Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Zöldséges ételek receptjei » Zöldséges rizs gazdagon recept

Zöldséges rizs gazdagon recept

Zsírszegény Zsírszegény

A Zöldséges rizs gazdagon hozzávalói:
- egy evőkanál olaj vagy vaj
- 1 bögre rizs (2,5 – 3 dl)
- 1,5 bögre víz (vagy ha van, húsleves alaplé)
- zöldségek: 2-3 paradicsom gerezdekre vágva, egy kis fej lila-, póré- vagy újhagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, sárgarépa, cukkini, padlizsán, tök, paprika, zöldbab, zöldborsó, karfiol, brokkoli, kínai kel, vékonyan felcsíkozott káposzta - ízlés szerint
- zöldfűszerek ízlés szerint (petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű vagy rozmaring)
- só, bors, őrölt kömény)


A Zöldséges rizs gazdagon elkészítési módja:
Egy tűzálló tálat vagy magas falú tepsit vékonyan kikenünk olajjal vagy vajjal. A zöldségeket felaprítjuk és beleszórjuk a tepsibe, majd megszórjuk a sóval és a fűszerekkel. Hozzáadunk egy bögre rizst, és alaposan összekeverjük. 1,5 bögrének megfelelő, forró leves alaplevet vagy forró sós vizet locsolunk rá, hogy ellepje a hozzávalókat. A tepsit alufóliával légmentesen lefedjük, és 180-190 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Nagyjából 35 perc alatt elkészül. Ha még valamelyik hozzávaló kemény lenne, további 5-10 percre vissza kell tenni a sütőbe lefedve. Salátával önálló ételként is fogyasztható, de kiváló köret is lehet.

Én vízzel szoktam csinálni, mert általában nincs itthon húsleves-lé. Esetleg a sima forró vízbe teszek egy kis delikátot.
Zöldségek: simán bele lehet tenni fagyasztottat is, akár keverve is a friss zöldségekkel. Szépen meg fognak puhulni, szinte egyszerre. Azért jó ez a recept, mert a végeredmény majdnem mindig másképp néz ki és más íze van, attól függően, hogy épp milyen zöldségek vannak "kéznél".
A fűszerektől, hagymától, fokhagymától nagyon jó íze van, úgyhogy én azt tanácsolom, hogy ezek feltétlen kerüljenek bele.
A recept 180-190 fokot ír, én alsó sütésen 200 fokra szoktam tenni.
Nagyon fincsi és nem lehet elrontani! (én rizsfőzésben eddig "gyenge" voltam, de ez a sütős verzió mindig sikerül!! :-))

A receptet a mindmegette.hu oldalon találtam, Ágicamaci neve alatt.


Kategória: Zöldséges ételek receptjei

A receptet beküldte: , 2009. szept. 19. 14:25
A zöldséges rizs gazdagon elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook