A szarkazmus bizonyított pozitív hatásai (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A szarkazmus bizonyított pozitív hatásai (Jó tudni!)
"...nem mindenki tudja, hol végződik a szarkazmus és hol kezdődik a gúnyolódás."
Szerintem a kettő ugyanaz; a szarkazmus csípős gúnyolódás, felfokozott irónia. Az irónia pedig, szokták mondani, "a szellem önvédelme".
Valóban sokan vannak, akik nem tudnak vele mit kezdeni.
Embere válogatja, hogy kinek hol a határ.
meg , hogy épp milyen lábbal keltél aznap fel.
Az önirónia pedig ritka remek dolog.
Nekem tetszik, de nem vagyunk egyformák...
Az iróniát, a pikírt megjegyzéseket és a szarkazmust sokan nem értik.
Mi Enissával egy gimiben végeztünk, és imádtuk cseszegetni egymást.
Aztán irány a Jégbüfé, ahol mindig Ő fizette a fagyimat.
Majd a Duna lápcsőin áztattuk a bütykeinket.
Sokszor más szemüveglencsén át nézzük a világ történéseit, onnan eredhetnek félreértések.
De szerintem Enissa jó ember, nagy lélekkel.
Most már tudod, másképp is lehet látni ezt a dolgot. :)
A 2015-ös dátum, ezt adta ki elsőre a net.
És még kettő:
Being Sarcastic Boosts Workplace Creativity
Szerző: Li Huang
Megjelenés: INSEAD Knowledge, 2015
Fő megállapítás: A szarkazmus, ha megfelelően és bizalmi környezetben alkalmazzák, elősegítheti az innovatív gondolkodást a munkahelyen.
Elérhető itt: INSEAD Knowledge
"Sarcasm Spurs Creative Thinking'
Szerző: Francesca Gino
Megjelenés: Scientific American, 2016
Fő megállapítás: A szarkazmus használata serkenti a kreatív gondolkodást, mivel arra készteti az agyat, hogy túllépjen a szó szerinti jelentésen és absztrakt módon értelmezze a kommunikációt.
Elérhető itt: Scientific American
Angol keresőben biztos találni többet is.
"Lehet, hogy én vagyok a tudatlan, ezt vállalom,"
Dehogy vagy az. Csak másként látod. Én szarkasztikus vagyok, akivel lehet, annyit szoktunk nevetni a munkahelyeimen.
És van akivel ezt nem lehet, mert nem érti, hogy ez nem ellene szól.
Enissa! Nem tartom magam egy savanyú uborkának (ha már ezt írtad 🙂), de magam részéről a szarkazmust ebben az értelemben, amiről a cikk szól - nem ismertem.
Számomra a humor, a vicc, az élcelődés, a csipkelődés egész mást jelent.
Itt, a Hoxán is találkoztam már szarkazmussal. Nem én voltam a célpont, de nem is találtam olyannak, amin derülni lehetett volna.
Ez a cikk egész más megvilágításban beszél a szarkazmusról, mint a köztudatban van.
Lehet, hogy én vagyok a tudatlan, ezt vállalom, de soha ebben az értelemben nem használtam a szarkazmust.
Nem, nem. Judit, itt másról van szó. Tényleg nem érezte az illető a szarkazmust. Ismerni kellene ahhoz az egész szituációt, illetve szituációk sorozatát, hogy tudd, miért vette a szarkazmust dicséretnek.
Persze aláírom, hogy van olyan is, aki - ahogy írod - nem mutatja ki, hogy zavarja őt a gúnyolódás. Vagy a másik eset, amikor visszavág. De úgy, hogy az nagyobbat csattan, mint akitől kapta.
Amiről én írtam, az más eset.
Igen, érdekes a cikk. Ebből a szemszögből még sosem gondoltam a szarkazmusra. De ezt már írtam.
Nekem a szarkazmus a maró gúnyt jelenti, nem humoros, viccelődős dolgot.
Azért családon belül is van, amikor megy az adok-kapok, de azt én nem szarkazmusként kezelem.
Ettől függetlenül értem, hogy mi a cikk mondanivalója.
Csak egyet hiányoltam, a leírásból, hogy kiknek a környezetében, nem lehet, illik a savanyú uborkákon kívül.
Autizmus spektrummal élőkkel, gyerekekkel, vagy nem anyanyelvűekkel szemben zavaró lehet, mert általában szó szerint értelmezik a mondatainkat.
Ne, én írtam a cikket, de ez nekem tetszik, biztos, mert hasonlóan vélekedek a témáról.
Nem akart okoskodó lenni, csak leírta a tényeket.
Hogy senkinek ne legyen hiányérzete, hogy biztos folytak-e kutatások.Több is készült, pl. ez is.
'Egy 2015-ös tanulmány (Harvard, Columbia, INSEAD) szerint a szarkazmus használata és értése fokozhatja a kreatív gondolkodást – ugyanis a szarkazmus „dupla jelentését” értelmezni kell, ami kognitív rugalmasságot igényel. Ez a problémamegoldó gondolkodást is serkenti.'
Vagy csak nem mutatta ki hogy zavarja őt a gúnyos megjegyzés.
Kicsit sem biztos hogy tudományos alapokból való a cikk. Ha az lenne, arra az oldalra hivatkozna. Ettől még érdekes.
Hát, a tudományos kutatások oldaláról megközelítve még sohasem találkoztam a szarkazmussal. 🙂
Egy dolgot viszont megfigyeltem. Az iróniát és a szarkazmust sokan nem értik. Arra gondolok, hogy félreértik, és egy fricskának szánt kis szurkát elismerésnek vesznek.
Korábban sokat játszottam egy másik oldalon. Volt ott valaki, aki nem éppen a népszerűségéről volt híres. Persze nyilván voltak kedvelői is, de többnyire ellenlábasokba ütközött. Na, ő olyan volt, hogy ha valaki odaszúrt neki, ő dicséretnek vette.
Nem konkrét példát írok, de pl.: "Te vagy itt az üdítő kivétel." - ez nyilván szarkazmus volt annak a részéről, aki mondta, de alanyunk tényleg azt hitte, hogy pozitív értelemben kell vennie.
Szóval, ilyenekre gondolok.
De természetesen a többség helyén kezeli a szarkazmust. A kivétel meg erősíti a szabályt.
a világ nem túl elfogadó.
Edzés megvolt, kipipálva.
WC megvolt, lepisálva...
Ugrás a teljes írásra: A szarkazmus bizonyított pozitív hatásai
További ajánlott fórumok:
- Nem kellene olyan nő, aki nem bizonyított kapcsolat terén
- Három éve jóban és rosszban, mi már bizonyítottunk egymásnak!
- Érdemes egy társasház lakóinak perelnie a kivitelezőt, ha egyértelmű, bizonyított problémák vannak a házzal?
- Heti hányszori (és hány óra) jóga kell ahhoz minimum, hogy érezzem a pozitív hatásait?
- Van itt olyan, akinél bizonyították, hogy direkt chlamydia fertőzés miatt vált meddővé?
- Budapesten és környékén hol találok olyan fodrászt, aki aki bizonyítottan jártas az extrém hajvágásban?