Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Vajaskenyeret reggeliztem és ez jótékonyan hatott a gondolataimra. fórum

Vajaskenyeret reggeliztem és ez jótékonyan hatott a gondolataimra. (beszélgetős fórum)


Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.

1 2

A vajaskenyér kenés emberi tényezője:


A vajaskenyér kenés emberi tényezői kulcsfontosságúak. Az emberi tényezők közé tartozik a kenőeszközök kiválasztása, a kenőeszközök használatának helyessége, és a kenőeszközök minőségének javítása vagy a megfelelő mentálhigiéniás állapot.


Az eszközök kiválasztása nagyon fontos, mert a megfelelő eszközök használata javítja a kenés minőségét, és csökkenti a balesetek kockázatát. A vajaskenyér kenéséhez leginkább a kenőkanál, vagy kenőkés használható. A kenőkanál hosszú, egyenes éllel rendelkezik, amivel könnyen kenhető a kenyérr, és könnyen tisztítható. A kenőkés pedig rövidebb és ívelt késsel rendelkezik, amivel könnyebben kenhető a kenyér, de nehezebb tisztítani.


A kenőeszközök használatának helyessége is fontos, mert a helytelen használat növeli a balesetek kockázatát. A kenőeszközök használatának helyességét a munkahelyi biztonsági előírásoknak megfelelően kell elsajátítani. A kenőeszközök használatának helyességét a gyakorlással, és a rendszeres karbantartással lehet javítani.


A kenőeszközök minőségének javítása is fontos, mert a minőségtelen eszközök növelik a balesetek kockázatát. A kenőeszközök minőségét a rendszeres karbantartással, és a gyakori cserével lehet javítani.


Az alkohol és a drogok hatása a szervezetben különösen veszélyes lehet a vajaskenyér kenés során, mivel ezek a szerek csökkenthetik az emberi reakcióidőt és a koordinációt, ami balesetekhez vezethet. A kipihent munkavégzés is hasonló módon, de pozitívan befolyásolja az emberi teljesítményt és a biztonságot.


Az eszközök kiválasztása és használata is fontos szerepet játszik a vajaskenyér kenés biztonságában. A rosszul karbantartott vagy meghibásodott eszközök nagyobb valószínűséggel okoznak baleseteket. Például, ha a kenőkés éle rossz állapotban van, az könnyen vágásokat okozhat a kezén. A kenőkés hőmérsékletének ellenőrzése is fontos, mivel túl meleg kenőkés könnyen égési sérülést okozhat.


Emellett, a megfelelő képzés és oktatás is létfontosságú a biztonságos vajaskenyér kenés érdekében. A kenyérkenő szakmunkásoknak tudniuk kell, hogyan kell biztonságosan használni az eszközöket és elkerülni a baleseteket.


Azt is figyelembe kell venni, hogy a vajaskenyér kenés időigényes és fizikailag megterhelő tevékenység, ezért a munkavállalók számára fontos a megfelelő pihenőidők és a helyes testtartás betartása.


Egyértelmű, hogy a vajaskenyér kenés emberi tényezői szorosan összefüggenek a biztonsággal. A kenéshez használt eszközök biztonságos használata, az alkohol és drogok hatásainak figyelembevétele és a kipihent munkavégzés szempontjainak figyelembevétele mind-mind hozzájárulnak a biztonságos és egészséges munkavégzéshez.

51. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 50. - Fokhagyma)
tegnap 17:38

Márkus Alfréd dala, Kazal Lászlóval lett népszerű.

A negyedik percnél kezdődik.


[link]

50. fokhagyma (válaszként erre: 49. - Csemár)
tegnap 16:41

[link]


A "Több" szóra kattintva megjelenik a teljes szövege.

Valószínű több változata is van. Én még gyerekkoromban az anyukámtól hallottam, de pl. a neten ezt olvastam:


"Az én babám egy fekete nő.

A szeme fénylő fekete kő.

Fekete hajú, fekete fajú,

jól tudom, boldog, akit megölel ő."


Az anyukám meg így tudta:


"Az én babám egy fekete nő.

A szeme fénylő fekete kő.

Fekete hajú, fekete fajú,

Hogyha fürdik, boldog lesz a lepedő."


A pirítóson helyett pedig úgy énekelte, hogy a pirítón.

49. csemár (válaszként erre: 48. - Fokhagyma)
tegnap 16:18
Csak egy-két versszakát, amelyekben nincs szó pirítósról.
48. fokhagyma (válaszként erre: 47. - Csemár)
tegnap 15:58
Igen, ez az! Ezek szerint Te is ismered.
47. csemár (válaszként erre: 46. - Fokhagyma)
tegnap 15:54

"Az én babám egy fekete nő..."

Ugye, ez az?

46. fokhagyma (válaszként erre: 45. - Csemár)
tegnap 15:30

A forró pirítósra kent vaj, rögtön elolvad, és milyen finom!!!

A nótában még hasonlat is társul hozzá.


"Szívemben vágy parazsa nő,

meggyújt egy fekete nő tüzes szemével.

Beleszerettem rögtön, csak az a baj,

hogy szívem olvad, akár a pirítóson a vaj."

45. csemár (válaszként erre: 44. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 08:38

"Ropogós"??


Talán a héjára gondoltál...


Vagy napi szinten kétszersültet/pirítóst fogyasztasz?

44. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 42. - Csemár)
tegnap 08:26

Van bennünk ízlésbeli egyezés. Az oldalmegkenését én sem preferálom, mert így a nem jut minden harapáshoz elegendő vaj. Ez jelentősen csökkentheti az élvezeti értéket.

Vannak különbségek is, de ez valószínüleg a korom és a fogaim miatt van.

Én mindenképp a száraz felét kenném. Egyrészt nem nyomódik bele a vaj és így egyenletesebb lesz a kenet. Másrészt felpuhítja a felületet és könnyebb harapni.

A hibátlan harapással rendelkezőknek mindenképp jó a Te gyakorlatod is, hiszen így ropogós marad a kenyér.

43. csemár (válaszként erre: 41. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 08:03
Köszönöm a segítséget!
42. csemár (válaszként erre: 40. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 08:03

Jogos!


Viszont!

Szerintem a kenyérszeletnek csak egyetlenegy oldala jöhet szóba a kenés szempontjából: a szeléskor a cipó (vagy vekni) felőli oldal. Miért? Mert az a puhább.


Finom volt a mai reggelid! Egészségedre!

41. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 39. - Csemár)
tegnap 07:50

Egy magyarázat azoknak akik nem tudnak angolul:


A "butter bread" kifejezés azt jelenti, hogy kenyér vajjal, míg a "buttered bread" azt jelenti, hogy vajjal kent kenyér. Tehát a "butter bread" esetén a kenyérbe van belekeverve a vaj, míg a "buttered bread" esetén a kenyér felületét kenik meg vajjal.

40. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 39. - Csemár)
tegnap 07:45

Azért pontosabban is meghatározhattad volna, hogy a három oldal közül melyikre, milyen elgondolás alapján kented.

Megosztom veled az információt, hogy én ma mit reggeliztem.

Toast, fügefalevél teával.

Fogyasztás előtt szétnyitottam a kenyeret és elgondolkodtam a látványon. Kérdések zöme zúdult rám. Micsoda lehetőség az eszmefuttatásokra..

Ha legközelebb valamit bevallok az a toast lesz.

39. csemár (válaszként erre: 38. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 07:30

Szó nélkül maradtam!


S tudod, mi lepett meg leginkább? Az, hogy az angolban van "buttered bread" is, nemcsak "butter bread"!


A szó nélkül maradásom következtében kentem magamnak - reggelire - egy szelet mézes-vajas kenyeret.

(Én úgy szoktam, hogy vajat teszek a kenyérszeletre, nagyjából szétkenem, rácsorgatok mézet, összekeverem a késsel a mézet és a vajat, s így kenem szét a szelet kenyér - egyik - oldalán.)

38. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 36. - Csemár)
tegnap 07:00

Elég vegyesnek találtam egyes országokban az írásmódot-

Ahogy mondani szokták, a teljesség igénye nélkül néhány példa.


Angolul: "buttered bread"

Franciaul: "pain beurré"

Németül: "Butterbrot"

Olaszul: "pane burro"

Spanyolul: "pan con mantequilla"

Japánul: "バターブレッド" (batābureddo)

Kínában: "奶油面包" (nǎiyóu miànbāo)

Koreában: "버터 빵" (beoteo bbang)

Vietnámban: "bánh mì với mỡ"

Thaiföldön: "ขนมปังปิ้งมะพร้าว" (khanom ping ping maphrao)

Oroszul: "масляный хлеб" (maslyanyi khleb)

Lengyelül: "masło chleb"

Csehül: "máslem chléb"

Hollandul: "geboterde brood"

Svédül: "smörgås"

Finnül: "voileipä"

Dánul: "smørrebrød"

Norvégül: "smørbrød"

Portugálul: "pão com manteiga"

Görögül: "μαστόχαρτο" (mastóharto)

Törökül: "tereyağlı ekmek"

Hindiul: "बटर के साथ बिस्कुट" (buter ke sath biskut)

Arabul: "خبز مع الزبدة" (khobz ma'a l-zubda)

Hindiul: "बटर के साथ बिस्कुट" (buter ke sath biskut)



Vannak benne érdekességek.

Pl a thaiföldi:

"Khanom Ping Ping Maphrao" azt jelenti, hogy "vajas kenyér kókuszolajjal" Thaiföldön. Az "khanom" szó jelenti a "kenyeret" vagy "süteményt", a "ping" pedig a "vajat" jelenti, és a "maphrao" pedig a "coconut oil" szót jelenti. Tehát "Khanom Ping Ping Maphrao" szó szerint "kókuszolajjal kenve vajas kenyeret" jelent.

37. Sirga (válaszként erre: 31. - Epresturmix)
tegnap 06:48
A teljes kiőrlésű kenyerem receptje 15 g vajat ír. A fehér kenyerembe nem kell. Ahány recept, annyiféle. :)
36. csemár (válaszként erre: 33. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 05:20

Ezek szerint, ha jól értelek, a magyarban a vajaskenyér kétféle "dolgot" jelenthet: 1. vajjal megkent kenyér; 2. "butter bread".


Szegény angolok! Hogy nem fogják fel, hogy ezt egybe kéne írniuk!!

:-)

35. fokhagyma (válaszként erre: 29. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 21:58
Oké! Köszönöm. Szellemes válasz volt.
34. ,zumba (válaszként erre: 33. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 20:12
Biztos finom, de én magyar vagyok, és hagyományos kenyeret sütök. Nekem a kenyér lisztet, vizet, kovászt és sót tartalmaz.
33. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 30. - ,zumba)
tegnapelőtt 20:04

A vajaskenyér (vagy "butter bread" angolul) egy olyan kenyérfajta, amelyben a tésztához vajat adnak. A recept variációi lehetnek, de alapvetően a következőkből áll: liszt, élesztő, cukor, só, tej és vaj.


Recept:


1 csomag élesztő

1/4 csésze cukor

1/4 csésze meleg tej

1/4 csésze meleg víz

3 csésze liszt

1/2 teáskanál só

1/2 csésze vaj, olvasztva

Keverjük össze az élesztőt, cukrot és meleg tejet egy nagy tálban, és hagyjuk állni 10 percig, amíg a keverék habos nem lesz.


Adjunk hozzá meleg vizet, és keverjük össze.


Adjuk hozzá a lisztet, sót, vajat és keverjük jól össze, amíg a tészta sima nem lesz.


Tegyük a tésztát egy lisztezett felületre és dagasszuk össze, amíg a tészta rugalmas nem lesz.


Tegyük a tésztát egy meglisztezett tálba, és fedjük le. Hagyjuk megnőni 1 órát.


Keverjük össze a tésztát, és formázzunk belőle egy nagy gombócot.


Helyezzük a tésztát egy meglisztezett kenyérsütőformába, és hagyjuk megnőni még 30 percig.


Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 20-25 percig, amíg aranybarnára sül.


Hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeleteljük és szervírozzuk.


Ez egy alaprecept lehet, amit szabadon variálhat, pl: méz helyett cukor, tej helyett tejföl, tojás hozzáadása stb.

32. tien (válaszként erre: 31. - Epresturmix)
tegnapelőtt 19:37

310 ml tej

10 gr só

40 gr cukor

75 gr vaj

550 gr liszt

12 gr élesztő (friss)


Isteni finom.Nem kalács .

A felét még melegen felfaljuk.😁

31. Epresturmix (válaszként erre: 30. - ,zumba)
tegnapelőtt 19:29
Én sem teszek bele vajat.
30. ,zumba (válaszként erre: 29. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 19:21

Nem tudom: én sütök itthon kenyeret, de abba alapanyagként nem kell vaj.

A fánk tésztába teszek vajat alapanyagként, de az nem kenyér.

29. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 27. - Fokhagyma)
tegnapelőtt 17:20

A "vajaskenyér" és a "vajas kenyér" kifejezések ugyanazt a típusú kenyeret jelölik, amelyben vajat használnak a kenyér elkészítéséhez. A különbség a kifejezések használatában van, és abban, hogy a "vajaskenyér" inkább a vajjal készült kenyérre utal, míg a "vajas kenyér" inkább a kenyérre utal, amelyen vaj van.

Az első kifejezés "vajaskenyér" inkább azt hangsúlyozza, hogy a kenyér készítéséhez vajat használtak, és ez a fő hozzávalója a kenyérnek. A második kifejezés "vajas kenyér" inkább azt jelzi, hogy a kenyéren van vaj, de nem kifejezetten hangsúlyozza, hogy a vaj volt a fő hozzávalója a vajjal kent kenyér elkészítésének.

Mindkét kifejezés ugyanarról a típusú kenyérről szól, és a használatuk attól függ, hogy milyen környezetben használják őket és ki hogyan szeretné jellemezni a kenyeret.


Egy másik, nem elhanyagolható, tudományos körökben sem vitatott nézet szerint a különbség a kifejezés első és második tagja között elhelyezkedő szóköz meglétében, vagy hiányában keresendő.

28. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 24. - Perzsacica)
tegnapelőtt 17:08

Csak neked újra fogalmazva a vajaskenyér fogyasztását:


A vajas kenyér elfogyasztása után a szervezet a táplálékot a nyelőcsőben kezdi megemészteni, majd a gyomorban folytatódik a feldolgozás. A gyomorsav és a gyomor nyálkahártyájában található enzimek segítenek a táplálék megemésztésében. A vajas kenyér lisztből és vajból áll, így ezek az anyagok a gyomorban és a belekben is tovább emésztődnek. A lisztből szénhidrátok kerülnek ki, amelyek glükózzá alakulnak, míg a vajból zsírokká.

A megemésztett táplálék aztán átmegy a vékonybélben, ahol a bélnyálkahártya segítségével felszívódnak az értékes tápanyagok, például a szénhidrátok és a zsírok. A vékonybélben található enzimek segítenek a táplálék további emésztésében.

A vékonybélből az emésztett táplálék átmegy a vastagbélbe, ahol a víz és a sók felszívódnak, és a maradék táplálék összeállítja a székletet. A széklet aztán a végbélben át távozik a testből.

Laktóz érzékenyek számára a vajas kenyér fogyasztása okozhat hasmenést, puffadást és gázképződést, mivel a laktóz intoleranciában szenvedőknek hiányzik a laktáz nevű enzim, amely megemészti a tejben található laktózt.

Lisztérzékenyek számára a vajas kenyér fogyasztása okozhat hasi panaszokat, mint például puffadás, fájdalom, hasmenés, mivel a lisztérzékenységben szenvedőknek hiányzik a gluten nevű fehérje, amely megemészti a lisztet.

Az érzékenység mértékétől függően egyes esetekben a laktóz és a glutén mentes termékek fogyasztása javasolt lehet azoknál, akik érzékenyek rájuk. A laktóz és a glutén mentes termékekben ugyanis kevesebb vagy egyáltalán nincsenek jelen ezeknek a anyagok, így azok fogyasztása kevésbé valószínű, hogy panaszokat okoz.

Azonban ezek az érzékenységek nem betegségek, hanem állapotok, amik a test reakciója bizonyos táplálékra. A megfelelő táplálkozás, és egyénre szabott diéta, és ha szükséges orvosi segítség kell, hogy kezelni lehessen a tüneteket.

Léteznek laktóz és glutén mentes vajas kenyér termékek. A laktóz mentes vajas kenyér elkészítéséhez laktózmentes vajat és tejet használnak, míg a glutén mentes vajas kenyér elkészítéséhez gluténmentes lisztkeveréket használnak. A gluténmentes lisztkeverékek általában rizslisztből, kukoricalisztből, és/vagy köleslisztből állnak, amelyek nem tartalmaznak glutént.

Az ilyen termékek általában speciális boltokban és egészségügyi boltokban kaphatóak, de egyre több általános boltban is megtalálhatóak. Azonban, fontos megemlíteni, hogy ezek a termékek általában drágábbak, mint a hagyományos vajas kenyerek, és ízükben, textúrájukban és minőségükben lehetnek eltérések.

27. fokhagyma (válaszként erre: 10. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 15:47
Vajaskenyérrel kezded, és vajas kenyérrel folytatod. Kérek szépen erre is valami tudományos magyarázatot. Miben különbözik a vajaskenyér a vajas kenyértől? :-)
26. ,zumba (válaszként erre: 2. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 15:40
Megnevettettél! Egyébként szeretem a vajas kenyeret, a kenyérhéját is, és éles a késem....
25. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 24. - Perzsacica)
tegnapelőtt 11:31

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet arra, hogy vannak akiket fizikailag esetleg lelkileg negatívan érint a vaj fogyasztása és erre nem tértem ki a gondolataimban.

Köszönöm, hogy időben szóltál, mielőtt befejeztem volna a gondolatmenetemet, így alkalmam lesz pótolni.

Felvetésed új utakat nyitott számomra.

Remélem más csoportot nem bántottam meg azzal, hogy kihagytam. Gondolok például azokra akik kenyérből sem fogyaszthatnak bármilyet.

tegnapelőtt 10:52

"A vajas kenyér fogyasztását mértékkel kezeljük, és egyensúlyban tartsuk az étrendünket más egészséges ételekkel is, hogy elkerüljük az egészségügyi problémákat és a testünknek egészségesen tudjuk távoztatni a vajas kenyeret."

Megállapítható, hogy a vajas kenyér fogyasztása mosolyt csal azoknak az arcára, akik a róla szóló eszmefuttatást elolvassák. Az esszéíró nyelvtani folyamatokra való figyelmét viszont erőteljesen csökkenti, amellyel az értelmezés lehetőségét is minimalizálja az olvasókban.

Nem írnám le, hogy nekem milyen hatású volna a vajas kenyér fogyasztása, mivel laktózérzékenység miatt nem fogyasztok vajat. Nem kenyér formában érné el a távoztatást, mint azt a fórumindító magának vélelmezi / nem hinném, hogy itt igazat írt/ .

A vajas kenyér fogyasztásának élvezet értékét kissé csökkenti ,hogy távoztatását is ugyanabban a kiírásban üdvözölhetjük.

23. vigyefene (válaszként erre: 21. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 08:08
Pl. én majdnem mindig jól szórakozok.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook