Bográcsozók és grillezők klubja (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
A kovászos uborkára már nagyon várok. Még várni kell hozzá a jóidőre :D
Köszi Varbóc a receptért!
Nagyon remek étel, köszönet a megosztásáért!
A kis történet tanulságos, nem ismertem még :) gratulálok!
Kezdetnek feltöltök egy bográcsban készíthető, egyszerű ételt:
Topogó (slambuc lé nélkül)
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 25 dkg fodros nagykocka tészta, 10-15 dkg házi füstölt szalonna, 8-10 dkg házi füstölt kolbász, 1 nagyobb szem érett paradicsom, 2 db hegyes csípős paprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 közepes fej vöröshagyma, 1,5 liter víz. Ízlés szerint: só, őrölt fekete bors, fűszerpaprika és őrölt fűszerkömény. Ennek az ételnek sokféle elnevezése van: slambuc, levetlen, stb, de a diósgyőr-vasgyári asszonyok többsége topogónak hívta. Sok utcabeli család vasbográcsban főzött egyszerű – sokszor hétköznapokon is főzött- kedvenc étele volt. Nagyon csípősen elkészítve az igazi. Egy kis darab füstölt szalonnát kockára vágunk, és a bográcsban kiolvasztjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát és megdinszteljük. Ha a hagyma elkészült tűztől lehúzva pirospaprikával megszórjuk, jól elkeverjük majd felengedjük 1,5 liter vízzel. Most hozzáadjuk a felkockázott krumplit, fűszerezzük borssal, őrölt köménnyel és ízlés szerint megsózzuk. Ezután belekarikázzuk a füstölt kolbászt, hozzáadjuk az összevágott paradicsomot és egy-két felkarikázott csípős paprikát is. Addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Ha kész, beleszórjuk a tésztát. Annyi lé maradjon rajta, amennyiben a tészta is megfő, esetleg pótoljuk. Az a jó, ha a végén a tészta magába szívja az egészet. Ekkor óvatosan kevergetve tovább pirítjuk addig, amíg a tészta lepirul, de nem ég oda. Nagyon finom kovászos uborkával, vagy télen savanyú káposztával.
Halihó :)
Se nem bogrács, se nem grill, de a hétvégén megvolt 2019 első kinti sütögetése.
Szalonna, császárszalonna és kolbász a nyárson, mellé parasztkenyér, lilahagyma, csalamádé. Előtte "gyógyszer", ahogy a férjem hívja, fűszeres-mézes pálinka aszaltszilva ágyon, utánna meg vörösbor a lányoknak és sör a fiúknak. ;)
Elhatároztam, hogy újra írok és feltöltök recepteket is. Újdonság a sütődiszkosz, a tárcsa és a parázson készült ételek fóliában . Hátha érdekel valakit.
ki kíváncsi, az jelentkezzen
Úgy látszik, hogy ez a klub senkit sem érdekel, pedig jön a tavasz és a szabadidős lehetőségek.
Kár....
Kérdésekre válaszolok: lehet jelentkezni a klubba, mindenkit szívesen várok akár szeret szabad tűzön főzőcskézni, akár nem...
Az a lényeg, hogy ismerjünk meg recepteket ételkészítési trükköket....
Szép napot az olvasóknak és a jelentkezőknek !
Jó reggelt ! Érdekes, hogy akik eddig követték a receptek folyamát,azok már mind abbahagyták...
Nos, fel a fejjel....
Sült hurka és kolbász diszkoszbam
Hozzávalók: 1 kg májas hurka, 50 dkg véres hurka,2 fakanál sertészsír, 1 kg burgonya, ízlés szerint só.
A burgonyát megpucoljuk, alaposan megmossuk, és felkockázzuk. A diszkosz belsejét kikenjük sertészsírral vagy olajjal, kissé kikenünk olajjal, és beleszórjuk a burgonyát, majd ízlés szerint megsózzuk. Ráhelyezzük a hurkát és a kolbászt, amiket villával kissé megszurkálunk. Hideg sütőbe toljuk a diszkoszt és 200 fokon kb. 40-50 perc a disznótorost készre sütjük. A megsült hurkát és kolbászt a vele sült burgonyával tálaljuk
Megtaláltam egy jó recept sorozatot, - igaz, hogy angol nyelvű. Érdekes dolgok vannak benne.
A magyar receptek is jók. Néhány érdemes a feltöltésre.
Most hétvégén talán lesz időm arra, hogy egy kisebb adagot elkészíthessek...
Kedves Mária !
Ez mind-mind szenzációs. Köszönöm !
Szép napos időt mindenkinek!
Varbóc, hoztam neked receptet ;)
Burgonyás marha diszkoszban
1 kg burgonya
1 evőkanál zsír
1 ág rozmaring
ízlés szerint bors
15 dkg füstölt sonka
1 dl száraz fehérbor
1 evőkanál mustár
4 fej vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna
60 dkg fehérpecsenye
A félfőre vágott hagymát a zsiradékban pároljuk meg. Öntsük a zsírt a diszkoszba és béleljük ki a vékonyra szelt füstölt szalonna felével. Rétegezzük bele a karikára vágott burgonya felét, terítsük rá a párolt hagymát, majd vékonyra szelt, sózott, borsozott és mustárral bekent hús következik. Takarjuk be a sonkával és a maradék burgonyakarikákkal, a tetejére a ismét szalonna jön. Ne felejtsük a burgonyát is sózni borsozni. Öntsük alá a bort, tegyük a tetejére a rozmaring ágacskát és zárjuk le az edényt. Mintegy két órára tegyük a parázsba.
Friss, puha kenyeret, savanyúságot adjunk hozzá.
(A recept forrása: Atti)
Burgonyával és gombával rakott tarja diszkoszban
10 szelet bacon
ízlés szerint konyhasó
2 dl joghurt
1 csokor petrezselyemzöld
2 evőkanál olaj
ízlés szerint bors
1 evőkanál mustár
3 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
40 dkg gomba
70 dkg burgonya
50 dkg tarja
A felszeletelt tarja szélét bevagdossuk és gyengéden kiverjük. A zúzott fokhagymából, mustárból, olajból sóból és borsból készített péppel vékonyan bekenjük. A diszkoszt alufóliával és a baconszeletekkel kibéleljük. Beleterítjük a vékony karikára vágott burgonyát, befedjük a tarjaszeletekkel. A gombát és a hagymát darabokra vagdaljuk és összekeverjük a finomra metélt petrezselyemmel, majd ráhalmozzuk a hússzeletekre. Ha maradt a pépből belekeverjük a joghurtba és rákanalazzuk a gomba tetejére. A rétegeket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A diszkoszt lezárjuk és bő órára, akár másfélre is, parázsba tesszük.
Friss kenyérrel és salátával tálaljuk.
(A recept forrása: Ditke)
Burgonyával és káposztával rakott csirke diszkoszban
5 dl tejföl (20%)
1 szál fehérrépa
1 szál sárgarépa
ízlés szerint bors
ízlés szerint konyhasó
2 db babérlevél
1 teáskanál köménymag
20 szelet bacon
5 gerezd fokhagyma
80 dkg burgonya
3 fej vöröshagyma
80 dkg csirkecomb
A csirkecombot kicsontozzuk és bőröstül ujjnyi csíkokra vágjuk. A megtisztított burgonyát uborkagyalun felszeleteljük. A káposztát néhány vágással rövidebbre daraboljuk. A hagymát finomra vágjuk. Végül a hozzávalókat egy nagy tálban összeforgatjuk. a diszkoszt alufóliával kibéleljük, majd a bacon felével kibéleljük. A tejfölt a botmixer poharába tesszük és a répafélékkel és a fűszerekkel összetörjük. Az alapanyagokat a diszkoszba tesszük, közben a tejföllel locsolgatjuk. Ha mindent bepakoltunk, a megmaradt baconnal befedjük. A diszkoszt lezárva, bő órára parázsba helyezzük.
Felnyitva a diszkoszt, bezsebeljük a dicsőséget.
Ha étkezéskor nincs csend, kérjünk selyemzsinórt, de ez még nem fordult elő.
(A recept forrása: Öcsi)
A sütődiszkosz kiválóan alkalmas a szabad tűzi ételkészítés olyan típusára, ahol csak belerakjuk az ételnek valót, lezárjuk jó sok parázs alá temetjük, majd és 3-4 óra múlva már tálalhatjuk is. Hasonló a technika a cserépedényben való főzéshez, de itt az étel zárt térben készül.
Néhány receptet keresek, hogy legyen választékom is.
Köszönöm a segítséget mindenkinek !
Felfedeztem a sütő-főző diszkoszt és megrendelésem után megkaptam. Tegnap kipróbáltam, de előbb kiégettem úgy, ahogy a vasbográcsot is szokás a kezdet kezdetén.
Ma szeretnék egy jó ételt elkészíteni benne, természetesen parázs kell,így ha nagy meleg lesz, akkor ez elmarad későbbre.
Jó lenne recepteket kapni azoktól, akiknek van ilyen....
Bográcsozni jó....
Persze annak, aki szereti a szabad tűzön főzött finom ételeket.
Sajnos sokáig nem foglalkoztam a klubbal, de remélem, hogy van és lesz érdeklődő...
Mindenkit vár a bogrács....
Most már igazi nyári hétvégék jönnek. Érdemes a szabadban főzni, sütögetni. Egy új recept remélem, hogy felkelti az érdeklődést:
Pontyhalászlé
Hozzávalók: fejenként 25-30 dkg ponty, 1-1 db fej és farok 1 nagy fej vöröshagyma, őrölt pirospaprika, 1-1 db tv-paprika, paradicsom és csípős paprika. A felkarikázott hagymát a fejjel és a farokkal addig főzzük a pirospaprikás vízben, míg kellőképp megpuhul és a hús leválik a csontról. Ekkor egy paradicsomprés segítségével áttörjük a halat a hagymával együtt. Az így keletkezett alap léhez adjuk a halszeleteket, paradicsomot és erős paprikát, sózzuk és még 30-40 percig főzzük. Keverni nem szabad, nehogy szétessenek a halszeletek, ehelyett az edényt mozgatjuk.
Most már igazi nyári hétvégék jönnek. Érdemes a szabadban főzni, sütögetni. Egy új recept remélem, hogy felkelti az érdeklődést:
Galyasági csülkös gulyás bográcsban.
Hozzávalók: 1 nagyobb, friss sertés csülök, 50 dkg sertés comb, 15 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 száll sárgarépa, 1 száll petrezselyem, 1 kisebb zeller. 50 dkg burgonya, pirospaprika, só, bors,1 kávéskanál őrölt kömény, 1 maréknyi aprított friss petrezselyem, vagy zeller zöld.4-5 babérlevél. Ebben a gulyásban a csülök ízvilága az uralkodó, így az étel zsírossága a minden csülök rajongónak kedvez. Bográcsban elkészítve az igazi. A felkockázott füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, majd a zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beletesszük a kockára vágott disznóhúst és a feldarabolt csülköt. Addig pirítjuk a hagymás zsírban ameddig a hús kifehéredik. Felengedjük vízzel, sózzuk, és addig főzzük, ameddig a csülök és a hús félig megfő. Ekkor beletesszük a felkockázott zöldségeket és a burgonyát. Meghintjük a pirospaprikával, a köménnyel és a babérlevéllel. Ha szükséges sózzuk is. Ha a hús és a zöldségek is megpuhultak, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem vagy zeller zöldet. Tálaláskor külön szeletelt csípős paprikát, friss kenyeret adunk hozzá.