Baracskai Börtön (beszélgetés)
Tudtok valamit ezekről a "beavatásokról"?
Amikor a frissen bekerültet próbálják megalázni, megtörni, ne adj Isten még rosszabb...
Mert gondolom ez mindenhol van, csak senki nem beszél róla.
Nagyon féltem a férjem, mert nem az a típus, aki hagyni fogja, hogy hozzáérjenek, márpedig a feltételeshez nem hiányzik egy összetűzés.
Lilike19 olyan jó neked!
Majdnem 1,5 hete már, hogy kiszakították az életemből a férjem, én egyenlőre még a kapcsolattartói papírt várom, semmit nem tudok róla.
Minden perc egy óra, olyannak tűnik, mintha már hónapok óta tartana ez a szenvedés.
Itt a jogszabály az Evsz-hez!
Bvtvr. A fogház, illetőleg a börtön végrehajtásának általános szabályainál enyhébb végrehajtási szabályok akkor alkalmazhatók, ha - különösen az elítélt személyiségére, előéletére, életvitelére, családi körülményeire, bűnözői kapcsolataira, a szabadságvesztés során tanúsított magatartására, az elkövetett bűncselekményre, a szabadságvesztés tartamára tekintettel - a szabadságvesztés célja az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásával is elérhető.
(2) Az enyhébb végrehajtási szabályok nem alkalmazhatók, ha
az elítélt a szabadságvesztésből - az előzetes fogvatartásban a szabadságvesztés foganatbavételét közvetlenül megelőzően folyamatosan töltött időt is beszámítva - a feltételes szabadságra bocsátásig esedékes időtartam felét nem töltötte le;
az elítélt a szabadságvesztésből fogház fokozatban legalább 3 hónapot, börtön fokozatban legalább 6 hónapot nem töltött le;
az elítélt a törvény értelmében [Btk. 47. § (4) bekezdés], vagy a bíróság határozata folytán nem bocsátható feltételes szabadságra;
az elítélt ellen újabb büntetőeljárás van folyamatban;
az elítélttel szemben újabb szabadságvesztés végrehajtására érkezik értesítés, és a büntetések nincsenek összbüntetésbe foglalva;
a bíróság jogerős ítéletében fegyházbüntetésre elítélt a szabadságvesztés fokozatának enyhítésével (Btk. 46. §) tölti börtönbüntetését.
Még annyit az új BTK-ról,hogy aki úgy gondolja,hogy a jövőben is bűnöznie kell,vagy akar a megélhetés miatt,az készüljön fel,hogy az 1-2 éves ítéleteknek vége lesz lassan.Mivel középmértékes büntetés van,egy nyamvadt 1-5 bűntett is onnan indul,hogy 3 év,de visszaeső esetében csak több,inkább közelebb az 5-höz. Szóval,nem kell nagyon örülni,hogy új a BTK. Persze,per pillanat jó az első büntényeseknek,mert harmadolja büntetést,de azt nem szabad elfelejteni,hogy a magyarországi fogvatartottak 80 %-a visszaeső. Nekik már csak negyedelik a büntit,ha meg valaki többször visszaesik,akkor nincs kedvezmény,az amúgy sokkal hosszabb büntetésekből. Hát erről beszélek,mikor azt mondom,hogy az illetékesek gondoskodnak arról,hogy legyen munkájuk...
Ha lehet és aki teheti a feltételes letelte tán szépen pakoljon össze aztán EU-s állampolgárként uccu valamelyik élhetőbb ország. Addig meg ezerrel nyelvet tanulni,meg ha lehet,valamilyen szakmát,ha már úgyis börtönben kell lenni,legalább ennyi haszna legyen.
Nem nincs olyan törvény,ami alapján a bv bíró elengedheti a büntetés felét. Olyan törvény volt és van,hogy az 5 évet meg nem haladó büntetésnél az ítéletet hozó bíró belefoglalhatja az ítéletbe,hogy a büntetés felének letelte után feltételes szabadlábra helyezhető a fogvatartott. A börtönben nincs olyan,hogy valamit "maguktól tudnak",mindig mindent kérelmeznie kell a fogvatartottnak,nem kötelezi semmiféle jogszabály a bv-t arra,hogy ilyen jellegű felvilágosításokat adjon.Egy kivétel van,a feltételes szabadon bocsátás esetében a kedvezmény tárgyalást biztosítani kell,de sem a rezsim váltást,sem az Evszt,sem a beszélőre a meghívót nem köteles a bv "fejben" tartani.,ezekre mindig az elítéltnek kell figyelnie,hisz a saját érdeke.
Egy dolgot tudomásul kell venni!Jelenleg Magyarországon 17 000 ember "vendége" valamilyen büntetés-végrehajtási intézetnek és ez az új BTK-nak is köszönhetően egy meredeken emelkedő szám lesz a következő években. az igazságszolgáltatásban dolgozóknak nem érdeke,hogy ne legyen munkájuk,így pont a legkevésbé érdekli őket,hogy ki hogyan akar visszailleszkedni a társadalomba,sőt nekik az a jó,ha ez minél kevesebb embernek sikerül.
Tegnap írtátok,hogy bármennyi fotó beküldhető levélben.Ez általában nevelő függő,hogy mennyit engedélyez.van,aki max 1-et és ha több van benne,akkor csomagnak minősíti.Meg kell kérdezni a nevelőt,az a biztos.
mennyi idő letelte után kértétek az eltávot?
kéthetente, vagy havonta jöhet a párod haza? Tényleg a B-ben vannak azok, akik megkapták az EVSZ-t?
Én az első levélig nem bírtam enni, csak aludni jártam haza, hogy ne legyen időm keseregni.
Amikor elrendeződött, hogy hol, hogyan fogja tölteni a büntetését, és megtaláltuk a telefonálás, levelezés, látogatás ritmusát onnéttól könnyebb lett.Ekkor már nem volt bizonytalanság.De igazán az első beszélő után nyugodtam meg, mert láttam, hogy nem bántották, nincs lefogyva, nem depis, és az az 1 óra teljesen feltöltött.Valahogy úgy éreztem az elején, hogy elvesztettem Őt, de a látogatás után megnyugodtam, hogy nem vesztettem el, csak most máshol van.Fél év után vált megszokottá, ez a különlét, és addigra tudta meg kb. minden ismerősünk a sztorit...Most már nem azt kérdik hol a férjem, hanem, hogy mikor jön már haza?
Most a 10. hónapot töltöm egyedül, elvileg nyárra itthon lesz, és talán éppen ezért újra nagyon nehezen viselem a helyzetet, csak várom, hogy teljen az élet...
Meg tudja valaki mondani, mikor lesz vége a fájdalomnak???
Mióta bevitték 1 hete a férjem azóta nem térek magamhoz.
Így nem lehet leélni 3 évet!
Fog ez enyhülni idővel? Beletörődés, letargia, fásultság, bármi.
Vagy mostantól ez a sorsom?
A napi 3-szori sírás elbújva, hogy a kisbabánk ne hallja?
Veletek ez hogy volt/van??