Tgyás, gyed változás 2010.05.01-től (beszélgetés)
Állapotos vagy?
Én úgy tudom, csak az utolsó évet nézik.
Az sajnos senkit nem érdekel, hogy mióta adózol...:S
Most 365 nap munkaviszony szükségeltetik a következő ellátáshoz.
Ha a szülés időpontjában biztosított vagy, akkor járni fog a Gyed. Ha a járadékodat kapni fogod még a szülés napján is, akkor nincs okod az aggodalomra, de kérdezz utána a Munkaügyi Központban, ott pontosabb felvilágosítást kapsz.
A Gyed-et a szülést megelőző naptári év átlagkeresetéből számítják ki.
Sziasztok!
5 hónapja vagyok munkanélküli.
Milyen szabály vonatkozik rám, tud valaki segíteni?
Előtte jól fizető bejelentett állásom volt. Az nem számít már, hogy 15 éve folyamatosan adózom?
Ennek nézz utána pontosabban, mert én úgy tudom, hogy a felsőoktatási intézményekben letöltött évek fél évnek számítanak attól függetlenül, hogy fél évet jártál, vagy 6-ot!
Tehát - ha jól értesültem, de mondom, nézz utána - onnan már eleve van fél éved!!!
És mé ez is van:
Sziasztok, én még új vagyok itt, de engem is érdekel ez a változás, noha még csak augusztustól tervezzük a babát, de akkor is érint.
itt is olvashattok erről a változásról:
Pedig akkor is érdemes lenne minél hamarabb teherbe esned (ha már amúgy is terveztétek), mert a szerződésed lejárta után egyből a Munkaügyi Kp-ban kellene bejelentkezned, és az is biztosítotti jogviszonynak számít. Tehát így "kihúzod" szülésig, így járna neked is a GYED.
Személyesen kellene még most érdeklődöd a Munkaügyön, ott pontosabban el tudnak neked mindent mondani.
Ha jóval később szülsz, és munkád se lesz, akkor sajnos csak a GYES-t kaphatod, hadd ne mondjam, milyen összegben, pelenkára nem lenne elég...:S
Akkor ez így abszolút menni fog! Miért is ne használnád ki, ami "jár"? Olyan sok mindent elvesznek/elvettek az embertől, hogy a kiskapukat mindig ki kell használni (persze a törvények betartásának határáig, de nálatok ez törvényes is, hiszen elvileg egyedül vagy egy címen!)
Szerintem május 1-el még nem áll vissza semmi, hiszen az új kormány csak 15-tel fog megalakulni, vagy akkörül, és még utána fognak tárgyalgatni, meg egyebek. Nem lesz rövid menet, az biztos...
Akkor valószínűleg elő tudom adni, hogy egyedülálló vagyok, mert két teljesen különböző, állandó lakcímünk van !!!!!NA nem mint hogyha azon a párszáz forinton múlna.....
De amúgy a fidesz nem azt ígérte, hogy visszaállítja a régi rendszert, mégha máj.1-el el is indul az új ????
Igen, ez így tényleg sok. Mikor elkezdtem dolgozni, olyan szépen elterveztük, mikor jöhet a pici, aztán hirtelen mindent megváltoztattak, és nekünk is újra kellett gondolni a dolgokat.
Ráadásul decemberben lejár a szerződésem, már most elkezdtem érdeklődni, de eddig csak azt a választ kaptam, hogy nem, mert úgy is hamarosan elmennék szülni - pedig ezt nem is mondtam -, és emiatt később se vennének fel. :S
www.allamkincstar.gov.hu
Ez a helyes!!!
:o)
Egyébként a fórumoktól függetlenül nagyon hasznos olvasgatni a www.magyarorszag.hu, vagy a www.mak.hu oldalakat, hiszen mindenki megtalálja a saját élethelyzetét érintő információkat kategorizálva.
És az a legjobb benne, hogy mindig frissítik, tehát nem maradhatnak fenn régebbi, elavult információk, mindig az aktualitások jelennek meg rajtuk!
A magyarorszag.hu különösen nagyon jó!
Köszönöm! :o)
Hogy lehet, hogy két gyerek meg ennyire egyforma lehet, mint a tieid? :o)
Örülök, hogy nincs harag a félreértésből...
Hát igen...Mindig jobbat akar az ember, de ha már változásokra van szükség, akkor nem ennyire egyszerre és ennyire hirtelen kellett volna mindent "megoldani": szocpol eltörlése, otthon maradás egy évvel való megrövidítése, a családi pótlék befagyasztása, a járandóságok (köztük a TGYÁS és a GYED) "szuperbruttósítása"...
Kicsit sok ez egyszerre.
Nem a témához tartozik,de megnéztem a adatlapod!!
Gyönyörű a kisfiad!!!Azok a szemek...:)
Én is remélem!
Illetve hogy eltörlik ezt a két évet kell dolgozni kezdetű dolgot! :S
Sajnálom, de akkor tulajdonképpen egyről beszélünk.
Pusztán egy félreértésről van szó: gondolom azt hittétek, hogy úgy gondolom, hogy csak és kizárólag házasságban született gyerekek után jár a családi pótlék. Szó nincs erről, konkrét példát hoztam.
Bocsánat, kétszer ment el.
Szóval minden gyerek után jár családi pótlék, ez természetes, de valaki többet kap, valaki kevesebbet.
Ez attól is függhet, hogy hány gyerek van, mert pl. a két gyerek után már 13ezer valamennyi gyerekenként!
És akkor még emelt családi pótlékot kapnak az egyedülállók, a szülő a koraszülöttek és kis súllyal születettek után, illetve különféle betegségek esetén.
További ajánlott fórumok:
- Családtámogatási juttatások: Anyasági, TGYÁS, GYES, GYED stb.
- Kérdések - válaszok a GYED-ről, a 2010.05.01-től érvényes szabályok tükrében
- Ha gyes alatt szülnék mi alapján számítanák a 2. babánál a tgyás-t és a gyed-et?
- Gyed változás 2012
- GYED változás 2012
- Gyed kompenzációs nyomtatványon a változás bejelentést milyen esetben kell kitölteni?