Beszélgessünk a Bibliáról (beszélgetés)
Es Eszterröl mi a velemenyed ?
Mert szerintem kisse tulzasba vitte a bosszuallast a sajat nepe miatt -:(
Miert is , ne ?
Hiszen jo angyal tanacsolta :)
Nem !
Mert a fia meggyogyitotta a hal majaval,epejevel a vak apjat , nem ? Ezert akarom tudni mifele hal hal volt :)
Persze lehet hogy , akarmilyen hal jo :)
Hat Judit könyvet , nem tartom eppen gyönyörunek ! Viszont a batorsagat igenis csodalom ! Es hat a nagy kerdes az hogy le-e fekudt a fövezerrel ???
Aztan hogy , miert maradt egesz eletere özvegy ? ! Talan buntudata volt ?
Tobiast en is kedvelem , kivancsi volnek mifele hal volt ??? Mar az epe es a maj vegett :)
Gyönyörű!!
(Tóbiás, Rút vagy Sirák fia, Prédikátorok könyvét szeretem nagyon...)
Nekem szemelyessen a Biblia elsösorban a HIT-röl szol :)
Nagyon erdekel ,több resze is pl David elete....
Az enekek eneket nem lehet felreerteni :)
Ez a szexröl szol , az uj hazasok örömködeseiröl es nem Istenhez valo hozzaallasrol ! Ezert furcsa nekem hogy , mit keres a bibliaban ? ! De , mondjuk szep ....
Ja es hat az enekek eneke ? !
Ez tenyleg egy katolikus papnak,szerzetesnek,apacanak valo olvasmany -:D
En megis ertekessebbnek tartom az Ò-szövetseget , mert realissabb ! A szigoruan egy-Istenhivö vallasok agressziv vallasok,tele fenyegetesekkel,buntetesekkel.....iszlam,zsido,kereszteny....
Egyebkent Jezus is fenyegetödzik az ujszövetsegben :)
Igen, nem mindegy, hogy Sirák fia könyvét olvasod, vagy az Énekek énekét.
Gondoljuk csak végig: Kr. e. 1000 körül vannak az első feljegyzések, Sámuel, Józsu könyve Kr. E. 900-800 körül keletkezett - néhány zsoltár is, Rut könyve Kr. E 400 körül, a Zsoltárok 300, Ezdrás, Nehemiás 200, a Bölcsességi könyvek 100 körül.
Különböző korok, szokások, kultúrák, társadalmak, elvárások, erkölcsök.
En szemelyessen az Ò-szövetseget nagyon csipem :)
Amikor nehany eve egy katolikus Biblia kerult a kezembe es elejetöl vegig atolvastam ( mert elötte csak protestans bibliakat olvastam!) aztan mikor az àtokzsoltarhoz ertem , nem gyöztem vigyorogni :)
Nem hittem volna hogy ilyen is van egy szent könyvben ? !
De , hat hiaba ez is hozzatartozik az emberi gyarlosaghoz....
Es hat a biblia meglehetössen nyers könyv a többi szent könyvhöz hasonlitva :)
Termeszetessen :)
Viszont vannak egyebb kulturak is , kulönfele vallasokkal es sokkal öregebb szent könyvekkel mint mi Bibliank :)
Tehat a biblia elsösorban a kereszteny vilag fontos könyve .
A Biblia: a könyvek könyve
A legtöbbet olvasott, a legtöbbször kiadott, a legtöbb nyelvre lefordított, a legtöbbször idézett, témájában legtöbbször feldolgozott stb stb stb.
A kultúrának, főleg az európai kultúrának szerves, beágyazott, megkerülhetetlen része, nélküle a művészetek egy jó része érthetetlen lenne, az irodalom csonka, a nyelvek szegényebbek. Választ ad az embert izgató legfontosabb kérdésekre.
Nagyon is rosszul érted a véleményemet. Szerintem nem az a kérdés, hogy válás vagy nem. Van egy (szerinted) rossz házasság, és te szeretnél nekik segíteni, hogy jobb legyen. Mondtam néhány tanácsot, ajánlottam egy könyvet meg egy filmet.
Ha te a bibliából akarod levezetni a megoldást, akkor nagyon vigyázz. Csak akkor lesz korrekt az eredmény, ha teljesen nyitott elmével, szándék, prekoncepció, előítélet, elvárás nélkül teszed. Ez szinte lehetetlen. Ismered azt a mondást: a bibliából minden, és mindennek az ellenkezője is levezethető. Ez így van. Gyurki szerint 5 igaz mondat van a bibliában, én meg azt gondolom, hogy bármelyik gyilkos mondatából levezetem a szeretetet. Mert a bibliának ez a jelentősége: ha olvasod, és magyarázod, azt hiszed, hogy a bibliáról beszélsz, miközben óhatatlanul magadat mutatod be ezáltal.
Ha muszáj, a biblia összefoglalható egy mondatban is: szeresd embertársadat, mint tenmagadat. Anélkül, hogy a "mint" szó Károlyi idejében használt jelentését taglalnám, lefordítom ezt a mondatot: szeresd embertársadat tenmagadként. Úgy, mintha ő te lennél. Mert ő: te magad vagy.
Ez a házasságban valósul meg a legtisztábban: "elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté." Ha egy vallásos nő el akarja hagyni a férjét, az olyan, mintha azt mondaná: a bal lábam megbotlott, ezért leamputálom. Nem leamputálni kell, hanem együttélni azzal a kacska lábbal.
Nem tudok nyelveket, de azt hallottam: (talán a perzsa nyelvben) a házasságra és a halálra ugyanazt a szót használják. Mert aki megházasodik, annak teljesen meg kell halnia a régi életében, és egy új, közös életre kell újjászületnie. Csak így helyes házasodni.
Ismerek egy házaspárt, a férfi beszél, de ha megszólal a csengő, és kimegy ajtót nyitni, a feleség gondolkodás nélkül folytatja a sztorit. A férj visszajön, figyel egy kicsit, és pont, amikor az asszony elhallgat, visszaveszi a szót, és mesél tovább. Szinte rá se néznek egymásra, vagy csak nagyon apró szemkontaktus van, és tudják, mit akar a másik. Amikor tréfásan megjegyzed nekik, hogy olyanok, mint az egypetéjű ikrek, csak néznek, és nem tudják, miről beszélsz: ez nekik a világ legtermészetesebb dolga, mióta összetalálkoztak, ilyenek, erre is van egy sztorijuk, amit szinkronban mondanak el. Nincsenek látványos összeborulások, bókok, nem udvariaskodnak egymással: mint ahogy az ember nem udvarias saját magával. Csak egyek, elválaszthatatlanok.
Kicsit elkanyarodtam a kérdésedtől.
További válaszaim: nem vagyok baptista. Vagy ha az vagyok, nem tudok róla. A bibliát ritkán és rendszertelenül olvasom. A szellemét ismerni vélem. Megvédeni nem tudom, nem akarom, nem szorul rá. A saját álláspontomat szoktam védeni a bibliával kapcsolatban. Én nem akarom a tutit megmondani. Amelyik mondatomban nincs ott a "szerintem" szó, légyszi értsd oda.
Ja, és nem hagyok kérdést megválaszolatlanul, ha közvetlenül nekem szól.