Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
És mégis komolyan vettük mi is...
Én konkrétan vacogva kabátban szóbeliztem, mert belebetegedtem az izgalomba. Mindezt úgy, hogy kezemben volt már a egyetemi felvételi értesítés.
Így van.
Mikor én érettségiztem, csak a vitt jegyek és a felvételi számított. Az érettségin persze illett tisztesen teljesíteni (akinek meg közös érettségi-felvételije volt, annak fontos is volt), de nem számított sehova.
Emlékszem, több nyelvvizsgával és OKTV-vel a hátam mögött, az egyik szakon max ponttal nekem tényleg egy kellemes időszak volt. Még rám is szólt az ofő, hogy ne vigyorogjak, mint a tejbetök.
Most bezzeg más világ van!
Igen, így van, azért több milliót nem sokan tudnak kifizetni egy BA diplomára.
Nálunk a tandíj 1.350 e Ft/félév, amiből 12 van jó esetben:). Szegény gyereknek nem volt opció, vagy bekerül vagy halaszt. (Ráadásul a SOTE volt a célja, más orvosin akár 20 ponttal kevesebb is elég lehet.)
Törire elviheti a körzőt is, hátha megnyugtatja. :)
A nyelvtannal én is pont így jártam!
Tavaly és öt évvel ezelőtt felvételizett, de a töltögetés során végig ezzel szenvedtünk.
Először szó szerint értette őket, aztán felháborodott hogy miért nem beszéltek régen érthetőbben. Elsős volt amikor azon bosszankodott hogy olvasta a könyvben ahogy aki korán kel az aranyat lel, de ő mégse talál semmit. 😯😳 És szerinte hogy jobb ma egy veréb mint holnap egy galamb vagy tyúk, mert a túzok tiszta hülyeség, senki se eszi meg és különben is védett. 😬
Hiába néztünk át százat is, és magyaráztuk el, a töredéke se maradt meg. De talán nem fut bele megint.
Az én lányom is túlélte, hozta a szokásost: a legegyszerűbb dolgok benézését. Reggel mikor indult, biztos ami biztos alapon berakta a függvénytáblát és a számológépet is - mondván ettől biztonságban érzi magát ... :) Leginkább a szerdai emelt töritől tart.
Az írásbeliknek mikor van eredménye? elfelejtettem megkérdezni tőle.
Szerintem én ugyanígy izgultam érettségikor, pláne, hogy szóbeli közben derült ki (számomra), hogy nyelvtanból is vannak tételek.
Ha már jósolsz: a középszintű magyar esetén szólások és közmondások is előfordulásnak mekkora a valószínűsége?
Mert ha nagy, akkor a fiamnak kicsöngettek, nála ez a mumus.
Nekem volt egy évfolyamtársam aki harmadév végén férjhez ment, de nem változtatta meg a nevét. Aztán amikor kiderült hogy névsor szerint államvizsgázunk akkor gyorsan felvette a férje vezetéknevét, mert így a névsor elejére került és teljes egy nappal! előbb mehetett vizsgázni mint a saját nevével.
Aztán államvizsga után visszacsinálta az egészet. Szerintem ez egy kicsit furcsa volt tőle.
Szerintem mi anno ugyanígy izgultunk, semmivel sem kevésbé. :)
Magyar emelt tök jó, Bob Dylantől lányom elalélt, kár, hogy 3 év múlva ez még egyszer már nem lesz, Tandorit bejósoltam. :)))
A sima magyar semmi extra, reméljük, jól sikerül. Gyerekem nem írt címet az esszéhez, pedig már a középsulis felvételinél próbáltam ezt belenevelni, úgy tűnik, hiába.
Az elnököt kivéve nálunk is mindenki rendes volt. Az meg egy hóttbunkó.
Abban a tanévben találták ki, hogy egy idegen nyelvből kötelező érettségizni. Hurrá, az osztály 99%-a leadta a 2. nyelvet, így választhattunk az orosz meg az orosz között. 8 év orosz tanulás után kb. ott tartottunk, hogy nem tudtunk egy pohár vizet kérni oroszul, de szerencsére ilyet nem is kérdeztek.
Az az osztálytársunk, aki orosz szakra ment, az is csak 3-ast kapott. 4-es, 5-ös nem került kiosztásra. :)
Én, kettesnek egész életemben nem örültem annyira, mint ott, akkor. :)
Engem az ájulás kerülgetett a szóbeli első napján, amikor közölték velem, hogy nem a 3. napon fogok mégsem szóbelizni, hanem aznap, mindjárt az első 5-ös csoportban. :D Én aznap strandra készültem. :D
A tervezett 3 nap helyett 2 alatt lezavarták, így kerültem a végéről a legelejére a sornak. De legalább hamar túlestem rajta. :)
Jelentem, az enyém is túlélte. :)
Most elment körmöshöz, mondván, hogy az megnyugtatólag hat rá. :D
Én nem éltem meg az érettségit extra stresszként, inkább őrülten kalandos volt. A tanáraink azt mondták hogy az érettségin már csak az az érdekes hogy mit tudunk. Az hogy mit nem, azt ők pontosan tudják. De aki a négy év alatt képes volt megfelelni azt ők nem az érettségin akarják megszívatni. Nagyon támogatólag álltak hozzánk.
Az államvizsgámra meg nem is emlékszem. Vagyis csak nyomokban. Pont nagyon szerelmes voltam, nem is érdekelt az egész.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!