Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Finomságok spárgából cikk

Finomságok spárgából


A spárgát úgy is nevezik: a zöldségek királya, a királyok zöldsége. Sokak szerint a legjobb afrodiziákum: egyes országokban a vőlegénynek kötelezően kellett fogyasztania a nászéjszaka előtt.

Rendkívül egészséges főzeléknövény, könnyű és finom élelmiszer. Elsőrendű vértisztító és vizelethajtó. Sok kalciumot, vasat, foszfort, nátriumot, C,- B1-, B2-vitamint tartalmaz.

Finomságok spárgából

Kedvező befolyással van a májra, vesére, tüdőre, bőrre – a pattanásos bőrre kiváló gyógyszer. A népi gyógyászatban aktivizáló vagy éppen nyugtató hatása miatt alkalmazták, ezenkívül reumatikus fájdalmak, sőt a megmagyarázhatatlan eredetű szem- és fogpanaszokat esetén is ajánlották a fogyasztását. A szakértők azt ajánlják, hogy a spárgafogyasztást ne vigyük túlzásba, mert kedvezőtlen tüneteink jelentkezhetnek. Ha tehetjük, fogyasszuk nyersen is, így még jobban érvényesül a tisztító, gyógyító hatása szervezetünkre.


A spárga szezonja körülbelül április végétől júniusig tart. Íze egyedülálló, termesztése munkaigényes, és csak rövid ideig lehet szedni. Az ültetése utáni negyedik évben hoz először termést. Van fehér, zöld, és lila spárga. A fehér a legközkedveltebb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, mert különben keserű lesz. A zöld spárga íze intenzívebb, és nem kell meghámozni. A lila spárga igen ritka, íze a fehér és a zöld keveréke. A vásárlásnál mindig ügyeljünk, hogy friss növényt vásároljuk. A spárgát mindig figyelmesen kell megtisztítani, nehogy szálkás maradjon!


Grillezett spárga hollandmártással

Négy személyre szükség szerint fél vagy 1 kg spárgát veszünk. Megtisztítjuk, hogy ne legyen szálkás, majd tíz percre tejjel hígított, cukorral, sóval ízesített vízben kb. tíz percig főzzük. A spárgát ezután tepsibe rakjuk, olívaolajjal vagy olvasztott vajjal meglocsoljuk, kicsit megsózzuk, ételízesítővel vagy zöldségfűszerrel megszórjuk, és 200 C-on15 percig sütjük. utána tányérra szedjünk, és leöntjük a hollandi mártással. Petrezselymes újkrumplival kínáljuk.

Hollandmártás: vegyünk két tojássárgáját, 12 dkg vajat, 4 dl tejet. A tojássárgáját habüstben elvegyítjük egy kiskanál liszttel, majd habverővel hozzákeverjük a tejet és vízfürdőben, folyamatos keverés mellett addig melegítjük, míg megsűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, beletesszük a vajat, pici sóval és citromlével ízesítjük, és addig keverjük, míg a vaj elolvad. Tálalásig melegvízbe állítjuk.


Bazsalikomos spárgás üvegtészta

A fent említett mennyiségű spárgát előkészítjük. Ezután olívaolajon megdinsztelünk egy vékonyra szeletelt pórét, rátesszük a darabokra vágott spárgát, pesto mártást öntünk rá, sóval, ételízesítővel, friss bazsalikommal ízesítjük, és felöntjük tejszínnel. Az egy zacskó üvegtésztát sós vízben az előírás szerint elkészítjük, majd lecsepegtetjük. A tésztát tányérra tesszük, és leöntjük a bazsalikomos spárgával.


Bundázott spárga uborkás-majonézes mártással

Tetszés szerinti mennyiséget készítünk. A szokásos módon lisztből, tejből, tojásból, sóból sűrű palacsintát készítünk, de reszelünk bele egy kis mozzarella sajtot és friss spenótleveleket is. A megtisztított, előkészített spárgát a bundába mártjuk, és forró olajban kisütjük. Hígabb tartármártást készítünk, belereszelünk egy friss salátauborkát, és összekeverjük. A bundázott spárgát a mártással kínáljuk.


Olaszos spárgás rizottó

H.: fél kg spárga, 40 dkg rizs, 1 szál póréhagyma, 1 db konzerv paradicsompüré, mozzarella, só, ételízesítő, olívaolaj.

Az apróra vágott pórét az olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darabokra vágott spárgát, és összekeverjük. Sóval, ételízesítővel, bazsalikommal ízesítjük, rátesszük a paradicsompürét, és kicsit hígabb levet hagyunk neki. A rizst a szokásos módon elkészítjük, majd összekeverjük a spárgával.


Spárgával töltött cukkíni kapormártással

Két közepes nagyságú cukkínit kettévágunk, közepét kivájjuk, és pár percre a sütőbe tesszük. Elkészítjük a tölteléket. A pórét megdinszteljük az olívaolajon, rátesszük a darabokra vágott spárgát, szeletelt gombát, sózzuk, zöldségfűszerrel ízesítjük, és felengedjük a tejszínnel, majd átforraljuk. A masszát a félig átsült cukkíniba töltjük, beborítjuk vékonyra szeletelt, vagy reszelt sajttal, tepsire tesszük, és sütőben 200 C-on 20 percig sütjük. A friss kaprot apróra metéljük, olívaolajon megdinszteljük, majd felöntjük tejszínnel, és megsózzuk.


Ananászos spárgakompót fagylalttal

A spárgát kis darabokra vágjuk, és cukros vízben főzni kezdjük. Zselatinnal sűrítjük, átforraljuk. Tehetünk bele piros tortazselét, attól szép színt kap. Ezután friss narancslevet és citromlevet teszünk hozzá, és a spárgát néhány óráig ebben a pácban áztatjuk. Egy tányérra tesszük az ananászkompótot, a színes spárgadarabkákat, és fagylalttal tálaljuk.


Szerző: Bindics Imre, főszakács

Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő engedélyével.




Írta: netbarátnő, 2011. április 2. 16:08
Fórumozz a témáról: Finomságok spárgából fórum (eddig 28 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook