Férfidadus az óvodában - szerintetek? (beszélgetés)
Nagyon kellene sok-sok területre a férfi.
Bárhová megyünk, lassan mindenhol csak nők vannak...
Kell a férfi mintakép!!
Hello!
Már rég írtak ide, de hátha fellendül megint. :)
Nos, én a jövő héttől férfiként fogok óvodapedagógusként dolgozni. Vagyis óvóbácsiként. 2005-ben végeztem, eleddig sajnos mást dolgoztam, de most nyílt egy lehetőség, igaz, csak 6 órában, de nem ez a fontos.
A vezető óvónő nálunk is elsőre -telefonon -ódzkodott, de aztán személyesen találkozva azt mondta, hogy gondolkodott a dolgon, és szerinte jól sikerülhet a dolog. :)
(Csak legyek elég konzekvens és szigorú, mert vaj szívem van. ) )
Egy oktatási intézményt vezetek. S igen férfi dadusra is nagy szükség van és lenne az óvodáknak.... mivel a gyermekek lelki fejlődése szempontjából fontos, hogy nem csak egy irányba tolódjon el. Családmodell fejlesztő szerep. Ismerek nagyon jó férfi óvodapedagógust...s tudom, hogy a férfi dadus sem sokáig maradna munka nélkül.
Sok sikert kívánok s próbálja meg ám.... :)
Úgy tudom, a gyermekgondozói tanfolyam más, mint az óvodai dajka tanfolyam.
Vigyázni kell nagyok, sok a kamus OKJ tanfolyam, óvodába inkább dajka tanfolyam kell.
Szia!
Nem tudom, tudod-e, mit takar a dadus munkakör - tulajdonképpen takarító/nő, aki a csoportokban kitakarít, felmos, rendet rak, kihozza a gyerekek ételét, időnként ha a pedagógus nem ér rá, vigyáz pár percig a gyerekekre. Ha kimennek az udvarra az ovisok, a dadus öltözteti-vetkőzteti őket. Ha az egyik gyerek bepisil, vagy bekakil, a dajka zuhanyozza le őket. Ha valaki elvágja az ujját, a dadus fertőtleníti a sebet.
90%-ban takarító, segédmunkás, kb. 10%-ban van a gyerekekkel.
Szerintem ez inkább női munka, de ha a párod elhivatottságot érez, miért ne? Anno szolgálatos katonák is voltak óvodai dajkák, a mi óvodánkban is volt egy kedves dajka bácsi, nagyon szerettem.
Sok sikert, ha belevág!:)
Igaz Én már nem ovis voltam, hanem 1 osztályos, amikor a napközis tanárunk egy frissen végzett tanító"bácsi" lett. Imádtuk, sokkal türelmesebb volt velünk, mint az utána jövő tanító nénik.
A tanító"bácsi" egyébként az óta is az iskolában tanít, és imádják a gyerekek!
szerintem szuper ötlet, csak sajnos az előitéletek azok elég erősek,
elképzelem,hogy mondjuk az ölébe vesz egy kislányt akit éppen meg akar vigasztalni, biztos hogy kutakodó szemmel figyelné mindenki, sajnos ez igy van. Tehát, ha ezt akarja csinálni, fel kell készülnie ezeknek a dolgoknak a kezelésére.
Sok sikert
Egyébként szerintem az is baj,hogy nagyon sok óvodában a vezetők is elzárkóznak e témával kapcsolatban sajnos!
Persze lehet nagyobb felelősség egy férfit alkalmazni ilyen munka körben,és a szülők véleményét is figyelembe kell venni,de amíg az intézményvezetőnek is vannak "ilyen " gondolatai,addig a szülőket is nehéz lenne meggyőzni.
Az a baj,hogy sok az előítélet!
Azért mert vannak ilyen emberek,mégg nem jelenti azt,hogy ha a férfi szereti a gyereket,akkor pedofil.
Szerintem jó ötlet az óvóbácsi,szorgalmaznám mindenhol.
Szerintem sokkal több férfipedagógusra lenne szükség!!!
A nagyfiam egyik tanítója is férfi és imádják a gyerekek annak ellenére, hogy szigorúbb, mint a tanítónéni.
Én is ismerek olyan családot, ahol teljesen természetes volt, hogy az apa maradt otthon GYES-en, az anya pedig dolgozott.
A férjem mindig is sokkal jobban el tudott játszani a gyerekekkel, mint én.
Tehát mindent összevetve és a kérdésedre válaszolva: nagyon jó ötletnek találom, hogy a férjed gyermekgondozó legyen!
További ajánlott fórumok:
- Kötelezhetnek rá hogy bent altassam a gyerekem az óvodában, különben nem kapja meg az ebédjét?
- Gyermekünk óvodában, avagy hány évesen engedjük iskolába?
- Nyári időszak az óvodában
- Lehetséges, hogy egy autista gyermeken csak az óvodában jelentkeznek a tünetek?
- Igaz, hogy a gyermek nem lehet napközis az óvodában, ha az édesanyja gyeden van?
- Óvodában 2500 ft ajándékpénzt/fő és 30 gyerkőc van, 1000 ft havi hozzájárulás plusz az ebéd díj. Szerintetek?