Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Gyed változás 2012 fórum

Gyed változás 2012 (beszélgetős fórum)


8. tarcalibetty (válaszként erre: 6. - 001269bfc9)
2012. júl. 19. 14:30

szia!

Szívesen kiírtam volna még egyszer a kérdést, de nem voltam gépközelben.

7. tarcalibetty (válaszként erre: 4. - Be749d73f9)
2012. júl. 19. 14:21

szia!

Nem lepődöm meg ha valaki lehord.Már megszoktam hogy vannak itt ilyen emberek.csupán azért tettem fel a kérdésemet, mert csak úgy szeretnék babát vállalni ha tudom, hogy mindent meg is tudok adni nekik.Azért is ért hideg zuhanyként hogy a második fiamnál nem jár 2.éves korig a gyed, mert mikor úgy határoztunk hogy jöhet a baba még mások voltak a jogszabályok.Születése után változtattak rajta és ezt nem tartom fernek...Nagyon szerettem volna 3 babát kis korkülönbséggel(nem a pénz miatt akartam gyereket szülni, hanem mert boldog vagyok hogy a gyerekeimmel lehetek és imádom az anyaságot!), viszont nem mindegy hogy a fizetésem alapján számolt összegből vagy havi 23-24 ezer forintból kell gazdálkodni+a férjem keresete.

Én úgy gondolom természetes hogy utána akarok járni a dolgoknak és nem vágok bele felelőtlenül egy újabb baba projektbe.

2012. júl. 19. 11:03
Mondom! Írd ki most még egyszer a kérdést, mert különben a büdös életbe nem veszi észre senki! Pedig sokakat érint a kérdés!
2012. júl. 18. 23:16

ez olyan szép!!!! senki nem tud semmit!!!!

én sem!!! :DDDD

Magyarország, én így szeretlek!!! :P

4. be749d73f9 (válaszként erre: 1. - Tarcalibetty)
2012. júl. 18. 23:15

én hasonlóan jártam, mint te, egyszer csak nem jött tovább a pénz... én 17,5 hónapig :DDD kaptam a 2. után, míg az első után rendesen 2 évig....

sajnos segíteni nem tudok, de annyi embertől hallottam kavart ezzel kapcsolatban...segíteni meg, aki tudna....hát...engem majdnem 3 hónapja hívnak vissza a kormányhivataltól, h elmagyarázzák mi? meddig? miért?

azóta gyes elintézve, beleuntam már az egészbe.....

ja, csak egy jó tanács: ne lepődj meg, ha hidegzuhanyt kapsz itt majd 1-2 embertől...csak mert egy mondatban merted említeni a gyermek vállalást a pénz szóval. :P

remélem valaki tud segíteni!

estét!

2012. júl. 18. 23:14

Szerintem ezt a kérdést tedd föl még egyszer holnap délelőtt, amikor a szakértők is gépközelben vannak :)

Engem is érdekelne az a dolog, én sem szeretnék visszamenni dolgozni az első és a második babám között. De ha csak 1 évig jár a gyed a 2. baba után, háááát...

2012. júl. 18. 23:12
Szia.Én is kíváncsi vagyok erre a szabályokra.Mert a fiammalmost Gyes-en vagyok jövő nyárig,de..Terhes lettem,és jövő februárban,vagy március elején jönne a baba.Most akkor én hogy kapok???Nem tudom.
2012. júl. 18. 23:07

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek.

25 éves anyuka vagyok, jelenleg második babámmal Gergővel vagyok itthon gyeden.

Férjemmel eredetileg 3. babát terveztünk kis korkülönbséggel.Sajnos második fiam születése után nem sokkal megváltoztak a jogszabályok..és persze az oeptől rögtön jött is a levél, hogy második babám után csak 365 napig vagyok jogosult gyed folyósításra. ez kicsit szíven ütött, mivel mi azzal számoltunk a párommal, hogy mivel a kicsi az első gyermekem 2.születésnapja előtt nem sokkal született a második baba esetében is 2 éves korig leszek jogosult gyedre.

Az én esetemben sajnos bonyolult a helyzet, mivel a biztosítási időm vegyesen munkaviszonyból, illetve főiskolai tanulmányokból áll össze...


Leegyszerűsítve:


Második gyermekem az első fiam után folyósított gyed időtartama alatt született.(az első fiam után kapott ellátás lejárta előtt 4 héttel).


A jogszabály szerint, az hogy meddig maradhatok itthon második gyermekemmel attól függ, hogy a szülést megelőző mennyi biztosított nappal rendelkezem.


( 42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.)


Második fiam 2011.10.11.én született


A szülést megelőző két évben:


-Gyedet kaptam az első fiam után 17 hónapig(ez biztosítási időnek számít)

-ezt megelőzően tgyást az első fiam után 5 hónapig(ez szintén biztosítási idő)

-ezt megelőzően több hónap munkaviszonnyal rendelkezem

-a munkaviszonyt megelőzően pedig nappali tagozatos hallgató voltam a Szent István Egyetem környezetmérnök szakán(ebből 180 nap számítható be biztosítási időként)


Tehát akárhogy is nézem 2011.10.11 ,vagyis a szülést megelőző két évben végig biztosított voltam.


Ráadásul ha az alábbi sorokat jól értelmezem.


„42/B § (2) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál


mivel a második fiam az első gyermek után járó gyed időtartama alatt született( a jogosultság lejárta előtt 4 héttel), a második fiam után igényelt Gyermekgondozási díj időtartama nem lehet rövidebb az akkor megállapított időtartamnál.


szóval miközben böngésztem a jogszabályokat nem értem hogy az első fiam után miért jár 2. éves korig gyed és a második fiam után miért nem?


A munkaviszonyom nem szűnt meg.


Felmerült bennem a kérdés hogy most tényleg nem vagyok jogosult gyedre a második baba esetében a lurkó 2 éves koráig?


Illetőleg ha tényleg szeretnék még egy babát, mit kell tennem hogy a 3. baba 2 éves koráig kapjak gyedet?

És anyagilag hogy járnék jobban?Ha visszamennék dolgozni miután lejár a gyed a 3.baba születéséig?

Vagy ki kéne venni előtte a felgyülemlett szabadságot?

Ismer valaki szakértőt, aki nem kér csillagászai összegeket és segít az embernek eligazodni a jogi útvesztőkben?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook