Gyed változás 2012 (beszélgetés)
szia!
Szívesen kiírtam volna még egyszer a kérdést, de nem voltam gépközelben.
szia!
Nem lepődöm meg ha valaki lehord.Már megszoktam hogy vannak itt ilyen emberek.csupán azért tettem fel a kérdésemet, mert csak úgy szeretnék babát vállalni ha tudom, hogy mindent meg is tudok adni nekik.Azért is ért hideg zuhanyként hogy a második fiamnál nem jár 2.éves korig a gyed, mert mikor úgy határoztunk hogy jöhet a baba még mások voltak a jogszabályok.Születése után változtattak rajta és ezt nem tartom fernek...Nagyon szerettem volna 3 babát kis korkülönbséggel(nem a pénz miatt akartam gyereket szülni, hanem mert boldog vagyok hogy a gyerekeimmel lehetek és imádom az anyaságot!), viszont nem mindegy hogy a fizetésem alapján számolt összegből vagy havi 23-24 ezer forintból kell gazdálkodni+a férjem keresete.
Én úgy gondolom természetes hogy utána akarok járni a dolgoknak és nem vágok bele felelőtlenül egy újabb baba projektbe.
ez olyan szép!!!! senki nem tud semmit!!!!
én sem!!! :DDDD
Magyarország, én így szeretlek!!! :P
én hasonlóan jártam, mint te, egyszer csak nem jött tovább a pénz... én 17,5 hónapig :DDD kaptam a 2. után, míg az első után rendesen 2 évig....
sajnos segíteni nem tudok, de annyi embertől hallottam kavart ezzel kapcsolatban...segíteni meg, aki tudna....hát...engem majdnem 3 hónapja hívnak vissza a kormányhivataltól, h elmagyarázzák mi? meddig? miért?
azóta gyes elintézve, beleuntam már az egészbe.....
ja, csak egy jó tanács: ne lepődj meg, ha hidegzuhanyt kapsz itt majd 1-2 embertől...csak mert egy mondatban merted említeni a gyermek vállalást a pénz szóval. :P
remélem valaki tud segíteni!
estét!
Szerintem ezt a kérdést tedd föl még egyszer holnap délelőtt, amikor a szakértők is gépközelben vannak :)
Engem is érdekelne az a dolog, én sem szeretnék visszamenni dolgozni az első és a második babám között. De ha csak 1 évig jár a gyed a 2. baba után, háááát...
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek.
25 éves anyuka vagyok, jelenleg második babámmal Gergővel vagyok itthon gyeden.
Férjemmel eredetileg 3. babát terveztünk kis korkülönbséggel.Sajnos második fiam születése után nem sokkal megváltoztak a jogszabályok..és persze az oeptől rögtön jött is a levél, hogy második babám után csak 365 napig vagyok jogosult gyed folyósításra. ez kicsit szíven ütött, mivel mi azzal számoltunk a párommal, hogy mivel a kicsi az első gyermekem 2.születésnapja előtt nem sokkal született a második baba esetében is 2 éves korig leszek jogosult gyedre.
Az én esetemben sajnos bonyolult a helyzet, mivel a biztosítási időm vegyesen munkaviszonyból, illetve főiskolai tanulmányokból áll össze...
Leegyszerűsítve:
Második gyermekem az első fiam után folyósított gyed időtartama alatt született.(az első fiam után kapott ellátás lejárta előtt 4 héttel).
A jogszabály szerint, az hogy meddig maradhatok itthon második gyermekemmel attól függ, hogy a szülést megelőző mennyi biztosított nappal rendelkezem.
( 42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.)
Második fiam 2011.10.11.én született
A szülést megelőző két évben:
-Gyedet kaptam az első fiam után 17 hónapig(ez biztosítási időnek számít)
-ezt megelőzően tgyást az első fiam után 5 hónapig(ez szintén biztosítási idő)
-ezt megelőzően több hónap munkaviszonnyal rendelkezem
-a munkaviszonyt megelőzően pedig nappali tagozatos hallgató voltam a Szent István Egyetem környezetmérnök szakán(ebből 180 nap számítható be biztosítási időként)
Tehát akárhogy is nézem 2011.10.11 ,vagyis a szülést megelőző két évben végig biztosított voltam.
Ráadásul ha az alábbi sorokat jól értelmezem.
„42/B § (2) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál
mivel a második fiam az első gyermek után járó gyed időtartama alatt született( a jogosultság lejárta előtt 4 héttel), a második fiam után igényelt Gyermekgondozási díj időtartama nem lehet rövidebb az akkor megállapított időtartamnál.
szóval miközben böngésztem a jogszabályokat nem értem hogy az első fiam után miért jár 2. éves korig gyed és a második fiam után miért nem?
A munkaviszonyom nem szűnt meg.
Felmerült bennem a kérdés hogy most tényleg nem vagyok jogosult gyedre a második baba esetében a lurkó 2 éves koráig?
Illetőleg ha tényleg szeretnék még egy babát, mit kell tennem hogy a 3. baba 2 éves koráig kapjak gyedet?
És anyagilag hogy járnék jobban?Ha visszamennék dolgozni miután lejár a gyed a 3.baba születéséig?
Vagy ki kéne venni előtte a felgyülemlett szabadságot?
Ismer valaki szakértőt, aki nem kér csillagászai összegeket és segít az embernek eligazodni a jogi útvesztőkben?
További ajánlott fórumok:
- Miért hitegetik magukat a túlsúlyos, kövér vagy épp duci nők, hogy nekik így jó, ahelyett, hogy tennének valamit a változásért?
- Veszteség és változás
- Tgyás, gyed változás 2010.05.01-től
- 2012 - A változások éve?
- GYED változás 2012
- Gyed kompenzációs nyomtatványon a változás bejelentést milyen esetben kell kitölteni?