Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Van összefüggés a rendszeres mozgás és a menstruáció között? fórum

Van összefüggés a rendszeres mozgás és a menstruáció között? (tudásbázis kérdés)


15. Norchy
2011. jún. 4. 19:32

Sziasztok,

megmondom őszintén,mikor megláttam ezt a fórumot, úgy gondoltam, áh hülyeség....

erre ma rá kellett jönnöm,hogy van igazság benne...

múlt hónapban 3nappal korábban jött meg,mint a szokásos 28nap, most meg 4nappal korábban... Azóta változtattam sport, és esti nem evés ill napközben kevesebb kaja.

kezdeti ellenállásom után köszönöm a fórum válaszait :)

14. TheGicaaa (válaszként erre: 12. - Ryta)
2011. jún. 4. 13:33
Igen, ismerős az érzés! Amikor csinálod, az van a fejedben, hogy ez tökjó,nincs kedved abbahagyni, olyan jólesik átmozgatni mindened, és mikor kellően elfáradtál, meg vagy elégedve magaddal!Nagyon jó érzés valóban!:) És mennyivel jobb így felszabadítani azokat a fránya boldogsághormonokat, mint egy csokival. Nem mindegy, melyiket teszed! Egyik fogyaszt, másik hízlal... Hát, csak így tovább, én drukkolok neked!:) puszi
13. ryta (válaszként erre: 11. - Várhegyi Márton)
2011. jún. 4. 10:18
Köszönöm a szakszerű választ:)az elkövetkező hónapokban figyelni fogok a csúszásokra,de reménykedem,hogy nem válik rendszertelenné,hiszen már nagyon megszoktam a rendszert az elmúlt években.Utoljára tini koromban jött meg össze-vissza,az pedig nem most volt.
12. ryta (válaszként erre: 10. - TheGicaaa)
2011. jún. 4. 10:11
köszönöm a megnyugtató választ:)én is gratulálok az életmód váltásodhoz.Én is azóta sokkal jobban érzem magamat a bőrömben és már hiányzik a sport....ilyet még soha nem éreztem:))ha pedig végzek vele,jó érzés fog el,hogy megint tettem valamit az egészségemért.
11. Várhegyi Márton (válaszként erre: 1. - Ryta)
2011. jún. 4. 10:10

Időnként előfordulhatnak kisebb-nagyobb csúszások, ez nem feltétlenül kóros.


De van ilyen összefüggés: a nagyon intenzív sportolás - mint strsszor - stresszreakciót vált ki, ez olyan hormonális változást okoz, aminek hatására az ún. gonadotróp hormonok (amik a peteérést és a nemi hormon termelését szabályozzák, ezek az FSH és az LH) termelése csökken. Ez megnyilvánulhat akár a peteérés és így a mentruáció hiányával (amenorrhoea), vagy csak kicsit elhúzódóbb a ciklus, esetleg kórosan elhúzódó (oligomenorrhoea).


De mint írtam, ez az igen intenzív sportra vonatkozik, ez leginkább a profikat érinti.


Az más kérdés, ha az intenzív sport (vagy akár a megváltozott - csökkent energiatartalmú - étrend) olyan mértékű fogyást eredményez, ami szintén befolyással van az említett hormonokra, de az eredmény ez esetben is a ciklus zavara lehet.


Fordított irányú (ciklusrövidülés), ill. más jellegű (vérzés minősége, mennyisége, időtartama; fájdalom; stb.) összefüggésekről nem tudok mit mondani, mert nem foglalkoztam a kérdéssel.

2011. jún. 4. 09:01
Bizony, ez a kettő összefüggésben van, én is életmódot váltottam január végén, és egy hónap ki is maradt, de nem egyből, hanem azthiszem áprilisban. Teljesen normális, nem tudsz vele mit kezdeni, csináld tovább az egészséges életmódot, amióta én is mozgok, nem szokott fájni a hasam, pedig előtte mindig szenvedtem az éjszaka közepén. Meg fogja szokni a szervezeted, csak ne terheld túl, és akkor semmi baj nem lesz! De különben minden elismerésem az életmódodhoz, én is hasonlót csinálok!:)
9. ryta (válaszként erre: 8. - Vigyorex6)
2011. jún. 4. 08:20
Köszönöm:)
8. Vigyorex6 (válaszként erre: 7. - Ryta)
2011. jún. 4. 08:18

Akkor nem csodálom. Azért ha eddig nem mozogtál és most ennyit, meg változtattál az étrendeden, akkor az nagy változás. Viszont a mozgás és a megfelelő étkezés fontos.

Tényleg csak annyit tudok mondani, hogy most 3-4 mensiig figyeld és írd fel, hogy mikorra nem várod és, hogy ahhoz képest mikor jön meg. Ennyi idő alatt a szervezetednek hozzá kellene szoknia az életmódváltáshoz.

7. ryta
2011. jún. 4. 08:14
Kardiózom,fokozatosan kezdtem el,most heti 4 alkalomnál tartok,40 perc ellipszis,majd hasizom.Mellette odafigyelek a kajára,este már nem eszem.Idáig semmit nem mozogtam.
6. Vigyorex6 (válaszként erre: 3. - Ryta)
2011. jún. 4. 08:10
Ennek viszont örülj. Ez több mozgásfajtának a jótékony hatása! :)
5. Vigyorex6 (válaszként erre: 1. - Ryta)
2011. jún. 4. 08:09
Lehet. Ez már egy súlyosabb példa, de pl. az élsportolóknak el is marad sokszor. Nem tudom, hogy mennyit mozogsz, mit és, hogy mennyire megterhelő, de talán csak át kell állnia a szervezetednek. Figyelgetni kell néhány hónapig, hogy fennmarad-e ez az állapot.
4. Betsabé (válaszként erre: 1. - Ryta)
2011. jún. 4. 08:08

Nekem a rendszeres mozgástól 90%-ban elmúltak a görcseim :-D

1 hetes csúszásokat nem tapasztaltam.

Viszont amikor citromos vizet ittam, akkor 3-4 napot késett.

3. ryta
2011. jún. 4. 08:06
Ráadásul idáig fetrengtem a görcsöktől,most meg sunyi módon éjjel lepett meg
2011. jún. 4. 08:05
Egy ismerősöm is pont ezt tapasztalta, kérdezte a nőgyógyászát, de nem tudott rá magyarázatot adni.
1. ryta
2011. jún. 4. 08:03
Van összefüggés a rendszeres mozgás és a menstruáció között?Idáig napra pontosan jött meg, most meg egy héttel előbb.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook