Disztavasok, kerti tavasok ide! (beszélgetés)
Mi tavaly csináltunk egy tavat. Nem olyan hatalmas nincs 10 nm a tófelület. Mi geotextiliát és tófóliát használtunk szerencsére ajándékba kaptuk). Imádom nézni a halainkat, most rengeteg kicsi halunk van.
A műanyag nekem nem tetszik mert semmi természetes nincs benne.
Helló! Mi tegnap ástunk ki egy formát, olyan kb. nyolcas alakzatot. Hagytunk körben 20-30 cm es küszöböt a növényeknek, a közepe 50-60 cm méy. Betonnal akarjuk kiönteni, de nem világos pl. hogy az oldalára hogy rögzited a betont, vagy ki kell deszkázni? (nálunk ugy mondják:saluzni) vagy hogy marad meg a beton függőlegesen? A szurokból nem oldódnak ki káros anyagok idővel?
Aki tud segítsen, mert a férjem most nagyon benne van a munkában, és ő olyan MOST vagy SOHA típus, ha most nem fejezzük be, várhatok újabb 2 évet, míg kedvet kap hozzá...
nézzétek, a műanyag kádak drágák, és kb 6-8 év alatt el-ér a műanyag (egyszerűen szétmegy)
Továbbá a műanyag tavak nem elég mélyek, ezért télen le kell engedni, különben szétfagy. Addig hová teszed a halakat és a növányeket?
Legalább 60-80 cm mély kell legyen a tavacska, ahhoz, hogy ne fagyjon le.
A tófólia jobb egy fokkal, a méretét bizonyos méretek között szabadon változtathatod, viszint nem időtálló! A jég kikezdi a fóliát. Nehéz takarítani sérülékenysége miatt, és nagy ellensége a vakond, és a többi rágcsálók.
Igazából ha végleges megoldást akarsz, kiásod a formát, 15-20 cm vastag betonnal kiöntöd, azután forró szurokkal leöntöd, és felszórod apró kaviccsal (valami díszkővel). Ezzel keltheted a legtermészetesebb hatást, a beton 150 évig is kitarthat. Akkorát csinálsz, amekkorát akarsz, olyan alakban, amilyenben akarsz. Nem sérülékeny, idő és időjárás álló. Több munka van vele? Igen! De sokkal szebb lesz!
Érdemes vele foglalkozni!
Köszike! Nem akarok nagyot, kb. 5-6 nm-eset a kert nem enged nagyobbat.
Tudja valaki, mennyibe kerülnek ezek a műanyag formák?
Hát ahogy látod én befürödtem a több réteg fóliával is.Oké nem tófólia de amekkora a mi tavunk hát 100 rugó nem takarta volna be ha azzal csináljuk.Az unoka tesóméké negyede a mi tavunknak ők is rendes fóliát használtak de nekik ha esik az eső még ki is önt a tó:)
Műanyag formában én még nem láttam nagyot,de ha nem is akartok akkorát akkor szerintem a tófólia megfizethető.
Valahol ki van szakadva a fólia. Ennek oka a természet. Az enyémet egy vakond rágta ki. Utánna a kizúduló víztől megfolladt...
Szóval érdemesebb lebetonozni, majd szürokkal leönteni...
További ajánlott fórumok:
- Ki mikor kezdi a kerti munkát? Mikor kezdtek neki az ültetésnek?
- Ti miben végzitek a kerti munkát, ha nagy a meleg?
- Mit tettél a kerti medence alá?
- Szomszédunk a Bp-i kerti pavilonunk mellé tett egy pottyantós wc-t. Szabályos ez? Van csatornázás.
- Algás kerti tó
- A szobakutyáknak tényleg többféle oltást kell kapniuk, mint kerti társaiknak?