Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Az első hetek -a gyermekágyas időszak- cikk

Az első hetek -a gyermekágyas időszak-


A szülés utáni első hat hetet gyermekágynak nevezzük, ez az édesanya regenerálódásának időszaka. Nagyanyáinknak még szigorú ágynyugalmat javasoltak - ma már ezt is másképpen látjuk.


A szoptatás az első hat hónapban általában természetes fogamzásgátlást is jelent, illetve a méh visszahúzódását és regenerálódását is segíti.

Az első hetek -a gyermekágyas időszak-

A szülés után - egészséges állapotban - a nemi szervek elég gyorsan visszanyerik eredeti formájukat. A hormonális változások, az anyatej - elválasztás beindulását és a szoptatást segítő hormonok hatással vannak a peteérésre, így befolyásolva a ciklusos vérzést és a peteérés elmaradását. A méhösszehúzódást érzékeli az anyuka, amikor szoptatás közben alhasi görcsöket tapasztal.

A párok maguk döntik el, hogy szülés után mikor kezdik újra szexuális életüket, de szülést követő negyedik - hatodik héten ajánlott az előzetes nőgyógyászati ellenőrző vizsgálat. Ha az édesanyának a szülés után panaszai vannak (lázas, hüvelyből vérzik, gátsebe begyulladt, stb.), akkor azonnal forduljon orvoshoz!

A gyermekágyas időszakban az édesanyának kíméletes életvitelre van szüksége. Különösen az első gyermek érkezésekor az első hetek folyamatos készenléti állapotban telnek. A baba minden rezzenésére, hangjára, mozdulatára odafigyel az egész család. A mamának ki kell használni pihenésre, lazításra a baba alvással eltöltött idejét.

Az anyukák az édesapák segítsége mellett családtagok, barátok, ismerősök támogatását is vegyék igénybe. A szoptató édesanya egészséges életmódjához megfelelő tápanyagbevitelre és folyadékpótlásra van szükség. Gyakori panasz, hogy alig van ideje az édesanyának a saját tisztálkodására, testápolására. A kezdetektől sokat segít a rendszeresség, például a baba fürdetésének ideje, a levegőztetés, a séták, a háztartási teendők idő - és személyi beosztása.

A gyermekágyas időszak első látogatói várhatóan a nagyszülők, akik jó szándékkal, segítőkészen közelednek unokájukhoz és a családhoz. A további látogatókat, rokonokat, barátokat, ismerősöket az újszülött egy hónapos kora után fogadjuk!

Ha megoldható, a vendégek akkor is kevés időt töltsenek a kicsi közelében, hogy ne zavarják a nyugalmát.

Nagyon fontos az édesanya és az édesapa lelki megerősítése. Fel kell dolgozniuk azt a csodálatos élményt, hogy gyermekük született, és ezzel megváltozik a család élete. A középpontba a gyerek kerül, minden őérte van.

A felelősségtudat nyomasztó hatású is lehet, a fáradtság elkeseredést idézhet elő. Jó szülője leszek-e a gyermekemnek? Jól szoptatom-e, elegendő-e a tejem? Miért sír? Miért alszik annyit?

Csupa aggódó kérdés, amelyhez elérhető szakember szükséges. Ő nem más, mint a körzeti védőnő, aki a gyermekágyas időszakban hetente (szükség esetén gyakrabban) látogatja a családot. Figyelemmel kíséri a csecsemő fejlődését, az anya állapotát, a család helyzetét. Megerősít, megnyugtat, tanácsot ad, ami éppen szükséges. A védőnő segít a rendszeres életritmus megszervezésében, hogy az édesanyának a babája mellett önmagára és a párjára is jusson ideje.

Tájékoztatja az anyukát azokról a módszerekről, amelyekkel jobban megismerhetik gyermekük jelzéseit, viselkedését, és azokról a lehetőségekről, amelyek a lakókörnyezetben elérhetők.
Írta: rencsilany, 2006. október 1. 14:35
Fórumozz a témáról: Az első hetek -a gyermekágyas időszak- fórum (eddig 19 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook