Ausztriai gyes 2011 (beszélgetés)
Szia Pancs83!
Nemnéztem végig a kommenteket, így énis le írom a saját tapasztalatomat...
Én teljesen le mondtam a magyarországi gyes és csaldipótlékról...így Ausztriából kaptam.
Nekem sem volt zökkenő mentes ez az egész...
A fiam születése után rá egy hónapra be adtuk az igénylést Ausztriábaq (hozzá teszem hogy a terhességi kiskönyvem összes oldalát a fiam kiskönyvének az összes oldalát lefénymásolatni meg stb,postázni...) Szerintem tudod hogy mennyi minden kellett hozzá.
Már eltelt a beadástól számítva 3 hónap, telefonáltam a Finanzamt-ba hogy most hol tart a papírunk...a válasz ez volt: Ők már rég elküldték Győrbe a papírokat...
Felhívtam a Győri államkicstárat, 3 hónapot még várni kellett mert nekik ennyi az ügyintézési idő mire ők leigazolnak mindent és vissza küldik Ausztriának a papírokat.
Bő 10 hónap volt mire láttuk a pénzünket... Mivel első be adósok voltunk így ennyit kellett várni.
Igaz, visszamenőleg megkaptuk a pénzt...
Az a helyzet hogy a magyar állam ül a papírokon hónapokat. 100x felhívtam őket és mindig más kifogást hallottam...
Remélem hogy tudtam segíteni :)
Köszönöm az infókat!Igen,érthető volt amit leírtál! :D Egy hete kaptam egy adatlapot a kincstártól,amit ki kellett töltenem.Az ügyintézőm szerint(aki beadta az igényt)most járunk fél úton.Nem tudom,hogy mikor lesz ebből pénz! :/
Azért a Krankenkassénál teszek egy próbát! :)
Még egyszer köszönöm a segítséget! :)
Itt van egy link a Kinderbetreuungsgeld-ről, itt tényleg mindent megtalálsz:
Jó csemegézést! :)
Szia!
A Kinderbetreuungsgeldhez nem kell korábbi munkaviszony. Kell hozzá viszont egy valag más dolog.
- Itt kell legyen az állandó bejelentett lakcímed (Hauptwohnsitz)
- kell legyen Anmeldebescheinigungod (ez annak kell, aki 3 hónapnál tovább életvitelszerűen itt tartózkodik, tehát ezesetben neked is)
- E-Cardod (TBkártya)
- Mutter-Kind-Passod (MKP) (hasonló, mint a terhesgondozási kiskönyv, csak ezt szülés után a kicsiről vezetik tovább) a megfelelő vizsgálatokkal
- az összes egyéb papír, ami kell: útlevelek (személyi nem jó), nektek házassági anyakönyvi kivonat, élettársi kapcs. esetén apasági nyilatkozat, a kicsi születési anyakönyvi kivonata (Geburtsurkunde)
Amennyiben nem jársz Au-ban orvoshoz, nem kapsz pénzt, ill. ha el is intézed, de kiderül, hogy megkapjátok, de utóbb kiderül, hogy a gyerek nem itt él életvitelszerűen, akkor vissza kell fizetni a pénzt kamatostól. Ezt mondjuk nem ellenőrzik le a szó szoros értelmében, de itt kell a gyerekkel mindenféle vizsgálatokra és kontrollokra járni, amik közül egy csomó bekerül a MKP-ba, sőt, egyes oldalait be is kell küldeni a TB-hez, különben visszatartják az ellátást, majd beindulhat a pénzvisszakövetelési hercehurca.
Asszem talán ennyi, de lehet, hogy valami kimaradt...
Amúgy itt nincs olyan, mint otthon, hogy TGYÁS, GYED és GYES, "csak" ez a Kinderbetreuungsgeld van, meg a Familienbeihilfe (CSP).
A Kinderbetreuungsgeldet különböző "futamidőkre" igényelheted: 10+2, 15+3, 20+4, 30+6. Van még egy, de az most nem jut eszembe... :) Minél hosszabb a "futamidő", annál kevesebb a havi összeg. Az időkből a nagyobb szám mindig az anya által igénybe vehető időt jelenti, a kisebb pedig az apáét. Az apa részét csak ő veheti igénybe, de ennek is vannak feltételei.
Kinderbetreuungsgeld mellett lehet valamennyit dolgozni, a határ asszem összegben van meghatározva.
Szia írtam privibe de még nem válaszoltál :(
Pedig szükségem lenne a minél hamarabbi információra mert május első hetébe haza megyünk.
Szia Kirantra!
Az attól függ hogy te dolgozol kint vagy mindketten,mennyi idős a pici...
küldj 1mail cìmet én ilyenekkel is foglalkozom..
Ha küldték a papírt, hogy utalni fognak, akkor pár napon belül. Szerintem még a héten.
A papírok átfutása lassan szokott menni itt is, de ha megvan a "határozat", akkor nem tökölnek sokáig...
Én a múltkor úgy jártam, hogy nem küldtem vissza időben a papírokat (konkrétan hónapokat csúsztam vele). Bevittem személyesen, leadtam, gondoltam, szivatni fognak. Hát nem! Ez volt szerdán, pénteken reggel meg néztem nagyot, hogy mennyi pénz van a számlámon, ahonnan épp az utolsó százast készültem levenni.
Az osztrákoknak ez jó ám.
Itt nagy "divat", hogy 19évesen házasság, gyerek, aztán 25 évesen válás.
Jujj, mennyit spórol a Finanzamt!!!
Azért azon nagyon csodálkozom, hogy az EUparlament ilyet döntött...
Ezt a döntést eu parlament hozta ,egyébbként az osztrákok alkalmazák.
Nagyon igazad van ez egy f....!De ez van szerintem elég sokan járunk most ebben a cipőben,legalábbis gondolom nem én vagyok az egyetlen aki túl van már 1 házasságon.
És igen ha a gyerekek édesapja dolgozna kint akkor sem lennének jogosultak mert nem közös háztartásban lakunk,ez egy negatív disztkrimináció az elvált szülök gyerekeivel szemben.
Mivaaan???
Ez mekkora f_szság, már bocsánat...
Attól, hogy nem a nevén van a gyerek, már nem is számít gyereknek? Nem eszik, nem kell ruházni?
Hülyék ezek...
Ez egyébként most az osztrák vagy a magyar szabály?
szia!
Érdemes megvárni(az adó) a gyerek kedvezmények miatt pl.ha nagycsaládosok vagytok akkor az adójóváírás csak akkor lehetséges ha már van határozat a családiról.
Sziasztok!
Családipótlékot 2010.májustól csak a vérszerinti gyermekekre lehet igényelni.Tehát a te elöző kapcsolatodból született gyermekekre nem.Gyönyörű.Mi is igy jártunk az elöző házaságomból született gyerekre nem kapjuk, igy az adókedvezménytől is elestünk.Elvileg nem vesztitek el a kedvezményeket csak kintről kell az igazolás hogy nagycsaládosok vagytok.Csak hogy kint nem számitok annak.
További ajánlott fórumok:
- Tud valaki ausztriai, németországi vagy belgiumi nőgyógyászati klinikát, vagy meddőségi centrumot?
- Munkáltatói igazolásra lenne szükségem ausztriai munkahelyemről. Mi ennek a menete?
- Milyen egy ausztriai betegápolás háznál?
- Mit érdemes megnézni a Fertő-tó ausztriai környékén?
- Ausztriai GYES, családi pótlék intézésben tud valaki segíteni?
- Kinek mi a véleménye az ausztriai életről? Lakás, munka, nyelv, új barátok szerzése kint vagy éppen itthoniak elvesztése...