Főoldal » Klubok » Bográcsozók és grillezők klubja

Bográcsozók és grillezők klubja (nyílt klub)

Ezt a klubot mindenki olvashatja, de csak a klubtagok írhatnak bele.

Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!

2012. jún. 12. 09:05

Sok szeretettel köszöntelek benneteket!

Kicsit összetorlódtak a teendőim egy családi összejövetel miatt, így nem volt alkalmam megköszönni Gyula bátyám kedves meghívását, melyet ezúton pótlok.


A sors úgy hozta, hogy eddig kimaradt az életemből a bográcsozás, de 3 éve magánházba és kisvárosba költöztünk, így alkalmam nyílik e nemes tevékenység gyakorlására.

A kitűnő recepteket Tőletek "szereztem", zömében Gyula bátyám élvezetes hangulatú és ízvilágú leírásaiból áll a gyűjteményem.


Kívánok mindannyiótoknak nagyon kellemes szép időt a főzöcskézéshez, sütögetéshez, és főleg jó egészséget!


Sok szeretettel:

Szabóné M.

90. varbóc (válaszként erre: 89. - Cherry41)
2012. jún. 11. 04:30

Köaszönöm a kérdést !

Természetesen a zöldségek hamarabb megfőnek és többségük erősíti a lé sűrűségét. Ha valaki a hússal kezdi, akkor az is jó ízű lesz, de hígabb.

2012. jún. 10. 21:09

Sziasztok!

Tegnap elott ezt foztuk a bográcsunkban: [link]

Kolbászt nem tettunk bele, de így is nagyon finom lett, a gombócok a tetején, azok valami mennyeiek voltak, hasonlóak mint a knédli!


Ronka a tokány nálunk az elkészítendo ételek listáján van, koszi a receptet! :)


Varbóc én azt furcsállom kicsit ebben a receptben, hogy a zoldségek hamarabb mennek bele mint a hús! Nem fonek szét addigra, mire a hús megfo? Vagy azért kell apróbb darabokra vágni?

88. gurzau.maria (válaszként erre: 87. - Varbóc)
2012. jún. 8. 11:42
Tényleg nagyon finom :)))
2012. jún. 8. 05:51

Ezt a receptet Gyergyószentmiklóson kaptam. Külön felhívták a figyelmemet arra, hogy bármilyen hússal készíthető, nemcsak borjuval. A gográcsban készített a legfinomabb, de elkészíthető lábosban is. Jó főzőcskézést :



Erdélyi parasztcsorba borjúhússal.

Hozzávalók: 15 dkg. borjúbélszín, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 5-5 dkg. zöldbab és kifejtett zöldborsó, 5-5 dkg. zöldpaprika, paradicsom, karfiol, brokkoli, burgonya,1 kis zellergumó, 5-8 dkg. édes káposzta,2 evőkanál étolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt fekete bors ízlés szerint, 2-3 evőkanál paradicsompüré,1 kiskanál citromsó( vagy citromlé, de a savanyú káposzta leve is megteszi).A tálaláshoz: tejfel, petrezselyemzöld (lestyánlevél), vékonyan felszeletelt csípős paprika.Az olajat egy nagyobb bográcsban felforrósítjuk, majd azon a finomra vágott hagymát megfuttatjuk. Akkor hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a zellergumót. Összekeverjük, majd az üvegesedő zöldségekhez adjuk a zöldbabot, kiszemezett zöldborsót, a rózsáira szedett karfiolt és brokkolit, a felkockázott édes káposztát és a burgonyát is. Összekavarás után felöntjük annyi meleg vízzel, hogy az egészet ellepje. Ha felforrt hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott húst is és ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal ízlés szerint. Szükség szerint ekkor még növelhetjük a lé mennyiségét is. Ha a leves készre főtt, akkor hozzáadjuk a paradicsompürét is amivel még egyszer felrottyanjuk. Forrón tálaljuk. Őrölt fekete bors helyet borsikafű, petrezselyem helyett viszont lestyán is használható. Kiváló savanyításra az Erdélyben készen kapható bors nevű fűszer, de a legfinomabb a házilag elkészített savanyú káposzta lé. Igen finom, tartalmas és könnyen elkészíthető étel...

86. ronka
2012. jún. 5. 22:51

Sziasztok!

Már bizonyára alusztok de én mint az ügyeletes bagoly, egy recepttel érkeztem.


Bográcsos tokány 4 személyre


60 dkg sovány marhahús

10 dkg vöröshagyma

1 dl étolaj

1 szűk kanál ételízesítő(vegeta)

2 dl tejföl

bors

mustár

pirospaprika

majoránna

Bográcsban a hevített olajon a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk .Hozzáadjuk az újjnyi széles csíkokra vágott marhahúst,majd a fűszereket is.Felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje.Fedő alatt puhára pároljuk.A tejfölbe belekeverjük a mustárt és ha a hús a levét elfőtte hozzáadjuk a húshoz.

Galuskával vagy spagettivel tálaljuk


Jó étvágyat!!!!!

2012. jún. 5. 16:47

Sziasztok!


Bocsika de ritkan jutok ide hogy felnezek.itt is esik az eso,hideg van esnagyon fuj a szel.


Azert egy kis receptet elhoztam nektek,kaptam az egyik ismerostol,meg nem probaltam,de jol hangzik.


Al-dunai halászlé


Hozzávalók: 3 kg hal, 1 hagyma, 2 zöldpaprika, 20 dkg leveszöldség, 2 paradicsom, 3 dl tejföl, 3 tojássárgája, paprika, só, bors, babérlevél, csipetke

Elkészítése: A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a húst lefejtem és félreteszem. A hagymát apróra vágom, majd felteszem főni a csontokkal, fejekkel, farkakkal, sóval 2 liter vízben. Leszűröm, beleteszem a halszeleteket és a paprikát. Mintegy 25 percnyi forrást követően behabarom a tejfölbe kevert tojássárgájával. Ecettel ízesítem és csipetkével tálalom

2012. jún. 5. 16:20

Kár, hogy megint esik és a hétvége sem bíztat jó idővel. Kedvenc ételem azért megfőzöm előbb-vagy utóbb.


Bográcsgulyás csipetkével.

Hozzávalók 10 személyre: 1,5-1,8 kg. marhalábszár, 15 dkg. mangalicazsír, 2 kg. burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma,5-6 gerezd duci fokhagyma,3 db. zöldpaprika,2 nagy szem érett paradicsom, 2 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika, 1 evőkanál csípős paprikakrém, 3-4 szál sárgarépa, 2-3 szál petrezselyem, 1 kiskanál köménymag, ételízesítő, só,örölt fekete bors ízlés szerint. A csipetkéhez: liszt, tojás, víz, csipetnyi só. A diszítéshez: 1 csokor petrezselyemzöld. A marhahúst kb. 2x2 centiméteres kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. A bográcsban felolvasztjuk a mangalicazsírt, és lassú tűzön a hagymát aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst és erős tűzön átpirítjuk, hogy kifehéredjen (kb.10-12 perc). A fokhagymát finomra vágjuk, a köménymagot kissé megtörjük, és a húshoz adjuk, majd az egészet meghintjük a fűszerpaprikával. Átkeverjük és aláöntünk kb. 1 dl. vizet. Újra összekeverjük, és megsózzuk. Most hozzáadjuk a héjától megfosztott és kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott és felszeletelt paprikát, tovább ízesítjük őrölt fekete borssal, paprikakrémmel és újra kevés vizet öntünk alá. Ha lehet lefedjük, lassú tűzön főzzük amíg a hús teljesen megpárolódik.(kb. 1,5 óra). Közben néha megkeverjük, és szükség szerint kevés vizet is öntünk alá. Közben a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és a petrezselymet karikákra vágjuk, a húshoz adjuk. Ha megpárolódtak a felkockázott burgonyát is hozzáadjuk és az egészet fdelöntjük annyi vizzel, hogy bőven ellepje (kb. 4 liter). Ha felforrt az időközben elkészített csipetkét is hozzáadjuk.készre főzzük. Ha szükséges ekkor még utánaízesíthetjük, tehetünk bele friss paradicsomot, csípős paprikakrémet és ízlés szerint 1 dl. vörösbort is. Lefödve készre főzzük.Tálaljuk forrón, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva.

83. varbóc (válaszként erre: 79. - Gurzau.maria)
2012. jún. 5. 14:06
Nocsak, nocsak ! Miből lesz a cserebogár?
82. mamóka4 (válaszként erre: 81. - Mamóka4)
2012. jún. 5. 11:30
még az előzőből lemaradt,fél kg csirke nyak,és 1kg farhát!
2012. jún. 5. 11:28

Ez a recept is szükségből született,nyaraltunk,és nem tudtuk,hogy mi van a hűtőbe,mivel, bolt nem volt közelbe,kenyerünk is fogytán,valamit kreáltunk.Ezt 7 felnőtt,és 9 gyerek fogyasztotta el!



3-4 fej hagyma+kockára vágott szalonna+1 szál füstölt kolbász karikára,1-2 paradicsom-1-2 paprika,ezt jól össze dinszteljük,+fűszer paprika(nekünk elég kevés volt,)1 egész bontott csirke apró darabokra+2-3 kg burgonya ,ahogy sikerül,fűszerek:só+bors+ételízesítő+bőven víz,és mivel a gyerekek segítettek csipetkét csinálni,ahogy sikerül kisebb-nagyobb darabokra a 1kg lisztből a csipetke,de mivel,nem volt szitánk,hogy ki szitáljam belőle a száraz lisztet,így egybe öntöttem bele!

azóta is így csináljuk,és vissza emlékezünk,hogy milyen jót is kreáltunk,"ami van-ból"

2012. jún. 5. 11:10

Neve sincs,mindent bele!

Mivel,a tárkonyt,és a gombát szeretjük,így kreáltunk valamit,ami nagyon finom lett!


2-3 fej hagyma,vékony csíkokra vágott füstölt szalonnán megdinszteljük,rá a csíkokra vágott hús,kb 1 kg+gomba(25-30 dkg)de lehet több is.+paradicsom 1-2+paprika 1-2,annyi lével öntöm föl,hogy jól ellepje,a fűszerek:só+bors+ételizesítő,ha van friss tárkony,3-4 ágacska,ha nincs akkor jó a szárított is,bő teás kanállal,a végén gyenge tejfölösen behabarom,1-2 citrom levét bele nyomom(ha nincs,jó a natúr citromlé is)általában nokedlivel szeretjük,de szerintem,minden jó hozzá,ami el bírja a szaftot!

79. gurzau.maria (válaszként erre: 75. - Smudlaagi54)
2012. jún. 5. 10:18

:DDDDDDDDD


Telitalálat!!!!

78. ronka (válaszként erre: 75. - Smudlaagi54)
2012. jún. 4. 23:06
Nekem is ismerős ez a helyzet:))))))
2012. jún. 4. 15:59
Ugye ugye????Nekem is nagyon ismerős volt,bár a párom hál isten nem iszik!!!
76. varbóc (válaszként erre: 75. - Smudlaagi54)
2012. jún. 4. 05:11
Persze ez mind igaz, ha van nő is kéznél !
2012. jún. 3. 18:17

Ezt muszáj ide raknom,most "loptam" de muszáj volt!


Amikor egy férfi grillsütésre szánja el magát, a következő eseménysorozat indul el:

1. A férfi előveszi a kerti grillt és a faszenet.

2. A nő letakarítja a grillrácsot.

3. A nő lemegy a zöldségeshez.

4. A nő lemegy a henteshez.

5. A nő előkészíti a salátát és a zöldségeket.

6. A nő előkészíti a húst a sütéshez.

7. A nő egy tálcára készíti a fűszernövényeket a szükséges eszközökkel.

8. A nő kiviszi a lesikált grillt és a tálcát a férfinek, aki elterülve sört iszik.

9. A férfi elhelyezi a hússzeleteket a grillen.

10. A nő bemegy és megterít.

11. A nő elkészíti a zöldségeket.

12. A nő kimegy, hogy szóljon a férfinek, hogy a hús épp odaég.

13. A férfi leveszi az odaégett húst, és átadja a nőnek.

14. A nő tálal.

15. A férfi italt tölt.

16. A nő leszedi az asztalt.

17. A nő elmosogat és rendberakja a konyhát.

18. A férfi otthagyja a grillt, mert még van rajta némi parázs.

19. A férfi megkérdezi a nőtől, hogy örül-e, hogy ma nem neki kellett főznie.

20. És bizonytalan arcát látva megállapítja, hogy a nők soha nem elégedettek.

2012. jún. 3. 12:15

Őszintén szólva csak hárman voltunk, de kevés lett.



Alföldi leves bográcsban.

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál mangalicazsír, 25 dkg burgonya, 1 liter erőleves (kockából is készíthető), 2 dl tejföl, liszt, 2 főtt tojás, fél csokor zöldpetrezselyem, fél citrom leve, 2 db. babérlevél, mustár, só, őrölt bors. A tojásokat előre megfőzzük és megtisztítjuk, majd félbe vágjuk (vagy felkockázzuk). Bográcsban zsírt olvasztunk, és abban az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Ha kész rátesszük az apró kockára vágott húst. Babérlevéllel, sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük, majd felöntjük az erőlevessel. Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a kockákra vágott burgonyát. Ha a hús és a burgonya is kellően megpuhult, világos, petrezselymes rántást készítünk, amit a tejföllel simára keverünk, és beűrítjük vele a levest. Mustárral, citromlével enyhén savanykásra ízesítjük. Tálaláskor a félbe, vagy kockára vágott főtt tojásra merjük a levest és még forrón kínáljuk külön tányérkán felszeletelt enyhén csípős paprikával,friss kenyérrel, vagy rozscipóval.


Dezső barátom lilahagymát hoztott magával és mint mondta: kipróbálja. Bejött, még nekem is., mivel apróra vágva megszórtam a lé tetejét.

2012. jún. 2. 07:10

Grillezett steak Bloody Mary szósszal


Hozzávalók:


4 db steak (sirloin a legjobb hozzá), egyenként 225 g

A páchoz:

2 evőkanál szójaszósz

4 evőkanál balzsamecet

2 evőkanál olívaolaj

bors

A Bloody Mary szószhoz:

1 kg nagyon érett paradicsom, hámozva és felvágva

paradicsompüré (ha szükséges)

5 dkg finomra vágott hagyma

3-4 szál újhagyma

1 evőkanál friss lime lé

1 evőkanál Worcestershire szósz

6 cl vodka

bors


Elkészítés:


1. A páchoz valókat összekeverjük. A húsokat egy lapos tálba fektetjük, rálocsoljuk a páclevet, és pár órára vagy akár egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk. Érdemes a húsokat 2-3 alkalommal megforgatni a páclében.


2. A szószhoz a paradicsomot, a hagymát és az újhagymát apró darabokra vágjuk, ha a paradicsom nem elég érett, egy kis pürével dúsítjuk. Hozzáadjuk a friss lime levet, a Worcesterszószt és a vodkát, ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Lábasba rakva kb. 5 percig főzzük.


3. A steakeket kivesszük a pácléből, és forró grillre tesszük. A sütes ideje attól függ, ki mennyire szereti véresen a steaket.


4. A kész húst a Bloody Mary szósszal tálaljuk. Hűs Bírborkadarkával vagy Cabernet Sauvingon-nal kísérhetjük. Mennyei!!!

Megjegyzés:


Ha valaki keményebb ízekre vágyik, ne főzze a Bloody Mary szószt, főzés nélkül is isteni!!!

2012. jún. 1. 15:15
Biztos, hogy jó időlesz ! Jó bográcsozást és sütögetést !
2012. jún. 1. 14:46
Júni 15-én lesz Bátyám lányának a ballagása. Kerti party lesz. Grill, bogrács és lehet este szalonnasütés!!!!!!! Már alig várom!!!!! Majd megírom mi lesz a pontos menű!!! :-)) Remélem az idő nekünk kedvez, de ha nem, akkor a terszon lesz megcsinálva, hála jó nagyaz is!
2012. máj. 31. 05:16
A következő három nap szép lesz, de a hétvége esős. Kedvetek ne lankadjon !
2012. máj. 30. 06:55

A boltban felfedeztem még évekkel ezelőtt egy grill fűszerkeveréket, amiböl van több féle, szárnyashúshoz, zöldségekhez, és sertéshúshoz. Mindháromból vettem és azóta szinte csak azzal fűszerezek.

Természetesen, néha csak kedvem szerint előkapom a különböző fűszereimet és a jó öreg fokhagymát és azzal ízesitem a grillezni valókat.

2012. máj. 30. 06:49

Vörösböros sertéspöri, ahogy mi szoktuk készíteni!


2 kg sertéscomb

2 fej közepes hagyma

4 dl vörösbor

Olaj a hagyma alá

Pirospaprika

Bors

Majoranna

2-3 db babérlevél

víz


Az olajon megfuttatom a hagymát, mikor picit megkapódott ráteszem a pirospaprikát, jól elkeverem. Aztán az apróra vágott húst teszem bele, az percekig pirítom, mikor az is megkapódott a fenti fűszerekkel izesítem, jól elkeverem és vízzel felöntöm, h ellepje. Főzés közben a vizet pótolom, mikor már kezd puhulni, akkor beleöntöm a vörösbort és abban főzöm tovább. Teljesen szaftjáig.

Mi tésztával vagy nokedlivel szoktuk enni, mert a családban mindenki "tésztás" illetve bármilyen savanyúval ami épp otthon van.

2012. máj. 30. 05:55

Kezdőknek is lehet készíteni:



Öreglebbencs bográcsban.

Hozzávalók: 30 dkg lebbencstészta, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt húsos szalonna, 30-40 dkg burgonya, 2 szem érett paradicsom, füszerpaprika, só. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, a pörcöt kiszedjük, majd a szalonnazsíron megpirítjuk a lebbencstésztát. Közben hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, hogy együtt megpiruljanak.Amíg pirulnak óvatosan kavargatjuk, közben megszórjuk kevés sóval. Ha szép aranybarna a tészta és a vöröshagyma is átpuhult a bográcsot a tűzről levesszük és a tésztát megszórjuk fűszerpaprikával, majd kevés vizet is aláöntve átkavarjuk. A tűzre visszatéve felöntjük annyi vízzel, hogy a tésztát legalább egy ujjnyival ellepje. Megsózzuk és ha a víz forrni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is. Átkeverjük és lassú tűzön főzzük tovább. Főzés közben a tészta teljesen magába szívja a vizet mire a burgonya is és a tészta is megpuhul. A kész ételt forrón tálaljuk. Kínáljunk hozzá szeletelt csipős, hegyes paprikát vagy hideg kovászos uborkát, de másfajta salátával is nagyon finom. .

2012. máj. 30. 04:24
Köszönjük a jó receptet ! Várjuk a folytatást is !
65. ronka
2012. máj. 29. 18:40

Köszönöm a kedves meghívást.

Örömmel jöttem ,mert egyik kedvenc elfoglaltságom a főzés.

Szeretem az új recepteket,nemcsak olvasni de elkészíteni is!

Bár sokszor előfordul ugyanaz a recept, de szerintem mindenki másként csinálja.


A bográcsos ételek közül a CSÜLÖK PÖRKÖLT a kedvencem!

Íme a recept ahogy én csinálom:


2 csülök (lehetőleg első mert szaftosabb)

2 sertés köröm

2 nagy fej hagyma

1 paprika

1 zöld paprika(erős)

1/2 paradicsom

1 evőkanál pirospaprika

1 evőkanál pirosarany

bors

köménymag


A csülök csontjáról lefejtjük a húst és kockára vágjuk.A körmöt apró darabokra vágjuk.A csülök csontját ketté ütjük.

A bográcsba alulra tesszük a csontokat,rá a köröm darabokat majd a húst.Erre kerül a kockára vágott hagyma ,paprika ,paradicsom.Rátesszük a fűszereket.Annyi vizet öntünk rá ,hogy ellepje.

Tüzet rakunk és a bográcsot a tűz fölé akasztjuk.Ha kezdd forrni akkor már csak kevés fát teszünk a tűzre ,hogy ne forrjon nagyon.

Addig főzzük míg a hús megpuhul, és a leve besűrűsödik.Ha kell a végén utána ízesítjük!Körete nokedli vagy sós burgonya!De friss kenyérrel is nagyon finom!

Természetesen savanyúságot is tálalok mellé.

2012. máj. 29. 18:16

Szeretettel köszöntöm új tagunkat, Ronkát !

Sok jó receptet várva, köszöntünk és kívánjuk, hogy tüzed ki ne aludjon !

2012. máj. 29. 15:01

Bár nem feltétlenül bográcsba kínálkozó étel, de elkészítve nagyon finom. Jótanács: ne sajnáljuk a sok füstölt szalonna tepertőt és a hideg fröccsöt sem vendégeinktől !


Túrós sztrapacska (Cserehát, Galyaság)

Hozzávalók: 50 dkg. reszelt, nyers burgonya, 1 db. tojás, 1 evőkanálnyi sertészsír, 25 dkg. liszt, 10 dkg. juhtúró vagy tehéntúró, 10 dkg. füstölt szalonna, só. A díszítéshez tejfel és apróra vágott zöld kaporlevél.A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük a tepertőt kiszedjük. A megtisztított, megmosott nyers burgonyát egy sűrűbb reszelőn lereszeljük (újabban darabolás után botmixert használok), sózzuk és a felvert tojással, a liszttel az evőkanálnyi megolvasztott sertészsírral jól összekeverjük és egy hígabb galuskatésztát készítünk. A masszát galuskaszaggatóval vagy kanállal a forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. A kifőtt galuskát a kisült zsírhoz adjuk és jól elkeverjük. Az összetört juhtúrót ekkor hozzáadjuk és ismételten jól elkeverjük. Tálaláskor az étel tetejét megszórjuk a szalonna tepertőjével. Díszítjük tejföllel és apróra vágott kaporral is, ízlés szerint. Feladható savanyú káposztával, vagy párolt káposztával is. Van, aki hagymakarikákkal és átpirítva fogyasztja, de az általános szokás a túróval-tejföllel, esetleg apróra vágott kaporlevéllel való kínálás.

2012. máj. 26. 18:32

Bár ez a pünkösdi programokhoz kevésbé illik, de érdemes áttekinteni:


Vargányás-velős pacalpörkölt bográcsban.

Hozzávalók 8 személyre: 2 kg pacal, fél kg vargánya gomba, 50 dkg velő, 15 dkg kenyérszalonna, 1 kg vöröshagyma, 5 dkg fokhagyma, 2 evőkanál fűszerpaprika, őrölt fekete bors, morzsolt majoranna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 evőkanál köménymag, 5 db babérlevél, 1 db erőspaprika, 3 db paradicsom, 3 db zöldpaprika, 1 db szerecsendió, 1 evőkanál só, 1 dl vörösbor, Erős Pista ízlés szerint. Ennek az ételnek az elkészítéséhez két bogrács szükséges. Az egyikben előfőzzük a pacalt. A 2 kg pacalt lehártyázzuk, megtisztítjuk, majd forró vízben 15 percig előfőzzük.. A levét leöntjük, leöblítjük és bő hideg vízben másfél óráig főzzük. Az abalébe teszünk 1 dl ecetet, babérlevelet, fél fej foghagymát. Közben a másik bográcsban 15 dkg kenyérszalonnát kisebb kockára vágunk, a zsírját kiolvasztjuk, majd hozzáadunk kb.2 evőkanál mangalicazsírt, amit összekeverün a szalonnazsírral és átforrósítunk. Ekkor beleszórjuk a kockára vágott vöröshagymát és lassú tűzön gyakran kevergetve aranysárgára pirítjuk. Ha letelt a másfél óra, az abálóléből kiveszszük a pacalt és hideg vízben lehűtjük, majd vékony csíkokra vágjuk. Ha kész a forró zsírba szórjuk a pacalcsíkokat és az egészet óvatosan felöntjük kb. 1,6-1,8 liternyi langyos vízzel úgy, hogy ellepje. Hozzáadjuk a kockára szeletelt érett paradicsomot, a kicsumázott és kiskockára vágott paprikát, a finoman szelt fokhagymár, majd ízesítjük a fűszerekkel és a lereszelt szerecsendióval. Közepesen erős tűzön kb. 2 és fél óráig főzzük, de közben az elfőtt vizet mindig pótoljuk kisebb adagokban. Amíg a pacal fő, addig a velőt megtisztítjuk a vargánya gombát és apróbb kockákra vágjuk a tönkjükkel együt. Majd lehártyázzuk és kisebb szeletekre vágjuk a velőt is. Most az első bográcsban kb. 1 evőkanányi mangalicazsíet felforrósítunk, amire rászórjuk a gombát és folytonos, de óvatos kevergetés közben 6-8 percig pároljuk. Ha elkészült félretesszük. Most megvárjuk amíg a pacal elkészül. Ekkor előbb a gombát, majd a velőt is hozzáadva kb. 10 perc alatt készre főzzük. Akkor az igazi, ha bő és sűrű szaftja van és a csípős íz is érvényesül benne. Kovászolt házi kenyérrel , rozscipóval és jófajta vörös borral az igazi, de kinálhatunk hozzá ízlés szerinti köretet is. Kissé munkaigényes, de igazi társasági étel. Egyik feltétele az alaposan elkőkészített pacal, amit előző napon is elkészíthetünk, így sok időt megspórolhatunk. A másik feltétel az elegendő vargányagomba – vagy tinóru – és a friss sertésvelő. Ha minden összejön már csak a jó társaság kell hozzá !


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook