Várandósság alatti dohányzás (beszélgetés)
Fiatal dolgozó koromban mindenkit meg szerettem volna tanítani az egészséges életvitelre és hosszasan türelmesen magyaráztam, hogy mit miért nem szabad. Idősebb kollégák jóindulatú mosollyal kísérték majd egyszer az egyik szólt: Ugyan hagyd már ezeket, úgysem tudsz mindenkit megváltoztatni ha nem ezt tanulták. Egyébként meg a jövő társadalmának is szüksége lesz utcaseprőre és takarító személyzetre és ezek az emberek nem is akarnak mások lenni. Ledöbbentem , a mai napig megborzongok ha eszembe jut de egyre többször érzem, hogy ez a valóság .
A fiataloknak meg mondom , mint a jó pap, tessék tanulni folyamatosan. Úgyis rákényszerít az élet, az örökös változások miatt , akkor legalább felkészülten álljunk elébe.
Egy ismerős nő volt, aki láncdohányos volt, terhes lett, az orvos mondta neki hogy csak fokozatosan jöjjön le a cuccról ne hirtelen, mert nagyobb sokkot okoz a gyereknek a hirtelen megvonással, mint a csökkentéssel.
Ha jól tudom nem tudta teljesen abbahagyni, de napi néhány szálra vette vissza. Gyerek egészséges, anyuka meg azóta leszokott. 10+ éves sztori
Egy gyerekem lett, siman lehettem a cigit.
Aztan vissza.
Aztan megint le, aztán mar csak icost szívtam.
Aztan azt sem.
Aztan kiderült, hhgy van egy daganatom.
A napokban mondta egy kedves orvos ismerős, hogy ahány hólyagdaganattal találkozott a pályafutása alatt, egy kivétellel mind dohányzott.
Úgyhogy ezért is tedd le azt a szart.
Normál esetben fel sem merülhet ez a kérdés. Sajnos van olyan, hogy nem kapja meg valaki a családjában a megfelelő tudásanyagot és a körülményei is olyanok, hogy minden csupa bizonytalan.
Akkor is jobb későn, mint soha tehát mi segítünk, hogy sikerüljön és egészséges legyen az a baba.
A baba egyes szervei oxigénhiányos környezetben fejlődnek dohányzás esetén. Nem csak a születési súly lesz kisebb de az agy fejlődése is elmaradhat./ Erre szokták tiltakozásul kijelenteni de hát XY is dohányzott. / Kivételek mindig vannak. A többségnél sajnos így van. Ha az a cél, hogy eleve hátrányból induljon az a baba, akkor nincs több kérdés. De ilyet szerintem egyetlen nő sem akarhat a babájának .
Aztán szülés után ha még mindig van késztetés akkor lehet folytatni, bár akkor sem egészséges de azzal már csak saját magának árt.
Mi segített?
Pusztán a tény ,hogy babát várok.
További ajánlott fórumok:
- Városok, ahol betiltották a közterületeken a dohányzást. Mi a véleményed róla?
- Szokjunk le a dohányzásról, én ma kezdem szeretnék egészségesen élni
- Éljen az új dohányzásellenes törvény!
- Le akarok szokni a dohányzásról-Velem tart valaki? Holnaptól!!!!
- Munkahelyi dohányzás/ nem dohányzás.
- Hogyan szokjak le a dohányzásról 2 hét alatt?