Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Egy iskolakezdő elsős jellemzésébe, miket kell írni? Ti mit írtatok? fórum

Egy iskolakezdő elsős jellemzésébe, miket kell írni? Ti mit írtatok? (beszélgetős fórum)


12. trapiti (válaszként erre: 11. - C4851bb5de)
2014. jún. 10. 09:22

Minket ez szerencsére nem érint, itt fel sem merült senkiben, hogy jellemzést kérjenek.


A szülő nem tud objektív lenni, ráadásul amit leírunk azt a másik fél egészen másképp is értheti. Miért kell a gyerekeknek már az elején előítélettel szembesülnie (akár pozitív, akár negatív értelemben).

Attól nem lesz szerintem könnyebb az összeszokás, hogy jellemzést kap, sőt.

Lesznek szülők akik megpróbálnak objektívek lenni, beleírják a "negatív" dolgokat is, mások meg igyekeznek majd inkább jobb színben feltűntetni a gyereket. Nem lehet tudni, ki mit ír, torz kép alakul ki a gyerekekről.


A férjem járt így gyerekkorában, elsőben valahogy nem jött ki a tannénivel, ő volt az "osztály butája". A tannéni írt róla egy olyan jellemzést, ami alapján a másodikos új tanító már előre rettegett, hogy milyen rossz gyereket kap (amúgy anyósom ismerőse volt az új tanítónéni). Utólag mondta el, mennyi előítélet volt benne, aztán érdekes módon kiderült hogy a gyerek se nem rossz, se nem hü**e, sőt... attól fogva az osztály legjobbja volt végig.


Egy jó pedagógusnak nem lehet probléma kiismerni 25 gyereket. Az egy más kérdés, hogy milyenek a tanítók...

11. c4851bb5de (válaszként erre: 10. - Trapiti)
2014. jún. 10. 09:15
Én értem a félelmeidet, vagy az aggodalmadat,nem szeretnéd, ha beskatulyáznák a gyerekedet,valami olyan szerepbe, ami valójában nem Ő.Ha rátermett a pedagógus, akkor előbb vagy utóbb a saját tapasztalatai alapján fogja megítélni. Belegondolsz, hogy kap 25 "új" "ismeretlen" gyereket, akkor az összeszokás egész hosszú időre is elnyúlhat.Ezért is gondolom fontosnak, hogy a gyerekemre leginkább jellemzőt mindenképp tudassam vele.Olyasmit értek ezalatt, amiben ő eltér a többi gyerektől.
10. trapiti (válaszként erre: 9. - C4851bb5de)
2014. jún. 10. 08:35
Szerintem éppen az előre kézbe adott, leírt jellemzés az ami megnehezíti hogy olyannak ismerje meg a gyereket amilyen valójában. Jobb lenne akkor már ha személyes ismerkedésre lenne mód. Ga erre a pedagógusnak nincs igénye/ideje/módja akkor majd megismerik egymást ősszel, lesz rá idő...
2014. jún. 10. 07:36

Nem írtam ilyet, az óvónők készítették el, de nagyon pontos, és szerintem helyesen jellemezték a gyerekem. A szülő elfogult.

Én nem értek egyet azzal, hogy egy gyereket általánosságban kell jellemezni, mert mindenki individuum, és mindenkihez más út vezet. Ne legyünk buták, és ne nehezítsük meg a tanítónéni dolgát.

8. Ekka
2014. jún. 9. 21:52

Nekem az a véleményem, hogy ismerje meg magától a tanítványát, ne én adjak 'használati' utasítást a gyerekemhez!

Pont ezért, tömör, rövid jellemzést írtam.

-új környezethez/emberekhez hogyan viszonyul

-mit eszik meg, mi az, amit nem

-leírtam, hogy allergiás x meg y növényekre (ne azt mondják majd, hogy beteg)

Aztán pont!:)

2014. jún. 9. 21:30
Azt is eltudom képzelni, nem is a gyerekekről szeretne többet megtudni, hanem a szüleikről. A megfogalmazásból, helyesírásból is tud kisebb következtetéseket levonni, mondjuk, akkor, ha nem veszik 100% biztosra, hogy a szülő írta, mert,van aki ismerőssel, rokonnal fogalmaztatja meg.
2014. jún. 9. 20:25
Ha muszáj, akkor mindenképpen csak általánosságokat írék, nem mennék bele részletekbe.
2014. jún. 9. 20:21

Hű de jó hogy nekem nem kellett ilyet írnom :)


Iszonyú nehéz...

Egy jó pedagógusnak fölösleges mert egy hét alatt feltérképezi a gyerekeket. A többinél meg sosem tudhatod, hogy amit írsz annak milyen következménye lesz :/

4. d2d5bb5db4 (válaszként erre: 1. - Panka78)
2014. jún. 9. 20:18

Én beszélnék az óvónővel, ugyanis ők is adnak jellemzést.

Nem azért, hogy azokat írd, de mégis hármótok ( bocs, apukával 4 ) között van a gyerek.

Ha már írni kell, néhány gondolatot vess papírra és az óvónővel akkor beszéljétek meg, hogy pl. ilyenekre gondolnak? stb.

3. honeywald (válaszként erre: 2. - Enissa)
2014. jún. 9. 20:17
hangsúlyozd ki a jó és a "rossz" tulajdonságait. Mind a kettővel tudnak mit kezdeni a tanítók. Én magam is az vagyok. Ha tudom egy gyerekről hogy nem bír a fenekén ülni, akkor biztosan ő vele szedetem össze pl a füzeteket, vagy töröltetem le a táblát. Imádják. Persze én nem kérek jellemzést, én észreveszem. Ettől függetlenül vannak aggódó szülők, akik elmondják a gondolataikat, őket meghallgatom persze :)
2014. jún. 9. 20:11
A saját gyermekedről kell írnod? Ha igen, akkor, amit feltétlenül fontosnak tartasz elmondani. Pl. zárkózott, vagy éppen alig tud a fenekén megülni, nehéz lekötni bármivel. Mit szeret csinálni, mesét hallgat inkább, vagy rajzol. stb. A tárház kifogyhatatlan.
2014. jún. 9. 20:05

Bölcsibe-oviba nem kértek ilyet!


Köszönöm, ha segítetek!:)


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook