogadott nagyobb gyerek mellett, amit nekik szabad az enyémnek nem és fordítva mivel nagy a korkülönbség.És nézze a gyereket, akit a legjobban visel meg egy válás, hiába az apja nem nagyon foglalkozott vele.Emellett még oldja meg a két család közötti viszonyt, hgy a gyerek ne érezze, hogy itt az apját nem szeretik, ott engem.Szóval a lány se köpni se nyelni nem tudott és mondtam neki hogy engem ne okosítson ilyen dolgokban olyan aki még nem élt át ilyet, de még szülést sem, mert nem kevesebb ember, de ha nincs tapasztalata ne csináljon úgy mintha lenne.Nekem is sok elvem volt, sokat fel is kellett rúgnom a gyerekneveléssel kapcsolatban.Volt már olyan az utcán is hogy a néni nagyon nézett, amiért halkan! veszekedtem a gyerekre mert majdnem kiszaladt a kocsi elé.Megkérdeztem mit néz, neki mintagyerekei voltak?Ma meg már rászólsz a gyerekre és rádhívják a gyámügyet.Én egyszer rákiabáltam mert megilyedtem beleharapott a felmosóba, ami persze fertőtlenítős volt.Jött az idős szomszéd macskás néni, kopog, hogy mit csinálok azzal a gyerekkel.Behívtam, mert egyébként jóban voltunk és 5 perc múlva azt mondta ne kiabáljak, hanem verjem meg a gyereket.Ez azelőtt volt hogy elváltunk, a gyerek elevenebb volt mert érezte.Nem szabad hogy mások befolyásolják, hogy rászólsz e a gyerekre
20. Zsu77 (válaszként erre: 1. - anyuci2009)
2011. febr. 23. 15:50

Túlélni. Előbb - utóbb könnyebb lesz.


Egy kis történet

2 éve Hollókőre mentünk kirándulni. A fazekas házban brutális hiszti hülyeségek miatt, megvettem, mert rosszallóan nézett rám egy középkorú házaspár. Majd a fagyisnál ismét hiszti, mivel "csak" 1 fagyit kapott. A házaspár és még jópár ember megvetően nézett rám, így kapott mégegyet. Mivel a sok hisztitől mindketten kifáradtunk és sok csomagunk volt (fazekas házi szerzemények), ültünk az út szélén. Kicsim hisztizett, hogy vegyem fel és sírtam, mert nem vagyok nyolckarú polip. "Kedves" házaspár megjegyezte,minek az ilyen nőnek gyerek. Így a férfi kezébe nyomtam a csomagokat, a gyermekemet a nő karjára tettem (majd megszakad) és közöltem, hogy jöjjenek utánam a parkolóban lévő autóig. Megköszöntem a segítséget, ők meg leesett állal lógó nyelvvel cimbálták a hisztiző gyermekemet és a majd mázsányi kerámiát.

Tanulság:

Egy kívülállónak mindig könnyű dolga van, mindaddig míg maga nem kerül a szituációba.

19. cony4
2011. febr. 23. 15:20
Ja még annyit, hogy az 5 éves lányomat kisebb korában többször beraktam a szobájába, és rácsuktam az ajtót.Előtte közöltem vele, ha majd már nem sír, akkor jöjjön le.Rendszerint így volt amikor abbahagyta lejött, és kész.Muszáj volt berakni a szobájába. mert olyan sokáig tudott butaságokon sírni,hogy kín volt hallgatni.De az is igaz, hogy néha engedni kell nekik, nem lehet mindig mindenre azt mondani hogy nem lehet.Szerintem.
18. cony4
2011. febr. 23. 15:16
Hisztis gyerek nehéz eset az biztos.Talán ha otthon nagyon szigorúan kezeled a hisztit hosszútávon, akkor az lesz az eredménye egy idő után hogy abbahagyja, vagy belátja, hogy nem éri meg, és megtanulja hogy nálad már ezzel nem éri el az akaratát.Merthát a gyerekek nem hülyék, csak kicsik még.Ők sem szeretnek hisztizni, de ha működik, és eléri amit akar, akkor miért ne ??:)
2011. febr. 23. 10:46
Nálunk 3 éves kora előtt jött ez ki.Én valahogy hazavittem, és otthon elbeszélgettem vele éreztettem, hogy mérges vagyok rá és jött a bünti.Volt hogy a fenekére is rácsaptam persze csak képletesen,otthon, mert a csipogót létrának nézte és én 2 nagytáskával a kezemben hirtelen azt sem tudtam mit csináljak.Mondjuk engem sosem érdekelt, hogy mások mit szólnak, akinek van gyereke, biztos volt ilyen gondja, akinek nincs annak meg majd lesz és rájön.Egy idő után megértette és azóta nincs ez a probléma, sajnállak emlékszem mennyit depiztem emiatt
2011. febr. 23. 10:30
hűű nagyon ismerős. Az enyém is nyilvánosan tud a legjobban üvölteni :( Itthon egyébként bünti van, ha hisztizik megmondom neki, hogy szólj ha befejezted, és otthagyom. Sajnos a boltban ez nagyon nehéz. Én abbahagyom a vásárlást és kijövök vele. Kedvence hogy elhagyja magát, és a földön fetreng..... Én mondom neki, hogy nézd meg mindenki téged néz, mit gondolnak rólad? (amúgy az enyém még csak 2,5 éves múlt) Én semmiképp nem engedek a hisztinek, és nem érdekel mit szólnak a boltban.
15. zsuzsika83 (válaszként erre: 13. - csehili80)
2011. febr. 23. 10:28

SZia!

Szerintem jó lenne neki valami homeopátiás alkati szer, mert ahogy az írásodból kivettem, alapból elég nyugtalan. Talán más lenne a helyzet a hisztivel is, ha többet tudna pihenni, aludna délután, kevésbé pörögne. De ez csak az én véleményem. Nálunk nagyon beváltak a homeós bogyók szintén nyugtalanságra, rossz alvásra.

2011. febr. 23. 10:28
húzz rá a fenekére, nem lesz baja tőle! Bocsi, lehet durvának tűnök, de nem kell h fájjon neki, csak vegye észre magát... Régen rossz, ha hisztis a gyerkőc, és nem hallgat a szép szóra. Nálam boltba meg se mer hisztizni, sehol, mert tudja, h ő jár rosszul.. Vagy másik megoldás, hagyd ott a vásárolni valót, ki a boltból és irány haza, meg jöhet a szobabünti, és az elbeszélgetés, h mit miért tett, és miért kell a büntetés... De ez utóbbi szerintem már nem fog használni...
2011. febr. 23. 10:25

A 4éves gyerekem a közért közepén nekiáll hisztizni, rohangálni, stb. Ha nem kap meg vmit, akkor elkezd ordítani, sikítozni, hangosan köhögni addig, míg már öklendezik. Megoldás?

Sajnos azzal,hogy nem vesszük úgymond észre,azzal semmit nem érünk el.

Egész nap le sem lehet állítani,folyton pörög,nem alszik délután.

Mégis mit csináljak?Persze óvodába nem jár,mert otthon vagyok a kistesóval és nem vették be.

12. d0b7178f40 (válaszként erre: 9. - d70dba7a0a)
2009. márc. 24. 09:58

jó ötlet.megpróbálom mert most kezdett hisztizni és nem tudom hogyan kezeljem le.

köszi

11. McKenzi (válaszként erre: 9. - d70dba7a0a)
2009. jan. 17. 10:51
Igazad van egyáltalán nem szégyen elmenni, nagyon hasznos lehet.
10. McKenzi (válaszként erre: 7. - anyuci2009)
2009. jan. 17. 10:48

Az elég súlyos, ha valaki úgy bünteti a gyerekét, hogy kizárja a hidegbe. Ha ennyire ideges inkább magát zárja ki, hátha segít.

A kicsi, ahogy többen is leírták a dackorszakban van, ilyenkor természetes a hiszti, a szülőknek meg uralkodni kell az indulataikon, hisz nekik mégiscsak könnyebben megy mint egy kisgyereknek.

A kislány meg lehet, nem barátkozik könnyen, ismertem én is olyan kislányt, aki nem szerette a meglepetéseket, ezért nem is örült a vendégeknek :)

Ma már igazán barátságos, bár az új helyzetek még mindig ki tudják zökkenteni, de már sokkal hamarabb alkalmazkodik.

9. d70dba7a0a (válaszként erre: 7. - anyuci2009)
2009. jan. 17. 10:45

Szerintem ne féljetek a pszichológustól! A Nevelési Tanácsadó ingyen biztosítja, és általában pár alkalom segít.

Kb. hetente egy órás beszélgetés, és játék a gyerekkel, a kicsik szeretni szokták.

Ma már egyáltalán nem szégyen elmenni, százszor jobb, mint idegösszeomlásba esni, a gyereknek, és a szülőknek egyaránt jót tesz.

Azt is érdemes megvizsgálni, hogy mitől lett olyen a kislány: született-e testvére, ami megzavarta, vagy a családban történt valami rossz dolog ami kihatással lett rá...

A dackorszak természetes dolog, de ha túlzott mértéket ölt, nem kell eltűrni.

Kívánom, hogy megoldódjon a dolog!:)

2009. jan. 17. 10:39

A hiszti a dackorszak miatt van. Tudja, hogy a hisztivel bármit elér, és ezt nem szabad hagyni.

Mindenek előtt sok türelem, és bármilyen nehéz is a szülőknek nyugodtnak kell maradniuk ilyen helyzetben is és szépen kell vele beszélniük, de bizonyos szinten rá kell kényszeríteni a gyerekre az akaratukat. Ha például nem akar bemenni 2x-3x el kell mondani szépen miért menjen be,ha hisztizik meg kell fogni és bevinni. Bennt még hisztizik egy kicsit, de nem kell vele foglalkozni csak akkor, ha megnyugodott. És akkor sem kell a hiszti miatt piszkálni, mintha mi sem történt volna szépen kell vele beszélni. Ha délután nem alszik, nem probléma, az én gyerekeim sem aludtak soha délután, este hamarabb elalszik, hiszti nélkül. A morcosság azért van , mert egy ekkora gyerek mindig a szüleit utánozza, valószínüleg anyuka is ilyen "morcos" a gyerek hisztijei miatt, de ezen változtatni kell. Nyugodt légkör és vidámság, mégha nehéz is. A gyerek 1-2 hónapon belül megváltozik.

7. anyuci2009 (válaszként erre: 6. - McKenzi)
2009. jan. 17. 07:18
Ilyen súlyos lenne a helyzet,hogy orvoshoz kéne vinni?Bár az igaz,hogy ő a keresztlányom,de még egy kedves szava sem volt hozzám,olyan kis morcos mindig,és nem nagyon érdekli semmi.
6. McKenzi (válaszként erre: 4. - anyuci2009)
2009. jan. 16. 20:06
Menjenek csak el pszichológushoz. Ha szerencséjük van kifognak egy olyan szakembert aki elmagyarázza nekik, hogyan kell kezelni a hisztit. Mert az biztos, hogy öntögetéssel és fagyasztással nem.
2009. jan. 16. 18:09
Valószínűleg a dackorszakban van. Ez egy nagyon nehéz időszak. Szerintem, ha ilyen súlyos a helyzet, el kellene vinni a nevelési tanácsadóba, hogy nézze meg gyerekpszichológus.
4. anyuci2009 (válaszként erre: 2. - tavaszilány)
2009. jan. 16. 17:31
Hát vagdalta magát és sikítozott,ezért azt gondolták,hogy kint hagyják,hátha megnyugszik,de nem így történt,kb fél óra múlva lett behozva,de csak azért,mert el volt lilulva,annyira fázott.Az anyja már teljesen ki van készülve idegileg.
2009. jan. 16. 16:42

Van már egy ilyen fórum, én is odaírok,hasonló gondokkal küszködök én is :(

[link]

2. tavaszilány (válaszként erre: 1. - anyuci2009)
2009. jan. 16. 16:39
Hogyhogy nem tudták behozni?
2009. jan. 16. 16:25
Két éves kislány,éjjel nem alszik,mert hisztizik,délután nem alszik,mert hisztizik,ordít,visít,kikészíti a szüleit,minden hatástalan,hangos szó,hideg víz.A múltkor pl kint állt a fagyban,mert olyan dilis volt,hogy nem tudták behozni a házba a szülei.Mi a teendő ilyenkor?

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook