Főoldal » Klubok » Bográcsozók és grillezők klubja

Bográcsozók és grillezők klubja (nyílt klub)

Ezt a klubot mindenki olvashatja, de csak a klubtagok írhatnak bele.

Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!

❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
2013. jún. 28. 13:42

Sziasztok!


Ha szép marad az idő (de legalább is nem esik), vasárnap bográcsos-tárcsás napot tartunk.

A főszerep a csirkecombé lesz. Jól bepácolva megy a tárcsára sülni, hozzá vegyes grillezett zöldségek, majd pedig egy adag cigánylecsó következik, mert nagyon megkívántam :DDD

180. cherry41 (válaszként erre: 179. - Varbóc)
2013. jún. 25. 14:01

Az a baj, hogy egyáltalán nem ismerjuk a gombafajtákat, ebbol se ettunk volna, csak kíváncsi voltam, mi lehet! Sot, nekem kiskoromban volt elég komoly gombamérgezésem, úgyhogy duplán óvatosak vagyunk!

Pedig milyen jó lenne szárítani is, de arra se bátorkodunk! Nekunk gombahatározóval kellene mennunk, meg az se biztos, hogy találnánk egyáltalán! :)))

179. varbóc (válaszként erre: 169. - Cherry41)
2013. jún. 25. 13:35

A fénykép alapján nem lehet megmondani, hogy pontosan melyik ez a gomba, de nem ehető az biztos.

Inkább jófajta erdei gombát, vagy mezei szegfű gombát szedjetek. Van most elég vargánya, tinóru és sárga rókagomba.

178. varbóc
2013. jún. 25. 13:32

KIcsit megkéstem, mert megint esett az eső a nagy meleg után. Persze jég is volt, nem kevés.

Hétvégén viszont ez lesz:


Galyasági paprikás újburgonya bográcsban.


Hozzávalók: 1,5 kg (új)burgonya, 15 dkg parasztkolbász (házi füstölt kolbász), 2 fej nagy vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db erős paprika 2 szem paradicsom, 3 evőkanálnyi mangalicazsír, 1 evőkanál pirospaprika 1 kiskanál őrölt kömény 1 dl tejföl. Az újburgonyát hideg vízbe tesszük, héját lekaparjuk, utána jól megmossuk, az apróbbakat egyben hagyjuk a többit kettévágjuk. A kolbászt pár pillanatra vízbe mártjuk, - így könnyebben lehúzzuk a bőrét, - majd felkarikázzuk. A vöröshagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk. Az erős paprikát megmossuk, majd 2-3 vékonyabb szeletet levágunk, a többit félre tesszük. A paradicsom héját lehúzzuk és cikkekre vágjuk. A bográcsban felforrósítjuk a zsírt, beletesszük a vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk. Most hozzáadjuk a kolbászt, a fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt köményt, kevés vízzel felöntjük, és elkeverjük.Ha kissé átmelegedett hozzáadjuk az újburgonyát, a zöldpaprikát, a 2-3 szeletke erős paprikát és a paradicsomot, majd megsózzuk. Ha van fedőnk, akkor lefedjük és lassú tűzön kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Tálaláskor a tetejére kevés tejfölt teszünk. Friss barna kenyérrel kínáljuk.

177. cherry41 (válaszként erre: 175. - Cherry41)
2013. jún. 25. 13:23
És volt még egy hagyma beleaprítva a pácba, azt kifelejtettem! :)
2013. jún. 25. 13:10
És ha még nem próbáltátok a vasalós húst - mi Visegrádon láttuk ezt a módszert eloszor - és van ilyen régi vasalótok, próbáljátok ki, faszenet kell belerakni és az finoman megpirítja felulrol is a húst! Persze a vasaló talpát jól le kell smirglizni, meg mi az elso sutés elott ki is égettuk jól.
2013. jún. 25. 13:07

Nálunk is kb. annyi, nem normális idojárás, az biztos.


Nálunk a hétvégén ebben a pácban volt bepácolva a husi, 4 nagy csirkecomb és egy csirkemell kicsontozva, felszeletelve: 8 ek étolaj, 2 ek mustár, 2-2 tk tort borókabogyó, kakukkfu, orolt feketebors, só

A cukkinikarikákat csak besóztuk, a kecskesajtot meg csak natúr raktuk a tárcsára, kár hogy az szétfolyott!

174. gurzau.maria (válaszként erre: 171. - Cherry41)
2013. jún. 25. 13:02
Csirkecombot szeretnék, sok zöldséget, a többit még nem tudom... Ötletek? ;)
173. gurzau.maria (válaszként erre: 172. - Cherry41)
2013. jún. 25. 13:00
Az biztos :))))) össz-vissz 18 fok van, a múlt heti 38-hoz képest :DDDD
172. cherry41 (válaszként erre: 170. - Gurzau.maria)
2013. jún. 25. 12:55
Most biztos nem lenne melegetek, nálunk legalábbis úgy lehult az ido, hogy csak!
171. cherry41 (válaszként erre: 170. - Gurzau.maria)
2013. jún. 25. 12:53
Mit fogtok tárcsázni?
2013. jún. 25. 12:49

A hétvégen kértem az embert vegye elő a tárcsát, de nem igazán hajlott rá, "melege volt" !

Igy hát bent főzőcskéztem, volt: zöldségleves grízgaluskával, töltött tök és rakott zöldbab.

Most hétvégén akkor is tárcsa lesz... :)))

169. cherry41 (válaszként erre: 167. - Varbóc)
2013. jún. 25. 12:17
Tényleg gombaszaki vagy? Múltkor anyuék kertjében nottek gombák, teszek képet a kajás naplómba, megmondanád, hogy eheto vagy nem?
168. gurzau.maria (válaszként erre: 167. - Varbóc)
2013. jún. 25. 11:58

Rendben! Szavadon foglak!!

Mivel jól tudod, hogy nem vagyok gombaszakértő (úgy mint TE), egyszerűen veled tartok. Gombaszedés, főzés, saját anyagból lesz... :PPP

167. varbóc (válaszként erre: 166. - Gurzau.maria)
2013. jún. 21. 16:40
Nem jajjgatunk, hanem gombázunk és eszünk !Kóstoló nincs, csak saját anyagból készíthető !
166. gurzau.maria (válaszként erre: 165. - Varbóc)
2013. jún. 21. 12:06

Jajj, miért kell ezt tenni az ember lányával?!

Hangosan korog a gyomrom :))))

Mikor kóstolhatom meg ezt a finomságot? :*

165. varbóc
2013. jún. 20. 05:49

Sok a gomba az északi részeken, főleg vargánya. Jó ezt is egyszer elkészíteni:



Sertéspörkölt gombával, bográcsban.

Hozzávalók: 1 kg. sertéshús (tarja, lapocka és csülökhús), 25 dkg. füstölt tarja, 6 fej vöröshagyma, 50 dkg. tisztított erdei gomba, 1 dl. vörösbor, 1 dl. étolaj vagy 3 evőkanálnyi sertészsír, 15 dkg reszelt füstölt sajt. Ízlés szerint: őrölt fekete bors, só, fűszerpaprika.

Elkészítés: A húst kisebb kockákra felvágjuk és egy kissé forró olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a paprikát, a gombát, a pirospaprikát és a füstölt húst. Elkeverejük, majd fűszerezzük sóval és őrölt fekete borssal és a vörösbort aláöntve főzzük kb 2 órán keresztül. Tálaláskor reszelt sajtot szórunk rá és tálaljuk.

164. varbóc
2013. jún. 13. 04:11

Szép napot mindenkinek !

Nem kedvezett az idő az elmúlt hléten senkinek, mert a sok eső miatt inkább védekezni kellett. A hét végére jó időt mindanak és nagyon sok erdei gombát igérnek. Egy recept:


Gombaleves burgonyával, bográcsban.

Hozzávalók: 50 dkg erdei gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vágott zöldpetrezselyem, 3 evőkanál olivaolaj, 35 dkg burgonya, 3 közepes szem érett paradicsom, 2 liter húsleves (leveskockából), 1 evőkanál liszt, 2,5 dl tejföl, só, őrölt fekete bors. Az erdei gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A tisztított vöröshagymát egészen apróra vágjuk, majd a bográcsban a forró olajon aranysárgára pirítjuk. Ekkor rádobjuk a szeletelt gombát, megpirítjuk és hozzáadjuk a petrezselyemzöldet. Kb 10 perc után beletesszük a felkockázott burgonyát, majd további 10 perc múlva hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot is. Az egészet puhára pároljuk, majd felengedjük a leveskockából készített húslevessel. Ha felforraltuk lisztes tejföllel behabarjuk és felforralása után tálaljuk.

163. ronka (válaszként erre: 162. - Gurzau.maria)
2013. jún. 10. 21:41
Hú!! Az is biztos finom lehetett! :))
2013. jún. 10. 10:44

Sziasztok!


Mindenki más-más technikát alkalmaz, de a lényeg, hogy finom legyen a végeredmény!


Nálunk is szombaton volt grillezés, szintén tarja, de száraz vörösborban pácolva... :)))

161. ronka
2013. jún. 9. 22:32

Szervusztok Kedves Klubtársak.Igaz ,régen jártam erre,de az az igazság nem is nagyon bográcsoztunk az utóbbi időben.

Tegnap a fiaméknál voltunk és ő készítette el a következő grill ételt.


Sörben pácolt tarja


Hozzávalók:

1 kg sertéstarja

1 üveg világos sör

1 db vöröshagyma

1 db fokhagyma

10 dkg őrölt paprika

1 db cukkini

2 db zöldpaprika

bors

mustármag A fűszereket ízlés szerint!

koriánder


A húst felszeleteljük és a sörben só nélkül pácoljuk a hagymával és a zúzott fokhagymával,a sütés előtt egy napig.

A mustármagot és a koriándert daráljuk össze majd adjuk hozzá az őrölt paprikát és az őrölt borsot,és a sót.Ezzel dörzsöljük be a hússzeleteket.Kb 2 órát pihentetjük majd sütjük.

A cukkinit és a paprikát is a grillen sütjük meg.


Nekem nagyon ízlett!

160. cherry41 (válaszként erre: 159. - Varbóc)
2013. jún. 3. 15:07
Igen, egy éves koruli, van utánpótlás is, 5 darab kiskecske
159. varbóc
2013. jún. 3. 05:32
Nem rossz... Gida volt?
2013. jún. 2. 08:05
Sziasztok, tegnap vorosboros kecseporkoltet bográcsoltunk! :)
157. varbóc (válaszként erre: 155. - Gurzau.maria)
2013. máj. 25. 04:58
Jóha keritesz valakit, enni fogom a mártással....
156. varbóc
2013. máj. 25. 04:57

Sütögetéshez kivűló:


A sültpaprika-mártás: 2 db kápiapaprika, 3 dkg finomra vágott vöröshagyma, 2 dl szárnyasalaplé (leveskockából is készíthető), 1 kiskanál reszelt gyömbér, olívaolaj. A paprikát 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük, majd kivéve alufóliával letakarjuk, és még langyosan lehúzzuk a héját és kiszedjük a csumáját. Kevés olívaolajon megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a paprikát, felöntjük az alaplével és felforraljuk. Ízesítjük a gyömbérrel, esetleg egy pici csilivel, és leturmixoljuk. Tálaláskor a rizottót a tányérra szedjük, körbeöntjük a sültpaprika-szósszal, és a húst a rizottóra fektetjük.

155. gurzau.maria (válaszként erre: 154. - Varbóc)
2013. máj. 24. 09:31
Nyugi, kerítünk! :)))
154. varbóc (válaszként erre: 153. - Gurzau.maria)
2013. máj. 24. 05:58
Én, de nincs akit megegyek '
153. gurzau.maria (válaszként erre: 152. - Varbóc)
2013. máj. 23. 09:18
Éhes még valaki? :))))
152. varbóc
2013. máj. 21. 19:33

Nálunk ma nem esett az eső, de nagyon hideg ban a májushoz képest. Természetesen a tűz mellett más a helyzet. Tehát tüzetek soha ki ne aludjon !

Ezért itt egy újabb recept:


Savanyú káposztás babgulyás bográcsban


Hozzávalók: 1 kg füstölt sertéshús (sonka, oldalas, csülök, tarja, de lehet vegyesen is), 50 dkg száraz vagy 80 dkg. fejtett bab, 50-60 dkg házi savanyú káposzta (lehet konzerv is), 25 dkg füstölt házi kolbász, 2-3 db. babérlevél, 3 db közepes fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanálnyi csemege paprikakrém,(1 evőkanálnyi csípős paprikakrém is, ha a társaság szereti), 1 evőkanálnyi fűszerpaprika, 2 liter csontleves (lehet erőleves kockából is), 2 csokor friss kapor. A galuskához: liszt, tojás, csipetnyi só, víz.

Előző este ha száraz babot használunk, akkor a babot és a húsokat hideg vízbe beáztatjuk. A főzés előtt a húsokat felkockázzuk, a száraz babot leszűrjük. A bográcsba 3 liternyi hideg vízet teszünk, s ebben feltesszük főni a babot és a húsokat. A lébe beletesszük a megtisztított és negyedelt vöröshagymát, a felszeletelt fokhagymát, a babérlevelet, és a 2 liternyi csontlevet (amit készíthetünk leveskockából is). Meghintjük pirospaprikával, ízlés szerint hozzáadjuk a paprikakrémeket (ha lehet, akkor a csípősből is teszünk hozzá, de gyermekek esetében jobb, ha tálaláskor kínájuk). Ha félig megfőtt az étel hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt és az apróra vágott kaprot, aminek egy részét a tálaláshoz félre tesszük. Közben elkészítjük a galuskát és beleszaggathatunk a fövő ételbe. Csak a legvégén adjuk hozzá a savanyú káposztát, mert jó ha egy kicsit roppanós (ress) marad. Most teljesen készre főzzük. Tálaláskor megszórjuk vágott kaporra és kínáljuk friss fehér kenyérrel. Jófajta vörösbor illik hozzá.

Erdélyben tejfölös habarással is dúsítják az ételt, de ez ízlés kérdése.Viszont őrölt fekete bors helyett borsikafüvet, kapor helyett lestyán használnak.

❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook