Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Cukor helyett melyik édesítőszert ajánlanád, ételekhez és sütemény készítéséhez, ha van tapasztalatod? fórum

Cukor helyett melyik édesítőszert ajánlanád, ételekhez és sütemény készítéséhez, ha van tapasztalatod? (beszélgetős fórum)


1 2
2017. dec. 3. 09:11
Ételekhez és sutihez folyekonyt használok, nevét nem nézek, csak ne aszpartam legyen.
2017. dec. 2. 19:11

Nem értem, mi ez a háború a cukor ellen? Cukorrépából készül. Nyilván mindenféle élelmiszer vegyészeti eljárással lesz olyan, amilyen.


De akkor is természetes alapanyagból készül. Csakúgy, mint a nyírfacukor például. Vagy úgy gondoljátok, azt nem finomítják, mint a cukrot? Az úgy jön ki a nyírfából?

Vagy a többi, a sztevia, a gyümölcscukor, stb. mind-mind átmegy valamilyen élelmiszer vegyészeti eljáráson.


Szóval szerintem nem a cukorral van a baj. Hanem a mértékkel. Meg a mozgással. Illetve annak hiányával.


De ha valami divatos marhasággal be lehet kaszálni dupla-tripla annyi pénzt...

34. Lilibeth59 (válaszként erre: 33. - Lolita2112)
2017. dec. 2. 19:02
Igen, méz, teába pedig télen még jobb a propoliszos méz. A stevia pedig ahol nem kapható, rendelhető webáruházaktól, nagyon egészséges, csak meg kell szokni az ízét, mert más, mint a cukoré, mézé.
2017. nov. 25. 05:27
mez a legjobb,de ha cukros vagy esetleg ez nem jo,akkor a steviat ajanlanam/bar nem tudom ezt ti ismeritek e otthon vagy kaphato-e egyentalan.
2017. nov. 19. 19:27

Cukor helyett eritritol?

Szerintem tökéletes.

31. aeb0378846 (válaszként erre: 30. - D41005143d)
2012. okt. 15. 10:34
Hát oktalan pazarlás sütibe méz, minden amitől több mint a cukor oda lesz hőhatásra... van alternatíva nyírfacukor pl.
2011. nov. 19. 01:04
edesitoszert felejtsd el,mert veszelyes anyagokat tartalmaz,a mez a legegeszsegesebb,ezt ajanlom.
29. Lilibeth59 (válaszként erre: 28. - F54c6b8a8d)
2011. aug. 27. 21:20

Igazad van, erre tényleg jó odafigyelni, amennyire csak lehet, ezeket az "ételeket" kerülni kell. Olvastam több cikket, hogy az embereket is táppal etetik, azért van a rengetek túlsúlyos ember, de már a gyerekek is kövérek. Mozgáshiány, kóla, rágcsálni való mindig kéznél.... a margarinról ne is beszéljünk.

Jó, ha valaki kertes házban lakik, még jobb, ha olyan helyen, ahol lehet állatokat is tartani. Én ilyen helyen lakom, ezért könnyebb kerülni ezeket a mű ételeket, de tudom, hogy sokan kénytelenek megvenni, mert nem tudják maguk megtermelni amit megesznek, isznak.

Talán egy jó tanács nekik: inkább piacon vásároljanak, ne a Tescoban, meg a hozzá hasonló boltokban.

28. f54c6b8a8d (válaszként erre: 26. - Lilibeth59)
2011. aug. 27. 19:18

Nem csak az ételektől emelkedhet meg a koleszterin.Sok esetben egy másik betegség az ok,ami emeli a szintet.

Ha zsírt eszel,és nem sima étolajat,az tényleg nem árt.Nem is arról volt szó,hogy egészségtelen a gyümölcsökben lévő cukor,hanem az,hogy attól,hogy valaki a kaják édesítésére nem használ finomított cukrot,még a cukor másmilyen formában jelen van a táplálkozásában.

azt,h."sajnos túl sok is" van,arra értettem,h.rejtett cukrok vannak a majonézben,szószokban,felvágottakban,és még rengeteg kajában.

27. Derya (válaszként erre: 26. - Lilibeth59)
2011. aug. 27. 18:05
nem baj, ha nem hiszed, de attól még létezik sajnos. :-(
26. Lilibeth59 (válaszként erre: 25. - F54c6b8a8d)
2011. aug. 27. 17:54
Gyümölcsben, zöldségben, ha az úgy van termesztve, ahogy a "nagy könyvben meg van írva", akkor nincs semmi felesleges. Ha van benne cukor, akkor az azért van, mert szükség van rá. Ezért is fogyasztok (persze mértékkel) én gyümölcscukrot, mert az egészséges. De, ha mondjuk egy presszóban fehér répacukorral kapom a kávémat, attól sem esek kétségbe, jóízűen megiszom, néha bizony egy pohár üdítőt is elfogyasztok és láss csodát: túl az ötvenen nincs és soha nem is volt baj a cukrommal.... szerintem mindent lehet, csak mértékkel. Ez a só, a hús stb.fogyasztására is vonatkozik. Én pl. vígan eszegetem a kacsazsíros kenyeret paprikával, paradicsommal, hagymával, zsírral készítem a pörköltet, inkább, mint hogy az agyonfinomított olajokat használjam sütéshez főzéshez. Hozzáteszem, a koleszterinemmel sincs semmi probléma, bár én ezt a magas koleszterin mániát nem is hiszem, kitaláltak egy gyógyszert, kitaláltak hozzá egy betegséget, hogy el tudják adni....
25. f54c6b8a8d (válaszként erre: 24. - Derya)
2011. aug. 27. 17:27

Így van,sajnos túlságosan is tele van minden vele.

A gyümölcsökben is nagyon sok van..

24. Derya (válaszként erre: 23. - Lilibeth59)
2011. aug. 27. 17:25
azzal, hogy édesítésre nem használok ilyesféle cukrokat, azzal nem tiltom ki teljesen, mivel egy csomó egyéb élelmiszerben van hozzáadás nélkül is.
23. Lilibeth59 (válaszként erre: 19. - Derya)
2011. aug. 27. 17:13
Cukorra ugyanúgy szüksége van a szervezetnek, mint a tiszta sóra, de nem finomított répacukorra, hanem szőlő, meg gyümölcscukorra. Ha ilyen cukrot vagy mézet használ valaki, azzal nem árt magának, hanem használ, főleg ha ezt még mértékkel is teszi. Nem szabad a cukrokat egy kalap alá venni, és kitiltani teljesen a szervezetből.
22. f54c6b8a8d (válaszként erre: 21. - Derya)
2011. aug. 27. 16:12
Biztos,hogy valamennyire az,de az aszpartam mellett labdába nem rúghat ,negatív értelemben..:)/
21. Derya (válaszként erre: 20. - F54c6b8a8d)
2011. aug. 27. 16:10
az utolsó mondattal egyetértek, de nem vagyok benne biztos, hogy a különböző vegyi anyagokkal feldolgozott levél nem káros.
20. f54c6b8a8d (válaszként erre: 19. - Derya)
2011. aug. 27. 15:59

Szerintem a stevia ízéhez hozzá kell szokni.Ráadásul

szerintem más íze van a különböző fajtáknak.Azt hallottam,h.ez attól függ,hogy hogy készítik,hogy vonják ki a növényből az anyagot.

Pl.nekem nem ízlett az egyik szirup forma,de nagyon szeretem porként,amit azóta is használunk,már 1.5 éve.Én mindenbe ezt rakom.Teába nagyon ízlik,kávéba csak akkor,ha több tejjel iszom,süteménybe nem olyan finom.

De inkább legyen kicsit furcsa az íze,mint káros,vagy hízlaló.

19. Derya (válaszként erre: 13. - Ditty26)
2011. aug. 27. 15:37

szia!

sztéviát próbáltam az eredeti levélőrleményt.

nekünk nem jött be a mellékíze miatt.

a xilit jó, de elég drága.

ezen kívül a mesterséges édesítő jön szóba nálunk.

ebből vannak aszpartam mentesek is.

gyümölcscukor, szőlőcukor, nádcukor, meg nem tudom mik, mind cukrok, nagy a kalóriatartalmuk tehát fogyókúrára, cukorbetegségben, magas koleszterinszint esetén nem alkalmsok édesítésre.

18. Lilibeth59 (válaszként erre: 13. - Ditty26)
2011. aug. 27. 14:29

Én gyümölcscukrot használok már pár hónapja, Aptya pár éve steviát.


A gyümölcscukor (fruktóz)leírása:

Elterjedt a növényvilágban, különösen a gyümölcsnedvekben, mézben.

Biológiai szempontból éppen olyan fontos, mint a szőlőcukor.A szervezetben a fruktóz is felhasználódik, de lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor.

Ez a legédesebb ízű cukor, így az ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb elegendő.

Cukorbetegek is fogyaszthatják, de napi 30 g-nál több nem ajánlott.

Felhasználása édesítésre a hagyományos cukor helyett.

Az ára: 1 kg kb. 1000,-Ft, de mint írtam, sokáig elég, mert kevesebbet kell használni belőle, mint a bolti fehércukorból.

Nekem 1 kg kb. 2, 2 és fél hónapig elég. Sütibe is, még kelt tésztába is használható, ellentétben a nyírfacukorral, ami nagyon egészséges, de kelt tésztát nem lehet készíteni vele.


A stevia egy gyógynövény, aminek a levele édes. Ebből készítenek kivonatot, aztán por, vagy szirup, tabletta formában kerül forgalomba.

Kalória- és szénhidrátmentes, korlátlan mennyiséget fogyaszthatnak belőle még a cukorbetegek is. Meg lehet szokni az ízét, de van, akinek nem jön be. Érdemes először kis mennyiséget vásárolni, mert nem olcsó. Aptyának egy ezer darabos tablettás kiszerelés kb. 4-5 hónapig elég. Ennek az ára 5-6 eFt között van.


Van még a juharszirup, agávé szirup, árpa maláta szirup, kukorica maláta szirup, rizs szirup, tápióka szirup, cukornád szirup.


Én ajánlanám a nádcukrot, természetes cukor, amit a szervezet sokkal jobban fel tud dolgozni, mint a fehér cukrot, emellett a nádcukor a cukron kívül más hasznos tápanyagokat is tartalmaz.

Arra felhívom a figyelmed, hogy a boltokban kapható barnacukor a legtöbb esetben nem más, mint fehércukor nádmelasszal színezve. Így természetesen nem egészségesebb, mint a fehércukor, csak jóval drágább.


Remélem segítettem.

17. Dolce Vita! (válaszként erre: 16. - Ditty26)
2011. aug. 27. 14:02

azért annyira nem veszélyes, meg lehet szokni,

folyékony nem tudom van-e, én tablettásat meg kristályosat használtam

2011. aug. 27. 13:53
Durva mellékíze van a steviának?Abból van tablettás meg folyékony is?
2011. aug. 27. 13:48

pedig ezek drága mulatságok..


Én a stiviat próbáltam, az nagyon jó volt, mondjuk sütibe nem, csak süti töltelékbe, teába...


nyírfacukor: van egy kis mellékíze, kelt tésztát nem lehet vele sütni, mert az élesztő nem szereti.

Adagolás: ízlés szerint

A stiviaból nagyon keveset tettem mindenbe, és baromi édes lett úgy is. Szerintem az nagyon megéri az árát.

2011. aug. 27. 13:44
na és az adagolás is egyértelmű legyen:))
2011. aug. 27. 13:43

Sziasztok!Szeretnék tanácsot kérni hogy mit is vegyek...stevia,barnacukor,folyékony édesítő,Norbi cukor,canderel,nyírfacukor....stb...

Ami lényeges hogy ne legyen benne aspartam és sütéshez-főzéshez is lehessen használni..és az ára sem mindegy...

2009. máj. 13. 18:41
Nagyon köszönöm, hogy írtatok, kifogom próbálni amiket ajánlottatok.
11. bared (válaszként erre: 7. - Elfelejtett jelszó)
2009. máj. 13. 11:32
van porított, nem mondom, hogy olcsó, de én szeretem nagyon))) nem akarok reklámozni, de találsz weboldalt is, ahonnan lehet rendelni, ott meg tudod nézni...nyilván bármelyik drogéria fog tudni adni...
2009. máj. 13. 11:31

A Glukonon porcukor jellegű. Viszont úgy vettem észre a süti arányait picit eltolja,hiszen nem lesz benne a 20 dkg cukor amit a recept ir. És ha azt irták verd fel a cukrot a tojással, akkor nem igazán van értelme édesítőszerrel csinálni. Szerintem. Ezt leszámítva meg vagyok elégedve vele, a süti ízéről senki meg nem mondaná, hogy nem cukorral csináltam. Szinte teljesen olyan az íze. Na nem marketingezek tovább, úgyis eldöntöd mit használsz.

Ja még valami, döbbenet hogy egyes sütikbe 25 dkg cukrot írnak. Ez rengeteg, ha ezt mind édesítőszerrel akarnád helyettesíteni, akkor egy egész dobozzal el kell használnod mert az felel meg 25 dkg cukornak. Az arány 1:1. Egy doboz 25 dkg, és kb 500 ft.

Én semmibe nem szoktam sosem annyit beletenni amennyit ír, mindig sokkal kevesebbet használok. Éppen hogy egy kicsit édes legyen. Szerintem ennél több már émelyítő, és nem is tesz jót nekünk. Én nem híztam el, mert nem vagyok rá hajlamos de máshol bizony kijött a sok cukor. :(

2009. máj. 13. 11:02
Én folyékony Ezerédesh használok mindenbe, főzéshez is. Igaz, sütni nem lehet vele, mert nem úgy viselkedik mint a porcukor
8. vereskati (válaszként erre: 7. - Elfelejtett jelszó)
2009. máj. 13. 11:01
Erre sokan panaszkodnak, hogy keserû lesz. ha a google-ba beütöd, akkor rengeteg infót találsz róla:) Érdemes szétnézni. És van rengeteg recept is:)
7. Elfelejtett jelszó (válaszként erre: 4. - Bared)
2009. máj. 13. 08:14
Akkor csak nekem nem ment. Ki se akart jönni az üvegből (folyékonyat használok, illetve csak szeretnék de beszáradt. ) Teába szoktam tenni néha, sütibe valahogy nem vált be. Vagy nem éreztem semmit, vagy keserű lett.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook