A 80-as években miért csak télen lehetett banánt kapni? (tudásbázis)
Lehet mindenféle okokat még felsejdíteni, de az alapvető a devizahiány volt, ami az importot minden árucsoportban korlátozta!!
Bod Péter Ákos idevonatkozó elemzéséből idézem:
"1980-as évek elején a nemzetközi kamatok történelmi magasságokba emelkedtek, a magyar adósságtömeg már úgy nőtt, hogy a hitelek hozamából esély sem volt fizetni a kamatokat. Onnantól kezdve a kamatok fizetésére is kölcsönt kellett felvenni. A történet vége ismeretes: a politikai rendszerváltozás bekövetkeztéig 20-21 milliárd (akkori) dollárnak megfelelő nagyságú bruttó adósságállomány halmozódott fel konvertibilis devizában."
A szocializmus idején valóban spórolni kellett a devizával, ezért csak télen és akkor is viszonylag kevés banánt és más déli gyümölcsöt importáltunk. Nyáron ráhagyatkoztak az elvtársak a hazai termésekre.
Én most éppenséggel azt nem értem, hogy tegnap is itt a piacon a már finomra érett helyi cseresznye, eper helyett egyesek banánt vettek!
Nem hinném, hogy ide takarmány banánt hoznának!! Az nem bírná ki a szállítást!! Igazolásul megpróbálok csatolni néhány képet, amelyeket saját magam készítettem Costa Ricában pár évvel ezelőtt!
Régen nekünk is megsózták anyuék a zöldségeket.
Sőt olyat is ismertem aki delikátot szórt rá.
Én ma már csak a hagymát és a retket sózom, hogy ne legyen annyira csípős.
hát arról nem is beszélve, hogy ha még tárolja három napig, magától beérik neki otthon.
de van, aki mondjuk az epret is cukrozza, meg sózza a paprikát-paradicsomot. az ilyeneket sosem értettem. :)
cukorbaaa? :O
nagyon jó banánokat kaptunk, sose kellett cukorba mártogatnunk!
"És szerintem a mai napig a takarmány gyümölcsöt kapjuk, csak most sokkal drágábban."
Nagyon sokféle banán létezik!
Nekünk akkoriban Bécsből ugyanolyant hoztak, mint ami itthon időnként kapható volt.
ne már?? miért a takarmánybanánt kapnád???
hidd el, azt nagyon észrevennéd, ha azt ennéd.
pont hogy a legszebb, legnagyobb (és lehetőleg egyforma méretű-görbületű) terméseket kapod te itt a boltokban. a selejtes, kicsi, túl görbe-nem túl görbe banánokat meg eszik a helyiek.
Szerintem is a szezon miatt volt ez, na meg a kevés deviza miatt, meg ekkor tudták olcsóbban adni.
És szerintem a mai napig a takarmány gyümölcsöt kapjuk, csak most sokkal drágábban.
Gondolom,nem volt túl sok deviza az országnak.
Így azt a keveset, amit déli gyümölcs importra tudott fordítani,akkor használta fel, amikor amúgy is kevés gyümölcs termett itthon...
Főleg karácsony és Mikulás környékén lehetett kapni, azt is nagy ismeretség útján, főleg.
De az lehetett még az oka, hogy máshol akkor volt a szezonja, mikor nálunk tél volt.
Vagy, akkor még nekünk is olcsóbban adták, mint másnak.
Egyébként volt egy kollégám, aki annyit mondott, ez, amit mi ettünk akkor, takarmánybanán. Ők így hívták,mert az igazi banán, hatalmas és szép sárga.
Ahogy minden mással is ezt csinálták.
És ma sem megy másképpen, sajnos.
Banán szinte csak pult alól volt :)
Nagy kincs volt, emlékszem, milyen lassan ettem meg egyet!
De miért csak télen?
Nem gazdasági okból nyilván... más közeg volt az. Egyszer ettem akkor banánt és négyszemközt szóltak, hogy munkahelyen nem szabad enni banánt. Fiatalon csak néztem...és nem értettem. Nem tudtam, hogy az nem mindenkinek járt..
Mobil, kütyük nélkül is működött a megfigyelés :) mindenért szóltak.
Talán a szállítás-hűtés így volt jobban biztosított?
Nem jövök rá, mi lehetett ennek az oka
További ajánlott fórumok:
- Most megint feleslegesen áltattam magam, vagy mi lehetett a baj?
- Szerintetek a mostani 2.-os matek nehezebb, mint a 80-as években volt?mi is tanultuk már 2.-ban a szorzást?stb
- Milyen ruhák voltak a 80-as években? Diáknapon ez lesz a témánk és még nem tudom mit vegyek fel!:(
- Akik a 80-as években szültek!Milyen támogatások voltak akkoriban a gyerek/ek után?
- Hogy készül az a fajta tejberizs amit a '80-as években az iskolákban adtak ebédre?
- Az 1980-as években is volt éjszakai és délutános pótlék már? Mikor került bevezetésre