Dackorszak + testvérféltékenység: 2 év korkülönbség (beszélgetés)
Ez nem lesz biztató a következő évekre/évtizedekre: a nővérem a huszonéves kora közepére heverte ki, hogy megszülettem :D
De most már jó a viszonyunk.
Adler szerint a születési sorrend a következőképpen alakítja a személyiséget:
Elsőszülött:
Általában felelősségteljes, ambiciózus és a teljesítményorientált.
Másodszülött:
Versenyző szellemű, lázadóbb és kísérletezőbb lehet, mint az elsőszülött.
Középső gyerek:
Hajlamos lehet kompromisszumokra és diplomatikusabb viselkedésre, mivel a két szélén álló testvérek között kell megtalálnia a helyét.
Utolsó:
Kényeztetett és figyelemközpontúbb lehet, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne sikeres is.
Igazából nem a testvérkével van baja a kétéves kisfiadnak, hanem azzal, hogy osztoznia kell valakivel a figyelmeteken, az időtökön, egyáltalán: mindenen, ami eddig csak az övé volt...
Megrázó dolog ez! "Trónfosztottság"...
Ha szeretsz olvasgatni, tudom ajánlani a pszichológus Adlert, aki sokat foglalkozott azzal, hogy egy családban "milyen" lesz az 1., a 2., a 3. stb. gyerek.
Sziasztok!
2 éves gyermekemnek 3 hónapja született kistestvére és nagyon küzdelmesek a mindennapok. Az eddig tündéri, mosolygós, szófogadó kisfiam napi többször borul ki a legapróbb semmiségeken (öltözködés, jobbra vagy balra induljunk az utcán, nem akar a játszótérre menni de mást se akar, semmit nem akar enni csakis banánt stb). Tudom, hogy ez életkori sajátosság is de engem elég felkészületlenül ért és kicsit el vagyok keseredve, nem látom a vele egykorú gyerekeknél az ilyen mértékű “hisztit” napjában többször. Igyekszünk nagyon tudatosan higgadtan kezelni ezeket a helyzeteket. Atestvére születésére is körültekintően készítettük fel és most is igyekszünk tudatosan tenni a féltékenykedés ellen de gyakran bántja (megcsípi, megszorongatja a kezét) és ha szopizik mindig mondja, hogy tegyem le az ölemből.
Egy kis lelkifröccs, bíztatás vagy jó tanács jó lenne. Más hogy vészelte át a 2 év korkülönbséggel született gyerekeivel az első időszakot? Más 2 évesnél is jellemző a napi többszöri kiborulás? Hogy bírtok vele?