Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » A kevesebb sokszor több! cikk

A kevesebb sokszor több!


Nagyon foltos sarkköve egy pozíció elnyerésének az önéletrajz és a motivációs levél. Ennek megírása tanulható és tanulni is szükséges. Magyarországon még mindig nehezen fogadják el az emberek, hogy ugyanúgy, mint az élet minden területén, a munkavállalásnál is el kell adni magunkat.
A kevesebb sokszor több!

Az első pár másodpercben eldőlhet a sorsa a jelentkezőnek, és többnyire el is dől. Akár már az első körben az önéletrajznál, de ugyanez érvényes a továbbiakban is, a telefonon történő egyeztetés és a személyes interjúztatás során is. Mind a három esetben el lehet bukni, és sokan el is szoktak.Önéletrajz:

Az önéletrajzra rápillant a döntéshozó és pár másodperc alatt eldönti, hogy tovább olvassa-e, vagy a KUKÁBAN KÖT KI. Fontos, hogy rendezett, tagolt, áttekinthető legyen. Továbbá különösen fontos, hogy ne egy sablon önéletrajzot adjunk be, hanem cégre, munkakörre, feladatra elkészítettet. Rendkívül kényelmes az internetről letölthető sablonok közül válogatni, majd a saját adatainkkal kitölteni. De nem egyedi, így sok esetben nem megy át a szűrőn. Még akkor sem, ha kifejezetten Europass önéletrajzot kértek, fényképpel ellátva.


Miért több a kevesebb? Mert aki olyan tudását, tevékenységét is beírja az önéletrajzba, ami nem az adott munkakörhöz szükséges, az túl sok lehet. Ezért esetleg azt mondják, hogy túlképzett.


Nagyon fontos a pályaorientáció. Magyarán: tudja a jelölt, hogy hova, milyen munkakörbe akar elhelyezkedni.

Ami sokszor elhangzik nők részéről: valami irodai munka. De milyen? Hol? Irodai munkát óhajt végezni, termelő vállalatnál, szolgáltató cégnél, állami vállalatnál, multinál, nagy/közepes/kis cégnél, esetleg szolgáltató központnál? Hogy csak egy pár lehetőséget említsek. Mindegyiknél más és más a feladat.

Továbbá kérdés a számtalanféle irodai munka közül melyikhez ért, melyik áll közelebb a szívéhez.


Ugyanezeket a kérdéseket fel lehet tenni még egy végzettség nélküli jelentkezőnek is. Betanított vagy segédmunkát akar inkább?

Felvetődik továbbá, mennyire mobilis a munkakereső. Utazni hajlandó–e, vagy akár költözni is a jobb munkáért?Látható a fent említettek után, aki nem csak valahova el akar helyezkedni - mert muszáj dolgozni, hisz enni kell, meg rezsit fizetni-, az körültekintően, akár napokat eltöltve felkészül az elhelyezkedésre. Aki munka nélkül van, az napi nyolc órában álláskereső. Aki változtatni akar, az pedig feltételezhetően jobbat akar. Igazuk van azoknak, akik azt mondják, van munkahely, van munka, csak nem mindegy, hogy milyen. Szívesen megy be a dolgozó, vagy nem. Valójában minden ember tud olyan tevékenységet, amit szívesen, vagy szívesebben végez és minden embernek van olyan munkahely típus, ami jobban fekszik, csak meg kell találni. És nem szégyen segítséghez folyamodni. Legalábbis nálunk boldogabb országokban nem.


Minden ember tudatosítsa végre, amikor munkát vállal: eladja önmagát. Ha úgy tetszik, kereskedik önnön idejével, tudásával, erejével a munkabérért. Ha tetszik, ha nem. Így az önéletrajzot és az egész felvételi folyamatot egy marketing tevékenységként kell kezelni. Azt pedig tanulni kell annak, aki jól akar elhelyezkedni, jól akar járni.
Írta: bionet58, 2018. július 30. 19:54
Fórumozz a témáról: A kevesebb sokszor több! fórum (eddig 184 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook