Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Gyógy- és fűszernövények

Gyógy- és fűszernövények


A nyár hamar elmúlik s aki nem készít magának tartalékot télire az vagy vásárolni kénytelen...


...vagy úgy jár, mint a tücsök, aki egész nyáron csak hegedült, aztán télen a hangyához ment eleséget kérni. Hogy sem kérni, se vásárolni ne kelljen teának és fűszernek valót, legyünk előrelátók, s kezdjük el a gyűjtést már tavasz végén, nyár elején.

Gyógy- és fűszernövények

A gyógynövényeket folyamatosan lehet gyűjteni tavasztól-őszig. Tavasszal a kerteket százával lepi el a gyomnövénynek hitt pásztortáska, amely mindeféle vérzést csillapít, legyen az gyomor-, méh- vagy orrvérzés. Használhatjuk külsőleg is vérzések elállítására.


Májusban virágzik a bodza melynek bódító illata betölti a koranyári levegőt. Készíthetünk belőle frissítő italt, teát- ami izzasztó, vizelethajtó, vértisztító , a virágjából készült krémet égésekre használják, és állítólag hatékony ránctalanító.


A természet gyógynövénypalettája nyáron a legszínesebb. Helyszűke miatt csupán felsorolnám mit gyűjtsünk.

Meghűléses panaszokra, felső légúti betegségekre, náthára: bodza, bojtorján, csalán, citromfű, hárs, izsóp, kakukkfű, mályva, borsmenta, kamilla, szurokfű, papsajt, útifű, zsálya.

Női panaszokra: csalán, orbáncfű, fagyöngy, cickafark, kakukkfű, zsurló, pásztortáska.

Idegességre, nyugtalanságra, alvászavarokra: komló tobozkák, orbáncfű, levendula, citromfű, cickafark, kukoricahaj, levendula, rózsaszirom.

Gyomorpanaszokra: kamilla, borsmenta,körömvirág, cickafark, csalán, libapimpó.

Hólyag- és vesepanaszokra: zsurló, csalán, kukoricahaj, tövises iglice.


Célszerű egyes gyógynövényeket a kertben termeszteni, vagy akár balkonon, cserepekben, erkélyládákban, mert egynéhány nehezen lelhető fel a szabadban, valamint így mindig kéznél lesznek és biztosak lehetünk benne, hogy nem vegyszeresek A kakukkfű, borsmenta, körömvirág, citromfű, szurokfű, zsálya, mályva mindegyike nagyon könnyen termeszthető, különösebb odafigyelést nem igényelnek.Válasszunk nekik napsütötte helyet, s a földbe keverjünk érett komposztot! Télre érdemes évelő növényeinket fenyőágakkal vagy szalmával védeni a kemény fagyok elől. S, hogy a fűszertartóban is orvosság legyen, ültessünk fűszernövényeket is! Babért, bazsalikomot, szurokfüvet, majoránnát, snidlinget, zsázsát, kaprot, rozmaringot, csombordot, lestyánt, tárkonyt... Amelyeket aztán bátran és kreatívan használjunk a konyhában, grillpartikon hiszen ételeinket könnyebbé és finomabbá teszik!


A fűszernövényeket fagyasztással is tartósíthatjuk, míg gyógynövényeinket gondosan szárítsuk meg! Erre a célra szellős, tiszta helyet válasszunk!A szárítást rögtön a gyűjtés után el kell kezdeni, nem tárolhatjuk a növényeket kupacban.A megszárított növényi részeket szellős helyen, papír- vagy vászon zacskókban tároljuk, védve a napfénytől és nedvességtől.


Ne legyünk hát "tücskök", és már holnap fogjunk neki hangyaszorgalommal a kis kerti patikánk létrehozásához!


Szerző: Nyitrai Angelika

Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő engedélyével.
Írta: netbarátnő, 2011. június 11. 10:08
Fórumozz a témáról: Gyógy- és fűszernövények fórum (eddig 440 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook