Főoldal » Klubok » Bográcsozók és grillezők klubja

Bográcsozók és grillezők klubja (nyílt klub)

Ezt a klubot mindenki olvashatja, de csak a klubtagok írhatnak bele.

Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!

2013. márc. 13. 10:24

Sziasztok!


Az idei első sütögetés nálunk már megvolt március 3.-án. :)))))

Takarítottuk az udvart, majd hirtelen felindulásból előkaptuk a "mici".et, tüzet gyújtottunk és szépen megsütögettük. Perzse egy kis vörösborral meglocsoltuk, így még pikánsabb lett :DDDDDDD

120. varbóc
2013. márc. 11. 05:45

Közeledik a tavasz, érdemes a recepteket begyűjteni:

Szegedi gulyás bográcsban..

Hozzávalók: 80 dkg marhalábszár, 6-8 dkg sertészsír, 2 nagy fej vöröshagyma (kb 25 dkg), 60.70 dkg burgonya, 25 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 2 db. zöldpaprika, 2 db. paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-1 kiskanál őrölt fekete bors, köménymag és morzsolt majoránna, só, 1 evőkanál fűszerpaprika. A csipetkéhez: 6 dkg liszt, l db tojás. A jól megmosott húst kockára vágjuk, a vöröshagymát finoman felaprítjuk. Fazékba tesszük a sertészsír, hozzáadjuk a húst, a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Meghintjük fűszerpaprikával, köménymaggal, majoránnával és sóval, majd az egészet jól összekeverjük. Kevés vizet öntünk alá és lefedve puhára pároljuk. Időnként pótoljuk az elpárolgó vizet, nehogy leégjen. Amikor a hús már majdnem puha, beleszeleteljük a zöldpaprikát, a paradicsomot és a kockára vágott burgonyát is. Lassú tűzön fözzük. Közben a zöldségeket felszeleteljük és hozzáadjuk az ételhez.Annyi vizet öntünk alá, hogy legalább 1-2 ujjnyival ellepje. Lassú tűzön készre főzzük. Közben csipetkét készítünk a lisztből, a tojásból és egy csipetnyi sóból és a gulyáshoz adva készre főzzük, de csak akkor, ha elegendő leve van, mert különben felveszi a gulyás levét. Kóstolás után utánaízesítjük szükség szerint és készre főzve tálaljuk friss kenyérrel, külön tányérkán felszeletelt csípős paprikával. (Én a zöldségeklet még otthon kissé előfőzöm, és elkészítem, kifőzöm a csipetkét is. Így egyszere puhulnak, főnek készre. A gulyáshoz utólag sohasem adok vizet, mert elveszíti az eredeti ízét.)

119. cherry41 (válaszként erre: 118. - Varbóc)
2013. márc. 8. 14:06
Koszi!
118. varbóc (válaszként erre: 117. - Cs.Anita)
2013. márc. 8. 13:33
A Nőnap alkalmából minden kedves bográcsozónak jó időt, szép tavaszi virágokat kívánok és szerető barátokkal, családtagokkal jó hétvégét!
2013. márc. 8. 08:42
Ha jó idő lesz húsvétkor, mi már bográcsozni fogunk (az a terv) Azt h mit, még nem tudjuk! :-))
116. varbóc
2013. márc. 8. 04:55
Igy igaz, de a tavasz még messze van ! Tárcsa, bogrács, grillrács előkészítése mindíg az én feladatom. Jó szórakozás....
2013. márc. 2. 18:46
Lassan lehet előkészíteni a bográcsot!
114. varbóc
2012. nov. 28. 02:57
Téliesítettük a hétvégi házat. Ma már fagyott és várhatóan havazni is fog..
113. varbóc
2012. aug. 29. 15:16

A barátomtól kaptam egy recweptet. Kipróbáltam, jó:


Paprikás burgonya cserépedényben

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 2 pár virsli, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, 1 púpozott teáskanál ételízesítő,1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál lecsöpögtetett paradicsompaprika-saláta (savanyúság), ízlés szerint só. A cserépedényt tetejével együtt fél óra hosszat hideg vízbe áztatjuk, azután lecsöpögtetjük. Közben a füstölt szalonnát nagyon apróra összevágjuk, és serpenyőben kevergetve a zsírját kiolvasztjuk. Ezután rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd fedő alatt üvegesre pároljuk. Ha már zsírjára sült, a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 4 evőkanál vizet, és jól összeforraljuk. A cserépedényben elterítjük a hámozott és hasábokra vágott krumplit. Gyengén megsózzuk, és a vegetát is rászórjuk. Ez után jól összerázzuk, hogy a fűszer mindenütt egyformán érje. A hagymás levet összekeverjük a tejföl felével, beletesszük a szétzúzott fokhagymát, majd rálocsoljuk a krumplira. A tetején elhelyezzük a bőrétől megfosztott virsliket, és rászórjuk a paprikasaláta-darabkákat is. Végül a tejföl másik felét rákenjük a virslikre. Az edényt saját tetejével befedjük, és hideg sütőbe toljuk. Csak ezután gyújtjuk be, és az ételt 15 percig takaréklángon pároljuk, majd a lángot fokozatosan felerősítjük közepes erősségig. Kb. 1 óra 20 percen keresztül pároljuk.

2012. aug. 21. 13:53

Sziasztok!

A hétvégén buli volt, megünnepeltük a Márianapot.

A menü: Bográcsos töltöttkáposzta. A 64 db töltelék mellett volt benne 1,5 kg füstölt oldalas, 1,5 kg friss szeletelt csülök és kb. 1 kg füstölt sonka, csombor, majoranna, természetesen sok kapor, paprika, paradicsom.

Desszertnek hamis somlóit tálaltam. :)

111. varbóc
2012. aug. 11. 16:51
Unokáimmal töltöttem el pár napot a hegyek között. Természetesen volt főzés is, de csak este. Mivel mindenki fáradt volt, csak levesek. Én a tarhonya- és a lebbencs levest is szeretem. Holnap leírom a pásztoros lebbencsleves receptjét is. Addig puszi mindenkinek...
2012. aug. 6. 12:49

Sziasztok!

Nálunk is volt sütögetés a hétvégén.

Pácolt nyakapecsenye és "Mici" került a grillrácsra. Köretként (a puha kenyér mellett) összepakolásztam zöldségeket: krumpli, répa, cukkini, paprika, paradicsom, hagyma, grillfűszerrel megszórva, kevés ojaj rálocsol, beraktam egy sütőzacskóba, majd tálaláskor fokhagymas mártást kínáltam mellé.

109. ronka
2012. aug. 5. 16:36

Sziasztok!Bocsi ,hogy kicsit eltüntem de itthon van a lányom és igyekeztünk sok időt együtt tölteni.Hamarosan letelik a szabadsága és újra csak 1 év múlva találkozunk.

A héten vendégségben voltunk ,ahol bográcsos halászlé készült.Kicsit meglepődtem mert én másképp készítem.A fűszerezés volt más.A megszokott fűszereken kívül került bele pár gerezd fokhagyma,2 db burgonya ,törött bors és a végén 1 dl vörös bor.

Kétségek közt néztem a főzés folyamatát,de kellemesen csalódtam.Nagyon finom lett a végeredmény.

108. varbóc
2012. aug. 2. 18:43

Bár a hétvége ismét forró lesz, én megpróbálok főzni valamit.


Vörösboros vaddisznópörkölt galuskával.

Hozzávalók: 5 kg. vaddisznóhús (comb, oldalas, nnyakrész9, 1 kisebb füstölt sertéscsülök, 1 dl. étolaj, 3 nagy fej vöröshagyma, 2 szem paradicsom, 2 db. zöldpaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál fűszerpaprika, 1 evőkanál csípős paprikakrém, 25 dkg. erdei gomba (vargánya, tinórú), só, 10-15 szem borókabogyó, 1 kiskanál kakukkfű, 1 kiskanálőrölt fekete bors, 23 db. babérlevél, 3 dl. száraz vörösbor A puliszkához: 1 kg. kukoricadara, 4 liter víz, 4 kiskanál só, 5 dkg. vaj. 1 db. piros színű paprika, 1 csokor petrezselyemzöld. A vadhúst megmossuk, kockára vágjuk. A füstölt csülköt kicsontozzuk és szintén összevágjuk. Az erdei gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. (Ha szárított gombát alkalmazunk, akkor langyos vízben áztatjuk és levével együtt használjuk fel.) Bográcsban felforrósítjuk az olajat és az egészet beletéve átforgatjuk, pörköljük mindaddig, amíg kifehérednek. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát a kisebb kockákra vágott zöldpaprikát és a felszeletelt paradicsomot is, majd az egészet átkeverjük, kevés vizet aláöntve Ha a vöröshagyma átpuhult, az egészet megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a csípős paprikakrémet és szükség szerint kevés vízzel ismételten felengedjük. Az egészet ízesítjük sóval, őrölt borssal, törött borókabogyóval, babérlevéllel, kakukkfűvel. Átkeverés után majdnem készre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az erdei gombát is. A készre főzés előtt ízesítjük vörösborral, majd addig főzzük, hogy az étel kissé besűrűsödjön. Ha szükséges utánaízesítjük. Ekkor még tehetünk hozzá kevés vörösbort is az ízhatás érdekében. A puliszkához vizet forralunk, majd v a kukoricadarára öntjük. Meghintjük sóval és addig főzzük állandó kavargatással, amíg besűrűsödik (kb. 10-15 perc). Ekkor félretesszük. Vajat melegítünk és kanalat a vajba mártva kiszaggatjuk a köretet. Tálaláskor díszítjük színes paprikával és apróra vágott petrezselyemzölddel.

107. varbóc (válaszként erre: 106. - Marcsietta)
2012. júl. 26. 04:32
Örülök, hogy tetszika recept. Nos egy újabb ötlettel még javítható. Ez a lecsó, körettel - aszaz puliszkával. Én az Egyeskő melletti túristaházban ettem ilyen ételt, járomszéki kirándulók kínálása alapján. Igen finom volt.
106. Marcsietta (válaszként erre: 105. - Varbóc)
2012. júl. 25. 18:41

Erre szokták mondani, hogy "helyettem írták"! Kétszer is elolvastam, mert szinte szóról szóra így történt nálunk is.


Ez egy nagyon kiváló recept! A nagyfiam készítette el és ez az egyetlen módszer, amikor a főtt paradicsom nem okoz gyomorfájdalmat nekem. Hálás köszönet a kitalálójának!


Viszont a fokhagymát eddig még nem használtuk bele, de mivel a veteményesben "dömpingelnek" az alapanyagok, valószínú, hogy a következő hétvégén is ez lesz a menű nálunk és akkor ki fogom próbálni.


Ehhez azonban kelleni fog az időjárásfelelős segítsége is, mert zuhogó esőben, zivatarral spékelve nem igazán kedvező körülmény :(

105. varbóc
2012. júl. 22. 16:05

A hétvége kemény munkával telt az elmult héten. Nemigen volt kedvem főzni, de végül a lecsó mellett döntöttem. Ime a recept:


Székely lecsó bográcsban.

Hozzávalók: 60 dkg. zöldpaprika, 35 dkg. érett paradicsom, 25 dkg. házi füstölt kolbász, l nagy fej vöröshagyma, 3-5 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt fekete bors, 2 evőkanál sertészsír, 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika, só. A felhevített zsíron az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát és a felszeletelt házi kolbász. Ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal, fűszerpaprikával és fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Ha a paprika megpuhult hozzá tesszük a héjától megtisztított és kockára vágott paradicsomot, majd fedő nélkül készre főzzük.Friss fehér kenyérrel, száraz borral kínáljuk. A fokhagyma a lecsó lényege amit nagyobb mennyiségben is adhatunk az ételhez. Van aki csípősen szereti: ekkor a hegyes- vagy cseresznye paprika ajánlott. Kínálhatunk hozzá köretet is, de leginkább puliszka illik hozzá.

104. varbóc (válaszként erre: 103. - Cherry41)
2012. júl. 10. 01:40
Gratulálok !
2012. júl. 9. 11:37

Milyen finomságokat foztetek megint! Mi tegnap a párom szulinapján gombás marhatokányt bográcsoltunk és csirkeszárnyakat és oldalast (cigánypácban és mustáros pácban) sutottunk tárcsán, 13 fo részére, mindenkinek nagyon ízlett!

Párom halfozo bográcsot kapott tolem ajándékba, úgyhogy nemsokára az is kipróbálásra kerul!

2012. júl. 8. 18:04
Mi tegnap előtt főztünk palócgulyást bográcsban,nagyon finom lett.
101. varbóc (válaszként erre: 100. - Ronka)
2012. júl. 8. 05:18
Kiváló ötlet, így nem kell a bográcsot sem babuasgatni ebbena melegben.
100. ronka
2012. júl. 7. 19:00

Sziasztok!Ma ezt főztük bográcsban!

Csirkéből,székelykáposzta módra.

A lányom nagyon diétázik(rám is rám férne:) )Ő adta az ötletet.

A hozzávalók :csirkemell, savanyú káposzta,vöröshagyma,1 paprika,paradicsmlé,fokhagyma és a fűszerek ízlés szerint.

Minden hozzávalót egyszerre tettünk bográcsba.2 dl paradicsmlével nyakon öntöttük majd annyi vizet öntöttünk rá ,hogy ellepje.

Megfőztük!Nagyon finom lett.

Aki nem diétázott,az tálaláskor tejföllel gazdagította.

Remélem Nektek is ízleni fog!<3

.

2012. júl. 7. 03:54

Kedves Emy!

A döntés joga a jelentkezőé. Sajnálom.

2012. júl. 5. 17:52

Szia Varboc!

Nincsen idom a klubban jonni irni,bocsanat de inkabb kilepek innen,remelem nem haragszol meg.

2012. júl. 3. 05:15

Bocsi. Van ami lemaradt az előbbiből:


Ha a burgonyás változatot választjuk, akkor zöldfélék szétfővése után, de az étel ízesítése előtt hozzáadjuk a kis kockára vágott burgonyát, majd készre főzzük, a végén szükség szerint utánnaízesítjük.

2012. júl. 3. 05:03

Abban a reményben, hogy lesz még kellemesebb nyári napuk is:


Pásztortarhonya bográcsban

Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg tarhonya, 80 dkg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kiskanál pirospaprika, só, 2 db. zöldpaprika, 1 szem paradicsom, 25 dkg. füstölt kolbász. A szalonnát apró kockára vágjuk és a bográcsban a zsírját kiolvasztjuk, majd aranysárgára pirítjuk rajta a tarhonyát és az apróra vágott vöröshagymát. Rászórjuk a paprikát és felöntjük 1 dl vízzel. Hozzáadjuk a felszeletelt a paprikát, a karikára vágott paradicsomot. Sózzuk, majd megkevergetve felengedjük kb. 1 liternyi vízzel. Felforraljuk, majd időnként megkevergetve puhára főzzük és tálaljuk.

2012. jún. 30. 16:44
Őszintén szólva ebben a rettentően nagy hőségben nincs kedvünk főzni. Persze lehet, de árnyékban.
94. ronka (válaszként erre: 93. - Varbóc)
2012. jún. 25. 23:16

Bizony már én is jártam úgy ,hogy a készen vett pácolt grilleznivaló csapnivaló volt.Azóta szeretem magam pácolni a húsokat.

Ami egész egyszerű só bors mustár,a hússzeletek közé vöröshagymát és fokhagymát teszek.Az egészet leöntöm olajjal(amit sütés előtt lecsöpögtetek)Letakarva 1 napig a hűtöbe teszem.

2012. jún. 18. 05:08

A hétvégén grilleztünk a barátom kérésére. Ők hozták az előkészített anyagokat, természetesen a hipermarket csodáját.... Hát lekinlódtam...

Jövő alkalommal a pácolásról szól a történet...

2012. jún. 12. 18:10

Ezen a héten jó idő várható és egy Miskolcról való recept:



Avasi pincepörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg sertéstarja, 60 dkg burgonya, 4 fej vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, őrölt bors, só, pirospaprika, 2 db zöld paprika, 2 db paradicsom, 3 dl fehér bor, de nem édes, egy kevés víz. A tarját bepácoljuk: a húst felkockázzuk, besózzuk, beborsozzuk, apróra vágott fokhagymával megszórjuk, ráöntjük a bort, majd annyi vizet öntünk még hozzá, hogy a húst teljesen ellepje. Egy napra hűtőbe tesszük. Majd másnap, a vöröshagymát zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk egy kis fűszerpaprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, majd a szintén kockákra vágott burgonyát, s végül felöntjük vízzel. Mikor már egy kicsit megfőtt a burgonya, hozzáöntjük a húst az összes levével együtt, ha kell fűszerezzük vagy öntsünk hozzá még bort. (ez már ízlés dolga)


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook