Az utálatos rakott krumplit főzöm, ez a család kívánsága. (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Messziről nehéz az tuti. Ami vidéken papírosan, számlásan kapható az is már "üzemi", csak kisüzemi.
Én háznál szoktam venni a disznóságokat, de olyantól aki maga is azt eszi és csak ismeretségi körben "terít".
Még úgyis ki kellett tapasztalni, mert a fűszerezés, füstölés nem mindegy. Szerencsére nagyimék szomszédja az ízlésünknek megfelelő disznóságokat készít, sőt szoktam tőlük rendelni is nagyobb tételben. Üzemi méretben nem "gyárt".
Régen inszeminátor volt a fickó tehát már nem maga neveli az állatot, de még a disznóságokat maga készíti és még házi, nála még érlelődik a sonka hónapokig, nem úgy mint a piacos "házi" gyorspácos rettenet.
Mi egy helyre szoktunk menni vidéken, azaz van olyan, hogy háznál veszünk, de már ők is nagyüzemben gyártják. Nekem egy kicsit sem ízlenek.
A szalonnák pl. ízetlenek, a szalámit apróra darálják és nem jó az ízesítése, stb.
És van egy hentes is, ahol szoktunk vásárolni, az meg egy bunkó szerintem, a férjem el van ájulva tőle.
Képes volt megcsinálni, hogy amikor leértünk és vettünk töpörtyűt, frisset és ízletest adott, illetve, vettünk szalonnát, kolbászt és szalámit is ottani fogyasztásra, amíg ott vagyunk. Persze, a férjem elfecsegte, hogy pestiek vagyunk.
Hazafelé beugrottunk, hogy viszünk haza. Jól bevásároltunk szalonnát, töpörtyűt, kolbász, szalámit, hurkát és sütnivaló kolbászt. Ott hagytunk közel 40 ezret.
Mindet ki kellett dobnunk, mert a szalonna avas volt, a hurka és kolbász szintén, a száraz áruból (szalámi és kolbász), pedig valami gyárit adott és nem házit.
Már annyiszor mondtam a férjemnek, hogy nem kell neki mindenkivel beszélgetnie és dicsérgeti úgy, hogy sok pesti idejár, mert ezt kihasználja. Mi sem vittük vissza, mert 140 km-t kellett volna utazni...
Sőt! A kollégám is egy másik vidéki helyről szokott venni magának ilyeneket. Megkértem, hogy vegyen nekem is. Simán elképzelem, hogy elfecsegte ő is, hogy nem magának veszi. Közelében se volt, annak amit ő szokott enni.
Én már teljesen feladtam azt, hogy lehet jót venni ilyenekből...
Én már a háziban sem bízok.
Szoktunk venni vidéken mindenfélét, egyik rosszabb, mint a másik.
Ráadásul, már ott sem úgy darálják pl. a szalámihoz a húst, ahogy kellene.
Mi járunk disznóölésbe, de kolbásznak való jellemzően mindig kevés. Sonkák, csülkök, szalonnák füstre, utána alig marad egy kis karaj, oldalas, csont, nyesedék :) valamennyi persze készül, de nem tart ki.
Ha nem ragaszkodunk füstöléshez, elvileg itthon is lehetne csinálni sütni valót.
Sok éve már nem veszek töltelékárút boltban. A veszprémi csarnokban árul egy asszony igazi finom füstölt árút (bükkfán füstölt), ősztől tavaszig hurkát-kolbászt. Olyan finom, mint amit nagymamám csinált. Annyit veszek mindig hogy a fagyasztóba is jut. Főzelékekre isteni megsütve. Venni szoktam még füstölt csípős kolbászt és kolozsvári szalonnát.
Múlt héten ezzel készült a sajtos-sonkás tekercs. Hmmm!
Nekem nem az ízük furcsa, hanem az állaguk. Jóisten tudja, mit darálnak le. Valamelyik évben akartam főzni lencsét újévre kolbásszal, belefőztem, de a kolbász ehetetlen lett. Mint a fűrészpor, darált csont? Nem is tudom. Nem hús, az biztos.
De a régi finom lecsókolbászok is valamiféle szivacsos anyagból készülnek. Pár perc után duplájára nő, puha lesz. Fűszerezése oké, állaga nulla.
És hamar kiszárad, kemény car lesz.:(( Főleg a Pick Rákóczi.
Lecsókolbász elősütve, nekem ez jön be legjobban, bár kerül bele füstölt is, de azt nem eszem meg.:)
Szép ára van!
A pick termékeket sem szeretem mostanában, de ezt a kolbászt még nem próbáltam, de ki fogom!
Köszi!
Pick termékekkel is az a gondom, mint sok mással, illetve még az, hogy felvágás/felbontás után a paprika valahová eltűnik és egyre fakóbb lesz a kolbász vagy szalámi és nem hiszem, hogy csak én tapasztalom, de a felvágott kolbászok/szalámik 2 nap után avas ízűek lesznek.
Pont a napokban jártam így. Pick téliszalámit vettem és nem ettem meg egy napon, hanem 2 nap múlva jutott eszembe, hogy elfogyasztom. Nem sikerült, annyira rossz volt az íze.
En Németországban veszem , de most néztem Mo-on is kapható ez a kiszerelés, 200g pick csípős páros kolbász. Egy csomag egy pár. Enyhén csípős és tényleg finom, én ebből készítem itt mindig. Ennek a füszerezése hasonlít a régebbi finomabb kolbászokhoz.
Ezt csak azért linkelem , hogy így néz ki, mondjuk az árán lehidaltam én 3.25 euróért vettem 2 hete.
Én már csak nyers krumplival készítem . Ugyanolyan az íze. Zsírral készítem, kacsa,liba ,sertés, ami van.
Kikenem zsírral a jénait, aztán karikára vágott nyers krumpli, picit sózom , rá a kolbász( nálam mindig valami enyhén csípős paprikás), tojás. Kb 4 kispohár tejfölt kikeverek és kicsit vízzel hígítom , egyrészt nálunk elég sűrű a tejföl, másrészt a nyers krumpli miatt kell egy kicsit a több nedvesség. Ez majd kipárolog belőle. Ezt a réteget is sózom , majd a tejfölre kiskanállal egy pár pötty zsírt még teszek . Aztán kezdem elölről, krumpli , kolbász tojás, tejföl amíg el nem fogy. Letakarom alufóliával, én infra sütéssel szoktam 180 fokon kb 1.5 óra alatt megpuhul , majd leveszem a fóliát és 10 percet pirítom. Összesül ugyanúgy a tejföl a kolbász zsírjával, szaftos lesz ,nem lesz száraz. A víz, illetve gőz miatt megpuhul a krumpli is.
Ha nincs infra mód , akkor jó más is , de akkor magasabbra venném a hőfokot és lehet picit tovább tart. Nekem a héjában főtt krumpli hámozása a mumus , ezért nekem így egyszerűbb, lehet , hogy tovább sül , mivel a krumplinak idő kell, de nekem ez nem gond . Sok tejföl, megfelelő mennyiségű zsiradék és tökéletes így is.
Az nem baj, hogy nem olcsó!
Melyik a jó?
A csabai ehetetlen, ahogy a hartai is, szoktunk hozni vidékről de az sem jó már.
Régen volt sima lángolt kolbász, annál jobb nem kellett.
Mostanában, nagyon kínlódok a kolbászokkal.
A grill kolbász ugyan ez, vagy a sütőkolbász..
Tudom, már a hús sem olyan, mint régen volt, de a fűszerek se és semmi...
Én a tejfölt tejszínnel keverem és úgy adom hozzá.
Nem lesz darabos.
További ajánlott fórumok:
- Rakott krumplit előkészíteni, majd hűtőbe rakni pár órára lehet szerintetek, és este megsütni?
- Rakott krumpli - mindenki megfözi elötte a krumplit? Van aki nyersen teszi a tepsibe?
- Lehet nyers krumpliból is rakottkrumplit csinálni, vagy mindenképp elő kell főzni?
- Vega rakott krumplit csinálok: krumpli, brokkoli, túró+tejföl, tetejére sajt. Illik bele az apróra vágott, olajban párolt hagyma?
- Szerintetek új krumpliból is lehet rakott krumplit készíteni?
- A hétvégén rakott krumplit készítettem, de csak mert a...