Városról falura (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Városról falura
Egy ismerősöm kiültetett néhány paprika és paradicsom palántát a szabad földbe, mert édes gyermeke azt mondta: nem lesz már fagy. A nagyvárosi házak között lehet hogy nem lesz, de a vidéki kertben ha fagy nem is lesz, de jól megfázik a frissen ültetett palánta. De ők tudják.
Jól teszed. Vicces, de az öregek mindig azt mondták, veteményezni akkor érdemes, amikor "olyan meleg a föld, mind a s.gged partja" 😀 A februári, márciusi napsütés csalóka, utána még tucat fagy, havazás szokott lenni.
Sőt, kb tíz évvel ezelőtt Bonifác után egy héttel megfáztak kint a palánták.
Hát igen. Mi felénk mindig hűvösebb az idő, a növények is később virágoznak, teremnek. Nem messze van tőlünk Zabar, ami országos hírű a hőmérsékleti hidegrekordokban. Nagymamám ő az alföldön lakott, minden nyaramat ott töltöttem gyerekkoromban, így utólag is úgy emlékszem, hogy nagyon nagy volt a forróság mindig.
Nálunk is talajon deres volt a fű. Mi is takartunk az este.
egy hét múlva jön a lányom,akkor vetünk,kapálunk.
Én ilyenkor örülök neki hogy az orszag déli felén lakom. Mondjuk itt szokott lenni a legtikkasztóbb nyár is, de minket most elkerült a fagy.
Nálunk rendesen fagy volt. A kerti asztalon volt egy kis esővíz, az is megfagyott. A fátyolfólia amivel a salátát letakartam olyan merevre fagyott, mint télen a kint szárított ruha.
Remélem nem fagyott el a maradék gyümölcs!
Reggel itt 2 fok volt.
Csak még a zöldbabot kell elvetnem, minden más vagy kikelt, vagy még a földben van.
a felét el vettem,a többit,ha jön a lányom.mert hajolni nem tudok.
Én majd a napokban vetem el a babféléket, (zöld és szárazbabok) céklát, cukkinit, sütőtököt, főzni való kukoricát.
Nálunk rövidesen a 10 mm-t eléri a lehulló eső-áldás mindenre.
bab,cukkini,tök,borsó.az eper az gyönyörű,bár telefonos segítséget kértem,hogy megkapálják.
Mi minden terem egy falusi veteményesben?
Veteményes meglocsolva. Igaz eshetett volna több eső.
Mindent meglehet oldani.
Mit mondjak mi alig vagyunk 300-an :(
További szép napot!
köszönöm, meg is volt.
holnap ejtjuk meg a heti nagybevásárlást kb 20kmre.
faluban lakunk (2500fo), egészen a szélén 😌
most jó kedvem van, mert ugyan elfogyott a kenyér, de sütöttem kalácsot és így nem kellett autóba ülni vacsoráért! ezt is meg lehet szokni.
én nemigen,most vágták le a füvet,örülök,ha fel tudok állni.
persze festettük a tojást,ruhafestékkel,szép pirosak lettek,de senkinek nem lett baja.
Kellemes hétvégét falun városon! Ma szép idő lesz. Városiak kirándulhatnak, falusiak nyomás a kertbe!
a hajdani hajadon lányok szokásai nekem nagyon szimpatikusak..-)
nagyon köszönöm, szép híd.
és jó volt olvasni róla a történetét.
csak az orosz betűkkel volt nehézségem, egy kukkot sem értettem a táblafeliratokból..)
be akartam írni a hidatokat a keresőbe, de nem ad ki nekem semmit sem.
segítenél, hogy mit írjak be?
ezt ugyan nem értem mert a gyomirtó a leveleken át szívódik föl.utána nyugodtan lehet ültetni bármit.még régen kaptam a növényvédőstől olyat,ami a sírok közt kiirtotta a gazt.de már betiltották.
Mi sosem gyomirtóztunk, akkor évekig nem lehet ültetni semmit. Néhai anyósomnál férjem meg az udvart is felszántotta, ő aztán füvet nem nyír, az értelmetlen munka, inkább ültessünk. Mondjuk a pihent földben akkora sárgarépák nőttek, mint egy cukorrépa. 😬
Szerencsere eladta a telket, 3 felé rohangálni tényleg sok volt munka mellett. Utána kb.15 évig volt 2, most már csak oda megyek, ahová kedvem van. Leginkább Badacsonyba, mikor szüret van, haverokhoz segíteni. Eszünk-iszunk, pletykálunk.
Megértelek.
Majd ha menni kell akkor ott van a szüleim háza na meg a város orvossal, kórházzal, meg mindennel ami itt nincs, de lehet nem is fog kelleni...
További ajánlott fórumok: