Albérlet, kiadó lakás - mire kell figyelni? (tudásbázis)
Navégre! Köszi
Én évekig nem fizettem negyedévente és nem reklamált a NAV, azért erősködtem itt
Köszi szépen mindenkinek!
Akkor közjegyző kell, felesben lehet fizetni.
Bérlet szerződés amit mi írunk.
Es adózás!
Nem kell hozzá ügyvéd. Azt hiszem, tanúk sem kellenek.
Aki ott fog lakni, 1-2 vagy több felnőtt, mindegyik legyen szerződő fél !
Ez megállapodás kérdése. Általában felesben szokták fizetni.
Lehet, hogy a főbérlő ragaszkodik hozzá, de ha nincs nyilatkozat, nincs szerződés, nincs lakás bérbeadás.
Ebben mi nem érthető?
Nem kell adóelőleget fizetni akkor, ha valaki kiadja a lakását, de egy másik településen ő is bérel ingatlant 90 napot meghaladóan. Illetve a saját lakásával kapcsolatban költséget nem számol el.
Bérleti szerződést ugyved irja?
Vagy irhatom en, ők aláírják majd 2 tanu?
46. §
2) nem terheli adóelőleg
lakás bérbeadásából származó bevételből, ha a magánszemély nyilatkozik arról, hogy a 17. § (5) bekezdését alkalmazza.
17. §
5)
Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.
Mást nem találtam lakáskiadás adóelőleg rész alatt
Megnézem adott alkalommal az szja trv-t
Ha így van, akkor valamikor változhatott
10 éve volt hogy foglalkoztam a lakásokkal
Én meg lakást adok ki.
Nézd meg az szja törvény megfelelő paragrafusát.
Évente kell bevallani, de negyedévente kell adóelőleget fizetni.
OK negyedéves bevallást tévesen irtam
Viszont biztos vagyok hogy adóelőleget nem kell fizetni
Három lakást kezeltem és a tulaj adóbevallását én készitettem el. Sose volt gond
Pedig van
Ez alapján irtuk meg a bérleti szerződést nem egy lakásra és több alkalommal
Rég volt, beleolvasok kicsit hátha...
Azért gondoltam, előbb kiköltözési nyilatkozat legyen, mert ha a szerződés után a bérlő csak ígérgeti, aztán nem hozza, akkor mi legyen ? Vagy addig nem kap kulcsot, nem költözhet be ?
Ha elég a szerződéstervezet, az úgy jó.
Ki írt negyedéves bevallásról?
Negyedévente adóelőleget kell fizetni. Valamint éves szja bevallás.
Ha többen veszik ki, mindkettő legyen szerződő fél. Negyedévente egyszer személyesen szedd be a díjat, vagy egyszerűen csak menj fel, nézd meg a lakás állapotát.
Minden befizetett rezsicsekket kérj el, de a legjobb, ha te magad fizeted ki, és a bérleti díjjal együtt beszeded.
Egyéves, határozott időre kösd, a lejárat előtt 30 nappal, ha minden rendben, és hosszabbítani akarsz, onnantól lehet határozatlan idejű.
Minden tárgyat, ami a tied, fotózz le, ne legyen vita a kaució körül. A kaucióról legyen leírva, hogy bérleti díjra nem fordítható. És nagyon pontosan határozd meg, hogy mi adhat okot a rendkívüli felmondásra. Ez a kaució kérdése miatt nagyon fontos.
És azt se felejtsd el, hogy neked is vannak kötelezettségeid - ha bármi elromlik, és nem a bérlőnek felróható ok miatt, azt mennyi idő alatt, hogyan pótolod.
A legjobb, ha ügyvéddel íratod meg, a netről letöltött mintákkal mindketten megszívhatjátok.
A fizetési és kiköltözési nyilatkozathoz a közjegyző kéri a szerződést/szerződés tervezetet.
A közjegyzői díj ettől függ. Határozott- határozatlan idejű, illetve mennyi a havi bérleti díj.
A bérleti szerződésben legyen benne, hogy pl. 1 vagy 2 havi kauciót kell fizetni beköltözéskor,( ha kiköltözéskor kiderül, hogy valamit tönkretettek, abból fedezik, a később érkező számlákat is ebből fizeted). A hó melyik napjáig kell fizetni és hogyan ( kp. vagy számládra utalják). A költségeket hogy fizetik ? Ők fizetik be a gázt, villanyt, vízdíjat, stb. vagy Te intézed ? Ha ők, ellenőrizd havonta, minden be van- e fizetve.
Vihetnek-e háziállatot ? Dohányozhatnak- e a lakásban ?
Beköltözéskor minden órát fotózz le ( gáz, villany, víz) !
Már úgy jöjjenek, hogy hozzák a szerződés megírásakor a kiköltözési nyilatkozatot !
Bérleti szerződés mindenképp.
Közjegyzőnél érdemes fizetési és kiköltözési kötelezettség vállalási nyilatkozatot íratni.
További ajánlott fórumok:
- Csak nekem furcsa, hogy albérletben, bizonytalanságban élő, minden Ft-ot nehezen kiadó nők esküvőt rendeznek a párjukkal, és gyereket vállal
- Hol és hogyan lehet valakit felnyomni, hogy feketén adja ki a lakását albérletbe?
- Ti elköltöznétek saját lakásból albérletbe, az ország másik felébe, jobb megélhetés reményében?
- Saját lakás, vagy albérlet?
- Albérlet kiadásnál mire kell figyelni?
- A NAV-hoz be kell jelenteni, ha albérletbe kiadok egy lakást?