Bográcsozók és grillezők klubja (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
Kedves Mária !
Szombaton kimerészkedtem a hétvégi házhoz. Gyönyőrű napsütéses idő volt. Elővettem az öntöttvas bográcsomat és elborzadta.... A gyönyörűség olyan bánatos volt, hogy rögtön főztem benne egy krumplipaprikást... No ez volt nagy élvezet...a csülök jobban ízlett volna......
Köszönöm szépen!
Megfőzni, megtudom. Nálunk pedig nem tud annyi kaja lenni, amit amit a fiúk be ne termelnének. Főleg, ha a fogukra való... :)))
Gratulálok !
Én nem tudnám ezt sem megfőzni, sem végig enni... Kitartásod példás. Irigykedem, tehát bagyok....
Ha-ha-ha
A benti menü a gyererkeknek (értendő: a fiam meg a barátnője). Na jó a reszteltmájból evett a férjem is könnyű reggeli gyanánt...
A kinti, ha jól számolom 8 személy. Egy baráti család, mi ketten a párommal, anyósom és anyukám.
Ez most nem volt nagy adag, többször előfordult, hogy 20-25 személyre főzök :)))
Kedves Mária ! Hány hadsereg étkezik nálatok?
(Közben nagyokat nyelek)
A hétvégi menü:
Zöldborsóleves galuskával tejesen, dinszteltrépás rizs, cordon bleu, reszteltmáj, ezek bent főttek.
Kint a bográcsban egy egész kecskecomb, disznócomb és köröm rotyogott, némi zöldséggel, száraz vörösbor kíséretében, majd a vége felé került bele egy jó adag hasábra vágott krumpli. :D
Közkívánatra, a bográcsoshoz ma készítek egy nagy adag galuskát, amit mindenki kedve szerint adagolhat majd a tányérjába.... :D :D
Hmmm.... micsoda finomságok...
Bár csak már próbálgathatnám őket...
Betyárleves bográcsban erdei gombából.
Hozzávalók:1 nagyobb fej vöröshagyma, 50 dkg tisztított erdei gomba (tinóru, vargánya, sárga rókagomba, erdei vagy mezei csiperke, pereszke, stb.), 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg füstölt házi kolbász (lángolt kolbász), 1 doboz (2 dl) tejföl, 2 evőkanál liszt, só, őrölt fekete bors, ételízesítő, 3 evőkanál pirospaprika, 2 teáskanál morzsolt kakukkfű, 1 csokor petrezselyemzöld, A csipetkéhez: 10-15 dkg liszt, 1 db tojás, csipetnyi só. A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük. A zöldségeket a szalonna zsírjában megforgatjuk addig, amíg puha lesz. Ezután a zsírból kiszedjük és félre tesszük. Most hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott vöröshagymát és a szépen felszeletelt gombát Kissé pároljuk, sütjük, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, kevés vizet öntünk alá és elkeverjük. Hozzáadjuk a félre tett zöldségeket megszórjuk borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel és egy kis sóval is, majd felöntjük 1,5 liter vízzel (vagy leveskockából készített erőlevessel). A leveshez keverjük a felkarikázott kolbászt, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a csipetkét is. A csipetke elkészítésekor egy tojást tányérba teszünk kissé megsózzuk és felverjük. Apránként hozzászórjuk a lisztet, és a tésztát folyamatosan keményebbre gyúrjuk, lisztes kézzel csipetkét készítünk, majd a levesbe szórjuk és kb 10 percig főzzük. Ezután behabarjuk a levest és kb. 2 percig csendesen főzzük vigyázva arra, hogy fel ne forrjon fel. Tálalás előtt egy csokor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Bográcsban, szbad tűzön elkészítve a legfinomabb.
Bakonyi betyárleves bográcsban.
Hozzávalók: 10 dkg füstöl húsos szalonna, 2 lliter húsleves (leveskockából is jó), 30 dkg erdei gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 20 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, kakukkfű, őrölt fekete bors, só. A csipetkéhez: 1 db. tojás, 3 evőkanál liszt, só. Először leveskockából húslevest készítünk, majd és a levest félre tesszük. A csipetkéhez is elkészítjük. A tojást összegyúrjuk a liszttel és a sóval. Cipó alakúra formázzuk és 20-25 percig pihentetjük, majd lisztes kézzel egy meglisztezett tálcára csipkedjük. (Készíthetjük a leves főzése alatt is). A szalonnát apró kockára vágjuk, a füstölt kolbászt felkarikázzuk. Az erdei gombát alaposan megmossuk és szintén kockára vágjuk. A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk. A bográcsban a szalonnát lassú tűzön kisütjük, rádobjuk a kolbászt és megpirítjuk. Ha kész hozzáadjuk a gombát, a vöröshagymát, majd az egészet óvatosan zsírjára pirítjuk. Meghintjük liszttel és felöntjük a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk és ízesítjük apróra vágott petrezselyemzölddel és kakukkfűvel is. Felforraljuk, majd lassú tűzön 10 percig főzzük. Kanállal kikeverjük a tejfölt, kevés forró levest merünk rá majd simára keverve, állandóan kavargatott levesbe óvatosan beleöntjük. Következik a csipetke, amit a levesbe szórunk és 5-6 perc alatt készre főzzük.
Bugaci tarhonyás hús bográcsban.
Hozzávalók: 20 dkg. füstölt szalonna, 30 dkg. száraz tarhonya, 60 dkg. marhafartő, 2 db. zöldpaprika, 1 db. paradicsom, őrölt bors, só, 15 dkg. vöröshagyma, 40 dkg. burgonya, 2-3 gerezd fokhagyma. Bográcsban és szabad tűzön főzve a régi pásztorok hagyományát idézi ez a kiváló étel. A bográcsban kb. 10 dkg. füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, majd belerakjuk a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a felkarikázott paprikát, a kockára vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Ha átpuhult, a tűzről levéve pirospaprikával színezzük, aláöntünk egy kevés vizet és hozzáöntjük a felkockázott marhafartőt is. Előbb erősebb, később lassú tűzön majdnem készre főzzük az alapot.Ha megfelelő, akkor az alapot kivesszük. A bogrács tesszük a maradék szalonnát kockára vágjuk, és zsírjára pirítjuk. Most hozzáadjuk tarhonyát és aranysárgára pirítjuk. Kevés vizet aláöntve átkeverjük, majd annyi hideg vizet töltünk hozzá, hogy az a tarhonyát ellepje. Ha felforrt beletesszük a kockára vágott burgonyát,kissé később az alapot is. Jól összekeverjük, parázson főzzük mindaddig, amíg a levét elfövi. Hétvégi összejövetelekre is alkalmas étek, amit savanyúsággal vagy friss salátával és kellemesen hűs fröccsel kínáljuk.
Gratulálok !
Én a régi dolgaimat rendezgetem. Sok recept most került elő, de ezek tavaszi ételek. Sok bennük a kukoricaliszttel, darával készített erdélyi finomság....
Igérem, jövök !
MINDEN KEDVES KLUBTÁRSAMNAK KÍVÁNOK:
BÉKÉS EGÉSZSÉGBEN,SZERENCSÉBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET!
SZERETETTEL:RONKA
Valóban egyszerű és könnyen elkészíthető pác.
Köszönöm a receptet !
Cigánypác
5 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 1 ek ecet, 1 kk só, 1 kockacukor, 1 kk mustár, 1 ek ketchup, 1/2 kk õrölt feketebors.
A fokhagymát meg kell pucolni, átnyomni és a tobbi hozzávalóval osszekeverni. Mi a kockacukrot és az ecetet ki szokjuk hagyni belole.
Jó reggelt !
A cigánypác receptje érdekelne. Jó lenne itt feltölteni
Köszi.
Szilvalekvárt?
Mi tegnap halászlét foztunk, az alaplevet meg halat is kaptuk, szerintem sokkal finomabb friss paprikával, paradicsommal elkészítve, ahogy én szokom, de hát most így kellett! :) Mellé meg 2 csirkét sutottunk meg tárcsán, cigánypácba volt bepácolva, raktunk mellé krunpliszeleteket, meg padlizsánt, ami nagyon fonom lett!
Csülkös pacal bográcsban készült szombat este.
Aztán meg, hogy ne vesszen kárba a parázs, sütöttünk egy adag miccset is, abból lett az "előétel" :DDD
Kedves Ronka !
Néhány nap mulva új bográcsos receptet fogok javitani. Sajnos sok napig nem volt időm.
Kedves Gyula bátyám!
Nagyon jól hangzik ez a recept. Ha felépülök biztosan kifogom próbálni.
Itt vagyok már! :)))
Ez nem recept, csak az összetevők...
Disznóhúshoz: só, kömény, fokhagyma, koriander, bors, cukor, pirospaprika, zeller.
Csirkehúshoz: só, pirospaprika, fokhagyma, bors, rozmaring, majoranna.
Biztos, hogy jó idő lesz !
Amit eddig láttam Tőled, az mind nyami-nyami... Receptet is írj !