Fórumozók helyesírása (beszélgetés)
Nálam: Alt+137 = ~^`
Nem értem...
Viszont köszönöm, ismét!
Megtaláltam közben:
Alt+137
ë
Egyébként a halotti beszéd eredetijében nincs ilyen betű, az így néz ki: Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc
Azóta azért változott a magyar nyelv jócskán, még jó hogy nem ezt kérik számon a kötekedők.
Ahogy a többi szimbólumot is: Wordből bemásolom.
Nem kizárt van egyszerűbb módja is, valami billantyűparancs.
Ha valaki Sárospatak környékén jár, érdemes megnézni a Magyar Nyelv Múzeumát. Érdekes és szemléletformáló módon mutatja be nyelvünk gazdagságát.
nyelvmuzeum.hu
Talán kicsit kötözködnék :)
Ezt hívják tájegységi kifejezésnek... Mi is van akkor? :) Ez egy 100-200 évvel ezelőttről ránk maradt kifejezés. Igen, a parasztok használták. Meg előtte az urak is :) Mint az "erőt vesz rajta a halál" kifejezés. De ha pl. egy versben látnád, nem gúnyolnád - gondolom.
Nem azt akarom kifejezni, hogy helyes ezen szókapcsolat használata, csak nem értem, miért kell rögtön minden olyan kifejezést kigúnyolni, mely a Te szóismeretedben nem szerepel. Mindent (sajnos) nem érhet el a nyelvújítás.
Én pedig mocskos borsodiként a fővárosi metrón többször is hallott "kapackodj" kifejezést említhetném, mint helyi kuriózumot. Mégsem nevetek vagy gúnyolódok rajta... Csak elraktároztam ilyen időkre :)
Sajnos én is nap mint nap hallok ilyeneket: hüttő, pappír, tángyér, tányérat, rátotta.
Természetesen nem ez a legnagyobb problémám, de az én fülemet "zavarja". :)
Sőt, mondok valamit. Sajnos nem csak hibákkal teli szavakat írnak a mondatokban, hanem beszélni is hibásan szoktak. Pld.: "Megmomdom az ŐSZINTÉT" Az őszinte szó nem melléknév véletlen? Akkor hogyan lehet főnévnek használni?
Ezeket a szavakat is sokan hibásan mondják, , mint Pld.: keríttés, bakkancs, szallag, nyaralló, stb.
Hát vannak érdekességek:)
Nem bizony. :D
Divat elhagyni a névelőket, észrevettem én is. Mondjuk a cím mondatában a hangsúly pótolja élőszóban.
Nézd, nem lehet mindenkinek eleget tenni.
Aki annyira egyszerű lélek, valószínúleg nem is nagyon fórumozik, a mi párbeszédünket meg messziről elkerüli azt hiszem.
Sok a szelektív hatás.
És a könyvkiadás sem aranybánya ugye...
Zajlott is folyamatosan. De azzal, hogy értelmesen írok, és tekintettel vagyok arra, aki olvassa, nem szólok bele az evolúcióba.
Megadom a tiszteletet mindazoknak, akik ezeket a szavakat előttem is használták, akik megalkották és akik szép nyelvvé egybegyúrták őket, legyen az Kovács Tódor bácsi a szomszéd faluból, vagy srany János.
És igenis tisztelem a Szót. Mint teremtő és teremtett erőt, mint a csodát, amely által megérthetjük egymást, amely által egyáltalán létezünk ebben a tátorjános világban. Hiszen integethetnénk rogyásig, kell a Szó, hogy beszéd vagy levél legyen belőle.
Te még nem tapasztaltad, hogy mekkora ereje van a szónak? Nem volt még, hogy megbántott valaki, hogy szinte mérgezett, amit mondott?
Vagy nem kaptál vigaszt még, ami kigyógyított bánatodból, jobban lettél betegségedben?
További ajánlott fórumok:
- Alapvető helyesírás hibák... amiktől falra mászol? :)))
- Megítéltek néha másokat a helyesírásuk alapján?
- Oda szoktatok figyelni a helyesírásra?
- A helyesírás ma miért kiváltság?
- Mire gondolsz pontosan, amikor megítélsz másokat a helyesírásuk alapján?
- Ha a baba kihagy mozgásfejlődési lépcsőket, pl. kúszás akkor az később helyesírási problémákat okoz! Szerintetek igaz?