Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Egy bizonyos IQ felett tényleg elviselhetetlen az élet? fórum

Egy bizonyos IQ felett tényleg elviselhetetlen az élet? (beszélgetős fórum)

1 2 3 4
63. janszi (válaszként erre: 62. - Kannanana)
ápr. 8. 19:49

Kannanana

Rosszul kezdted,az átlag feletti iQ adja a kiegyensúlyozottságot,a tű pontos rálátást a szituációkra,a jó döntésekhez szükséges minőségi információt,de nem sorolom,amit te látsz,az az átlag iQ-val rendelkező ember.Sokaknak savanyú a szőlő ahogy olvasom,de jól van ez így.Fórumindító és Gabó elgondolkodik azon,hogy miért ragaszkodik az ego a meglévő információjához a jövőkép vonatkozásában,akár a végletekig is.

És azon is elgondolkodunk mindannyian,hogy ha akként éljük ki a környezetünket,hogy csak mi osztjuk az észt,előbb-utóbb az ego nem fogja méregetni magát a környezetéhez a feltételezett plusz miatt,így a téveszmék és tévedések laza veteményesévé válik a kis birodalmunk belátható időn belül.Bizarr sors.Nemde?

ápr. 8. 13:53

Sziasztok!


Nem a saját tapasztalatomat írom meg, hanem amit a környezetemben látok. Igenis sokkal kevésbé boldog az átlag feletti IQ-val rendelkező egyén. Legtöbbször én a párkapcsolati vagy társkeresési gondokat, illetve a világ jövője okozta pánikot látom elhatalmasodni ezeken az embereken.

Illetve van egy ismerősöm, aki nagyon boldognak tűnik, tökéletes az élete, fiatal, mindig van komoly párkapcsolata, de azért sűrűn váltogatja a társát, sokszor bulizik, csodálatos családja van, több, szuper munahelye, elismerik, felnéznek rá. Nagyon okos. Egyetemi végzettség nélkül érte el ezt mind. Mindenben tehetséges, sportban, emberi kapcsolatokban, vezetésben, a munkájában, a szerelésben, stílusban, kommunikációban, humoros, a női gondolkodást is kitünően ismeri, a pszichológiában, szociológiában is otthon van, könnyen lenyűgöz másokat. Bizonyítottan extrém magas az IQ-ja. Ennek ellenére nem hiszem el róla, hogy boldog lenne, úgy tűnik, mert ezt a képet látjuk róla mindnyájan, vannak hobbijai is és elfoglalja magát, de nem tud egyedül lenni a gondolataival. Folyamatosan kell neki valaki, vagy egy barát, vagy a barátnője, vagy a családja. Ha nincs senki, akkor a munkáján töri a fejét, vagy filmet néz, de valaminek le kell foglalnia. Nagyon ritkán gondolkozik az életen, csak akkor, ha fontos döntés előtt áll, amúgy nem bír meglenni a gondolataival. Zenével kel és fekszik, hogy ne tudjon koncentrálni. Nem vagyok benne biztos, hogy ez lenne a boldogság.

61. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 50. - Gabo®)
ápr. 8. 13:43

Köszi, hogy megosztottad tapasztalataid, nézőpontod!


A small talkot (csevelyt) sosem tudtam magamnak érezni én sem. Meg az emberek kártékony viselkedését is nehezen viselem. Pedig szerintem még nem is kell 140+ IQ ahhoz, hogy az ember belássa tetteinek, mondandójának milyen következményei lehetnek, hogyan árthatnak másoknak.


Így nem értem miért teszik sokan azt amiket tesznek, hacsak nem pusztán rosszindulatból teszik.


Most annak témáját nem akarom feszegetni, hogy az IQ-nak meg a rosszindulatbak/jóindulatnak mennyi köze van egymáshoz mert nem akarom magamra haragítani itt az embereket, viszont olykor ilyen gondolatok is bevillannak.

60. foxy_edition (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ápr. 8. 13:30
Szerintem sokkal több köze van az EQ-nak a boldog/boldogtalansághoz, mint az IQ-nak.
59. Gabo®
ápr. 8. 13:24

Csenge(Ttyű), 57-re:

Vagy ott kezdődik csak igazán? :-)


Borian 58-ra:

Nem ismerem Polgár Juditot személyesen, és ha Te sem, akkor mindkettőnkre igaz: Amit látunk belőle szubjektív nézőpont. Amit látni enged. Ebből kiindulva: A mosolyogós, társasági embertől azért egyszer megkérdezhetnénk, mire gondol közben? :-) Minden másban teljesen egyetértek Veled.


Ariana, 54-re:

"Eléggé úgy hangzik, mintha..." -Írtad.

De azok nem az én szavaim, Ariana, hanem a Tieid. Mind. Te találtad ki őket, és helyezed magad velük kapásból alárendelt szerepbe, emiatt talán még fújsz is rám. Tudod, mire gondolok? Úgy hangzik az írottaim egésze ahogy értelmezni szeretnéd. Jeleztem, kissé bántó lehet, pedig nem annak szánom. Csak elmeséltem nálam hogy alakult, miként élem meg, s ebben se több se kevesebb nem volt.


Eredetileg válaszolni szándékoztam egyet a fórum indítója által felvetett kérdésre, viszont az ilyen nyilvános beszélgetések nem az én sportom. :-) Ettől sokkal zártabb vagyok. :-)


Elköszönök Tőletek itt.

Köszönöm a reakciótokat is. A fórum indítójának üzenem, jó a gondolatmenet! :-) Innen már nincs vissza. :-)


Sziasztok.


Gábor.

58. Borian (válaszként erre: 50. - Gabo®)
ápr. 8. 11:50

A magas IQ önmagában nem jár együtt emberutálattal, bár sok nagyon intelligens embernek van egyéb mentális zavara, ami hajlamosít erre.


Az Asperger szindróma pl. ilyen (az az autizmus leglightosabb formája, sokakat nem is diagnosztizálnak, mert normális, bár kissé bogaras embernek tűnnek, kerülik a testi kontaktust, nehezen értik meg a testbeszédet, ezért az emberek viselkedése nagy talány a számukra, ezért befelé fordulóak.)


Magyarországon Polgár Juditot jegyzik a legmagasabb IQ-val rendelkező emberként, ő minden, csak nem depis és nem egy befelé forduló ember, sok társadalmi program elindítója.

ápr. 8. 11:48
120 alatt nincs élet. :D
56. Borian (válaszként erre: 51. - NomNom)
ápr. 8. 11:42

Bár nem engem kérdeztél, én sem önként cipeltem a kisebbik gyerekemet IQ tesztre, hanem tanulási nehézség miatt küldték el a tanítónők nevtanba, ott készítettek vele (többször is) ilyet.

Érdekességképp egy másik "tanulási zavaros" kisfiúnak is nagyon magas IQ-t mértek. Szerintem ők egyszerűen kilógtak a dobozból. :-(

55. Tamas7 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ápr. 8. 11:16

Az elviselhetetlen élet nem a magas IQ miatt alakul ki, hanem a körülmények miatt leginkább. Háború, éhínség, természeti katasztrófa stb.


Egy bizonyos IQ felett ezt szokták tudni. :D


Egyébként senkinek sem könnyű. Ha valakinek mégis, az jellemzően nem az IQ alacsony vagy magas szintje miatt van. Inkább a jó körülmények. Család stb.

54. ariana
ápr. 8. 11:02
"Az az igazság, hogy egy bizonyos "szint" után, már nincs miről beszélgetni az emberekkel" Ez eléggé úgy hangzik, mintha magasabb rendűnek éreznéd magad, és minden ember hülye lenne.De lehet rosszul értelmezem.
53. Gabo® (válaszként erre: 51. - NomNom)
ápr. 8. 10:50

Erre válaszolok, aztán megyek.


Kedves NomNom!


Régebben, egyik munkaadóm töltetett ki velem IQ és személyiségtesztet, majd az erdedménye után végeztem el magam egy másikat. Egyszerűen csak érdekelt, majd a Páromé is.


Író vagyok, szobrász és restaurátor. Szeretem a csillagászatot, pszichológiát is, és sok-sok ilyet, ami kevésbé hétköznapi.


Megyek most.

ápr. 8. 10:34
Mindenütt, igy a társadalomban is érvényesül a similis simile gaudet törvénye, azaz hasonló a hasonlónak örül. EZért érzik kirekesztettnek az átlagtól lényegesen magasabb és alacsonyabb iQ-val rendelkezők is.
51. NomNom (válaszként erre: 50. - Gabo®)
ápr. 8. 10:32

Nekem nagyon érdekes amit írsz.

Nagyon sok értelmes, érdeklődő ember van akik (függetlenül IQ szinttől) sok mindenről tudnak és szeretnek beszélgetni. Nem igazán értem miért mérik meg az emberek az IQ szintjüket? Szeretnél tudatában lenni, hogy mennyivel vagy az átlag felett? Vagy így különlegesebbnek érzed magad? Én az ilyen embereknél azt gondolom, hogy lehet magas az IQ szintjük, túl sok általános intelligencia nem szorulhatott beléjük ha ennyire mások fölé helyezik magukat.

És az, hogy te nem tudsz miről beszélgetni másokkal szintén arra vall hogy IQ szint ide vagy oda, nem vagy túl olvasott, nem érdeklődsz sok minden iránt.

Nagyjából ötödikes lehettem mikor volt egy nagy felmérés az iskolánkban, amelynek IQ teszt is a része volt és azt mondták, hogy az átlagnál sokkal jobb képességekkel rendelkezem. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, hogy nem vittek mindenféle tesztre, Mensa klubba stb, hogy megállapítsák hogy esetleg magasabb az IQ-m (vagy sem, ki tudja), hogy aztán vásári majomként mutogathassák, nekik különleges a gyerekük.

És az is érdekes, hogy mindezt egy ilyen oldalon neked be kell jelentened.:)


Elnézést minden magas IQ-val rendelkező fórumozótól, nem vagyok rólatok rossz véleménnyel, csak nem értem azt aki így dobálózik ezzel.:D

50. Gabo®
ápr. 8. 10:08

Sziasztok!

Véletlen akadtam rá erre az oldalra és kérdésre, érint valamennyire, gondoltam válaszolok én is. Kissé bántó lehet, pedig nem annak szánom, inkább a kérdező felé egy válaszként a magam nézőpontjából.

Nekem 150 feleti az Iq-m, a páromnak is hasonló. Az évek alatt mi szinte teljesen elvonultunk a világtól, vidékre, egy kicsiny faluba, a természet közelébe. Rendkívül nehezen viseljük az emberek általánosságban vett korlátolt gondolkodását, és az ebből fakadó viselkedését. A viselkedés/gondolatok eredményeként alakuló életük, majd az ezeken való szüntelen károgásuk, és a többit. Általában. Ha nem lenne nekem ő, akivel azonos szinten tudok beszélgetni, hasonló következtetésekre jutni, ha nem volnának olyan önálló gondolatai amelyek engem inspirálnak, megmozgatnak szellemileg, lehetséges, hogy már nem lennék itt. Mármint ezen a helyen. Nem gyávaságból, hanem egy idő után a szükségtelenség okán. Mi nagyon egyszerű emberekként élünk, nem törekszünk sokra, nem pedálozunk. Az az igazság, hogy minél szélesebb érdeklődési körrel rendelkezik valaki, minél nyitottabb, logikusabb (ezutóbbi az IQ), annál magányosabb is egyben. Bár az IQ önmagában nem minden, viszont többnyire egyenes arányban áll más szellemi képességekkel is. Húzzák egymást magukkal. Az az igazság, hogy egy bizonyos "szint" után, már nincs miről beszélgetni az emberekkel -úgy általában-, de nem is hiányzik, ahogy haverok/barátok sem. Lehet rá gondolni akár így: Úgy látod az embereket, ahogy ők egymást soha. Ez igen magányossá tesz, esetleg csalódottá is. Ezt a pszicholóia ma depressziónak, mint mentális betegségnek nevezi. Én viszont feltétlen kiszedném ebből a csoportból, és itt be is fejezem soraim. Szép napot kívánok Nektek! :-)

ápr. 8. 09:48
Én aztat nem tudhatom. 🙄😂
48. Borian
ápr. 8. 06:37

Ha valakinek magas IQ-ja van, attól még messze nem okos. Nálunk a lányomnak nagyon magas, de alaposan elvették a kedvét a tanulástól, most próbáljuk visszacsalogatni egy új suliban.

Nem győzök neki papolni arról, hogy az IQ csak egy adottság, de munka, tanulás nélkül semmit sem ér.


A Mensa klubban is van, aki nem tanult tovább és szakmunkásként van magas IQ-ja. A tudósok rengeteget tanulnak az IQ-juk mellé, hogy "okosak" legyenek.


És végül, de nem utolsó sorban: a lányom a legkiegyensúlyozottabb, legvidámabb ember a családban. Szerencsés természete van, az apjától örökölte. Én depresszióra hajlamos, szorongó személyiség vagyok, a fiam sajnos rám hasonlít.

ápr. 8. 00:58

Először gondolati szinten rendezed magad, aztán érzelmi szinten, majd akarati szinten!


Gondolat - érzés - cselekvés!


Ez a kiegyensúlyozott lélek 3 alapfeltétele!

Egyenként és együtt is rendben vannak!

ápr. 8. 00:54
Az igaz, hogy magasabb intelligenciával másfajta rálátásod lesz a világra, de ez önmagában nem jelenti azt, hogy nem fedezed fel az élet napos oldalát! Tegyük fel hogy nagyon intelligens vagy, de az elméd zavarodott, a gondolataid kuszák, nincsenek letisztulva, egységbe rendezve! Természetes következmény hogy nem tudod ki vagy, mit akarsz és folyton magadnak generálod a problémát! Akkor már lesz létjogosultsága annak, hogy miért ilyen színvonalon éled meg az életed!
45. Amaunet (válaszként erre: 39. - Fórumnyitó (anonim))
ápr. 7. 22:51

Önmagában az átlagtól magasabb IQ nem garancia semmire. Ahhoz, hogy a társadalomba be tudjon illeszkedni egy arányaiban hasonló EQ is szükséges. Vagyis, ha érzelmileg nem tart ott, ahol kellene akkor nagyon 💩-ul fogja magát érezni. És nem a többség, hanem ő fog eltérni az átlagtól.

Neki kell változnia, ha kiegyensúlyozott, "boldog" akar lenni.(Miért nem írok könyvet?:D)

44. Amaunet (válaszként erre: 38. - Roxána)
ápr. 7. 22:45

Erről beszélek. A NEM TANULT problémamegoldásról.

A tudósoknak van egy alap "hozott" intelligenciájuk, amit a szakmájukban/által fejlesztenek.

Lehet, hogy egy kémikus kikeveri neked az örök élet vegyületét, de nem tud normálisan beverni egy szöget.

Ő egy sokat tanult ember a szakmájában, de nem feltétlen intelligens.

Az intelligencia egy hozott/született készség a problémamegoldásra.

43. Roxána (válaszként erre: 39. - Fórumnyitó (anonim))
ápr. 7. 22:21
Önkéntelenül is felvetették,hisz valamilyen okból emgfogalmazódott a téma.
42. Roxána (válaszként erre: 39. - Fórumnyitó (anonim))
ápr. 7. 22:19
A 41.-es hozzászólásomban erről írtam.
ápr. 7. 22:18
A cimre : Mindennek meg van a maga árnyoldala,mint bárminek.Legtöbben attól szenvednek,hogy kivülállóként tekintenek rá vagy ő maguk úgy élik meg,hogy őt nem értik meg vagy éppen ő nem érti a többi embert több dologban,általában mindennapos problémákkal kapcsolatban.Sajnos sokan nem tudják elviselni,hogy valaki okosabb ,mint ő vagy a környezete igy elképzelhető,hogy több konfliktussal,nézeteltérésekkel kell szembe néznie.Igy gyakori az elszigetelődésük,lehet ,hogy erre utalt a FI....bár eltünt..igy nem tudhatjuk,mire gondolt.
ápr. 7. 22:17
Ha szenvedsz, es itt kersz tanacsot, nem attol van, hogy ritka IQ-val rendelkezel :D
ápr. 7. 22:15

Az vajon előfordulhat, hogy a magas IQ-jú emberek meg nem értettnek érzik magukat, ugyanis az emberek nem tudnak azonosulni nézőpontjaikkal, nem értik meg azt és emiatt az ember meg nem értettnek érzi magát?


Ugyanakkor egy magas IQ-jú ember talán több hibát felfedez a rendszerben mint más és ez nyugtalaníthatja, zavarhatja és úgy érezheti ha annyiban hagyja és nem vesz tudomást róluk akkor gerinctelennek érzi magát, viszont azt is belátja, hogy egyedül nem tud mit tenni ezért folyamatos belső konfliktusban és tehetetlenségben él.


És most ha lehet tekintsünk el attól, hogy a fórumindító magát mennyire tartja intelligensnek. Koncentráljunk csak a felvetésekre. Köszi.

38. Roxána (válaszként erre: 36. - Amaunet)
ápr. 7. 22:01
A tesztek nem arról szólnak ,hogy nézz rá és egyből tudd a megoldást.Az a legfontosabb,hogy milyen az egyén értelmi képessége,szintje és nagyon fontos milyen a problémamegoldó képessége.A tudósok pontosan azért azok amik,mert számtalan úton jutnak el a helyes megoldásig,sőt azt tovább tudják vinni és meglátnak olyan összefüggéseket is az eredményből ami tovább viszi őket.A képességek fejleszthetőek attól függetlenül,hogy van egy testi ,lelki adottság.De a fórum a magas IQ-val rendelkezőkről szól.
37. Amaunet (válaszként erre: 36. - Amaunet)
ápr. 7. 21:48
*nézz rá
36. Amaunet (válaszként erre: 35. - Roxána)
ápr. 7. 21:45

Mégpedig?

Szerintem az intelligencia egy veleszületett készség, "kompetencia".

Lehet gyakorlással "hegyezni" amivel az átlag fölé emelhetjük a teszten elért pontjainkat. De ehhez már eleve magasabb szinten kell teljesíteni mint az átlag.

A tesztek többnyire nem arról szólnak, hogy oldj meg egy egyenletet, hanem néz rá és mondd, amit gondolsz!

35. Roxána (válaszként erre: 33. - Amaunet)
ápr. 7. 21:38
Nem értek egyet,de ettől érdekes egy fórum.
34. Roxána (válaszként erre: 30. - Roxána)
ápr. 7. 21:35
Bocs.túlggondolkodtam egy kicsit.
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook