Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Diéta & Fitness témák » Vércsoport diéta cikk

Vércsoport diéta


A vércsoport szerinti diéta nem a plusz kilók leadását célozza meg, hanem az egészségesebb táplálkozást, ennek ellenére ma már sokan bevált módszerként kezelik.

A vércsoport szerinti diéta alapja az egyes tápanyagok elkülönítése. Mivel az egyes vércsoportok szülöttei más-más tápanyagokat képtelenek megemészteni, a helytelen táplálkozás túlsúlyhoz vezethet.

Ha azonban egészségesen, saját szervezetünk igényeinek megfelelően táplálkozunk, nemcsak az elhízást kerülhetjük el, de a már lerakódott plusz kilóktól is könnyebben megszabadulhatunk.


A vércsoport diéta lényege


Peter D'Amo, a diéta megalkotója szerint minden vércsoport más és más jellemzőkkel rendelkezik. Nem csak fizikai adottságukban, de gondolkodásmódjukban, mentalitásukban is különböznek. Emiatt tápanyag igényük, s emésztésük is különböző. Míg a "0" vércsoport szülöttei el sem tudják képzelni, hogy egy ebéd hús nélkül is laktató legyen, addig az "A" vércsoportúak számára ez a fajta táplálkozás érthetetlen, s nem is előnyös.


A "0" vércsoport táplálkozása


A "0" vércsoport tagjai energikus vezéregyéniségek, szinte egyetlen pillanat nyugtuk sincs. Ha kénytelenek egyhelyben várakozni, akkor is állandóan izegnek-mozognak. Magabiztos, társaságkedvelő emberek, szinte minden esetben logikusan gondolkodnak.


Ajánlott élelmiszerek:

- Kecskesajt

- Borjú- és marhahús

- Hagymafélék, karalábé, brokkoli

- Bab, rizs, dió, tökmag

- Zöldfűszer, kömény, petrezselyem, bors és fokhagyma

- Hering, lazac, tonhal


Kerülendő tápanyagok:


- Füstölt ételek

- A legtöbb tejtermék

- Búza- és kukoricatartalmú ételek

- Eper, narancs, sárgadinnye

- Avokádó, káposzta, karfiol

- Burgonya, édességek


Az "A" vércsoport táplálkozása


Az "A" vércsoportba tartozó emberek igen találékonyak. Rendkívül igényesek, nem egyszer maximalisták. A stressz, a rossz környezet, s az idegesség nagyon megviseli őket. Táplálkozásukban a zöldségek játszák a legfontosabb szerepet.


Ajánlott élelmiszerek:


- Szója, lencse, bab

- Brokkoli, káposzta, tökfélék

- Ponty, szardínia, lazac

- Kecsketejből készült tejtermékek

- Zöldfűszerek, mustár, gyömbér

- Áfonya, meggy, mazsola, barack, szilva


Kerülendő tápanyagok:


- Húsfélék, burgonya

- Teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa

- Padlizsán, káposzta, paprika

- Kesudió, pisztácia

- Bors


Az "AB" vércsoport táplálkozása


Az "AB" vércsoport szülötte érzelmes és rendkívül szenvedélyes. Barátságos típus, fejlett empatikus képességgel rendelkezik, s általában optimista.


Ajánlott élelmiszerek:


- Nyúl, pulyka, bárány

- Rizs- és búzafélék

- Zöldfűszerek, torma, kömény

- Sovány tej, kecske- és tehénsajtok

- Szójafélék

- Vanília, fahéj

- Szinte bármelyik zöldség és gyümölcsfélét fogyaszthatja


Kerülendő tápanyagok:


- Borjú, marha, sertés

- Füstölt lazac

- Nemespenésszel érlelt sajtok

- Hüvelyes zöldségek

- Kukorica

- Banán, narancs, tökmag

- Kapribogyó

- Égetett szesz


A "B" vércsoport táplálkozása


A "B" vércsoportúak rendkívül kreatívak, s nem tűrik a korlátokat. Erős szabadságvággyal rendelkeznek, s lelkes szervezők.


Ajánlott élelmiszerek:


- Vadhúsok, bárány

- Tejtermékek

- Lepényhal, pisztráng

- Borsó, bab, padlizsán

- Köles, rozsfélék

- Alma, körte, eper

- Zöldfűszer, gyömbér


Kerülendő tápanyagok:


- Csirke-, sertés- és kacsahús

- Kukoricaliszt, hajdina

- Kagylófélék, tintahal

- Füstölt lazac

- Retek, paradicsom, tök

- Rebarbara, fahéj


D'Adamo kísérletei során felfigyelt arra, hogy egyes emberek jobban kedvelik a húsféléket, míg mások inkább a vegetariánus étrendet követik. Kísérletei során ráébredt, hogy az egyes vércsoportba tartozók más-más élelmiszereket részesítenek előnyben táplálkozásuk során. Véleménye szerint ez nem a véletlen műve; testünk azokat az ételeket igényli, melyek számára valóban szükségesek.

A többi tápanyag csupán hátráltatja az emésztést, s a funkciók helyes működését. A vércsoport diéta ezen az elven alapul, s amellett, hogy segít a plusz kilók leadásában, az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik.



Szerző: Kókai Kata

Megjelent partneroldalunk a Családinet hozzájárulásával.




Írta: Hoxa, 2007. január 26. 16:11
Fórumozz a témáról: Vércsoport diéta fórum (eddig 291 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook