Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Fiúk, lányok, LEGO cikk

Fiúk, lányok, LEGO


Előkerült egy, a 70-es évekből származó LEGO játék dobozából egy üzenet, amit akkoriban a cég juttatott el a szülőkhöz. Érdekes a szöveg, de még érdekesebb az, hogy milyen változáson mentek át a gyermekjátékok az elmúlt 50 évben...
Fiúk, lányok, LEGO
Kép: Daniel Fry

A LEGO "levele" 1974-ből:

"Szülőknek. Az alkotás vágya minden gyermekben egyformán erős. Fiúkban és lányokban. A képzelet az, ami számít. Nem a készség. Azt építed, ami az eszedbe jut, úgy, ahogy szeretnéd. Lehet az egy ágy vagy egy teherautó. Egy babaház vagy egy űrhajó. Sok fiú szereti a babaházakat. Emberibbek, mint az űrhajók. Sok lány kedveli az űrhajókat. Izgalmasabbak, mint a babaházak. A legfontosabb, hogy a megfelelő anyagot a kezükbe adjuk, és hagyjuk, hogy bármilyen felfedezést létrehozhassanak."


Daniel Fry felfedezte ezt a prospektust egy LEGO dobozban, amit a nagymamája házában talált és közzétette az interneten. Ő maga is meglepődött, milyen modern üzenetről van szó, és milyen egyszerűen és ékesszólóan kommunikált egy nagyon erőteljes gondolatot annak idején a cég.


Vegyük észre, milyen szép dolgot közöltek a szülőkkel: ne szabjanak határt a szokások, az elvárások, minden gyerek engedje szabadjára a képzeletét és azt építsen, amit szeretne, ne azt, amit a társadalom elvár tőle.


Sajnos azóta a LEGO is sokat változott. Ma már vannak fiús és rózsaszínben pompázó lányos építőjátékok. Ami nekem furcsa, hogy a fiúké aktív és hasznos tevékenységekre épül, például munkákra, úgy mint rendőr, építőmunkás, akcióhős, vasutas; életmentésre, sportokra, stb.. A lányoké pedig bolt, shoppingolás, party, lovaglás, fodrászat, üdülés, Disney, tündérek, királylányok. Ez is csak azt mutatja, mennyire visszafelé haladtunk a nemi sztereotípiák területén.
Írta: babyapocakban, 2020. október 21. 10:44
Fórumozz a témáról: Fiúk, lányok, LEGO fórum (eddig 8 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook