Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Csak engem dühít, hogy otthon lévő anyukák, bölcsibe "dugják" a csemetéiket? fórum

Csak engem dühít, hogy otthon lévő anyukák, bölcsibe "dugják" a csemetéiket? (beszélgetés)

2009. dec. 12. 21:22

Sziasztok!

Nekem ikreim vannak akik szeptembertől bölcsisek.

Teljesen igaza van annak,aki azt mondja,hogy felháborító,hogy vannak olyan anyukák akiknek nincs munkahelyük,otthon vannak,de beadják a gyereküket bölcsibe.Ha még nincs,de tényleg azon van,hogy legyen,ezért beadta a bölcsibe és ezerrel keres munkahelyet avval nekem semmi bajom nincsen,hiszen gyerekkel a kezedben nem kereshetsz állást és sajnos most nem úgy van,hogy ha akarsz találsz,hanem még gyerek nélkül,fiatalon sem könnyű.

Engem vissza vettek arra a munkahelyre ahonnan eljöttem,szerencsém volt.

A betegséggel kapcsolatban,ha a gyermek náthás,csak folyik az orra,de nincs láza,miért ne mehetne?!Az ikreim csoportjába mindig van náthás gyermek,de amíg nincs láz mehetnek.Volt,hogy 10 órakor 37,8 volt a kislányom "láza",megvizsgálta a bölcsőde orvos,de nemtalált semmit nála,szerinte csak a foga miatt és nem szóltak,csak mikor mentünk értük délután,de az házi gyermekorvoshoz azért el kellett vinni és csak igazolással mehetett másnak bölcsibe.

Ahány bölcsőde,annyi "szokás".

Mindenkinek jó éjszakát!

98. ad65f28ec1 (válaszként erre: 93. - 9cb35398ff)
2009. dec. 12. 20:49

Erre csak annyit mondok, hogy nekem már nem lehet több gyerekem. Úgysem kérhet erről orvosi papírt. Ha mégis lenne harmadik, legfeljebb hivatkoznék arra, hogy ez már csoda, vétek lenne elvetetni. :D

De sajnos kétlem, hogy nagycsaládosok leszünk, ép eszű ember ilyen körülmények között annyi gyereket vállal, amennyit tényleg el tud tartani.

97. ad65f28ec1 (válaszként erre: 95. - Nikice)
2009. dec. 12. 20:47

Pfff.. elég, ha kicsit körülnézek, már most se sok van, hogy ez legyen.

Az egyik oldal még 30 évesen az egzisztenciáért harcol, nem mer még gyereket vállalni. A másik oldal meg már 16 évesen, 18 évesen lesz annyi gyereke, hogy megél a családiból, és főállású anya lesz.

Alig van olyan, aki "hagyományos" családmodellben él: huszonévesen egy gyerek, esetleg kettő, netán házasság.

96. Nikice
2009. dec. 12. 20:12
Alólam is ki akarták rántani a széket, mikor megmondtam, kismama vagyok. Utána hónapokig bizonygattam, hogy attól megbízható munkaerő vagyok. Jóformán onnan mentem szülni, szívem szerint felálltam volna és vissza sem mentem volna soha. De nem így működik sajnos, nagyon ki vagyunk szolgáltatva a munkáltatóknak.
95. Nikice (válaszként erre: 93. - 9cb35398ff)
2009. dec. 12. 20:09
Ez is milyen gáz nem? Azért egy nő életében milyen szép dolog babát vállalni, és le kell tagadnia. Mellesleg megnézném 10-15 év múlva az országot, ha nem szülnének a dolgozó nők. Mindig csak az szülne, aki nem foglalkozik azzal, utána miből tartja el.
2009. dec. 12. 19:50

Úgy látom, semmi sem változott...

Én 15 éve hónapokat vártam arra, hogy felvegyék bölcsibe a lányomat, mert kevés volt a gyes, két gyerekkel egy fizetésből nem tudtunk megélni, de nem vették fel 2,5 évesen, mert nem volt hely. Mert közben sorban zárták be a bölcsiket, és csináltak belőlük magánóvodákat, havi 30ezerért, akkor...

93. 9cb35398ff (válaszként erre: 91. - Giga455)
2009. dec. 12. 19:44

én azt mondtam a munkahelyemen, mikor visszamentem, hogy nem tervezünk 2. babát...

hogyne terveztünk volna...és? mit tudnak csinálni?

különben kinek mi köze hogy mikor akarok terhes lenni??? nem vagyok köteles beszámolni a munkáltatómnak erről...

nekem a 2. baba elhalt...tehát még dolgozhattam nyugodtan jó pár hónapig mire sikerült újra...

Ember tervez, Isten végez...

92. 9cb35398ff (válaszként erre: 90. - Ad65f28ec1)
2009. dec. 12. 19:41

én sem vagyok híve annak, hogy köhögve náthásan menjen a gyerek oviba...

de néha muszáj volt.

itthon ápolgattam, sőt az óvónéni, böliben a gondozónéni is adott orrcseppet ha kellett!!

egy két tüsszentés még nem a világ vége...náthával a gyerekorvos is megkérdezte : "minek jött Anyuka? nem tudja mi a dolga náthánál???

itt a rendelőben mégjobban beteg lesz a gyerek!"

91. giga455 (válaszként erre: 87. - Ad65f28ec1)
2009. dec. 12. 19:22

így van az alap felvetés amúgy is azokra a nőkre vonatkozott, akik azért adják be a gyereket, mert épp manikűröshöz mentek.

Mikor én állást kerestem, és megtudták hogy férjnél vagyok az volt az első kérdés, és mikor tervezzük a gyereket?? Most azért nem akarnak majd felvenni, mert van, és biztos beteg lesz, vagy szülök mégegyet, ha túl vagyok ezeken, a gyerek már egyedül is elvan ha beteg, akkor meg már túl öreg leszek, és fiatalabbat keresnek...

Nálunk 3 bölcsi van és egy speciális a beteg gyerekeknek. Épp tavaly zártak be egy bölcsit és egy óvodát, és két ovit vontak egybe... kedvesek.

90. ad65f28ec1 (válaszként erre: 86. - 9cb35398ff)
2009. dec. 12. 19:21

Nálunk az oviban ilyen nincs: a gyerek kettőt tüsszent, vagy kétszer megy egy nap WC-re, már küldik is haza. Jön a telefon, hogy a gyerek beteg, egy fél órán belül jó lenne, ha anyuka hazavinné.

És ilyenkor csak akkor lehet újra oviba vinni, ha van közösségbe mehet papír.

Egyrészt ez persze helyes, mert ne fertőzze már meg a gyerek a többit. De itt nem ritka, hogy az óvónénik ezzel a megoldással kurtítják meg a létszámot. (Nem én látom így, mások is, pl. a gyerekorvosunk.)

Elhangzik az is párszor, hogy a gyerek 5 éves kortól tanköteles, ha pl. az anya a három évest oviba adná, miközben GYES-en van.

Röhej, de annyira kevés a férőhely az oviban, hogy itt nem veszik fel az összes gyereket. Törvényben határozzák meg, hány négyzetméter jusson egy gyerekre, és így is 120%-os a kihasználtság.

Most épül az új ovi, hát nagyon remélem, akkor nem lesz ilyen már.

89. ad65f28ec1 (válaszként erre: 85. - Naiv)
2009. dec. 12. 19:17

Pedig elég naiv volt mindkét felvetés.

A semmiből nem fognak új intézményeket nyitni, pénz meg nincs. Ez azért elég közismert dolog, legalább is én úgy gondoltam eddig.

A babysitter, már ahol van, többe kerül, mint az átlagkereset, tehát megfizethetetlen. Ez is elég közismert tény.

Az ember meg azért megnézi, hogy hova tegye a gyerekét, ha dolgozik. Pl. a beteg, de épp ráérő szomszédnéni nem biztos, hogy ideális megoldás egy örökmozgó kisgyerek mellett. A kényszermegoldás pont olyan, mint a neve..

88. giga455 (válaszként erre: 85. - Naiv)
2009. dec. 12. 19:15

Tudod az a baj, hogy kisgyermekes anyákat eleve nem vesznek fel, vagy nem szívesen vesznek fel, mert a gyerek majd biztos sokat lesz beteg, és anyuka nem dolgozik, hanem otthon marad vele. Namost ha fel is veszik és a próbaidő alatt el mer menni betegácsiba, azért mert ő vagy a gyerek beteg, úgy kirakják, mint azt a bizonyos macskát, és még indok sem kell! Utána is fognak indokot találni ebben biztos lehetsz, márpedig a bölcsi az ilyen. A gyerek 1 hétig jár, utána 1 hétig beteg. Így feljlődik az immunrendszer, mert olyan bacikkal találkozik amikkel előtte még soha. És a régi munkahelyre visszatért anyukákra is hasonló sors vár. Marha nagy mázli, ha valakinek olyan munkahelye van, ahol a munkáltató tolerálja, hogy anyuka otthon pátyolgatja a beteg gyermekét. De mivel szerinted felháborító, hogy folyó nózijú gyerek oviba/bölcsibe jár, megkérdem mi a fenét csináljon? Maradjon otthon, és legközelebb már nem kell mennie dolgozni, akassza a gyereket otthon a fogasra míg dolgozik, vagy fájó szívvel vigye be az oviba, ha nem találja olyan súlyosnak, hogy otthon maradjon?? Az én édesanyám speciel 49 éves, még sok-sok évet kell dolgoznia hiába van már 35 év munkaviszonya. Tehát rá nem számíthatok, a férjem válthat esetleg. De van aki egyedül neveli a gyereket. Ő mit csináljon?

Ne haragudj, de ennél jobban nem tudom elmagyarázni a problémát, ha nem érted, majd rájössz a saját bőrödön, ha nem akkor nagyon-nagyon szerencsés ember leszel.

A bébiszitterre meg: Azért nem dolgozom, hogy aztán a keresetemet meg odaadjam a gyerekvigyázónak. ennyi erővel otthon is maradhatok, elvégre nem azért szültem gyereket, hogy az első adandó alkalommal lepasszoljam másnak. Ha tehetném akár 3 éves koráig itthon pátyolgatnám, de akkor nem lesz mit enni.

87. ad65f28ec1 (válaszként erre: 82. - 0f4abafe57)
2009. dec. 12. 19:13

Arra gondoltam, hogy a munkáltató egy fiatal nőtől már az interjún megkérdi, van-e gyerek, hány éves, ki vigyáz rá ha beteg, mikor jön a következő.

Egy fiatal férfitől senki nem kérdez ilyet, pedig ugyanúgy otthon maradhat az apa is a kisgyerekkel, esetleg előfordulhat, hogy a feleség jobban keres, így ő marad otthon gyesen.

Elismerem, nagyon ritka.

De mégis csak az anyákat éri ilyen diszkrimináció, az apákat nem.

Igaz, ehez megint az kell, hogy tényleg az apák esetében is legyen rá sansz, hogy 50-50%-ban osztják meg a felelősséget. Nem ez a jellemző.

Viszont kisgyerekes anyának a munkahelyen és családban is sok áldozatot kell hozni, és ezt mindenki el is várja. Pl: beteg a gyerek, de kirúgják, ha otthon marad vele, vagy külön cirkusz, hogy eljusson anyák napjára. Félállás vagy részmunka nincs. Sorolhatnánk.

Azzal most a mai anyák mit kezdjenek, hogy a gengszterváltás előtt bevezették ezt a rendszert, sokan hozzászoktak, megszüntek a bölcsik. Most meg nincs bölcsi, és aki akar, az meg nem tud elmenni dolgozni. Jó esetben van munkahelye, de aki új állást keres a GYES után, az felkötheti a gatyáját.

Ez egy hülye ördögi kör, amivel mindenki szív.

Ilyenkor persze, hogy irritálja az embert, hogy XY gengszteretti macája szül egy gyereket, és beadja, mert neki kozmetikushoz kell mennie, és kondizni.

Az alapfelvetés pedig ez volt, legalább is hasonló.

86. 9cb35398ff (válaszként erre: 83. - Naiv)
2009. dec. 12. 18:25

félti a munkahelyét..hidd el nem mosolyogva viszi:(

egyébként ha náthás volt v. köhögött vihette mindenki, az ovi sem tiltotta ezt...

persze lázas, nagyon beteg gyereket nem visz az ember...

bár...erre is volt példa...sajnos:((

85. naiv (válaszként erre: 81. - Ad65f28ec1)
2009. dec. 12. 18:24
attol,h ezt a nevet adtam meg attol nem biztos,h az vagyok
84. naiv (válaszként erre: 79. - 0f4abafe57)
2009. dec. 12. 18:22
már mint munkában nincs gyakorlati tapasztalatom??Már bocs 19éves korom óta dolgoztam január óta nincs bejelentett munkahelyem de attol dolgoztam kb fél évet utánna terhes maradtam spontán vetélésem volt juliusban szeptemberben megint terhes maradtam és azóta nem dolgozom de adtam még igy is át kérvényt
83. naiv (válaszként erre: 76. - C42aaaac41)
2009. dec. 12. 18:15
te minek nevezed azt ha valaki a beteg gyerekét oviba viszi és ettöl a gyerektöl kapja el a tiéd is??
82. 0f4abafe57 (válaszként erre: 80. - Ad65f28ec1)
2009. dec. 12. 16:31

A munkaadók az elkövetkezendő évszázadban nem fognak változtatni a hozzáállásukon:(

Helytelen, mert a dolgozni akaró anyukákat támogatni kellene.

Az én privát véleményem az, hogy kis hazánkban (mert "nyugaton+ nem ez a helyzet) sok-sok anyuka tolta el az egészet, sok-sok éven keresztül, mikor úgy gondolta, vagy érezte, hogy neki és csemetéjének alanyi jogon jár, hogy az állam eltartsa őket addig, míg a gyerekük minimum nem éri el az óvodás kort.

Megmondom őszintén, hogy a problémára nem tudom a megoldást, de sajnos gyakran kinyílik az a bizonyos bicska a zsebemben, mikor néhány édesanya az anyaságot helyezi olyan szintre, ami talán a Teremtővel azonos:P

Pedig az, hogy a nők gyereket szülnek, az nem más csak egy nagyon csodálatos biológiai adottság.

Vagyis: teljesen TERMÉSZETES.

81. ad65f28ec1 (válaszként erre: 79. - 0f4abafe57)
2009. dec. 12. 16:18

;) A nickje igen találó.

Majd rájön. Addig hagy legyen jó neki egy kicsit. :D

80. ad65f28ec1 (válaszként erre: 65. - Naiv)
2009. dec. 12. 16:14

Ebben igazad van.

Csak pont azért nem veszik fel a munkáltatók a kisgyerekes anyákat, mert egy hetet dolgozik, egy hetet otthon van, teljes állásként.

Sokan féltik a munkahelyüket, nincs más,aki figyelhetne a kicsire, így beviszik.

Nem mondom, hogy jó és elfogadható! De itt úgy vélem a munkaadóknak kéne sokat változtatni a felfogásukon!

79. 0f4abafe57 (válaszként erre: 65. - Naiv)
2009. dec. 12. 16:13

Kedves "naiv"!

Fiatal vagy, nincs munkahelyed, most várod az első babádat, gyakorlati tapasztalatod nincs, hát akkor mitől is vagy ilyen okos?

78. ad65f28ec1 (válaszként erre: 54. - Naiv)
2009. dec. 12. 16:10

Lehet, hogy már írták, legfeljebb ismétlés a tudás anyja.

Az önkormányzat adott összegből gazdálkodik egy évben, és egy bölcsi eszméletelen pénzbe kerül. Még ha nem is kell új épület: van a rezsi, a dadák bére, az adók, a gyerekek utáni fejpénz, az étkezés (azoknak pláne, akik számára ingyenes), és sorolhatnánk.

Vagy xxl-es helyi adókat fog az önkormányzat kivetni: pl. lakásadót, amit mindenki fizet, vagy pályázhatnak, de az elég bizonytalan. Az önkormányzatok többsége csődközelben van!

Ez kb. olyan, mint azt mondani, hogy ha nincs pénz kenyérre, egyenek kalácsot.

77. simple
2009. dec. 12. 16:09
Engem is nagyon dühít. Van egy ismerősünk, akinek nemrég született meg a második gyereke. Az első még két éves sem volt. De őt berakta a bölcsibe, mondván hogy ha otthon van a másik is, akkor nem tud a kisebbel foglalkozni. ÁÁÁÁ!
76. c42aaaac41 (válaszként erre: 65. - Naiv)
2009. dec. 12. 16:06
felelőtlen????te ismered az összes szülő hátterét,hogy itélkezel?
2009. dec. 12. 16:01

Engem pont az ellenkezője dühít.

Vagyis az, ha elhelyezkedni tudó anyukák nem viszik bölcsibe a gyerekeiket.

74. 97e35043a4 (válaszként erre: 71. - Naiv)
2009. dec. 12. 15:23
Én nem is állítottam, hogy nincs ilyen. Majd ha az enyém is ovis lesz, akkor biztos találkozom ilyenekkel is. :((((((((((((
2009. dec. 12. 15:21
hát nem tudom,de nálunk a 26 gyerekből 25-nek dolgozik az anyja,a maradék egy is csak azért nem,mert hiányzik az egyik keze és épp most rúgták ki.
72. 97e35043a4 (válaszként erre: 70. - Naiv)
2009. dec. 12. 15:20

Persze, hogy otthon maradhat! Csak éppenséggel lehet, hogy aztán valamelyik anyuka munkanélküli lesz...Én így értettem..

Van, akinél nem gond, de én sokakat ismerek, akiknél gond... Nagyszülők, s apuka dolgoznak szintén, babysitterre pedig sokaknak nincs pénzük. Így sajnos a gyerek betegen megy a bölibe/oviba/isibe.

És mégegyszer: az lenne a normális, ha mindenki nyugodt szívvel otthon tudna maradni a gyermekével (így gyógyul meg a gyerek, s nem fertőzi a társait).

71. naiv (válaszként erre: 69. - 97e35043a4)
2009. dec. 12. 15:16
ja és olyan anyukák hordják be a gyereket betegen akik othon vannak itt is tisztelet a kivételnek
70. naiv (válaszként erre: 69. - 97e35043a4)
2009. dec. 12. 15:15
hát tévedsz mert a másikvárosba az anyuka ha beteg a gyereke akkor otthon maradhat

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook