Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Töltött csirkék

Töltött csirkék


Tudom hogy sokan mondják hogy csirkevész van és nem fogyasztanak a húsukból, de képzeljünk el egy szép piros, ropogosra sült, ünnepi töltött pipikét a családnak... és van még igen sok egészséges csirke is, én nagy elõszeretettel fogyasztom!
Töltött csirkék

ALMÁS TÖLTÖTT CSIRKE

1 nagy csirke, 1 kg savanykás alma, 5 dkg vaj, 3 szem összetört szegfûszeg, késhegynyi õrölt fahéj, csipet borsmenta, kevés kristálycukor, 1 evõkanál citromlé, ízlés szerint só és õrölt fehér bors.

Az almát megmosom, meghámozom, kicsumázom és gerezdekre vágom. A kívül-belül megtisztított csirke hasát sóval jól bedörzsölöm, és annyi almagerezdet teszek bele, amennyi belefér. A nyílást összetûzöm, majd a csirkét nagy tûzálló tálba teszem. Köré rakom a maradék almát, rászórom a fûszereket, rácsöpögtetem a citromlevet, és a vajat borsónyi darabkákban a csirke tetejére tördelem. Elõmelegített, forró sütõben, gyakori locsolgatás mellett puhára sütöm. Amikor a hús megpuhult, az almát kevés kristálycukorral megszórom, a csirkére rákenek a tál alján összegyûlt almás pécsenyelébõl, majd mindkét felét pirosra pirítom. A sütõbõl kivéve 10 percet pihentetem a szárnyast, ezután felszeletelem. Körete a sült alma és kis gombócokra formázott párolt rizs. Más gyümölccsel is készíthetõ, pl. sárga- vagy õszibarackkal, esetleg meggyel.

Elkészítési ideje: 70 perc


CSALÁDI TÖLTÖTT CSIRKE

1 nagy csirke, 25 dkg cérnametélt, 10 dkg reszelt parmezán jellegû sajt, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál õrölt fehér bors, késhegynyi õrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só.

A csirkét tisztítás után töltésre elõkészítem. A bõrét kézzel óvatosan fellazítom úgy, hogy az sehol se szakadjon el, de váljon el a csirke húsától. (A mellénél és a comboknál lehetséges ez a mûvelet.) A cérnametéltet forrásban lévõ sós vízbe teszem és félpuhára fõzöm, majd leszûröm. 3 dkg olvasztott vajra szedem, összekeverem a reszelt sajttal, a fûszerekkel, 1 dl tejföllel és a tisztított, zúzott fokhagymával. A tölteléket fakanál (vagy nyomózsák, esetleg egyik végén kilyukasztott nejlonzacskó) segítségével a csirke bõre alá töltöm, majd tûzálló tálba vagy tepsibe teszem. Leöntöm a tejszínnel, rámorzsolom a maradék vajat, és a tálat lefedem. Langyos sütõbe téve legalább egy órán keresztül sütöm, közben a lángot fokozatosan növelem. A tetejét levéve ezután mindkét oldalán megpirítom. 10 percnyi pihentetés után felszeletelem és meleg tálra teszem a csirkedarabokat, köré rakom a hasából kivett sajtos tölteléket és párolt gyümölcsöt: almát, körtét, barackot, meggyet helyezek mellé, s ezt a csirke pecsenyelevével meglocsolom.

Kb.120 perc


DIÓS ROKFORTTAL TÖLTÖTT CSIRKE

1 nagy csirke, 15 dkg reszelt rokfort sajt, 10 dkg dió (fele finomra õrölve, fele pedig darabosan), 1 zsemle, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 tojás, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors.

A csirkét kívül-belül megtisztítom és a hasát belülrõl sóval bedörzsölöm. 10 dkg reszelt sajtot összekeverek a felvert tojással, a nagyon apró kockákra vágott zsemlével, a tejföllel, a finomra darált dióval, ízesítem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Tíz perc pihentetés után kézzel jól összegyúrom a tölteléket, majd a csirke hasába töltöm. A nyílást jól összetûzöm, nehogy kifolyjon a töltelék. A vajat tûzálló tálban felforrósítom, és a csirke minden oldalát óvatosan lepirítom, majd lefedve, elõmelegített, forró sütõbe teszem. Ha a hús megpuhult, a tál tetejét leveszem, rászórom a durvára vagdalt diót, és szép piros-ropogósra sütöm. Tálalás elõtt felszeletelem, a pecsenyelevet rálocsolom, és salátával valamint párolt vajas karfiollal (vagy más zöldséggel) kínálom.

Kb. 80 perc


FANTÁZIA TÖLTÖTT CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 1 nagy narancs, 10 dkg darált dió, 1 dl sûrû tejföl, 3 tojás, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1/2 dl narancsszörp, 1 evõkanál mustár, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1-1 késhegynyi õrölt szegfûszeg, fahéj és õrölt gyömbér, 1 mokkáskanál õrölt fehér bors, ízlés szerint só.

A csirkét kívül-belül megtisztítom. A máját apróra vágom és a habosra vert tojással összekeverem. Hozzáteszem a darált diót, a fûszereket, a sót, a tejfölt, kevés zsemlemorzsát, végül a meghámozott, fehér bundájától is megtisztított, apró kockákra vágott narancsot, reszelt narancshéjat. A tölteléknek olyan szilárdnak kell lennie, hogy a villa megálljon benne. Ha nem elég sûrû, akkor egy kevés zsemlemorzsával sûrítem. A csirke besózott hasába töltöm a narancsos tölteléket, majd a nyílást bevarrom. A tejszínt, a mustárt, a narancsszörpöt, kevés sót összekeverem, és a tûzálló tálba tett töltött csirkére öntöm. Rámorzsolom a vajat és elõmelegített, forró sütõben, fedõ alatt 50 percig sütöm, majd a fedõt levéve mindkét oldalát megpirítom. Tíz percnyi pihentetés után felszeletelem, meleg tálra teszem, a felszeletelt tölteléket is körérakom, végül a vajas pecsenyelével lelocsolom. Burgonyakrokett illik mellé.



HÁGAI TÖLTÖTT CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 10 dkg reszelt sajt (többféle is lehet), 5 dkg vaj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 pohár száraz fehérbor, késhegynyi õrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só és õrölt fehér bors.

A csirkét megtisztítom. A vajat és a reszelt sajtot összekeverem, hozzáadom a szerecsendió-virágot, a borsot és a sót, majd a csirke hasába töltöm. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, zsírját kiolvasztom és a tepsibe tett, megsózott, megtöltött csirkére locsolom. Aláöntöm a száraz fehérbort, és fedõ alatt, kis lángon puhára párolom. Idõnként saját levével locsolgatom. Tálalás elõtt felszeletelem, saját mártását rálocsolom és még külön is megszórom reszelt sajttal. Hagymás paradicsomsaláta és sült burgonya vagy burgonyasaláta és párolt rizs illik mellé.

Kb. 120 pere


GESZTENYÉS TÖLTÖTT CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg gomba, 1/2 dl konyak, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

A gombát megtisztítom és nagyon apróra vágom. 2 dkg vajon sóval, borssal, saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ha kihûlt, összekeverem a felvert tojással, a tejjel, a gesztenyemasszával, a konyakkal és a tisztított, szétzúzott fokhagymával. A csirke fellazított bõre alá töltöm a gesztenyés tölteléket. A maradék vajjal egy tûzálló tálat kikenek, a szárnyast belefektetem, és a már megsózott bõrét kevés olvasztott vajjal átkenem. Befedve puhára sütöm, majd fedõ nélkül mindkét oldalát megpirítom. Tejszínes-petrezselymes kukorica a körete, amit úgy készítek, hogy a gyorsfagyasztott, morzsolt kukoricát kevés vajon átforgatom, majd 1 dl tejszínnel besûrítem és petrezselyemzölddel, borssal ízesítem. A felszeletelt csirke mellé teszem.

Kb.80 perc


HAVASI TÖLTÖTT CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 5 dkg füstölt szalonna, 25 dkg gomba, 25 dkg savanyú káposzta, 2 paradicsom, 2 tojás, 3 dl tejföl, 1 héjában fõtt burgonya, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított csombor, késhegynyi õrölt köménymag, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elõször elkészítem a tölteléket: a füstölt szalonnát, a meghámozott fõtt burgonyát, a megtisztított gombát és az átmosott, lecsöpögtetett savanyú káposztát húsdarálón ledarálom, majd összekeverem a tojások sárgájával és a fûszerekkel. Belekeverem a finomra vágott petrezselyemzöldet és óvatosan beleforgatom a tojásfehérjébõl vert kemény habot is. A megmosott, lecsöpögtetett és megsózott csirke hasába tömöm a gombás tölteléket, majd a nyílást jól összetûzöm. A kívülrõl is megsózott csirkét tûzálló tálba fektetem, leöntöm a sózott, borssal ízesített tejföllel és a tálat lefedve, elõmelegített, forró sütõbe teszem. 50 percig közepes lángon párolom, ezután fedõ nélkül pirosra sütöm. Héjában sült vajas burgonyával kínálom.

Kb.: 80 perc


KRÉMSAJTOS MOGYORÓVAL TÖLTÖTT CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 1 doboz krémsajt, 1 tojás, 5 dkg reszelt márványsajt, 10 dkg darált mogyoró, 5 dkg vaj, 1 zsemle, tej a zsemle áztatásához, 1 mokkáskanál só, ízlés szerint törött fehér bors, kevés csípõs paprika (vagy paprikakrém).

A zsemlét kis kockákra vágom, majd annyi tejet öntök rá, hogy ellepje. Tíz perc várakozás után összekeverem a felvert nyers tojással, a reszelt sajttal, a darált mogyoróval, a krémsajttal, a fûszerekkel. Jól összedolgozom, majd a megtisztított, belülrõl megsózott csirke hasába tömöm. A nyílást bevarrom. A vajat felolvasztom és jól megsózom, a csirke bõrét bekenem vele. A maradék vajjal kikenek egy tûzálló tálat, és a vajas csirkét belefektetem. Lefedem, és az elõmelegített, forró sütõbe téve, saját gõzében puhára párolom, majd pirosra sütöm. Felszeletelve meleg tálra teszem, párolt rizzsel és majonézes zöldségsalátával kínálom.

Kb.: 70 perc


MANDULÁS TÖLTÖTT CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 1 zsemle, 5 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg tisztított mandula, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejszín, ízlés szerint só és törött fehér bors, késhegynyi õrölt gyömbér és 1 mokkáskanál currypor.

A zsemlét apró kockákra vágom és 3 evõkanál tejszínnel leöntöm. Amikor megázott, hozzáteszem a darált mandula felét, a felvert nyers tojást, 3 dkg puha vajat, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sót és a fûszereket. Jól összedolgozom, majd ezzel a töltelékkel a megtisztított és megsózott csirke hasüregét megtöltöm. A nyílást jól összetûzöm, ezután a szárnyast - kívülrõl is megsózva - tûzálló tálra fektetem, A maradék darált mandulát belekeverem a maradék tejszínbe, rákenem a csirkére, és rátördelem a vajat. A tálat lefedve, nem túl erõs lángon 50-60 percig sütöm. Mandulával ízesített, párolt rizs és szilvabefõtt illik hozzá.

Kb.: 85 perc


MÁJAS RIZZSEL TÖLTÖTT CSIRKE

1 nagy csirke, 1 zacskó gyorsrizs, a csirke mája és zúzája, 1 teáskanál vegeta, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál curry, ízlés szerint só és törött bors.

A csirkemájat meg a zúzát a forrásban lévõ vízbe dobom és egy percig forralom. Ezután leszûröm, és ha kihûlt, ledarálom. A gyorsrizst a dobozon lévõ használati utasítás szerint elkészítem. Ha kihûlt, összekeverem a felvert nyers tojással, a darált májjal, a vegetával, a fûszerekkel és a zúzott fokhagymával. Az átmosott, lecsöpögtetett csirke hasát belülrõl jól megsózom. A rizses-májas tölteléket a bõr alá töltöm. Egy óra sütés után lebontom az alufóliát és minden oldalát megpirítom. 10-15 perc pihentetés után szeletelem csak föl. Párolt vajas kelbimbó vagy rózsáira szedett karfiol és hagymás burgonyasaláta illik hozzá.

Kb. 110 perc


SAJTOS TÖLTÖTT CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 15 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg vaj, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és õrölt fehér bors, késhegynyi õrölt szerecsendió-virág.

A reszelt sajtot összegyúrom a vajjal, a finomra metélt kaporral és petrezselyemzölddel, a sóval, a borssal, a szerecsendió-virággal, majd az így kapott masszát az elõkészített csirke megsózott hasába tömöm. A nyílást fehér cérnával, nagy öltésekkel összevarrom. (Nem elég tûvel megtûzni!) A töltött csirkét kívülrõl sóval bedörzsölöm, alufóliába csomagolom és elõmelegített, forró sütõben 50 percig sütöm. Ezután az alufóliából kibontom és minden oldalán megpirítom. 10 perc pihentetés után felszeletelem, és a kicsurgó sajtos-fûszeres mártást mártásos csészébe öntöm. Tálaláskor ki-ki gusztusának megfelelõen megöntözi vele a csirkedarabot. Párolt rizs és almakompót illik mellé.

Kb.80 perc


SONKÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 20 dkg fõtt füstölt sonka vagy tarja, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1/2 dl konyak, 5 dkg vaj, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 teáskanál mustár, késhegynyi õrölt pástétomfûszer.

A csirkét kívül-belül megtisztítom és a hasát belülrõl megsózom. A fõtt füstölt húst a megtisztított vöröshagymával együtt kétszer átdarálom, majd összekeverem a felvert tojással, borssal., mustárral, pástétomfûszerrel, csipetnyi sóval. (Vigyázzunk, a füstölt hús sós!) Hozzáteszek két evõkanál tejszínt, egy teáskanál konyakot, és jól összedolgozom a masszát. Betöltöm a csirke bõre alá. Kívülrõl is megsózom és tûzálló tálra fektetem. Leöntöm a tejszínnel, rátördelem a vajat, és a tálat befedve, elõmelegített, forró sütõbe tolom. Egy órán keresztül sütöm. Ezután a csirkét 10 percig állni hagyom, majd felszeletelem. A csirkedarabokat lapos tûzálló tálra, bõrével felfelé egymás mellé rendezem. A visszamaradt pecsenyelevet a maradék konyakkal felforralom és a húsok tetejére locsolom. A sütõbe visszatolom a tálat, és az étel tetejét megpirítom. Párolt gyümölecssel vagy nem édes befõttel és ropogósra sült szalmaburgonyával kínálom.

110 perc


SÖRÖS TÖLTÖTT CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 1 üveg világos sör, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 tojás, a csirke mája és a zúzája, 2-3 evõkanál zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, késhegynyi õrölt gyömbér és szerecsendió, 1 szem összetört szegfûszeg, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A szalonna húsosabb részét, a csirkemájat és a zúzát ledarálom vagy nagyon apróra vágom, és összekeverem a felvert tojással, a finomra metélt petrezselyemzölddel, a fûszerekkel, a zsemlemorzsával, a zúzott fokhagymával és 2 evõkanál sörrel. A sörös tölteléket az elõkészített, megsózott csirke hasába tömöm, majd a nyílást összetûzöm. Tûzálló tálba fektetem a szárnyast, kívülrõl is megsózom, és a maradék füstölt szalonnát apróra vágva a tetejére szórom. A maradék sört rálocsolom, a tálat lefedem, és elõmelegített, forró sütõben megsütöm. Saját levével locsolgatva pirosra pirítom, majd felszeletelem, és hagymás burgonyasalátával meg vajas zöldséggel kínálom.

kb: 70 perc


TÖLTÖTT CSIRKE ALKOTÁS MÓDRA

1 nagyobb csirke, 40 dkg sertéslapocka, a csirke mája és zúzája, 1 tojás, 5-6 db fürjtojás, 1 evõkanál reszelt vöröshagyma, 2 evõkanál olaj, 1 mokkáskanál majoránna, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A sertéslapockát, a csirkemájat és zúzát az ecetes uborkával együtt finom lyukú darálón kétszer átdarálom, majd jól összegyúrom a felvert tyúktojással, a sóval, a borssal, a majoránnával, a reszelt vöröshagymával. Közben a fürjtojásokat keményre fõzöm és meghámozom. A húsmasszából akkora cipót formálok, amekkora az elõkészített csirke hasüregébe belefér. A csirkét a hátán úgy vágom fel, hogy a mellcsontot kivehessem belõle. A csirkébe tömöm a húsvagdalékot, beledugdosom a kemény fürjtojásokat, majd a maradék húsmasszát a fellazított bõre alá töltöm. Vigyázni kell, nehogy a bõre elszakadjon! A csirke nyílását összetûzöm, és a kívülrõl is megsózott szárnyast tûzálló tálba vagy tepsibe fektetem. Olajjal lelocsolom, és elõmelegített, forró sütõbe tolom. Egy óra 20 percen keresztül sütöm, közben egyszer óvatosan megforgatom, hogy mindkét oldala jól átsüljön. 10 perc pihentetés után levágom a csirke combjait és szárnyait, majd az egy darabban lévõ mell- és hátrészt úgy szeletelem fel, mintha kenyeret vágnék. (Egy jó éles kés segítségével ez könnyen lehetséges.) Ajánlatos a csirkét a fogyasztás elõtti napon megsütni és hûtõszekrényben dermeszteni, mert hidegen szebben és könnyebben lehet szeletelni.

A csirke átmelegítése: beolajozott tûzálló tálban egymás mellé fektetem a szeleteket és a csirke egyéb részeit, alufóliával be is takarom, és forró sütõben átsütöm. Saláta és burgonyapüré illik mellé. Hidegen, majonézes mártással is nagyon finom.

Kb.120 perc


TÖLTÖTT CSIRKE KUKORICÁVAL

1 közepes nagyságú csirke, 1 zacskó gyorsfagyasztott, morzsolt csemege kukorica, 25 dkg sárgarépa, 2 paradicsompaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 evõkanál kukoricaliszt, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és törött fehér bors.

A csirkét kívül-belül megtisztítom, átmosom, lecsöpögtetem, és a hasát belülrõl megsózom. A tojásokat habosra felverem, majd összekeverem a ledarált paradicsompaprika, a fele mennyiségû füstölt szalonna és a tisztított sárgarépa keverékével, a kukoricaliszttel, 2 evõkanál tejföllel, 3 evõkanál, még fagyos kukoricával, sóval, borssal. Hozzáadom a finomra metélt petrezselyemzöldet, és az így nyert tölteléket betöltöm a csirke hasába. A nyílást összetûzöm, és a szárnyast kívülrõl megsózva tûzálló tálba teszem. Körérakom a maradék kukoricaszemeket (és ha maradt, a töltelékbõl formázott kis golyókat), rászórom a maradék füstölt szalonnából vagdalt apró kockákat. Leöntöm a megmaradt tejföllel, majd befedve, elõmelegített, forró sütõbe teszem. Jó egy órán keresztül párolom, ezután a fedõt levéve pirosra sütöm. Meleg tálra téve burgonyapürével és ecetes salátával vagy befõttel kínálom.



PIRÍTOTT, SÜLT ÉS MÁRTÁSOS CSIRKÉK


BORSOS, PAPRIKÁZOTT CSIRKE

1 csirke (kb. 1 kg-os), 2 dl tejföl, 1 csöves, csípõs paprika (aki nem szereti, tegyen bele édes paprikát), 3 evõkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál chilipor, ízlés szerint törött fekete bors és só.

A megtisztított csirkét darabjaira vágom, megsózom, és a felhevített olajon mindkét oldalán jól átsütöm. A serpenyõbõl kivéve melegen tartom. A visszamaradt zsiradékban megpirítom a finomra vágott, megmosott paprikát, majd a tûzrõl lehúzva elkeverem benne a pirospaprikát, a chiliport, a borsot. Végül az egészet beleöntöm a tejfölbe. Ízlés szerint megsózom, és leöntöm vele a csirkedarabokat. Elõmelegített, forró sütõben, nem túl erõs lángon 25 percig sütöm. Nagyon finom mellé a palacsintatésztában megsütött kissé éretlen, zöld banán vagy ananászbefõtt, esetleg kimagozott meggy vagy cseresznye. Aki idegenkedik a gyümölcskörettõl, az burgonyapürét és sok salátát kínáljon hozzá.

Kb. 50 perc


BUDAI SÜLT CSIRKE

1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 dl konyak, 1 teáskanál cukor, ugyanennyi só, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 evõkanál kukoricaliszt, olaj a sütéshez, 1 dl sûrû majonéz.

A megmosott, leszárított csirkét 8 darabra vágom. A konyakba belekeverem a megtisztított, szétzúzott fokhagymát, a sót, a cukrot. A csirkedarabokat a konyakos lében megmártom, majd egymásra teszem a húsokat, és legalább 2 órán keresztül érlelem. A tálba visszacsurgó páclében idõnként újból megmártom a húsdarabokat. Még nedvesen megforgatom a kukoricalisztben és bõ, forró olajban ropogósra, pirosra sütöm. A megmaradt páclevet a majonézbe belekeverem, és tálaláskor lelocsolom vele a sült csirkét. Szalmaburgonya és sok saláta illik mellé.

kb: 30 perc



BURGONYÁBAN SÜLT CSIRKE

1 csirke (kb. 80 dkg-os), 50 dkg burgonya, 2 tojás, 2-3 dl tej, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 közepes nagyságú alma, 5 dkg reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors.

A csirkét kívül-belül jól megtisztítom. Belülrõl megsózom, a hasába bedugom a meghámozott, kicsumázott és negyedekbe vágott almát, majd alufóliába csomagolva, elõmelegített, forró sütõben, közepes lángon 40 percig sütöm. Közben a burgonyát alaposan megmosom és héjastól puhára fõzöm. Meghámozom és melegen áttöröm. Belekeverem a felveretlen, nyers tojást, a megtisztított és a lereszelt vöröshagymát, a pépesre zúzott fokhagymát, sót, borsot, a felolvasztott vaj felét, és annyi tejet, hogy nem túl sûrû, kenhetõ masszát kapjak. A közben puhára sült csirkét kicsomagolom az alufóliából, darabjaira szeletelem, és a megmaradt vajjal kikent tûzálló tálra szorosan egymás mellé fektetem. Minden egyes húsdarabot vastagon bekenek a burgonyás masszával (az teljesen fedje be), majd a csirke hasában lévõ almát villával pépesre zúzom, és azt is ráteszem a tetejére. Végül vastagon beszórom a reszelt sajttal, és fedetlenül a forró sütõbe teszem. 15-20 percig pirítom. Akkor van készen, ha szép világossárga a teteje. Saláta illik hozzá.

kb: 80 perc



sÖRÖS-SAJTOS CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 1 üveg világos sör, 10 dkg reszelt sajt (minél többféle, annál jobb), 1 evõkanál mustár, 1 evõkanál vegeta, 25 dkg rizs, 1-1 mokkáskanál õrölt gyömbér és törött fekete bors, csipetnyi só, 4 evõkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld.

A csirkét megtisztítom és négyfelé vágom. Megsózom. A rizst váltott vízben többször átmosom és lecsöpögtetem. Tûzálló tálat egy evõkanál olajjal kikenek. A maradék olajon hirtelen, erõs lángon átpirítom a csirkedarabokat. A tûzálló tálba beleszórom a rizst, majd a sörbe kevert fûszerekkel, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a reszelt sajttal és a mustárral leöntöm. Erre fektetem a csirkedarabokat, és a maradék mártással lelocsolom. A tálat befedem és elõmelegített, forró sütõben 50 percen keresztül párolom. Ha az összes levét elfõtte, a fedõt leveszem és pirosra pirítom a csirkedarabokat. Salátát kínálok mellé.

Kb. 70 perc


SÜLT CSIRKE - KÜLÖNLEGESEN

1 közepes nagyságú csirke, 2 borízû alma, 10 dkg reszelt trappista és füstölt sajt vegyesen, 1 dl tejszín, 5 dkg darált dió, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 evõkanál rizsliszt, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors.

A megtisztított csirkét négyfelé vágom és megsózom. 2 dkg vajon mindkét oldalán jól átsütöm, és nagy, lapos tûzálló tálra egymás mellé teszem. Az almát meghámozom, kicsumázom, lereszelem, majd összekeverem a felvert tojással, a tejszínnel, a darált dióval, a reszelt sajttal, a rizsliszttel, a szétzúzott fokhagymával, a sóval, a borssal. Az így kapott sûrû krémet vastagon rákenem a csirkedarabokra, majd a maradék vajat a tetejére tördelem. A tálat lefedem, és elõmelegített, forró sütõben, de nem nagy lángon 35-40 percig sütöm. A sütés végén a fedõt leveszem, és addig pirítom, amíg sárgásbarnára (de nem sötétre) sül. Sült hasábburgonya és kimagozott meggybefõtt illik mellé.

Kb. 65 perc


SZALONNÁS-PARADICSOMOS CSIRKE

1 nagyobb csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 50 dkg kemény paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1-1 teáskanál rozmaring, bazsalikom, kakukkfû, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evõkanál olaj, ízlés szerint cukor és só.

A csirkét tisztítás után feldarabolom, és az olajjal kikent lapos tûzálló tálba egymás mellé teszem. Mindkét oldalát jól megsózom, rászórom a fûszereket és minden húsdarabra hajszálvékonyra vágott, nagy szelet füstölt szalonnát borítok. Rámorzsolom a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, majd sózott tejföllel lelocsolom. A tálat szorosan lefedem és elõmelegített, forró sütõben 40 percig sütöm. Ezután leveszem róla a fedõt, körérakom a meghámozott, gerezdekre vágott paradicsomot, rálocsolom a saját pecsenyelevét és fedetlenül 10 percig sütöm. Párolt rizst kínálok mellé. Tálaláskor még reszelt sajttal is meg lehet szórni.

Kb. 65 perc


TÁRKONYOS CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 1 evõkanál friss, apróra vágott tárkonylevél (vagy 1 teáskanál szárított tárkony), 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt márványsajt, 1/2 dl konyak, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A kívül-belül alaposan megtisztított csirkét megsózom, és alufóliába csomagolva forró sütõben megsütöm, majd felszeletelem és tûzálló tálra teszem. A vajat megforrósítom, rádobom a tárkonylevelet, megsózom, megborsozom és a konyakkal lelocsolva jól összeforralom. Ezt a tárkonyos-konyakos mártást a csirkedarabokra öntöm és az ételt pár percre a sütõbe teszem. Ha a csirkehús jól megpirult, rászórom a reszelt sajtot és csak annyi idõre teszem vissza, hogy a sajt elolvadjon rajta. Burgonyalángos és hagymás paradicsomsaláta illik hozzá.

Kb.: 60 perc


TÁNTORGÓ CSIRKE

1 db közepes nagyságú csirke, 4 evõkanál olaj, 4 dl száraz fehérbor, 25 dkg fodros metélt tészta, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 10 dkg reszelt sajt (lehetõleg többféle), ízlés szerint só és törött fehér bors.

A megtisztított csirkét kívül-belül jól megsózom, majd alufóliába csomagolva forró sütõben megsütöm. Közben az olajat felforrósítom, megpirítom rajta a szétzúzott fokhagymát, ezután megsózom, megborsozom és a borral meg a tejszínnel felöntöm. A reszelt sajtot hozzáadom. Jól összeforralom. A tésztát sós vízben megfõzöm, leöblítem, majd a mártásba keverem. A sült csirkét kicsontozom, és a tésztához hasonló vékonyságú metéltre vágom. A csirkecsíkokat a sajtos metélthez keverem, jól összeforgatom és néhány percre a sütõbe teszem. Csak felforrósítom, pirítani nem szabad! Salátát kínálok mellé.

Kb.75 perc


TEJSZÍNES CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 3 dl tejszín, késhegynyi õrölt szerecsendió, ízlés szerint só és õrölt fehér bors.

A megtisztított csirkét feldarabolom, megsózom, a vajon mindkét oldalán lepirítom, majd hozzáteszem a megtisztított, négyrét vágott vöröshagymát (amit csak virágszerûen bevagdosok, hogy ne essen szét), rászórom a fûszereket és ráöntöm a tejszínt. Fedõ alatt, gyakori kevergetés mellett puhára párolom, idõnként megfordítom. Ha a hús megpuhult, a vöröshagymát eldobom mellõle, és párolt rizzsel vagy petrezselymes újburgonyával kínálom.

Kb.50 perc


TOJÁSOS CSIRKE

1 csirke (kb. 1 kg-os), 2 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 3 evõkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A csirkét tisztítás után négyfelé vágom, megsózom, majd bõrével felfelé evõkanálnyi olajjal kikent tepsibe helyezem. A maradék olajat rácsorgatom és alufóliával lefedve elõmelegített, forró sütõben 40 percig sütöm. Ezután a sütõbõl kiveszem és hûlni hagyom. Közben a tojásokat felverem, kis sóval és borssal fûszerezem, belekeverem a zúzott fokhagymát. Ezt a fûszeres tojást a sült csirke tetejére locsolom, majd visszateszem a forró sütõbe, hogy a tojás megszilárduljon rajta, illetve szép piros kéreg képzõdjön a húson. Saláta és sült burgonya vagy vajas párolt zöldség illik hozzá.

kb: 70 perc


TÖRÖK RAKOTT CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 2 padlizsán, 1 dl rizs, 50 dkg paradicsom, 4 evõkanál olaj, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál vegeta, kevés citromlé, ízlés szerint kevés só, törött bors.

A megmosott padlizsánt héjastól egy centis karikákra vágom, citrommal megöntözöm és megsózom. 15 percig állni hagyom, hogy keserû levét kiengedje. Közben a megtisztított csirkét kis darabokra vágom, megsózom, majd a felforrósított olajon átsütöm és félreteszem. A serpenyõben maradt zsiradékon lepirítom a megtörülgetett padlizsánszeleteket. Tûzálló tálra teszek egy sor padlizsánt, erre vöröshagyma-karikákat szórok és jól megsózom. Ráfektetem a csirkedarabok felét, majd rászórom a megmosott rizst, és betakarom a felszeletelt paradicsom felével. Fûszerezem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd folytatom a rétegezést a maradék padlizsánnal és a többi nyersanyaggal, míg el nem fogy. 3 dl vízben elkeverem a vegetát, és ráöntöm az ételre. (Legalább egy ujjnyira lepje el a lé az ételt.) Lefedem és elõmelegített, forró sütõben addig párolom, míg az összes lé el nem tûnik alóla. Ha az étel elkészült, nyakon öntöm a fejföllel, és a tetejét megpirítom. Tojásos fejes saláta illik hozzá.

Kb.70 perc


ÜNNEPI GOMBÁS CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 40 dkg nagy gombafej, 4 kemény paradicsom, 1/2 dl konyak, 1 1/2 dl száraz fehérbor, 20 dkg cérnametélt, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, 7 dkg vaj, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, bazsalikom és rozmaring, ízlés szerint só.

A megtisztított csirkét kis darabokra vágom és megsózom. A vajon erõs lángon lepirítom, majd a serpenyõbõl kiveszem és félreteszem. A serpenyõbe dobom a megtisztított és nagy szeletekre vágott gombát, a finomra metélt vöröshagymát. Megsózom és fedõ alatt pár percig saját levében párolom, majd zsírjára sütöm. Felöntöm a borral és a konyakkal, belekeverem a szétzúzott fokhagymát, megszórom bõven borssal és a többi fûszerrel, majd összeforralom. Tûzálló tálba teszem az elõsütött csirkedarabokat, ráöntöm a gombás levet és rákarikázom a paradicsomot. Megsózom, rálocsolom a tejfölt, majd a tálat lefedem és elõmelegített, forró sütõbe tolom. 40 percig párolom. Közben a cérnametéltet forrásban lévõ sós vízben megfõzöm és meleg vízzel leöblítem. Tálaláskor meleg tál közepére halmozom, ráöntöm a paradicsomos-gombás ragut, a csirkesültet pedig körérakom.

Kb. 75 perc


ZÖLDBABOS CSIRKE

1 közepes nagyságú csirke, 50 dkg kínai zöldbab (szálka nélküli, zöld hüvelyû, lehet konzerv is), 7 dkg vaj, 2 dl tejföl, 3 evõkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, kevés cukor, 1 teáskanál paradicsompüré, ízlés szerint só.

A csirkét tisztítás után feldarabolom, megsózom, 4 dkg vajon mindkét oldalát átsütöm. A zöldbabot megmosom, lecsöpögtetem és forrásban lévõ sós vízben 5 percig fõzöm. (Ha egy csipet szódabikarbónát teszek a fõzõvízbe, a bab megtartja eredeti, szép zöld színét.) A félpuha babot leszûröm. A csirkét felöntöm 2 dl zöldbab fõzõlével és fedõ alatt puhára párolom. Ha levét elfõtte és a hús puha, félreteszem, de melegen tartom. A maradék vajat habzásig hevítem a liszttel, felöntöm 3 dl zöldbabfõzõlével, belekeverem a paradicsompürét, és simára keverve sûrûre fõzöm. Belekeverem a tejfölt és a szétzúzott fokhagymát, ízesítem sóval, cukorral és jól kiforralom. Tûzálló tálra teszem a szálas zöldbabot, rácsorgatom a mártást, köré teszem a sült csirkét, és annyi idõre rakom a sütõbe, míg az étel teteje pirosra sül.

Kb.: 60 perc


ZÖLDSÉGES CSIRKÉSTÁL

1 nagyobb csirke, 1,5 kg vegyes zöldségféle (karfiol, zöldbab, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöldborsó, karalábé, gomba, zöldpaprika stb.), 2 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, 1 csokor zellerzöld, 2 dkg vaj, 3 dl tejföl, 1 mokkáskanál õrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só, törött fekete bors.

Egy nagy tûzálló tálat (de még jobb a tepsi) a vajjal kikenek. Az összekevert, megtisztított és feldarabolt zöldség felét beterítem a tálba. Jól megsózom, majd a tejföl felét rácsorgatom. A zöldségre egymás mellé fektetem a tisztított és kis darabjaira vágott, sózott, borsozott, szerecsendió-virággal megszórt csirkehúst. Beborítom a maradék zöldséggel, és megsózom. Végül leöntöm a finomra vágott zöldfûszerekkel összekevert maradék tejföllel. Az edényt szorosan lefedem és elõmelegített, forró sütõben közepes lángon 50-55 percig sütöm.




Írta: elvira1, 2006. február 23. 20:25
Fórumozz a témáról: Töltött csirkék fórum (eddig 3 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook