Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » A szarkazmus bizonyított pozitív hatásai fórum

A szarkazmus bizonyított pozitív hatásai (beszélgetés)

Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A szarkazmus bizonyított pozitív hatásai (Jó tudni!)

23. csemár (válaszként erre: 22. - Csemár)
ma 05:33
...Mert ha nincs meg az EGYÜTTnevetés felszabadító öröme, többet árt, mint használ.
22. csemár (válaszként erre: 21. - Boch)
tegnapelőtt 17:29
...Egyáltalán: a humort...
21. Boch (válaszként erre: 19. - Csemár)
tegnapelőtt 17:13
Szerintem csak kevesen értik meg a szarkazmus valódi humorát.
20. Boch (válaszként erre: 18. - BV2)
tegnapelőtt 17:12
Nekem új feleség, neked meg új férj kell.
19. csemár (válaszként erre: 15. - K-né Zsóka)
tegnapelőtt 15:22

"...nem mindenki tudja, hol végződik a szarkazmus és hol kezdődik a gúnyolódás."

Szerintem a kettő ugyanaz; a szarkazmus csípős gúnyolódás, felfokozott irónia. Az irónia pedig, szokták mondani, "a szellem önvédelme".

Valóban sokan vannak, akik nem tudnak vele mit kezdeni.

18. BV2 (válaszként erre: 17. - Boch)
tegnapelőtt 15:17
Nálunk a férj nem kapható rá...
17. Boch (válaszként erre: 16. - Hansika)
tegnapelőtt 14:28
Én szeretem a vicces szarkazmust, de az asszony valahogy nem díjazza.
16. Hansika (válaszként erre: 15. - K-né Zsóka)
jún. 2. 14:02

Embere válogatja, hogy kinek hol a határ.

meg , hogy épp milyen lábbal keltél aznap fel.

Az önirónia pedig ritka remek dolog.

Nekem tetszik, de nem vagyunk egyformák...

15. K-né Zsóka (válaszként erre: 1. - Hogymikvannak!)
jún. 2. 13:24
Nos én úgy gondolom, hogy az egészséges szarkazmus belefér, nem áll távol tőlem az önirónia sem, de amikor 12 óra munka után belibbent az alig 2 órája érkezett kolléganő és szarkasztikus megjegyzéseket tett a munkánkra meg ránk, legszívesebben kidobtam volna. Megvan a helye, ideje, nem kell ész nélkül ontani magunkból. A másik dolog, hogy nem mindenki tudja, hol végződik a szarkazmus és hol kezdődik a gúnyolódás.
jún. 2. 12:37

Az iróniát, a pikírt megjegyzéseket és a szarkazmust sokan nem értik.

Mi Enissával egy gimiben végeztünk, és imádtuk cseszegetni egymást.

Aztán irány a Jégbüfé, ahol mindig Ő fizette a fagyimat.

Majd a Duna lápcsőin áztattuk a bütykeinket.

Sokszor más szemüveglencsén át nézzük a világ történéseit, onnan eredhetnek félreértések.

De szerintem Enissa jó ember, nagy lélekkel.

13. Enissa (válaszként erre: 12. - Smaragdzöld 🐉)
jún. 2. 12:12

Most már tudod, másképp is lehet látni ezt a dolgot. :)

A 2015-ös dátum, ezt adta ki elsőre a net.

És még kettő:

Being Sarcastic Boosts Workplace Creativity

Szerző: Li Huang

Megjelenés: INSEAD Knowledge, 2015

Fő megállapítás: A szarkazmus, ha megfelelően és bizalmi környezetben alkalmazzák, elősegítheti az innovatív gondolkodást a munkahelyen.

Elérhető itt: INSEAD Knowledge

"Sarcasm Spurs Creative Thinking'

Szerző: Francesca Gino

Megjelenés: Scientific American, 2016

Fő megállapítás: A szarkazmus használata serkenti a kreatív gondolkodást, mivel arra készteti az agyat, hogy túllépjen a szó szerinti jelentésen és absztrakt módon értelmezze a kommunikációt.

Elérhető itt: Scientific American

Angol keresőben biztos találni többet is.

12. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 11. - Enissa)
jún. 2. 12:01
Igen. Tényleg másként látom. Egyszerűen másként értelmezem a szarkazmust.
11. Enissa (válaszként erre: 9. - Smaragdzöld 🐉)
jún. 2. 11:59

"Lehet, hogy én vagyok a tudatlan, ezt vállalom,"

Dehogy vagy az. Csak másként látod. Én szarkasztikus vagyok, akivel lehet, annyit szoktunk nevetni a munkahelyeimen.

És van akivel ezt nem lehet, mert nem érti, hogy ez nem ellene szól.

10. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 8. - Smaragdzöld 🐉)
jún. 2. 11:54
Nem 2018-as, hanem 2015-ös. Félrenyomtam.
9. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 6. - Enissa)
jún. 2. 11:52

Enissa! Nem tartom magam egy savanyú uborkának (ha már ezt írtad 🙂), de magam részéről a szarkazmust ebben az értelemben, amiről a cikk szól - nem ismertem.

Számomra a humor, a vicc, az élcelődés, a csipkelődés egész mást jelent.

Itt, a Hoxán is találkoztam már szarkazmussal. Nem én voltam a célpont, de nem is találtam olyannak, amin derülni lehetett volna.

Ez a cikk egész más megvilágításban beszél a szarkazmusról, mint a köztudatban van.

Lehet, hogy én vagyok a tudatlan, ezt vállalom, de soha ebben az értelemben nem használtam a szarkazmust.

8. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 5. - Enissa)
jún. 2. 11:47
Hogymikvannak! (a cikkíró) pont ezt a 2018-ös tanulmányt említi meg.
7. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 4. - 55Judit)
jún. 2. 11:45

Nem, nem. Judit, itt másról van szó. Tényleg nem érezte az illető a szarkazmust. Ismerni kellene ahhoz az egész szituációt, illetve szituációk sorozatát, hogy tudd, miért vette a szarkazmust dicséretnek.

Persze aláírom, hogy van olyan is, aki - ahogy írod - nem mutatja ki, hogy zavarja őt a gúnyolódás. Vagy a másik eset, amikor visszavág. De úgy, hogy az nagyobbat csattan, mint akitől kapta.

Amiről én írtam, az más eset.

Igen, érdekes a cikk. Ebből a szemszögből még sosem gondoltam a szarkazmusra. De ezt már írtam.

Nekem a szarkazmus a maró gúnyt jelenti, nem humoros, viccelődős dolgot.

Azért családon belül is van, amikor megy az adok-kapok, de azt én nem szarkazmusként kezelem.

Ettől függetlenül értem, hogy mi a cikk mondanivalója.

6. Enissa (válaszként erre: 5. - Enissa)
jún. 2. 11:42

Csak egyet hiányoltam, a leírásból, hogy kiknek a környezetében, nem lehet, illik a savanyú uborkákon kívül.

Autizmus spektrummal élőkkel, gyerekekkel, vagy nem anyanyelvűekkel szemben zavaró lehet, mert általában szó szerint értelmezik a mondatainkat.

jún. 2. 11:00

Ne, én írtam a cikket, de ez nekem tetszik, biztos, mert hasonlóan vélekedek a témáról.

Nem akart okoskodó lenni, csak leírta a tényeket.

Hogy senkinek ne legyen hiányérzete, hogy biztos folytak-e kutatások.Több is készült, pl. ez is.

'Egy 2015-ös tanulmány (Harvard, Columbia, INSEAD) szerint a szarkazmus használata és értése fokozhatja a kreatív gondolkodást – ugyanis a szarkazmus „dupla jelentését” értelmezni kell, ami kognitív rugalmasságot igényel. Ez a problémamegoldó gondolkodást is serkenti.'

4. 55Judit (válaszként erre: 3. - Smaragdzöld 🐉)
jún. 2. 10:36

Vagy csak nem mutatta ki hogy zavarja őt a gúnyos megjegyzés.

Kicsit sem biztos hogy tudományos alapokból való a cikk. Ha az lenne, arra az oldalra hivatkozna. Ettől még érdekes.

3. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 1. - Hogymikvannak!)
jún. 2. 10:17

Hát, a tudományos kutatások oldaláról megközelítve még sohasem találkoztam a szarkazmussal. 🙂

Egy dolgot viszont megfigyeltem. Az iróniát és a szarkazmust sokan nem értik. Arra gondolok, hogy félreértik, és egy fricskának szánt kis szurkát elismerésnek vesznek.

Korábban sokat játszottam egy másik oldalon. Volt ott valaki, aki nem éppen a népszerűségéről volt híres. Persze nyilván voltak kedvelői is, de többnyire ellenlábasokba ütközött. Na, ő olyan volt, hogy ha valaki odaszúrt neki, ő dicséretnek vette.

Nem konkrét példát írok, de pl.: "Te vagy itt az üdítő kivétel." - ez nyilván szarkazmus volt annak a részéről, aki mondta, de alanyunk tényleg azt hitte, hogy pozitív értelemben kell vennie.

Szóval, ilyenekre gondolok.

De természetesen a többség helyén kezeli a szarkazmust. A kivétel meg erősíti a szabályt.

jún. 2. 09:53

a világ nem túl elfogadó.

Edzés megvolt, kipipálva.

WC megvolt, lepisálva...

jún. 2. 09:35
Ha te is azok közé tartozol, akik egy-egy fárasztó nap végén szívesen szúrnak oda egy szellemes, szarkasztikus megjegyzéssel – nos, nem vagy egyedül. Jómagam is úgy gondolom, a szarkazmus nemcsak a mindennapok fűszere, de bizonyítottan jót is tesz nekünk. Nézzük, mit mondanak erről a tudományos kutatások és a pszichológia!

Ugrás a teljes írásra: A szarkazmus bizonyított pozitív hatásai

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook