Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Gyermekek lelkivilága, avagy a mentális fejlődésüket befolyásoló tényezők fórum

Gyermekek lelkivilága, avagy a mentális fejlődésüket befolyásoló tényezők (beszélgetős fórum)


1 2
2013. jún. 22. 18:16
Szerintem hagyd! Minden csoda három napig tart. Lehet, hogy több lesz, mint három, de egyszer elkopik a varázsa, és keres más elfoglaltságot. Nálunk így volt ez a verdákkal. Rákattant, csak azt kérte. Nem kevés energiámba került eltéríteni.
2013. jún. 22. 14:58

Sziasztok!

Ne haragudjatok, hogy idepofátlankodom, de nem találok semmilyen olyan aktív témát, ahová feltehetném a problémámat (ma meg már írtam ki kérdést).

Mióta beütött a meleg, a kislányom bentlétre van "ítélve". Szegényem nem bírja a meleget, elvörösödik és izzad mint egy kiscsikó.

Egyetlen dolog foglalja le. Egy mese: My neighbor, Totoro.

Ráadásul csak japán hangon, ritkán magyarul (eredeti dvd)

Egyszer-kétszer megnézi az ember, mert aranyos, tanulságos, nincs benne erőszak...

De folyamatosan megy! Trükkös a csajszi, pontosan udja, melyik gombot kell megnyomni, még a dvd-t is be tudja tenni.

Lassan idegbajt kapok!

Este persze játszik kint, motorozik, macskát kerget stb.

Nemcsak hogy nem hajlandó mást nézni, de mást csinálni se! hívtam főzni, rajzolni (rajzoltam neki totorot) de nem.

Hagyjam, vagy ne?

36. nyaligátor (válaszként erre: 34. - F3000dc5ef)
2013. jún. 22. 10:48
És az jo esetben recés! :))
2013. jún. 20. 12:43

A kisgyermekek nem rendelkeznek realitás kontrollal, mivel korukból eredően a

családon belül „izolálva” élnek. Csak és kizárólag a szüleikhez kapcsolódnak,

akik a „normalitást” képviselik számukra, minimális lehetősége van a külső

környezetből származó korrektív visszacsatolásnak. A gyermek átveheti a szülők

percepciós rendszerét: normális lehet számára, hogy az ablakredőnyök mindig le

vannak húzva, hogy anyjuk vagy apjuk soha nem megy ki a játszótérre stb. Az ún.

indukált paranoid pszichózis során kialakuló „folie á deux” jelenség ennek egyik

legsúlyosabb esete, amikor a szülő valódi üldöztetéses vagy egyéb téveszméje

mint „valóság” épül be a hozzá szoros érzelmi szállal kötődő gyermek világképébe.

34. f3000dc5ef (válaszként erre: 33. - Bazsóné)
2013. jún. 20. 12:38
Meg minimum egy éle.
2013. jún. 20. 12:35
Az éremnek két oldala van.
32. nyaligátor (válaszként erre: 31. - Bazsóné)
2013. jún. 19. 12:56
A liberális személet sem véletlenül hódít teret.
31. Bazsóné (válaszként erre: 30. - Nyaligátor)
2013. jún. 19. 12:52
Igen de a pedagógia nem véletlenül mondja és alkalmazza.
30. nyaligátor (válaszként erre: 29. - Bazsóné)
2013. jún. 19. 12:39

Megváltozott. Hogy melyik eredményesebb, az már más kérdés.

De nyilván bármit és bárminek az ellenkezőjét meg lehet ideologizálni.

29. Bazsóné (válaszként erre: 28. - Nyaligátor)
2013. jún. 19. 12:35
Azért van különbség a nevelési módszerek között.Amikor mi gyerekek voltunk kb:30éve és ha a mostani időszakot nézzük.És az általam leírtakat pedagógia is alátámasztja.És a másik én nem azt írtam,hogy például soha nem emelem fel a hangom a gyerekeimre,csak utánna el is magyarázom az okait,és meg is értik.Mentális sérültségről ha gondolod küldök anyagot amit tanulmányozhatsz,és döntsd el te.Az amit te leírtál az a régi nevelési módszer.Mára már megváltozott.
28. nyaligátor (válaszként erre: 25. - Bazsóné)
2013. jún. 19. 08:26

Érdekes, velem nem kiabáltak, én magam mégis emeltem már fel a hangom a gyerekeimmel szemben.

Mentálisan sérült lennék?

Viszont volt részem testi fenyítésben, apámra mégis úgy gondolok, mint aki következetes, jó szülöm volt. Ha nem használt a szép szó, és tovább kívántam feszegetni a tiltott határokat, a kilátásba helyezett fenyítés ellenére, hát csak azt kaptam ami jár.

És amig a szavakra tettem magasrol, a fenyités hatott.


Szimpla álszenteskedés, ha egy szülö azt állítja, soha egyszer sem emelte fel a hangját...ne tegye, ha nem muszáj, de a képmutatás sem jobb.

27. Bazsóné (válaszként erre: 26. - Mazsinka)
2013. jún. 17. 20:48
Igaz lehet ez is,de a tapasztalatok többségben az általam leírtakat mutatják.Én lentebb általánosságban írtam,persze vannak kivételek.
26. Mazsinka (válaszként erre: 25. - Bazsóné)
2013. jún. 17. 08:10

"Csak az aki kiabál gyermekével,ordítozik,türelmetlen,ő is így nőtt fel."


Ez egyáltalán nem igaz. Vannak, akikkel ordítoztak, és érzik az egész súlyát, pont emiatt akarnak majd más szülők lenni, jobbak. Talán ezt olyan nehéz elképzelni???

25. Bazsóné (válaszként erre: 24. - Dominós)
2013. jún. 17. 06:04
Úgy látom mi hasonlóképp gondolkodunk minden szülőnek így kellene.Csak az aki kiabál gyermekével,ordítozik,türelmetlen,ő is így nőtt fel.Ezek a szülők,mentálisan sérültek és nem ismerik fel problémájukat,ahelyett,hogy segítséget kérnének,inkább gyermekükre zúdítják.És szegény gyerekből is ilyen felnőtt lessz.Egyszóval:"idegbeteg"Még az is probléma hogy sokan nem magyarázzák meg a gyereknek mi miért van,miért történik.Találja ki magától?Hát szegénykék erre nem képesek.Gondolok itt olyan esetre,mikor nem is a gyerekre mérges,mégis rázúdítja.De ha a gyerekre mérges,akkor is meg kell magyarázni a miértjét.A kisgyermek mindenért magát okolja,hibáztatja,ezáltal zárkózottá válik,elveszíti önbizalmát.Ha tudnák, belegondolnának a szülők,hogy ilyenkor mi zajlik le lelkileg a gyerekekben.....Lehet megrettennének,és elgondolkoznának.
2013. jún. 16. 10:37

Tegnap piacon anyuka, kislánnyal vásárol, kislány kicsit nyaggatja anyukát, ugrál. Anyuka erre: Mi a francnak jöttél velem?

Nem tehetek róla, én ezeken megütközök. Nem vagyok én sem tökéletes, a türelmem is elfogy időnként, kiabálok is a gyerekeimmel, de nem azzal kezdem, annak van hosszabb előzménye. A saját problémáim miatt nem büntetem a gyerekemet.

2013. jún. 16. 10:17
És ezeknek a gyerekeknek milyen lelkiállapotot okoz ez a viselkedés?Milyen szülő az aki így bánik a gyerekével?És akkor csodálkoznak,hogy mentálisan sérült lessz a gyerek,és agresszív,stb...Sajnos nagyon sok hasonló esetet tapasztalok én is,óvodában,játszótéren,még a tömegközlekedési eszközökön is.Az ilyen szülőnek nem kellene gyerek,hisz kit nevel belőle?Aztán meg csak csodálkozik az eredményen....A gyerek felfedező lény,hisz úgy ismeri meg a világot,ha megnézhet,megtapinthat,megfoghat,dolgokat.Csak sajnálni tudom azokat a szülőket akik ezt nem látják be.A gyereknek szüksége van szabadságra,játékra,egy kis rosszalkodásra is határokon belül.Teljesen igaz amiket leírtál,és sajnos helytálló.Az ilyen szülőknek kellene egy kicsit észhez térni.De valószínű ők is így nőttek fel,ilyen nevelést kaptak.
2013. jún. 16. 07:45

Anyuka jön a gyerekért, húzza a cipőjét: Hát má megin teli van homokkaa a cipőd! Hát mér?

Ilyenkor kedvem lenne odaszólni: Hát miért? Hát mert bazdmeg van homokozó az udvaron, oszt abban játszik, mert gyerek!!!!!

Vagy: Mér sáros a cipőd? - Hát mert nem tud repülni az a szegény gyerek!

S mindezt mondják borzasztó szemrehányással, mintha ezek tényleg nagy bűnök lennének.

21. Bazsóné (válaszként erre: 20. - Dominós)
2013. jún. 15. 23:12
Sajnos ez így van tökéletesen igazad van én is tapasztalok ilyeneket,és ez szomorú.
2013. jún. 15. 22:13

A mai szülők nagy része (tisztelet a kivételnek) úgy szól a gyerekhez, hogy két szó után kiérezni a "hagyj békén, ne fárassz, elegem van belőled" hangsúlyt. Egyszerűen idegesíti.

Példa: Bejön az oviba, suliba, meglátja a boldog, felé igyekvő gyerekét, és:

"Hát te meg má hogy néző ki?" vagy "Mit udrász, eement az eszed?" stb...erre gyerek letörik, mint a bili füle. Ő örül, a szülő nem. Nem érti miért, hiszen reggel óta nem látta. Évek óta hallom, látom. Ez a szülő nem fogja soha felismerni a problémát.

19. Bazsóné (válaszként erre: 18. - 4c1a787e8f)
2013. jún. 10. 20:19
Hát én sem épp arra gondoltam mikor csak hangosan szól az ember....Hanem ahogyan.Igen és sajnos ezt látom nap mint nap az óvodában,és az intézményekben,hogy mennyire durván és milyen hangnemmel beszél némelyik szülő a gyermekével,csupán azért mert sz első szóra nem ugrik a gyermek.Nagyon türelmetlenek sajnos az emberek.És teljesen igazad van amit írtál,és én azt remélem,hogy minél többen olvassák ezeket a fórumokat,és lessz olyan szülő aki ha elolvassa,észbe kap,felismeri a problémát.És igen a határok,felnőttként is be kell tartani határokat,és ezt kellene megtanítani a gyerekeknek is.De amennyiben a szülők nem ismerik fel a problémát és nem tesznek ellene,"már az érintettek"akkor meg lehet nézni milyen felnőtt válik abból a gyermekből.Két féle véglet van.......
18. 4c1a787e8f (válaszként erre: 17. - Bazsóné)
2013. jún. 10. 14:59

Az a helyzet, hogy ahol ez olyan mértékű, hogy a szülők semmilyen szinten nem ismerik fel, és nem is próbálnak ellene semmit tenni, ott vagy olyan az értelmi szint, hogy nem is fogják, vagy annyira nagy a baj egyéb területen, hogy azért nem tudnak túllépni..


Az aki tudja magáról, vagy magukról, hogy ez baj, ahogy legtöbbször reagálnak, azok tudnak tenni is ellene. Persze tökéletes nem lesz, de ha mondjuk megtanulják az állndó rácsapás helyett inkább kiemelni a gyereket a helyzetből, vagy a csúnya szó helyett "teringettét" mondani, vagy 10-ből az eddigi 10 helyett csak 5-ször kiabálni, akkor már olyan nagy baj nincs..


De sokszor nem is annyira a kiabálás a legnagyobb baj..

Éppen odavetett halk fél szavakkal is lehet nagyon gyilkos légkört teremteni, és vannak akik eleve hangosak, mert olyan a habitusuk...


A tényleges lélek, szeretet meg tolerancia a fontos igazán, ami a cselekedetek mögött van.


Igen, nagyon fontos téma, és Mo.-on még mindig nagyon sok a rossz beidegződés. Például a szigorú, konzervatív nevelést összekeverik az állandó cseszegetéssel, a liberálist a mindent megengedéssel, stb..


A határok meghúzásánál kezdődik valahol a nagy feladat, de azért az meg nem annyira egyszerű, ne csináljunk úgy, mintha az lenne..Pláne több gyereknél, ahol még azokat össze is kell hangolni.

2013. jún. 8. 08:12
Sziasztok!Elnézést kérek mindenkitől a helyesírási hibákért,elsősorban.Másodsorban,én nem arra gondoltam,hogy ne mutassuk ki érzelmeinket a gyermekek előtt,a gyermeket ne érje negatív élmény.Hanem arra,amikor rendszeresen veszekedésben nől fel,és még olyan esetekre amikor a szülő többnyire csak kiabál a gyermekkel,ha a gyermek odamegy mutatni mondani akar valamit elküldi,hogy "nem érek rá"(durván).Másik fontos tényező a válaszadás készsége.Csak én gondolom úgy hogy ez fontos téma?
16. 6b006fc769 (válaszként erre: 13. - F3000dc5ef)
2013. jún. 7. 20:33
egyébként háttal álltak, így nem maga az elütés volt a trauma
15. 6b006fc769 (válaszként erre: 13. - F3000dc5ef)
2013. jún. 7. 20:32

Szó nincs róla, hogy el lehetett volna kerülni. De remek példa arra, hogy a traumák negatív hatással vannak a gyermek lelki életére.

Ha bekövetkezik egy ilyen esemény, akkor fokozottan figyelni kell erre, vissza kell építeni a gyerek bizalmát az őt körül vevő világba, nem legyinteni egyet, hogy majd kinövi.

14. zebracsikó (válaszként erre: 7. - F3000dc5ef)
2013. jún. 7. 19:04
nem az a baj, hanem hogy a moderátornak sem böki a szemét...
13. f3000dc5ef (válaszként erre: 12. - 6b006fc769)
2013. jún. 7. 18:52

Most azt is mond el légyszíves, hogy ezt hogy tudta volna elkerülni???????


"fordulj el kisfiam, mert engem most el fog ütni egy autó"

2013. jún. 7. 18:44
Arra biztos, hogy vigyázni kell, hogy túl nagy traumák ne érjék. Én pl. találkoztam egy családdal, ahol az anyuka hazafelé tartott a 4 éves gyermekével és az anyukát elütötte egy autó. A kisfiút nagyon megviselte lelkileg, hogy az anyuka nagyon megsérült és hosszú időre kórházba került.
11. f3000dc5ef (válaszként erre: 8. - Nyaligátor)
2013. jún. 7. 13:22
Végül is...van a címben 62 betű...és abból csak egy hibás...vagy kettő...attól függ :))) az 1% körül mozog....tényleg nem olyan rossz :))))
10. f3000dc5ef (válaszként erre: 9. - B62e6311d6)
2013. jún. 7. 13:21
:)))))
2013. jún. 7. 13:14

A szöveg is hemzseg a helyesírási hibáktól.

És az is baj, hogy nem értem magát a kérdésfelvetést, nyelvtani hibák nélkül sem.

Mert két variáció létezik, attól függetlenül, hogy a fórumindító "kíváncsi az emberek tájékozottságára".

1. Ír, aki azt mondja, hogy igen, egyetértek, sokkal jobban oda kell figyelni a mai világban a gyermekek mentális fejlődésére IS.

2. Aki nem ért egyet, az úgysem érti, hogy miről van szó.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook