Bográcsozók és grillezők klubja (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
Jó reggelt !
A tárcsákról írtam egy kis cikket. Recept is lesz rövidesen.
A épem lerobban, most laptopozok. A képeim is összekeveredtek így kénytelen voltam kölcsönözni.
Itt esik.
Puszi mindenkinek
Szép új hetet mindenkinek!
Kakastor megvolt, bográcsozás megvolt, reggelire hagymásvér szintén elkészült. :)
Jövök a hírekkel. Holnap kakastor lesz nálunk :)
A férjem már meg is rendelte a fogára való ebédet ;) Babgulyást kért, persze bográcsban.
Miccs és tarja volt grillen a hétvégén.
Mellé kolektíva kenyér, muzsdéj és fejessaláta ecetes-sós-cukros-kapros-tejfölös (!) salátalében. Mmmmmm... De jól esett ;) :D
Köszönöm Gyula bácsi, köszönöm Zsorka! :)
A hétvégén megjöttek a gyerekek, így most az ő "rendeléseiket" készítem. Volt már retró szendvicsezés, tegnap hamburgergereztünk és bár nem grillen sült a húspogácsa, nagyon finom lett. Volt hozzá jó adag szalmakrumpli is. ;)
Ma rumplipüre, rántott hús és tök. Már csak a saláta hiányzik... Fejessalátát vettem, azt készítem cukros-ecetes-sós-tejfölös-kapros lében. Nagyon szeretjük.
További kellemes napot és jó főzőcskézést mindenkinek!
Jó reggelt !
Elővettem a tárcsát is. Sok munka nincs vele, de elő kell készíteni a "szezonra"
Itt egy recept:
Sült burgonya tárcsán sütve
Hozzávalók: 1 kg megpucolt, sütni való burgonya, 2 dl étolaj, só. A burgonyát ízlés szerinthasábokra vágjuk. Ha előtte húst sütöttünk – pl. oldalast, - a sütésénél visszamaradt zsiradékhoz hozzáöntünk olajat, majd beletesszük az alaposan lecsepegtetett burgonyát, de a legegyszerűbb ha papírtörlővel leszárítjuk mielőtt beletennénk a zsiradékba. Ezután néha megkeverve sütjük szép pirosra és elkészültekor szűrőkanállal kiszedjük a zsiradékból. Ízlés szerint megszórjuk sóval, majd óvatosan összeforgatjuk vagy rázogatjuk, hogy a só mindenhol átjárja. Még melegen tálaljuk köretnek vagy csak úgy, magunknak.
Én meg éhes vagyok....
No mi lesz a kínálat?
Tányér van, kanál van, villa kerül....
Sziasztok!
Köszönöm szépen a meghívást, örömmel vettem. Én is gasztroimádó vagyok, igaz nem vagyok leszakosodva egyik főzési technikára sem, de mindegyiket alkalmazom. A grillt, a bográcsot, és a tűzhelyen főzést is. Sőt a sütést is. :)
Szép délutánt, estét kívánok...
Madárcsicsergős szép márciusi hetet kívánok mindenkinek!
A múlt heti szalonnasütögetős akció utám, ezen a hétvégén elkészült 2019 első bográcsosa - udvartakarítás közben ;)
Disznóköröm és farok (a húsos gerinccel együtt) került a kipirított füstöltszalonna zsírján aranyszínűre dinsztelt hagymára. Só, bors, őrölt kömény, pirospaprika, paradicsom és paprika híján landolt benne egy üveggel a házi lecsómból. A fagyóból elővarázsoltam 1 üveggel a házi füstöltsonka főzőlevéből , valamint 1 üveg alaplét. Ez igy nem igaz, műanyag flakonban voltak :D Szépen megfőtt azokon a gallyakon, amit az emberem felaprított. Került még bele gumós és szárzeller, répa és bébirépa, valamint krumpli hasábokra vágva. Hegyes erőspaprikával, savanyúkáposztával és frissensült parasztkenyérrel tálaltam.
Kép az imádok főzni naplómban, 1080-as bejegyzés
Nos, ha minden igaz, ezen a hétvégén beélesítem a tűzhelyem is kint a szabadban!
Csinlok majd egy igazi betyáros kaját éa aki arrafelé jár, azt szívesen megkínálom.
Ha hoz magával tányért, meg evőeszközt!
Mert smucig vagyok és azt nem adok!
Még maradok a régi mániámnál, mert szinte biztos, hogy a főzőcskét körömpörivel fogom kezdeni:
Varbóci csülkös körömpörkölt bográcsban 1.
Hozzávalók: 2-3 darab sertésköröm, 1 db hátsó csülök, 3 evőkanál sertészsír, 3 db közepes vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 közepes paradicsom, 2 db csípős zöldpaprika, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 kiskanál egész köménymag, só ízlés szerint. A körmöket kettévágjuk hosszában, a csülköket kb. 3 centis kockára daraboluk, majd alaposan megmossuk a húsokat. A nagy vaslbográcsba zsírt rakunk és azon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a darabokra vágott körmöt és valamivel később csülköt is. Átkavargatás után tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymát. Ezután meghintjük sóval, őrölt paprikával és köménnyel. Átkeverjük és öntünk alá annyi vizet, ami jó ujjnyival ellepi. A tetejése rádobjuk a csípős paprikákat bevágva, de egészben. Jól összekeverjük, majd bográcsfedő alatt lassú tűzön főzzük kb kettő és fél, három írán át. Közben néha megmozgatjuk, rázogatjuk, de nem keverjük. Az elpárolgott levet kevés vízzel mindaddig pótoljuk, amíg a hús majdnem puha lesz. Kóstolgatva utánaízesítjük, ha az szükséges. Ha apörkölt leve ízletes, ragacsos lett, a csontokról levált a hús és a bőr az étel elkészült. Köret is készíthető hozzá, de friss kovászolt parasztkenyérrel, kovászos uborkával és pincehideg borral az igazi.
Kedves Ági !
Kérjük a receptet, mert az ízesítése ahány ház... Szóval a jó és kipróbált mindig az igazi
Hogy legyen min gondolkodni:
Vörösboros körömpörkölt
Hozzávalói: 1,5 kg sertésköröm, 2 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 db csípős zöldpaprika, 1 púpozott evőkanál pirospaprika,1 db húsos zöldpaprika, 3 közepes szem paradicsom, 2 fakanál sertészsír, 3 szelet házi füstölt szalonna (kb. 6-8 dkg), 1 dl száraz vörösbor (egri bikavér vagy szekszárdi vörös). Ízlés szerint: só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, csipetnyi majoránna, ételízesítő. A megtisztított és konyhakész sertéskörmöket kuktában enyhén sózott babérleveles vízben 35-40 percig előzzük, majd kiszedjük és a főzőlevet félre tesszük. Ha lehült a körmöket kicsontozzuk A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és a forró zsírban megpirítjuk. Ezután beleszórjuk a közben apró kockákra vágott vöröshagymát és kevés sóval meghintve pároljuk aranysárga színűre. Közben a paprikákat és a paradicsomokat felszeleteljük, és beleszórjuk a hagymás zsírba. Ha a zöldségek kiengedték levüket, akkor hagyjuk a levet elpárologni, majd a tázről lehúzva megkintjük fűszerpaprikával és átkeverjük. Most hozzáadjuk az előfőzött körmöket és erősebb tűzön kissé átmelegítjük. Következik a sózás és a fűszerezés, majd az apróra vágott fokhagyma és a vörösbor hozzákeverése. Most a főzővízéből 1-2 decit hozzáadunk, és a forrás után gyakori kevergetéssel kb 25-30 perc alatt készre főzzük. Ha szükséges az elpárolgott levet kevés felöntőlével vagy borral pótoljuk. Közben megízleljük és ha szükséges utánaízesítjük. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá az idénynek megfelelő savanyúsággal kovászot parasztkenyérrel és pincehideg borral. Bográcsban főzve az igazi.