24 évesen borzalmas pattanások. Semmi nem segít. (beszélgetés)
A pattanások hol helyezkednek el az arcodon?
Többen írták, hogy figyeld meg mit eszel/iszol.
Nekem pl a cukros dolgoktól a bal orcám kipattog.
Szerintem ne kendd olyan sok dologgal az arcot, az sem tesz jót neki, meg a 6kg alapozó sem! Tudom, sőt megértem,hogy takarni akarod, de ettől csak rosszabb lesz.
Igen, én is ismerek személyesen. Sok finomított cuccot esznek, semmi vitamindús dolog és nem jól lövik be a makrókat. Csak hogy érezzük a különbséget, az oreo keksz is vegán,meg a sültkrumpli is, meg a fehér kenyér, margarinos kenyér is. És az meg is látszik, tényleg aszottka bőrük lesz az ilyeneknek.
De én nem erre gondoltam, hanem egy céltudatosan felépített rostdús változatra és ez be is szokta váltani a hozzáfűzött reményeket. Nagyon sok modell, fitness modell vegán vagy nyers és nem az jut eszünkbe róluk, hogy fú, szegényke, hanem kifejezetten egészséges külsejük van.
Ettől függetlenül az aszottkák sem járulnak hozzá a húsiparhoz/tejiparhoz, legfeljebb őket kevésbé érdekli a külsejük (nem is kell, hogy mindenkit érdekeljen), és pattanásos vegánt meg még tényleg soha nem láttam. Hogy nem visz be elég tápanyagot, azt igen, de ez egyéni, lehet azt jól is csinálni. Aki tipikusan a sok zöldlevelű meg piros és narancsszínű növényeket helyezi előtérbe, annak a bétakarotén miatt télen is meglesz az az enyhén barackos szín (ha úgy tetszik, répasárga de nem sápadt)
Nekem 36 éves korom körül múltak el a pattanásaim. Semmiféle diétát nem tartottam, nem változtattam az étrendemen. A bőröm a következőket bírja: lemosáshoz kecsketejes szappan, arckrémként aloe vera gél és olívaolaj, kézben frissen összekeverve és úgy viszem fel a bőrömre (ősztől tavaszig). (A shea vajat nem mindenki tolerálja, nekem nem volt jó.)
Egyik barátnőmnek policisztás petefészek szindrómája volt, amikor azt észrevették és kikezelték, utána lett rendben a bőre.
Én inkább acne-ra gondolnék.
Hagy az alapozókat és a különféle kozmetikumokat. Csak még jobban kárt okoznak, eltömeszelik a pólusaidat főleg ha 6 kg.
Bőrgyógyász!! És egy alapos belgyógyászati kivizsgálás.
Ha van cukorbeteg (főleg ilyen közeli ágon), akkor én elindulnék az IR-ágon, mert ez a cukorbetegség előszobája.
Nagy vonalakban, mert már sietnem kellene: az inzulin szállítja a glükózt a sejtekbe, IR esetén a sejtekbe nem jut el a glükóz. Ilyenkor a sejt üzen az agynak, az pedig a hasnyálmirigynek, hogy "termeld már azt az inzulint", és így az inzulin feleslegben van a testben. Amikor a hasnyálmirigy az állandó fokozott termeléstől kimerül, akkor következik be a 2. típusú, inzulinhiányos cukorbetegség (azt pedig apukád révén ismered).
Nem riogatni akarlak, és főleg nem beléd beszélni ezt a betegséget, de szerintem jobb időben minden eshetőségnek utánanézni.
Drukkolok, hogy megtaláld/megtaláljátok a problémád forrását! Az én 15 év aktív pattanásos időszakom után nagyon átérzem a helyzetedet.
Atyaég.
Grat.
Szia!
Iszonyatosan pattanásos voltam, és több mint 2 évig a bőrgyógyász gyógyszert szedetett velem, amivel sikerült tönkretennie az immunrendszeremet. Hat évig volt saját gyógynövényboltom, minden készítményt ismertem, és sokkal olcsóbban hozzájutottam, így rengeteg mindent kipróbáltam kívül-belül....
Semmi sem segített...Most már tudom, hogy miért volt ez az egész, de mégsem az én saját tapasztalatommal és módszeremmel terhellek, hanem szeretném ráirányítani a figyelmedet egy igazi megoldásra. Mert tudom, hogy működik és igaz!
Nézd meg ezt a rövid videót a youtube-on! És ha úgy gondolod, kövesd! 100 % biztos vagyok abban, hogy ez a megoldás a problémádra. A probléma okát szünteti meg, és nem a tünetet kezeli.
Dehogyisnem. Vannak direkt pattanásra való alapozók (pl. az AVON-nál, ez volt a reklám helye).
Az a pattanást is leviszi, a pirosságot pedig lefedi.
Motiváljanak ezek a képek:
A zöldség- gyümölcskúra nagyon sok embernek helyretette a pattanásos bőrét de rosaceát, dermatitiszt, egyebeket is.
De a vegántól is szép lesz a bőr. Csak a vegánban szerepel gabona és hüvelyes is, ezért ha véletlenül ezek közül is lenne valami, ami a problémádat generálja, akkor nem kerülsz közelebb a megoldáshoz. A 80/10/10 (gyümölcs, zöldek, kevés olajos mag) már ezeket sem tartalmazza, így ha szigorúbbnak is tűnik, mégis gyorsabb és hatásosabb. Meg nagyon nem kell hozzá semmi, se főzőcske, se kutyulni, praktikus.
Szia!
Én csak a saját példámmal tudok segíteni: 14 éves koromtól folyamatosak voltak az arcomon a nagy, gyulladt pattanások - arc, homlok, áll. Kb. 5 éve (más probléma miatt) elmentem egy nőgyógyász-endokrinológushoz, ahol inzulinrezisztancát (IR) és policisztás ovárium szindrómát (PCO) állapított meg. Felírta a Merckformint és 160 g-os CH-diéta. 2 hónap alatt megszűntek a gyulladt pattanások.
Kb. 2 éve elhagytam a Merckformint, de a diétából életmódváltás lett. Jelenleg pici pattanásaim elvétve vannak, inkább áll alatt néha-néha.
Viszont ha pl. chipset eszek, másnapra garantált 1-2 pattanás.
Szerintem nézelődj a net-en az IR és PCO tüneteteinél, és ha stimmel néhány, akkor keress fel egy nőgyógyász-endokrinológust. Így egyben :) A nőgyógyász csak fogamzásgátlót fog felírni, és ha abbahagyod a szedését, a tünetek ugyanúgy vissza fognak jönni. És ha PCO-d és van és kezeletlen, még a teherbeesés is nehezebb lehet.
Szívesen. Ha az első 3-4 napot túléled, utána jobb lesz, nem hiányzik majd annyira a szilárd kaja, drukkolok:))))
Biztos, hogy valamit az első hetekben is javulni fog, de ne hagyd abba, mert az még csak a kezdet. Ha nagyon hiányzik a főtt étel (de ez majd inkább a hidegben), akkor lehet az egy főzelék, vagy zöldségleves vagy zabkása, ilyesmik. Viszont az elején próbáld meg úgy, ahogy írtam, nagy tál zöldség, gyümölcs nyersen, amennyi beléd fér, napi többször is, ne foglalkozz egyelőre a mennyiséggel!
Az alapozók manapság már nem olyanok, mint régen. Még használhat is, ha kicsit szárírja a bőröd. Érdemes jobb minőségűt választani. Amúgy folyékony alapozó helyett, jobb olyan púder, ami alapozó jellegű.
A sminkes cuccaidat is többször cseréld le újra, mert okozhat felülfertőzést. Tudom, ez drága mulatság....
További ajánlott fórumok:
- Szűnni nem akaró nőgyógyászati megbetegedések/kórosan bő folyás, gyulladások, stb./ Mit lehet tenni, mikor már semmi nem segít?
- Nagyon pattanásos a hátam, sok mindent kipróbáltam, semmi nem segít. Tudtok valami csodaszert?
- Borzalmas fejfájás náthásan, mi segíthet?
- Szőke vagyok, és nagyon, borzalmasan törik a hajam...mit tegyek? Van valami megoldás rá?Kérlek segítsetek, minden ötletet várok!
- A ciklusom ingadozik, 28-37 nap között, és borzalmas hasgörccsel jár, amit semmi nem mérsékel. Tabit szedtem, 3 évig. Összefügghetnek ezek?
- Kamillás borogatás segít a gyulladt pattanások leküzdésében?