Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » A macskatartás titkai fórum

A macskatartás titkai (beszélgetés)

A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

45. 4726e582cf (válaszként erre: 44. - Hoxa)
2006. máj. 22. 17:01

Kész egyéniség :D

Nálunk van hízelgés, ha senki nem látja, beoson a szobámba és máris gurrogva (ő ritkán nyávog) röppen az ölemben, ahogy a gép előtt ülök. Közben a rumlihegynek (mert szétszórt csaj vagyok) hízeleg az asztalon, rajtam ácsorogva háttal nekem. Ilyenkor dorombol is. De nem nekem hízeleg, hanem az asztalon lévő mindennek.

Ha kér valamit, mellém ül a székre és néha ráál a két melső lábával a combomra, félrefordítja a fejét és a másik mancsával megütögeti a kívánt ételt. Agyam hagyom el tőle, de meg kell zabálni. Nah, van olyan is, hogy így kisírja a kaját, adom és színte leköp az undortól, hogy "ezt a sz*rt akarod, hogy megegyem? Nem vagy normális gazdi!"

De van játék is, sajátságos, Bercis. Meg kell előbb kergetni, amikor is beoson vagy a nagyszoba asztal alá vagy a konyha asztal alá, éppen merre volt kedve. Ha hátat fordít az ember neki, jólvégezvén a játékot, akkor félúton utánnarohan és megmancsolja a lábfejét, bokáját persze hangos gurrogással, majd boszorkázva tovarohan. Ezt képes sokáig játszani, még akkor is, ha készülök elfele és nincs időm vele játszani és ismét megkergetni.

Na ha nincs időm, és nem kergetek viszont? Jaj nekem, akkor jön a karmincázós mancsolás... Igen kellemetlen, de hát dühös őmacskássága, hogy senki nem képes venni a fáradságot, hogy vele játszon, ha éppen neki kedve van! :D

44. Hoxa
2006. máj. 22. 16:52

Raymond sem hízeleg. Ő ugyebár brit, szóval első a hidegvér. :)

Éjszakánként, amikor Benjit etetem, azért szoktam kapni némi simit és dormit a bokámra, de ennyi.

Sosem volt ölben ülős, még kiskorában sem maradt meg, pedig hű de szerettem volna.

Nálunk száraz whiskas, némi alutasakossal megtoldva járja. Imádja a kockasajtot és a csirkemell sonkát is.

Az egyik lábát ilyenkor az asztal szélére teszi, a széken ülve. Így kér belőle :)

Ha nem adsz, a kezedre csap. Karmok nélkül, csak a puha mancsaival. :)) Vicces.

43. 4726e582cf (válaszként erre: 42. - Szika)
2006. máj. 22. 16:35

Van neki :), vagy 6 kilós kandurbandi... :). Igaz hízelgés csak kajáért van, egyébként "kabbe gazdi ne molesztálj". És ő amolyan ebmacs, mert kutya mellett nőtt fel, így olyan szorgalmasan ücsörög a szekrény előtt kaját kuncsorogva, ahogy a kutya szokott, hang nélkül türelmetlenül. :)

Juuj, de szeretnék egy túlhízelgős maccsot :). Ez a mienk undok (képek az adatlapomon), utál minket.. na jó nem, csak anyum szokta mondani :).

Gyakran alszik a hátamon, oldalamon, de szigorúan akkor, ha a gazdi már alszik. És persze ezzel elaluszkázza mindenemet. Ki nem állhatja az érintést, vagy nem is tudom, hogy fogalmazzak :). Szereti, ha nem látja senki, amúgy meg nehogy már őfelsége a Maccs lealacsonyodjon alatvalóihoz :)).

42. szika (válaszként erre: 41. - 4726e582cf)
2006. máj. 22. 16:31

:))) nagyon kifinomult az ízlése a cicusnak.

Hízelgés nálunk is megy, de csak ha szeretne valamit..akkor aztán van bukfenc, eget rengető dorombolás, nyávogás, dögönyözés..minden, amit csak el tudsz képzelni..egyébként meg őkandúrságát megfogni sem nagyon lehet, csak gazdapapának, mert vele barátok, mi meg kiszolgálószemélyzet vagyunk. De azért imádom.

Másik - pogácsafétisiszta - kandúrt pedig nem leeht lerázni..ő meg túlhízelgős. Állandóan a nyakamban ül ha kint vagyok, ha bent..nei mindegy. és dorombol és nyalogat és buccol.. Néha kész téboly. :)))

41. 4726e582cf (válaszként erre: 40. - Szika)
2006. máj. 22. 16:13
Ez édes. Nálunk az olivabogyó a favorit és a Nervenplege bogyó. Annak hízelegni is szokott dorombolva. Annak ellenére, hogy a dorombolás nála nem menő. Persze ez utóbbiból nem kaphat és az olivagyobiból is nagyon keveset, egy szermet, nehogy aztán elnáspángoljon minket :).
40. szika (válaszként erre: 39. - Emagdi)
2006. máj. 22. 14:43

Nálunk száraztáp van és konzerv. A nagykandúr (11 kilós a lelkem) kap napi fél zacsival, mert külöben terrrban tartja acsaládot. Meg sokszor hozok nekik csirkemájat vagy egyéb husit, mert azt is nagyon szeretik :)))

Urbanizációról annyit, hogy a másik kandúr meg van veszve a pogácsáért, képes kiszedni a hugicám táskájából, ha munka után marad neki még. :)) A kedvenc szüre cicalányom pedig a citromos joghturtot imádja..Minidg kiszagolja, ha azt esze..Dea többi nem kell neki, csak ez. :)))

39. emagdi (válaszként erre: 37. - Szika)
2006. máj. 22. 14:37

igen, abban lehet valami, hogy az állatok jobban tudják, hogy mi az a táplálék ami jó nekik, és mi az ami nem, de azért ez a mai állatok már eléggé urbanizáltak.

az én macskám pl mindenbe bele akar kóstolni amiről látja hogy emberek eszik, függetlenül attól hogy mi az. a saját kajáját tekintve persze válogatósabb, bár azért nem lehet panaszom, a legtöbb féle macskatápot megette eddig. :))

nálunk nem a "lila" alutasakos jön be, hanem a fressnapf-ban kapható multifit nevű. de többnyire száraztápot eszik, alutasakosból csak egy negyedet kap naponta.

38. 4726e582cf (válaszként erre: 36. - E71af41436)
2006. máj. 16. 22:15
Hihi, a sztori ismerős... úúútáltam, de hazajött... és én hoztam, persze a kutyának játszani... na nem úgy, hogy megegye, hanem játszó társnak. Nos ez a terv bejött, de a macs átvette az falkavezetést :D...
37. szika (válaszként erre: 35. - Emagdi)
2006. máj. 16. 21:17

Én cicáim isznak tejet. Kutyuk is. Meg kapnak tulajdonképpen mindenfélét, amit kigonolok. Nálunk az volt az elv, és ez bevált, hogy az állat lényegesen okosabb az embernél, és mivel még jól működnek az ösztönei, pontosan tudja mi az, ami árt neki. Azt nem is eszi meg. Kivéve persze a szemét szomszéd patkánymérgét, mert azt nem ismeri fel. De egyik ciccnek nálunk is hasmenése van tőle. A többinek nics.

Nálunk a lilás alutasakos a nyerő nasi. Azért apa nagy szobakandúrja oda meg vissza van. :))))

2006. máj. 16. 20:07

Sziasztok macskabarátok!!!!:)

Nekem is van tigrincsem!!!Pedig én mindign úúúúúúútáltam a macsekokat,de Apa egyszer hazahozott egyet a menhelyről...szóval ő a mi mindenünk :)

De ez nagyon érdekes...mert anyósomnak is van átlag 5-8 macskája,azok rondák,meg beltenyészet,meg stb...na azokat nem csípem.Egyébként ez a toxoizé fertőzhet felnőttet is,tényleg csak annyi a titok,hogy milyen módon tartjuk tisztán őket. Én többek között ezért utálok anyósnál lenni,mert ő valahogy átsiklik ezen. Pedig....na,tudom nem szép dolog,de leírom....a sógorom 15 éves volt,amikor a páromnak feltünt,hogy félrecéloz a légpuskával(vidéki gyerekek voltak na)szóval szólt anyósomnak,aki elrendezte egy kézlegyintéssel(anya az ilyen???)mire a srác orvoshoz került,fél szemére majdnem megvakult. megműtötték,és most kb 90százalékos a szeme. ami azt jelenti,csak fényt meg foltot lát vele.még jó,hogy a másikra nem terjedt . és kimutatták a vizsgálatok,hogy toxo nyavaja,ami betokosodott a szemidegen. szóval ezért is vagyok távolságtartó anyóstól,és az ő macskáitól...

35. emagdi
2006. máj. 16. 16:31

sziasztok!

én is vettem már macskatejet a cicámnak, de neki sem ízlett (mondjuk ő a rendes tejet sem ismeri, mert soha nem adtam neki). Sőt, képzeljétek van macska-joghurt is! (az sem érdekelte a cicát, azt is leteszteltem rajta).

állítólag a rendes tejet nem tudják megemészteni, azért is van hasmenésük tőle. úgyhogy én inkább nem adok a macskának, biztos nem hiányzik neki, mert nem is tudja, hogy létezik a világon olyan, hogy tej:))))

(nekem is sokkal könnyebb lenne az életem, ha soha nem ettem volna még csokit, vagy süteményt:)))

34. 4726e582cf (válaszként erre: 33. - 'szti)
2006. máj. 16. 16:27
Hát inkább nem veszek, tejet sem kapnak igazán, mert egyik sem viseli valami jól. Persze imádják (mert van egy ebem is) a tejet, de mikor fáj tőle a pocijuk azt nem szeretem, így nagyon ritkán van és akkor is feles tejet kapnak (vízzel higítva), úgy azért nem olyan vészes :)
33. 'szti (válaszként erre: 32. - 4726e582cf)
2006. máj. 16. 14:08
Talán valahogy növekvő arányban keverve kéne hozzászokatni. Már ha vannak ilyen ambicióid :-)
32. 4726e582cf (válaszként erre: 31. - 'szti)
2006. máj. 16. 14:01

Jólvan, de a normál tejtől fosik... mégis imádja.

Hát egen a teljes kiörlésűt én is utálom, mégis egészséges. Bár semmilyen kenyeret nem eszek... :), így nincs mi ártson ezen a téren :D

31. 'szti (válaszként erre: 30. - 4726e582cf)
2006. máj. 16. 13:55

Igen, laktózmentes. Gondolom megszokta a tehéntej szagát/ízét és fura neki, hiába méregdrága.

Én is rühellem a rozskenyeret, hiába egészségesebb a fehérkenyérnél :-)

30. 4726e582cf (válaszként erre: 29. - 'szti)
2006. máj. 16. 13:50

Ne mondd! Én vettem is neki, bár a reklámot nem láttam. Hááát, majdnem körberöhögött a maccs! Fintorgott a kis piszok, így egy vagyont leffenthetett fel a kutya egy nyalintással.

Azt hiszem laktóz mentes vagy milyen. Mert a normál tejtől hasmenése van a ciccnek. De neeem kell neki a laktóz mentes, inkább a hagyományos. Ki érti ezt!

De látod a balga gazdi... Mindent elkövet, hogy őmacskássága kedvére tegyen. A kis piszok meg mit csinál? Fintorogva odébb vonul és megvan a véleménye a gazdiról, hogy ilyen sz**t akar rásózni szegény macskára... Hátilyet?!?!?! :-)))))))))))))))

29. 'szti
2006. máj. 16. 13:32

Csak azért ide írok, mert ez macskás topik.

Hát megőrülök, mit ki nem találnak...most láttam macskatej reklámot :-)))))

28. emagdi (válaszként erre: 27. - Andyka)
2005. dec. 4. 22:18

szia!

miért nem ivartalaníttatjátok szegényt? a cicának is jobb lenne, nem "kényszerítenék" a természet erői, nem szenvedne, és nektek is jobb lenne, mert nem nyávogna és játékosabbá,nyugodtabbá válna.

persze, ha tenyésztitek a cicákat, akkor ez nem megoldás (bár ha azt mondtad hogy egy cica sem lehetne a lakásban, akkor biztos nem tenyésztitek őket:)))

27. Andyka
2005. dec. 4. 17:05

Fiuk, Lanyok!

A cicamra rajott a parosodhatnek. Elkepesztoen hangos, egesz nap nyavog. Nemis akarhogy, mar tenyleg aggodom, hogy lebukunk, ugyanis nem szabadna ebben a lakasban allatot tartani. Mar ket eves, es minden evben ez volt, de sajnos nem reg meghalt a parja es most nincs senki..., hogyis irjam..., aki "kielegitene a vagyait"?

Nem tudtok vmi jo praktikat, hogy mivel lehet nyugtatni; a matatabi nem valt be...

26. zse pi (válaszként erre: 25. - Hoxa)
2005. nov. 23. 14:41

Szia Hoxa.

Bocsika, ha felbosszantott a téma, nem bántani akartalak, sőt... :))

Egyszerűen csak beugrott ez a dolog, és érdekelt, hogy mi is ez tulajdonképpen.

Egy percig sem feltételeztem, hogy bármivel is ártanál a babádnak, hiszen nagyon is kiderűl az írásaidból az ellentétje! Jó egészséget kívánok neked, boldogságot a családban, és azt hiszem, hogy nem én vagyok az egyedüli, aki ezt kívánja nektek. :))

Úgyhogy ne húzd fel ilyen csipp-csupp dolgokon magad, árt a babának.:))))

Zs.

25. Hoxa (válaszként erre: 24. - Zse pi)
2005. nov. 23. 13:53
Más fórumokon (plusz a családommal is) elég sokat vitáztam erről, de azért leírom, hogy ti is megnyugodjatok :)))

1. Voltam toxoplazma vizsgálaton, és negatív az eredményem. Annak ellenére, hogy régen kijárós macska is aludt az ágyamban, nem is egy. Tőlük sem kaptam el, akkor Rémitől sem fogom, aki tiszta és rendben tartott macsek.
2. Rémi egyedül van, nem jár ki, nincs honnan elkapnia, patkánnyal sem találkozik :)
3. Az alomhoz nem nyúlok, mióta terhes vagyok.
4. Sosem áll pár óránál tovább a kaki az alomban (ha a párom itthon van, akkor 5 percig se), nem telik el soha 3-4 nap, ami a fertőzéshez kell és rendszeresen cseréljük az egész almot is.
5. A kertészkedés sokkal veszélyesebb terhesség alatt, mint bentlakó macskát tartani, ezt kevesen tudják.
6. A toxoplazma a terhesség első harmadában veszélyes.
7. Aki aggódik, gondoljon arra, hogy ő hogy nőtt fel. Nem vagyok híve annak, hogy mindentől, még a legkisebb porszemtől is óvjam a gyereket. Fog ő még földet enni, meg hasonlók. :)

Túl van lihegve ez a téma. Nagyon kiakadtam másik fórumon, amikor egy kismama azon agyalt, hogy vajon mit kapott el az anyósától, aki megpuszilt egy macskát, aztán nem sokkal később őt is. Nem ezen fog múlni a dolog. Ennyinek a szervezetnek is ellen kell állnia, különben élhetnénk steril oxigénsátorban...
A macs akkor fog menni, ha tényleg baj lesz vele, addig itt lesz velünk. A család része. Nem Benji lesz az első, aki macska mellett nő fel, hallottam már sokkal borzasztóbb életkörülményekről is.

Tudatos, normális emberek vagyunk, nem hanyagoljuk el sem magunkat, sem az állatunkat. Azt hiszem ezzel túl is tárgyaltam a témát :)

Bocsi, hogy hosszú lett, de ezen mindig felhúzom magam és most ki kellett írnom magamból.

Hoxa
24. zse pi (válaszként erre: 23. - Emagdi)
2005. nov. 23. 09:49

Szia.

Ezekszerint elkerülhető a betegség 1 vizsgálattal.

Ennek ellenére én biztosan nem kockáztatnék. Eléggé riasztó a szem-,agykárosodás lehetősége. De ez az én egyéni véleményem, én néha túlságosan is óvatos vagyok. :)

Zs.

23. emagdi (válaszként erre: 22. - Emagdi)
2005. nov. 22. 22:44
ez a cikk nem írja, de múltkor a tv-ben láttam erről egy riportműsort, és ott egy orvos mondta, hogy kb 4 nap amíg a macska székletében a kórokozó kifejlődik, és embert tudna fertőzni. (de azért gondolom ennyi ideig senki sem hagyja a macskapiszkot a ládában...)
22. emagdi (válaszként erre: 20. - Zse pi)
2005. nov. 22. 22:41

A toxoplazmósis miatt szokták mondani, de ez nem reális veszély, mert egyrészt akinek már volt korábban macskája már nagy eséllyel találkozott a kórokozóval, másrészt majd maximum nem a kismama fogja a macskakakit takarítani, és akkor nulla a veszély.

A betegség leírása: (forrás: macska.hu oldal)

Toxoplazmózis

A kórokozó egy egysejtű, amely szinte minden meleg vérű állatban és emberben is okozhat fertőzést, de a végleges gazdája a macska és a macskafélék. A macska elsősorban egértől, patkánytól kapja el, vadászat során. A fertőződés után a macskák leggyakrabban tünetmentesen átesnek a betegségen, de a betegség járhat lázzal, hányással, hasmenéssel is. A nyirokmirigyek megduzzadnak, az orrnyálkahártya begyullad, vérszegénység alakul ki. Kölyökmacskánál a betegség akut tüdőgyulladást okoz, idősebbnél pedig agykárosodásra utaló tünetek figyelhetők meg: egyensúlyvesztés, dülöngélő járás. A betegség végén bénulásos tünetek jelentkeznek. Előfordulhat belső szemgyulladás is. A kórokozó az emberre is veszélyes, a betegségen éppen átesett macska az ürülékével 2-3 hétig fertőz. A fertőzés után a szervezet immunissá válik, és utána már nem ürít az állat kórokozókat. Fontos tudni, hogy az emberi fertőződés forrása leggyakrabban nem közvetlenül a macska, ugyanis a fertőző kórokozókat ürítő macska által beszennyezett és mosatlanul elfogyasztott zöldséggel vagy a fertőzésen átesett állatok nyers húsával (például tatár bifsztek, rosszul átsült hamburgerhús) is nagy esélye van bárkinek arra, hogy megfertőződjön ezzel a kórokozóval. Vizsgálatok bizonyították, hogy a felnőtt lakosság 30-50%-a már átesett a fertőzésen anélkül, hogy tudomást szerzett volna róla. A tünetmentes fertőződés egyben védettséget is jelent az esetleges későbbi újrafertőzés ellen. Súlyosabb betegséget a gyenge immunrendszerű embereknél (gyermekek, AIDS-betegek) okozhat. Terheseknél különösen veszélyes a toxoplazmózis (a magzat szem- és agykárosodását okozhatja), ha a várandós kismama még nem esett át a fertőzésen korábban és a friss fertőződés a terhesség alatt következik be. Ilyenkor különösen kell ügyelni a higiéniára, ha lehet, ne tartsunk macskát, ha mégis, akkor az almot lehetőleg más tisztítsa, minél gyakrabban. Fontos azonban tudni, hogy nemcsak az otthon tartott macska jelentheti a veszély forrását, hanem a kóborló macskák is. Vérvizsgálattal az is bizonyítható, hogy a kedvencünk átesett-e a fertőzésen és mikor. Ha régi fertőződést mutat a vizsgálat, nincs mitől tartani, a macska nem fertőzheti meg a gazdáját. Ugyanilyen vérvizsgálat egyébként a várandós kismamáknál is lehetséges. Ha régi keletű, már lezajlott fertőződést mutat a laborvizsgálat, nincs veszélynek kitéve. Egyes országokban ezt a vizsgálatot rutinszerűen elvégzik a terhesgondozás során, hazánkban egyelőre nem mindenkinél, csak akinél felmerül a fertőződés lehetősége.

21. Timus (válaszként erre: 20. - Zse pi)
2005. nov. 22. 19:20
Szerintem nem kell izgulni, régen is felnőttünk macska mellett:-) Nem kell félteni annyira azokat a gyerkőcöket, mert a végén mindentől csak betegek lesznek. Egyébként azt hiszem a macskaszőrtől való fulladásra és a macska féltékenykedésére mondják.
20. zse pi
2005. nov. 22. 14:08

Szia Hoxa!

Sokszor hallottam már, hogy nem ajánlatos kisgyerekeknek a macska társasága.(és azt hiszem, a terhes nőknek sem) Terjesztenek valamiféle baktériumot. Nem tudom pontosan, hogy milyet, meg hogy hogyan, de hogy valami nem stimmel velük ilyenkor, az tuti!

Nem akarok beleszólni a macskatartásodba, csak jót akarok vele. :))

Zs.

19. Hoxa
2005. nov. 21. 14:13

Én egyszer nyáron arra ébredtem, hogy a macsek párnámat kapirgálja. Elhajtottam onnan és aludtam volna tovább, de egyszercsak elkezdett zümmögni a kispárnám. Végül kiderült, hogy egy fekete, kitines bogár volt a kispárnám huzatában. Azóta is hálás vagyok Réminek, a szemfüles rovarvadásznak. :))

Csak egyet sajnálok: hogy nem eszi a fáraóhangyákat, pedig akkor már minden tökéletes lenne :))) Lehetne kicsi ormánykája, amivel felszippantja őket :)

18. emagdi (válaszként erre: 17. - Hoxa)
2005. nov. 21. 13:15

az én cicám is nagyon szereti a legyeket elkapdosni, persze csak az sikerül neki, ami már végelgyengülés-közeli állapotban az ablak párkányhoz közeli részén próbálja megkereseni a kivezető utat... ha sikerül elkapnia az enyém megeszi, ráadásul akkorákat csámcsog hozzá, mintha valami extra finomat enne:)))

a fürgébb/taktikusabb legyek esetén (akik a plafon közelében köröznek) viszont tőlem várná a macska hogy megfogjam neki őket, leül, és keservesen nyávog miközben a legyet nézi.

17. Hoxa (válaszként erre: 16. - Timus)
2005. nov. 18. 14:01

Gratulálok, Timus :)

Rémi csak legyeket fogdosott. Ezeket az őszi bágyadt típusúkat. Még be is hordta őket a lakásba az erkélyről. Baromira örültem a hulláknak :) De annak méginkább, ha legalább nem ette meg őket, fújjjj :)))

16. Timus
2005. nov. 16. 18:13
A sztori vége: megfogta a cicám az egeret az előbb:-))) Nah azért csak nem vallottam vele szégyent:-)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook