Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Ha kevés folyadékot fogyaszt az ember, az milyen betegséget okozhat? fórum

Ha kevés folyadékot fogyaszt az ember, az milyen betegséget okozhat? (tudásbázis kérdés)


1 2 3
2008. febr. 29. 09:53
Néha csak a fejfájás figyelmeztet arra, hogy többet kéne innom. Úgy elfelejtem, nem vagyok szomjas.
35. Free
2007. okt. 22. 14:19

Az talált cucc. Mármint az előző!

Annyit fűznék még hozzá, hogy amikor kevesebb folyadékot iszok, hamarabb kiszárad a kontaktlencsém a szememben. Ez lehet, hogy nem csak egyéni tapasztalat..??


Továbbá, mivel az idegsejtek az ingerületet folyadékokon közvetítik, hamarabb stresszes lehetsz, ha nem iszol elég folyadékot. :o)

34. Free
2007. okt. 22. 14:16

A napi kielégítő folyadékbevitel semleges hőmérsékleti tartományban (24 °C) 25 ml testtömeg kilogrammonként. Ez leegyszerűsítve egy 60 kg-os embernél 1,5 litert, míg 80 kg esetén 2 litert jelent. A hőmérséklet emelkedése testfelülettől függően 1 °C-onként 3-5 ml-rel emeli a folyadék beviteli igényt. Nem megfelelő bevitel esetén dehidratáció (vízvesztés, kiszáradás) alakulhat ki.


A kevés folyadékbevitel két módon is fokozza a vesekőképződés veszélyét. Egyrészt a vizeletben nő a kalcium és az oxalát koncentrációja, másrészt a lassult vizeletáramlás következtében a kicsiny kristályok fokozott mértékben képesek a megtapadásra.

Számos klinikai adat igazolja, hogy alacsony folyadékbevitel mellett gyakrabban képződik kő, ugyanakkor a folyadékfogyasztás növelésével az újabb kő kialakulásának gyakorisága jelentősen csökkenthető. A vesekőképződés megelőzésére tehát javasolt napi 2- 3 liter folyadék fogyasztása egész napra elosztva, vagyis az éjszakai órákban történő ivás is.


A folyadékbevitelnél kisebb, de nem elhanyagolható jelentőségű annak összetétele is. Ebből a szempontból napjainkban a legnagyobb veszélyt a magas foszforsav tartalmú üdítők fogyasztása jelenti, ezért ezek kerülése javasolt. Már heti 1 liter rendszeres ivása esetén észrevehetően nő a vesekő gyakorisága, melyet a savterhelés miatti kalcium- és húgysavürítés fokozódása, valamint a citrátürítés csökkenése magyarázhat. Leginkább a tiszta ásványvíz fogyasztása ajánlható.


A legújabb kutatások szerint összefüggés van az elhízás és az elégtelen vízbevitel között. A méreganyagok egy része, mivel nem tud teljes mértékben kiürülni, ilyenkor a test zsírszöveteiben halmozódik fel. A test az "elzsírosodással" a további vízveszteségnek is próbálja útját állni, sejtek körül kialakuló koleszterinben gazdag réteget egyfajta szigetelőanyagként használja fel.


A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása kedvező hatással van a vér sűrűségére és a vérnyomásra. Az alacsony folyadékbevitel eredményeként kialakuló sűrűbb, tapadósabb vér növeli az agyvérzés és a szívbetegség kockázatát. Hematokritnak nevezik azt a laboratóriumi mértékegységet, ami részben meghatározza a vér sűrűségét. A vérben lévő vörösvérsejtek számát tükrözi, és általában párhuzamos a hemoglobinszinttel. Az 50%-kal nagyobb hematokritérték megkétszerezi a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét férfiaknál, nőknél pedig négyszeresére emeli a kockázatot. Ha valaki nem iszik elég vizet, emelkedik a hematokrit szintje és így megnő a szívrohamok és agyvérzések esélye. Ugyancsak a vízhiány okozza a vörösvérsejtek dehidratációját, így kevésbé rugalmassá válnak, s nagyobb a hajlamuk a rögképződésre.


A cukorbetegség is összefügg a vér nyúlós, sűrű voltával. Ahogy a vércukorszintet mind jobban uraljuk, úgy múlik el a nyúlóssága. Az irányítás, ellenőrzés alatt nem tartott vércukorszint - részben a dehidratáció miatt - az egyén vérét fokozottabb nyúlósságra hajlamosíthatja. Amikor a vércukor felszökik, a vesék cukrot vesztenek, és a cukor vizet visz magával. A vér besűrűsödésének kérdése a cukorbetegeknél különösen aggasztó, mert a vér besűrűsödése szerepet játszhat a cukorbetegséggel összefüggő vese- és idegkárosodásban.


Úgy tűnik, hogy a vér besűrűsödése a magas vérnyomásban is szerepet játszik. A lakosság körében végzett tanulmányok szerint minél magasabb valakinek a vérnyomása, annál inkább hajlamos a vére a besűrűsödésére. Ha valaki csökkenteni tudja a hematokritot, a vérnyomása is csökkenni fog. Ez pedig további haszonnal jár: Az alacsony vérnyomás és a kisebb vérsűrűség nagymértékben hozzájárul az agyvérzés veszélyének csökkenéséhez.

A vízivásnak még más előnyei is vannak. Édesanyánk nem hiába mondta, hogy jót tesz a vesénknek és húgyhólyagunknak. Ő még nemigen tudta, hogy ezzel megelőzhető az epehólyag megbetegedése. Tanulmányok sokasága igazolja, hogy a bőséges vízfogyasztás felhígítja az epét (az epehólyagban), és így jelentősen csökkenti a kőképződés esélyeit. Igen bölcs dolog lenne, ha a túlsúlyosak, vagy akiknél az epekő úgymond "családi vonás", netán akik éppen epehólyag-betegségben szenvednek, fontolóra vennék a nagyobb mennyiségű víz fogyasztását.

33. Loni
2007. szept. 13. 08:52

Fejfájás - ha keveset iszol, "besűrűsödik" a véred, és nem jut el megfelelő időben és módon az agyba

Székrekedés, aranyeres panaszok

Vesekő

Vesemedence és húgyúti gyulladások (a szervezetben alapvetően is jelenlévő bacilusok elszaporodhtnak, mert a húgyvezeték nem dolgozik)

32. dundy
2007. szept. 13. 06:50
nagyon sok mindent. Aki fogyózik, az meg főleg hajlandó először enni, utána rájön, hogy nem is ez volt a baja, hanem csak szomjas volt.Én már jártam így. Azóta átprogramoztam magam. Először iszok, általában zöld teát és után a eszem ha van még valami hiányérzetem.
2007. szept. 2. 23:07
fejfájás
2007. aug. 30. 12:52
Kiszáradhatsz,De ami még ennél is rosszabb a veséd nem tudja átmosni az ételekből lerakodott ásványi anygokat a vesédből és vesekőved alkulhat ki!!!
2007. júl. 21. 20:18

Sokkal több mindent mint gondolnánk.


Igen, sok mindenkinek el kellene olvasni Dr. F. Batmanghelidj: A TESTED VÍZÉRT KIÁLT! c. könyvét.


Egy pár fontos dolog:

- meg sem volna szabad várni, hogy szomjúságot érezzünk, mert amikor az információ eljut az agyba, a sejtek már fuldokolnak,

- tudatosan kell folyadékot fogyasztani, főleg idősebb korban, mert csökken a szomjúság érzet, ezért is száradnak ki az öregek,

- van egy régi keleti mondás: "A bölcs ember nem akkor kezd kutat ásni amikor megszmjazik, hanem sokkal előbb!"

- reggel az első kell, hogy legyen 2 pohár víz ivása,

- különbözőek vagyunk - nem egyformán izzadunk, nem egyforma hőmérsékleten vagyunk, stb. - a lényeg, hogy lehetőleg mindig annyi vizet igyunk, hogy a vizeletünk mindig tiszta, átlátszó, /nem opálos, nem habzó, nem zavaros/ legyen.

28. contu
2007. júl. 2. 19:52
Kiszáradást, vesekövet okozhat. Nagyon veszélyes.
2007. júl. 2. 19:26
Veseköved lesz, amivel aztán szenvedhetsz.
2007. jan. 3. 20:23
Nálam a folyadék kizárólag TISZTA VÍZ! Napi 2-3 literre van szüksége az emberi szervezetnek,hogy ne legyenek bajai.Sajnos az a "víz" ami a csapból folyik azt nem lehet tiszta víznek nevezni.Ha kevés vízet iszunk, akkor bélműködési problémák,hamarébb fog ráncosodni a bőr, emésztési gondok, léphetnek fel.Van egy könyv ez ügyben,amit mindenkinek ajánlok elolvasásra.Akit érdekel ez a téma keressen.
2006. dec. 15. 18:15
Ezek hatására, megyek és azonnal iszom egy jó nagy pohár vizet. :)
2006. dec. 15. 13:22
A nagynéném a napokban kapott agyvérzést. Besűrűsödött a vére, vérrög alakult ki. Kérdezték mennyi folyadékot iszik, és mondta amennyivel a gyógyszereimet be veszem. nagyon kell ezzel vigyázni...
23. gyopár (válaszként erre: 24. - Juniperus)
2006. nov. 29. 08:10
Igen, nagyjából ezt csinálom. Úgy iszom meg a napi kb 2 liter vizet, hogy általában nem vagyok szomjas.
22. anduca (válaszként erre: 21. - Gyopár)
2006. nov. 28. 08:07
Én se szokok szomjas lenni. Azért, mert keveset iszom...? Lehetséges. De azért azt az 1,5 liter folyadékot minden nap magamba erőltetem szomjúságérzet nélkül.
21. gyopár (válaszként erre: 21. - Juniperus)
2006. nov. 27. 19:35

Ez nagyon ijesztő. Tehát ezt több folyadékfogyasztással elkerülhette volna?


Olvastam valahol, hogy állítólag kevés folyadékfogyasztás esetén az agy egy idő után már nem érzékeli a szomjúságot, így az illető egyre kevésbé jut megfelelő mennyiségű folyadékhoz. Szóval ez egy ördögi kör. A tanács annyi volt, hogy akkor is inni kell, ha az ember nem érez kifejezett szomjúságérzést.

20. gyopár (válaszként erre: 19. - Ellie)
2006. nov. 26. 13:37

Én is az alacson ásványianyag tartalmú vizekre szavazok, a már említett okokból. A víz ízével kapcsolatban nekem is volt hasonló élményem: mikor Pestre költöztem, vagy egy évig nem bírtam meginni a csapvizet, olyannyira rossz ízűnek találtam. Felfordult tőle a gyomrom, úgyhogy maradt az ásványvíz.


Én ha nem iszom eleget, nagyon fáradékony vagyok. A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás tényleg jót tesz a bőrnek, az emésztésnek és a közérzetnek is.

19. ellie (válaszként erre: 10. - 4726e582cf)
2006. aug. 20. 15:29
az ásványvizzel kapcsolatban amit felvetettél,mármint,hogy óvatosan bánjunk vele az ásványi anyagok miatt,nahát éppen ezért alacsony ásványianyagtartalmu vizeket kell inni.Itt nálunk olyan borzalmas ize van a csapviznek,ha netán ráfanyalodok bizony megbánom!
18. 0f7f8f506d (válaszként erre: 17. - DODICA)
2006. aug. 5. 19:00
Hát, igen, amikor kisgyerek voltam én is kiszáradtam kétszer, mind a két alkalommal infúziót kaptam, és itatták velem a teát. De most felnőttként nem fenyeget ez a veszély szerencsére. Tehát elsősorban kiszáradás esetén biztos infúziót kapunk, márha annyira súlyos.
17. DODICA
2006. aug. 5. 09:18
Elsősorban a kiszáradás fenyeget, főleg idősöknél és kis gyerekeknél. Nagymamám pl. nem tudott beszélni, szédelgett. Kórházba került, infúzióra.
2006. aug. 5. 03:34
A nem megfelelő folyadék beviteltől szájszárasság,fejfájás,arc bőrőm húzodik, sőt az anyagcsere folyamat is sokkal lassúb és nehézkes lesz :-(
15. 4726e582cf (válaszként erre: 14. - Bea533)
2006. júl. 3. 21:19
Nekem azonnal reagál a szervezetem, ha keveset vittem az nap be, kiszárad a szám, a bőröm... Félelmetes néha, mármint az, hogy hogy jelez a szervezet, szinte azonnal!
14. bea533 (válaszként erre: 8. - Elvira1)
2006. júl. 1. 22:22
ez mid igaz a mit irtál csak előbb fel éli a szervezet tartalékait mert viz hiány esetén az agy azt az utasitást adja a szervezetnek hogy használja fel tartalékait.Igy megy tőnkre a szervezetünk.
2006. júl. 1. 17:33
Kevés folyadék bevitel kiszáradást okoz.A napi folyadék szükséglet 2-2.5 l .
2006. jún. 23. 19:56
Én nekem fejfájást, hányigert okozott, de a legsúlyosabb formája az volt nálam, hogy kiszáradtam, és emiatt infúzióval kezeltek.
2006. jún. 18. 02:46

Olvasd el: Dr. F. Batmanghhelidj-Tested vizért kiált! c. könyvét.

Tuti, hogy nem leszek gondjaid az ivással:)

2006. jún. 16. 09:58

Igazad van MikroMarta :). Fejfájást, izomfájdalmat okozhat, igen az idegességre is jó. A bőr szépségére, vízháztartására is hatással van. Ha nem iszom eleget, akkor szárad a bőröm és cserepesedik a szám.


Rászoktatni a szervezetet a sok folyadékra, az abból a szempontból nehéz, hogy egy hónap sűrű WCre járkálás van vele, de aztán hozzászokik a szervezet és teljesen természetes lesz, hogy iszol és nem is kell majd wcre járni.


Az ásványvízzel nagyon óvatosan, mert a fölös ásványok nem távoznak a szervezetből, hanem az érfalakban lerakódik, úgyhogy én erőssen meggondolnám, hogy iszom-e ásványvizet. Érszűkület és más dolgokat idézhet elő a túlzott és hosszútávú fogyasztása :(.

2006. jún. 15. 00:12
A folyadékhiány fejfájást okoz, nekem ezzel jelzi a szervezetem, ha elfelejtenék inni.Sokszor, ha ideges vagy, akkor is jót tesz egy nagy pohár ásványvíz. A bőr szépsége, meg kimondottan a folyadékbeviteltől is függ.Aki többet iszik, annak nem ráncosodik a bőre és egészségesebb, mint aki hanyagolja a vízivást. Napi 2 liter ásványvíz csodát tesz, a közérzeted is jobblesz. Próbáld ki! Egy a gond vele, sűrűn kell pisilni, de azért megéri!
2006. máj. 23. 19:15
Ha az ember keves folyadekot fogyaszt elobb utobb dehidratal ez valami olyasmi mint a noveny mikor nagyon keves ,vagy egyaltalan nem kap vizet .Tehat lassan es biztosan kiszaradunk.KOZBEN SZERVEZETUNKBEN MINDEN LETFINTOSSAGU SZERV TONKREMEGY.
2006. máj. 18. 14:37
Betegségnek ugyan nem nevezném, de komoly szorulást okozhat. :( Szóval tessék figyelni a sok folyadékra + rostra ! :))
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook