Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Igen, ez így van. De mi meg pont a pénzt nem akartuk veszíteni :))) A német lányomnak 6. tárgy volt az érettségin, ha nem sikerül 60% fölé, akkor el se ment volna szóbelizni, így ugye ez is 5-ös :))) szerencsére a pontszámába nem számít bele sehol, főleg ha nem is megy sehova :P De az oktv és egyéb pluszpontok miatt neki kb báérhová elég lenne a pontja a némettől függetlenül, szóval nem volt vesztenivalója.
Valójában azért csinálta meg, mert 10 év némettanulást sajnáltunk volna kidobni a kukába. Bár hogy őszinte legyek, nem ért sokkal többet. :X
A fiam németből fog érettségizni (mert nagyon nem jön ki az angoltanárral...) és beszélgettem a tanárnővel, hogy menne-e neki, menne-e az emelt. Azt mondta, az emelt német érettségivel az a baj, hogy olyan elvont témakörök vannak, amiről egy 18-19 éves még magyarul sem tud jól beszélni. Ezért is döntöttnk végül úgy, hogy marad a közép (biztonsági játék) és Goethe (azzal meg többre megy és ha nem sikerül elsőre, csak a pénzt veszíthetjük...)
A német azért adja magát könnyen, nehéz a nyelvtana, szörnyűek azok a hosszú, bonyolult szavak, amelyek választékos, magas szintű beszélgetésben előkerülnek... Szerintem tényleg csak annak érdemes komolyan foglalkozni vele, aki úgy sejti, lesz vmi köe a német nyelvi területhez.
Tényleg lehet, hogy ment el, de szerintem nem bánta meg.
A fiad meg valószínűleg csak akkor lenne hajlandó megtanulni németül, ha ott ragadna anyanyelvi környezetben. Azt nem feltételezem róla, hogy ne lenne igénye arra, hogy a helyiek nyelvét megtanulja. Valószínűleg nem is jelentene gondot. A suliban jegyekért tanulás teljesen más. Ha meg úgysem fog Ausztriába van Németországban lakni, akkor meg simán meg lesz anélkül, hogy megtanuljon németül (mint ahogy elég sokan megvagyunk). Persze, így nem tud eredetiben olvasni pár szakirodalmat, de angolul annyi minden megvan, hogy azt se győzi az ember követni.
Német szóbeli is 3 részből áll azt hiszem, volt a környezetvédelem, vitának a karrier fontossága (ebben lányom igen egyéni véleményt képviselt, és azt mondja, itt siklott ki a dolog, mert a vizsgáztatók ezzel abszolút nem tudtak mit kezdeni), valamint a mai fiatalság és a művészet viszonya. Kicsit sem voltak kedvesek. Az elsőről egyébként egész jól tudott beszélni, és a másik kettőről is beszélt, szóval valójában erősen lepontozták, de sebaj. Lényeg, hogy megvan. De nem volt sima liba azért.
Amúgy pont tegnap fiammal is szóba került megint a német, mert megy ki zenélni nemsoká pár napra, és tisztára indulatba jött, hogy hagyjam már békén a némettel (mert megjegyeztem, hogy majd picit gyakorolhatja ott), fogjam fel, hogy ő azt nem tudta megtanulni és utálja és satöbbi.
Szóval lányom valójában egy hős volt, hogy a kedvemért megcsinálta.
Igen. Nagyon összetett és nehéz a latin emelt szóbeli. Nézegettünk persze pár képet, de mivel én nem tanítok gimiben, és mióta magam gimiben latinra jártam, sok víz lefolyt a Tiberisen ;))) igazából fogalmam sem volt, milyen képekre lehet számítani. Na de sebaj.
Van először ismeretlen szöveg fordítása szótár nélkül, ha szavakat megkérdez, darabonként levonnak egy pontot :)
Aztán ezen szöveg kapcsán nyelvtani elemzés, kultúrtörténeti kérdések, szerző élete.
És van egy memoriter is. Ezen felül pontozzák a kiejtést.
Asszem ennyi. Ja és a kép.
Á hagyjad végül is mindegy. Egy nehéz szerzőt húzott kb a lehető legnehezebbet de a pontojat itt a képen bukta, ahigy sejtettük, szóval úgysem lett volna a vége 100% :)
De az írásbeli rész annyival könnyebb az oktv-nel, hogy az neki igaziból pirlte volt. Legalább egy órával hsmarabb kész is lett vele :)
Engem ez nagyon bosszant (hogy a feladatot nem tudják normálisan megfogalmazni, aztán még ragaszkodnak is a hülyeséghez), pedig aztán nekem tényleg semmi közöm hozzá.
Mit húzott végül a latin szóbelin?
Nem szép a tanároktól, de a lényeg, hogy megvan amiért ment. Senki nem fogja soha megkérdezni, hogy hány százalékot kapott arra a németre!
A latin pedig csodálatos.
Mindkettőhöz gratulálok (tudom, hogy a német neki sokkal nagyobb erőfeszítés volt, már egyáltalán jelentkezni se volt könnyű, mivel utálja).
Ui: Mit húzott német szóbelin a lányod?
Gratulálok lányodnak a nyelvi érettségikhez !
Ha a német ennyire nem szívügye felejtse is el ! :))
Tanuljon valami olyat amit szeret ! :)
Ugye? :))) Ez mindent elmond.
A latin még jobban ott lenne, ha nem cs-szik el a feladatokat, csak zárójelben. Így utólag már leírom, hogy ő abból 100%-ot szeretett volna, ha már az oktv-re nem kapta meg, de így ez nem tudott összejönni.
ez így együtt már túl tökéletesnek hangzik :-))
Amúgy, az emelt szóbeli eredmények mikor derülnek vajon ki? Lányom hétfőn szóbelizik, de szerdán van csak a zárónapjuk. Vagy még akkor sem?
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!