Bográcsozók és grillezők klubja (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
Sziasztok!
Szep napot nektek.Mi holnap estere grilezunk kint a szabadban,jon haza a tesom Munchenbol es mivel titkan vagyunk egyutt igy egy kis grill party lesz nalunk.Nektekszep hoszu hetvegetkkivanok.
Remelem nem esik holnap.
Üdvözlöm új klubtagunkat, Mamókát ! Érezd jól magad közöttünk és kapcsolódj be a recdeptvadászatba !
Parazsad izzon, tüzed ki ne aludjon !
Most már kapható jó minőségű tavaszi zöldborsó. Könnyen és gyorsan elkészíthető egy jó leves bográcsban is.
Tavaszi cukorborsóleves bográcsban.
Frissen szedett vagy vásárolt zöldborsót – kb. 1-1,5 kg. megtisztítunk a hibátlan héjat megtartjuk, majd alaposan megmossuk és egy erőleves kockával ízesített 1 és fél liter vízben feltesszük főni. Ha kész a jéjakat eltávolítjuk ( vagy leszűrjük) és a visszamaradó lében kb. 50-60 dkg. mennyiségű borsót főzni kezdjük, néhány szál zöldpetrezselyemmel Amikor már jó illata van, de a borsó még nem főtt meg teljesen a tüzet mérsékeljük. Közben kb. 1 dl. tejfölben 2-3 kiskanáélnyi lisztet elkeverünk, majd hígítjuk a leves meleg levével és ezzel behabarjuk a levest. Lassú tűzön tovább főzzük, közben kóstolás után szükség szerint ízesítjük sóval és cukorral.Elkészítjük a daluskát egy tojást felverünk, majd 2-3 evőkanál lisztet és kevés vizet is hozzáadva közepesen súrúbb tésztát készítünk, amit kiskanállal galuskaként a fővő ételbe szaggatunk. Amikor a galuska megfőtt a bográcsot a tűzről levesszük, kevés apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk és pár percig állni hagyjuk, de még melegen kínáljuk.
Babgulyás bográcsban
1,5 kg tarkabab
3 kiskanál szódabikarbóna
3 db leves kocka
3 evőkanál ételízesítő
6 db baberlevel
3 kg marhahús (comb)
3 kg marhacsont
10 db répa
3 db petrezselyem
2 db zellergumó (zöldjével együtt)
1,5 - 2 kg hagyma
3 db nagy paradicsom
3 db nagy paprika
1 közepes tubus gulyáskrém
3-4 evőkanál pirospaprika
olaj, só, bors, majoranna, bazsalikom, oregano, csombor, ételízesítő, köménymag
A babot szodabikarbonaval, leveskockaval, etelizesitovel es baberlevellel hideg vizben feltesszuk fozni.
A bogracsban az olajat felhevitjuk, kipattogtatjuk benne a komenymagot, beletesszuk az aprora vagott hagymat, megdinszteljuk. Erre jon a kozepes kockara vagott hus, atforgatjuk, pirospaprikaval megszorjuk, fuszerezzuk, felengedjuk vizzel, beletesszuk a csontokat es kozepes tuzon fozzuk.
Mikor mar majdnem puha, bezoldsegeljuk es hozzaadjuk a paradicsomot paprikat.
Ezutan tesszuk bele a mar megfott babot a levevel egyutt, egyett rottyantunk rajta es kesz.
Puha kenyerrel, tejfollel, erospaprikaval talaljuk, mindenki izlese szerint tehet bele.
Vörösboros marhapörkölt bográcsban
Hozzávalók:
2 kg marhacombhoz:
3 paprika,
3 paradicsom,
2 sárgarépa,
2 fehérrépa,
0,8 kg gomba,
4 dl vörösbor,
só,
bors,
fokhagyma,
szalonna,
1 nagy hagyma,
1-2 babérlevél,
kakukkfű,
pirospaprika
Elkészítés:
A szalonnát kiolvasztom kis tűzön, majd a hagymát megpuhítom-pirítom rajta. Leveszem a bográcsot a tűzről, és ha kihűlt, 2 kiskanál pirospaprikát szórok rá. A 2*2 centisre vágott húst beleteszem, és fehérre pirítom, majd felöntöm vízzel és a bor 3/4-ével, úgy, hogy éppen ellepje. Hozzáadom a kis kockára vágott paradicsomot, sárga- és fehérrépát, a paprikát. Fűszerezem borssal, Erős Pistával, nagy adag kakkukfűvel, apróra vágott fokhagymával és a babérlevéllel. Ha a hús 2/3-ra főtt(2 óra), megsózom, de nem szabad előbb, mert a hús megkeményszik. Hozzáadom a vékonyra vágott gombát, és utánízesítem. Az elfőtt levet a maradák borral és vízzel pótolom. A végén lesütöm szaftjára. Főtt burgonyával vagy ropogós kenyérrel tálalom.
Pusztapörkölt
Hozzávalók:
3 kg csölökhús kis darabokra vágva
8 dkg zsír
30 dkg hagyma
2 dkg fokhagyma
4 g köménymag
3 dkg fűszerpaprika
5 dkg só
fél kg zöldpaprika
40 dkg paradicsom
fél liter száraz vörösbor.
Elkészítés:
A zsíron üvegesre párolom a finomra vágott hagymát, megszórom a paprikával és beleforgatom a megmosott húst. Sózom, majd köménnyel és zúzott fokhagymával fűszerezem. Kissé megpirítom, majd kevés borral oltom el. Lefedve lassan párolom. Ha kell, egy kis vizet is öntök rá. Mielőtt a hús megpuhulna, beleteszem a megmosott, csíkokra vágott paradicsomot és paprikát. Arra folyamatosan ügyelek, hogy csak éppen, hogy legyen lé a húson. Köretként sós burgonyát, pirított burgonyát, vagy pásztortarhonyát kínálok mellé.
Egy rövid időre kivontam magam a forgalomból, mert rendbe kellett tennem a hétvégi házikót. Nos látom szépen gyarapodtunk a receptekkel. Különösen örülök Emy körömpörköltjénenagy siker volt. Ők még nik, mivel én is ezt főztem a barátaimnak és mondhatom, hogy nagy siker volt. Nokedlibvel és frioss salátával kínáltam - no meg egy kis kadarkával.
Tüzetekki ne aludjon a jövő hétvégén sem '
Körömpörkölt bográcsban
Hozzávalók:
1.5 kg sertéscsülök és - láb
2 - 3 evőkanál zsír
2 fej vöröshagyma
2 kk. pirospaprika
csípős paprika
1 mk. bors
1 - 2 dl vörösbor
só
Elkészítés:
A megtisztított sertéslábakat, csülköt kiáztatjuk. A bográcsba zsírt teszünk, és a feldarabolt hagymát világossárga színűre pirítjuk, kevés borsot és pirospaprikát szórunk bele. (Ha mindenki kedveli, csípős paprikát is tehetünk hozzá. ) Mindezt összekeverjük, és hozzáadjuk a feldarabolt sertéshúst. Vízzel felöntjük úgy, hogy bőségesen ellepje a bogrács tartalmát. Megsózzuk. Fövés közben pótoljuk rendszeresen a vizet mindaddig, míg a hús megpuhul. Ha a hús megfőtt, akkor már csak sütjük tovább, és kb. 15 perccel a bogrács levétele előtt 1 - 2 dl vörösborral meglocsoljuk.
Bográcsos betyárleves
Hozzávalók:
20 dkg sertéscomb
10 dkg burgonya
10 dkg zöldborsó
másfél köteg kapor
1 fej vörös hagyma
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa étolaj, fűszerpaprika, só
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A húst felkockázzuk 4 cm-re. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és kockázzuk. Olajat hevítünk, a hagymát ezen kevés sóval megpirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, és vízzel felöntjük, nehogy a paprika megkeseredjen. Fedő alatt pároljuk tovább félig, azután rádobjuk a kockázott zöldségeket, majd pár perccel később a burgonyát és zöldborsót. Amikor a hozzávalók megfőttek, megszórjuk finomra vágott kaporral.
Nagyon szeretem a gulyás leveset,pláne amit anyukám keszit,az nagyon finom.
Megosztom veletek a receptet:
Gulyásleves bográcsban
Gulyásleves hozzávalók 6-10 személyre:
50 dkg marhahús
15 dkg vöröshagyma
1 kg tisztított burgonya
25 dkg zöldpaprika
10 dkg paradicsom
6 dkg zsír vagy olaj
2 dkg pirospaprika
1 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém
köménymag
só
csipetke
A gulyásleves elkészítése:
A vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron, majd szórd rá a pirospaprikát, keverd meg, s engedd fel 2-3 evőkanálnyi vízzel. Amikor a hagyma zsírjára pirult, tedd bele a kis kockákra vágott apróhúst, sózd meg, s néhányszor megkeverve lassan pirítsd megint zsírjára. Ezután a húst - kevés vizet hozzáadva - rövid lében párold majdnem puhára, közben add hozzá a pépszerűen finomra vágott fokhagymát és köményt. Ekkor alapozzuk meg a gulyásleves fokhagymás ízét. Amikor a hús már majdnem puha, pirítsd ismét zsírjára, add hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsd, amíg a krumpli üvegesedni kezd. Ekkor add hozzá a karikákra vágott zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsd fel 1,5-2,5 liter vízzel. Sózd, s főzd, míg a krumpli is megpuhul. Az utolsó néhány percre vesd bele a csipetkét, hogy az is puhára főjön. (Tálalás előtt célszerű a leves tetejéről leszedni a felesleges zsírt.) Finom, puha kenyérrel javasolom az elkészített gulyásleves tálalását.
A tányért az első tálalás után ne vegyül le az asztalról, mert szinte garantált a második gulyásleves adag fogyasztása! Jó étvágyat a gulyásleveshez! :)
Bakonyi betyárleves
Hozzávalók:
40 dkg borjúcomb
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg erdei gomba
20 dkg leveszöldség
15 dkg hagyma
3 dl tejföl
2 evőkanál liszt,
1 csomó kapor
1 paprika
1 paradicsom
1 csapott evőkanál paprika
1 csapott evőkanál só
késhegynyi bors.
Elkészítés
Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát megpirítom, hozzáadom az apróra vágott hagymát, pár percig pirítom, majd hozzáadom a 2x2 centis kockákra vágott húst. Sózom, borsozom és félpuhára párolom. Utána hozzáadom a kockákra vágott leveszöldséget és tovább főzöm. Mikor megpuhult, hozzáadom a felkockázott gombát, paprikával fűszerezem és belekeverem a tejfölt. A végén hozzáadom az apróra vágott kaprot. Hozzáadom a felcsíkozott zöldpaprikát és paradicsomot. Levesbetétként csipetkét főzök bele.
Tegnap kaptam a barátomtól egy dicséretet a hajdani vaddisznópörköltökre emlékezve. Perasze ez már régen volt, de leírom, hogy más is készíthessen ilyan finomságot:
Vaddisznópörkölt bográcsban.
Hozzávalók: 60 dkg. vaddisznólapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál sertészsír, só, őrölt bors, 1 púpozott evőkanál édes-nemes pirospaprika, 3 dl. vörösbor. A páchoz: kakukkfű, babérlevél, néhány szem borókabogyó, szegfűbors, gyömbér, 1-2 evőkanál olívaolaj, gombapor lehet trombitagomba, szürke tölcsérgomba szárítmánya, vagy csak egyszerűen vargánya, tirnoru vagy sárga rókagomba száritmánya őrölve.) A vaddisznóhúst előző esete feldarabolom, majd a fűszerekkel és az olajban elkevert gombaporral páclevet készítünk és a húst felöntjük, úgy hogy az ellepje.A bográcsban a zsírt felhevítjük, a vöröshagymát megpirítjuk, majd rádobjuk a vaddisznó húst is és átpörköljük. A tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, a borsot, pár szelet paradicsomot, a zúzott fokhagymát, majd visszatesszük a tűzre és hideg vízzel felöntjük addig, hogy ellepje. Kis lángon főzzük mindaddig, amíg a levét elfőtte. Ekkor víz helyett vörösbort adunk hozzá, és a folyamatot megismételjük. A teljes főzési idő kb. másfél óra. Burgonyakörettel vagy friss kenyérrel kínáljuk.
Megjegyzés: gombaszárítmányok kaphatók a nagyobb áruházakban, hipermarketekben is.
Tűtetek ki ne aludjon ! Jó bográcsozást, grillezést.
Grillezett lazacszeletek 1.
80 dkg lazacfilé, 1 hagyma, só, bors, olaj, citromlé.
A lazacot kb 2 centi vastag szeletekre vágom, megöntözöm olajjal és citromlével, majd befedem karikákra vágott hagymával. Legalább egy órát állni hagyom. Ezután a lecsepegtetett halszeleteket (hagyma nélkül) a beolajozott grillrostra helyezem és mérsékelt tűz mellett grillezem. Csak közvetlenül a tálalás előtt fűszerezem.
Tegnap este ujra a csulkos pacal volt a tema. Nagyon szeretne a kedves ferjem, ha a hetvegen azt keszitenek.
:)))))))))
Igazi pásztorétel, kicsit módosítva. Elkészítése nem nehéz és nagyon finom.
Öreglebbencs bográcsban.
Hozzávalók: 30 dkg lebbencstészta, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt húsos szalonna, 30-40 dkg burgonya, 2 szem érett paradicsom, füszerpaprikan só. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, a pörcöt kiszedjük, majd a szalonnazsíron megpirítjuk a lebbencstésztát. Közben hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, hogy együtt piruljanak meg. Óvatosan kavargatju, közben megszórjuk kevés sóval. Ha szép aranybarna a tészta és a vöröshagyma is átpuholz a bográcsot a tűzről levesszük és a tésztát megszórjukfűszerpaprikával, majd kevés vizet is aláöntve átkavarjuk. A tűzre visszatéve felöntjük annyi vízzel, hogy a tésztát ellepje. Megsózzuk és ha a víz forrni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. Átkeverjük az egész bennelévőt és lassú tűzön főzzük tovább. Főzés közben a tészta teljesen magába szívja a vizet mire a burgonya is és a tészta is megpuhul. A kész ételt forrón tálaljuk, szeletelt csipős, hegyes paprikával, hideg kovászos uborkával vagy másfajta salátával.
Grillezett csukafilé
1 kg csukafilé,
1 ek só,
2 ek olaj,
fél kk őrölt bors,
fél kk fokhagymapor,vagy 4 gerezd friss foghagyma
2 lime (zöldcitrom).
A filészeleteket besózom, tíz percig a sóban hagyom, majd lecsepegtetem. Az olajat összekeverem a citromlével, belekeverem a borsot és a fokhagymaport és ezzel a keverékkel ecsetelem be a halakat. 5-6 óra hosszat lefedve marinálom. Ezután lecsepegtetem és kétoldalt grillezem.
Bográcsban elkészítve az igazi. Ki lehet próbálni !
Galyasági fűszeres gulyás
Hozzávalók: 1 kg. sertés apróhús, 20 dkg. csiperke gomba, 3 evőkanál sertészsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg. sertés velő, 15 dkg. sárgarépa, 15 dkg. petrezselyem, 1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika,15 dkg. zöldborsó, 1 dl. tejfö, 2 dl. tejszín, 3-4 szál tárkony, 1 csokor kaporlevél, 2-3 db. babérlevél, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál tárkonyeset,só, 2 db. erőleves kocka. A sertéshúsból hagyományos módon pörköltet készítünk. Amikor a hús félig megpuhult hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a zöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó), valamint a tisztított és lehártyázott sertésvelőt is. Ízesítjük babérlevéllel, tárkonnyal, apróra vágott kaporral, mustárral. Az egészet felengedjük 1 és fél liter erőlevessel. Dúsítjuk tejföllel, tejszínnel és ízesítjük tárkonyecettel. Gazdag étel, ami bográcsban is elkészíthető.
Keszeg avas szalonnával
1-1,5 kg keszeg, 1-1 gerezd fokhagyma, 10 dkg avas szalonna, 4-5 dl napraforgóolaj, só.
A keszegeket megpucolom, kibelezem, kimosom, fejüket és farkukat meghagyom. Oldalaikat bevagdalom és kívül-belül sóval bedörzsölöm. Belsejükbe egy-egy ujjnyi avas szalonnacsíkot és egy gerezd fokhagymát rakok. Szabadtűzön tepsiben bő olajban forgatás nélkül pirosra sütöm.
Mivel nagyon szeretem a halat bármilyen forma így gondoltam megosztom veletek egyik kedvencemet.
Grillezett halak (citromlével)
Frissen fogott halak, só, citromlé, apróra vágott petrezselyemzöld.
A halakat lepikkelyezem, mosom, sózom, bekenem olajjal és egyik oldalukat az igen forró grillrácsra helyezem. Mikor aranysárgára sültek, megöntözöm őket citromlével és olajjal, majd megfordítom és a másik oldalakat is aranysárgára sütöm. Ezt a folyamatot addig ismétlem, míg a halak készre nem sülnek. Forró tálra teszem őket. Olajból, citromléből 1 EK vízből, sóból és petrezselyemből szaftot keverek és a halakra öntöm.