Vajaskenyeret reggeliztem és ez jótékonyan hatott a gondolataimra. (beszélgetős fórum)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
A vajaskenyér kenés emberi tényezője:
A vajaskenyér kenés emberi tényezői kulcsfontosságúak. Az emberi tényezők közé tartozik a kenőeszközök kiválasztása, a kenőeszközök használatának helyessége, és a kenőeszközök minőségének javítása vagy a megfelelő mentálhigiéniás állapot.
Az eszközök kiválasztása nagyon fontos, mert a megfelelő eszközök használata javítja a kenés minőségét, és csökkenti a balesetek kockázatát. A vajaskenyér kenéséhez leginkább a kenőkanál, vagy kenőkés használható. A kenőkanál hosszú, egyenes éllel rendelkezik, amivel könnyen kenhető a kenyérr, és könnyen tisztítható. A kenőkés pedig rövidebb és ívelt késsel rendelkezik, amivel könnyebben kenhető a kenyér, de nehezebb tisztítani.
A kenőeszközök használatának helyessége is fontos, mert a helytelen használat növeli a balesetek kockázatát. A kenőeszközök használatának helyességét a munkahelyi biztonsági előírásoknak megfelelően kell elsajátítani. A kenőeszközök használatának helyességét a gyakorlással, és a rendszeres karbantartással lehet javítani.
A kenőeszközök minőségének javítása is fontos, mert a minőségtelen eszközök növelik a balesetek kockázatát. A kenőeszközök minőségét a rendszeres karbantartással, és a gyakori cserével lehet javítani.
Az alkohol és a drogok hatása a szervezetben különösen veszélyes lehet a vajaskenyér kenés során, mivel ezek a szerek csökkenthetik az emberi reakcióidőt és a koordinációt, ami balesetekhez vezethet. A kipihent munkavégzés is hasonló módon, de pozitívan befolyásolja az emberi teljesítményt és a biztonságot.
Az eszközök kiválasztása és használata is fontos szerepet játszik a vajaskenyér kenés biztonságában. A rosszul karbantartott vagy meghibásodott eszközök nagyobb valószínűséggel okoznak baleseteket. Például, ha a kenőkés éle rossz állapotban van, az könnyen vágásokat okozhat a kezén. A kenőkés hőmérsékletének ellenőrzése is fontos, mivel túl meleg kenőkés könnyen égési sérülést okozhat.
Emellett, a megfelelő képzés és oktatás is létfontosságú a biztonságos vajaskenyér kenés érdekében. A kenyérkenő szakmunkásoknak tudniuk kell, hogyan kell biztonságosan használni az eszközöket és elkerülni a baleseteket.
Azt is figyelembe kell venni, hogy a vajaskenyér kenés időigényes és fizikailag megterhelő tevékenység, ezért a munkavállalók számára fontos a megfelelő pihenőidők és a helyes testtartás betartása.
Egyértelmű, hogy a vajaskenyér kenés emberi tényezői szorosan összefüggenek a biztonsággal. A kenéshez használt eszközök biztonságos használata, az alkohol és drogok hatásainak figyelembevétele és a kipihent munkavégzés szempontjainak figyelembevétele mind-mind hozzájárulnak a biztonságos és egészséges munkavégzéshez.
A "Több" szóra kattintva megjelenik a teljes szövege.
Valószínű több változata is van. Én még gyerekkoromban az anyukámtól hallottam, de pl. a neten ezt olvastam:
"Az én babám egy fekete nő.
A szeme fénylő fekete kő.
Fekete hajú, fekete fajú,
jól tudom, boldog, akit megölel ő."
Az anyukám meg így tudta:
"Az én babám egy fekete nő.
A szeme fénylő fekete kő.
Fekete hajú, fekete fajú,
Hogyha fürdik, boldog lesz a lepedő."
A pirítóson helyett pedig úgy énekelte, hogy a pirítón.
"Az én babám egy fekete nő..."
Ugye, ez az?
A forró pirítósra kent vaj, rögtön elolvad, és milyen finom!!!
A nótában még hasonlat is társul hozzá.
"Szívemben vágy parazsa nő,
meggyújt egy fekete nő tüzes szemével.
Beleszerettem rögtön, csak az a baj,
hogy szívem olvad, akár a pirítóson a vaj."
"Ropogós"??
Talán a héjára gondoltál...
Vagy napi szinten kétszersültet/pirítóst fogyasztasz?
Van bennünk ízlésbeli egyezés. Az oldalmegkenését én sem preferálom, mert így a nem jut minden harapáshoz elegendő vaj. Ez jelentősen csökkentheti az élvezeti értéket.
Vannak különbségek is, de ez valószínüleg a korom és a fogaim miatt van.
Én mindenképp a száraz felét kenném. Egyrészt nem nyomódik bele a vaj és így egyenletesebb lesz a kenet. Másrészt felpuhítja a felületet és könnyebb harapni.
A hibátlan harapással rendelkezőknek mindenképp jó a Te gyakorlatod is, hiszen így ropogós marad a kenyér.
Jogos!
Viszont!
Szerintem a kenyérszeletnek csak egyetlenegy oldala jöhet szóba a kenés szempontjából: a szeléskor a cipó (vagy vekni) felőli oldal. Miért? Mert az a puhább.
Finom volt a mai reggelid! Egészségedre!
Egy magyarázat azoknak akik nem tudnak angolul:
A "butter bread" kifejezés azt jelenti, hogy kenyér vajjal, míg a "buttered bread" azt jelenti, hogy vajjal kent kenyér. Tehát a "butter bread" esetén a kenyérbe van belekeverve a vaj, míg a "buttered bread" esetén a kenyér felületét kenik meg vajjal.
Azért pontosabban is meghatározhattad volna, hogy a három oldal közül melyikre, milyen elgondolás alapján kented.
Megosztom veled az információt, hogy én ma mit reggeliztem.
Toast, fügefalevél teával.
Fogyasztás előtt szétnyitottam a kenyeret és elgondolkodtam a látványon. Kérdések zöme zúdult rám. Micsoda lehetőség az eszmefuttatásokra..
Ha legközelebb valamit bevallok az a toast lesz.
Szó nélkül maradtam!
S tudod, mi lepett meg leginkább? Az, hogy az angolban van "buttered bread" is, nemcsak "butter bread"!
A szó nélkül maradásom következtében kentem magamnak - reggelire - egy szelet mézes-vajas kenyeret.
(Én úgy szoktam, hogy vajat teszek a kenyérszeletre, nagyjából szétkenem, rácsorgatok mézet, összekeverem a késsel a mézet és a vajat, s így kenem szét a szelet kenyér - egyik - oldalán.)
Elég vegyesnek találtam egyes országokban az írásmódot-
Ahogy mondani szokták, a teljesség igénye nélkül néhány példa.
Angolul: "buttered bread"
Franciaul: "pain beurré"
Németül: "Butterbrot"
Olaszul: "pane burro"
Spanyolul: "pan con mantequilla"
Japánul: "バターブレッド" (batābureddo)
Kínában: "奶油面包" (nǎiyóu miànbāo)
Koreában: "버터 빵" (beoteo bbang)
Vietnámban: "bánh mì với mỡ"
Thaiföldön: "ขนมปังปิ้งมะพร้าว" (khanom ping ping maphrao)
Oroszul: "масляный хлеб" (maslyanyi khleb)
Lengyelül: "masło chleb"
Csehül: "máslem chléb"
Hollandul: "geboterde brood"
Svédül: "smörgås"
Finnül: "voileipä"
Dánul: "smørrebrød"
Norvégül: "smørbrød"
Portugálul: "pão com manteiga"
Görögül: "μαστόχαρτο" (mastóharto)
Törökül: "tereyağlı ekmek"
Hindiul: "बटर के साथ बिस्कुट" (buter ke sath biskut)
Arabul: "خبز مع الزبدة" (khobz ma'a l-zubda)
Hindiul: "बटर के साथ बिस्कुट" (buter ke sath biskut)
Vannak benne érdekességek.
Pl a thaiföldi:
"Khanom Ping Ping Maphrao" azt jelenti, hogy "vajas kenyér kókuszolajjal" Thaiföldön. Az "khanom" szó jelenti a "kenyeret" vagy "süteményt", a "ping" pedig a "vajat" jelenti, és a "maphrao" pedig a "coconut oil" szót jelenti. Tehát "Khanom Ping Ping Maphrao" szó szerint "kókuszolajjal kenve vajas kenyeret" jelent.
Ezek szerint, ha jól értelek, a magyarban a vajaskenyér kétféle "dolgot" jelenthet: 1. vajjal megkent kenyér; 2. "butter bread".
Szegény angolok! Hogy nem fogják fel, hogy ezt egybe kéne írniuk!!
:-)
A vajaskenyér (vagy "butter bread" angolul) egy olyan kenyérfajta, amelyben a tésztához vajat adnak. A recept variációi lehetnek, de alapvetően a következőkből áll: liszt, élesztő, cukor, só, tej és vaj.
Recept:
1 csomag élesztő
1/4 csésze cukor
1/4 csésze meleg tej
1/4 csésze meleg víz
3 csésze liszt
1/2 teáskanál só
1/2 csésze vaj, olvasztva
Keverjük össze az élesztőt, cukrot és meleg tejet egy nagy tálban, és hagyjuk állni 10 percig, amíg a keverék habos nem lesz.
Adjunk hozzá meleg vizet, és keverjük össze.
Adjuk hozzá a lisztet, sót, vajat és keverjük jól össze, amíg a tészta sima nem lesz.
Tegyük a tésztát egy lisztezett felületre és dagasszuk össze, amíg a tészta rugalmas nem lesz.
Tegyük a tésztát egy meglisztezett tálba, és fedjük le. Hagyjuk megnőni 1 órát.
Keverjük össze a tésztát, és formázzunk belőle egy nagy gombócot.
Helyezzük a tésztát egy meglisztezett kenyérsütőformába, és hagyjuk megnőni még 30 percig.
Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 20-25 percig, amíg aranybarnára sül.
Hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeleteljük és szervírozzuk.
Ez egy alaprecept lehet, amit szabadon variálhat, pl: méz helyett cukor, tej helyett tejföl, tojás hozzáadása stb.
310 ml tej
10 gr só
40 gr cukor
75 gr vaj
550 gr liszt
12 gr élesztő (friss)
Isteni finom.Nem kalács .
A felét még melegen felfaljuk.😁
Nem tudom: én sütök itthon kenyeret, de abba alapanyagként nem kell vaj.
A fánk tésztába teszek vajat alapanyagként, de az nem kenyér.
A "vajaskenyér" és a "vajas kenyér" kifejezések ugyanazt a típusú kenyeret jelölik, amelyben vajat használnak a kenyér elkészítéséhez. A különbség a kifejezések használatában van, és abban, hogy a "vajaskenyér" inkább a vajjal készült kenyérre utal, míg a "vajas kenyér" inkább a kenyérre utal, amelyen vaj van.
Az első kifejezés "vajaskenyér" inkább azt hangsúlyozza, hogy a kenyér készítéséhez vajat használtak, és ez a fő hozzávalója a kenyérnek. A második kifejezés "vajas kenyér" inkább azt jelzi, hogy a kenyéren van vaj, de nem kifejezetten hangsúlyozza, hogy a vaj volt a fő hozzávalója a vajjal kent kenyér elkészítésének.
Mindkét kifejezés ugyanarról a típusú kenyérről szól, és a használatuk attól függ, hogy milyen környezetben használják őket és ki hogyan szeretné jellemezni a kenyeret.
Egy másik, nem elhanyagolható, tudományos körökben sem vitatott nézet szerint a különbség a kifejezés első és második tagja között elhelyezkedő szóköz meglétében, vagy hiányában keresendő.
Csak neked újra fogalmazva a vajaskenyér fogyasztását:
A vajas kenyér elfogyasztása után a szervezet a táplálékot a nyelőcsőben kezdi megemészteni, majd a gyomorban folytatódik a feldolgozás. A gyomorsav és a gyomor nyálkahártyájában található enzimek segítenek a táplálék megemésztésében. A vajas kenyér lisztből és vajból áll, így ezek az anyagok a gyomorban és a belekben is tovább emésztődnek. A lisztből szénhidrátok kerülnek ki, amelyek glükózzá alakulnak, míg a vajból zsírokká.
A megemésztett táplálék aztán átmegy a vékonybélben, ahol a bélnyálkahártya segítségével felszívódnak az értékes tápanyagok, például a szénhidrátok és a zsírok. A vékonybélben található enzimek segítenek a táplálék további emésztésében.
A vékonybélből az emésztett táplálék átmegy a vastagbélbe, ahol a víz és a sók felszívódnak, és a maradék táplálék összeállítja a székletet. A széklet aztán a végbélben át távozik a testből.
Laktóz érzékenyek számára a vajas kenyér fogyasztása okozhat hasmenést, puffadást és gázképződést, mivel a laktóz intoleranciában szenvedőknek hiányzik a laktáz nevű enzim, amely megemészti a tejben található laktózt.
Lisztérzékenyek számára a vajas kenyér fogyasztása okozhat hasi panaszokat, mint például puffadás, fájdalom, hasmenés, mivel a lisztérzékenységben szenvedőknek hiányzik a gluten nevű fehérje, amely megemészti a lisztet.
Az érzékenység mértékétől függően egyes esetekben a laktóz és a glutén mentes termékek fogyasztása javasolt lehet azoknál, akik érzékenyek rájuk. A laktóz és a glutén mentes termékekben ugyanis kevesebb vagy egyáltalán nincsenek jelen ezeknek a anyagok, így azok fogyasztása kevésbé valószínű, hogy panaszokat okoz.
Azonban ezek az érzékenységek nem betegségek, hanem állapotok, amik a test reakciója bizonyos táplálékra. A megfelelő táplálkozás, és egyénre szabott diéta, és ha szükséges orvosi segítség kell, hogy kezelni lehessen a tüneteket.
Léteznek laktóz és glutén mentes vajas kenyér termékek. A laktóz mentes vajas kenyér elkészítéséhez laktózmentes vajat és tejet használnak, míg a glutén mentes vajas kenyér elkészítéséhez gluténmentes lisztkeveréket használnak. A gluténmentes lisztkeverékek általában rizslisztből, kukoricalisztből, és/vagy köleslisztből állnak, amelyek nem tartalmaznak glutént.
Az ilyen termékek általában speciális boltokban és egészségügyi boltokban kaphatóak, de egyre több általános boltban is megtalálhatóak. Azonban, fontos megemlíteni, hogy ezek a termékek általában drágábbak, mint a hagyományos vajas kenyerek, és ízükben, textúrájukban és minőségükben lehetnek eltérések.
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet arra, hogy vannak akiket fizikailag esetleg lelkileg negatívan érint a vaj fogyasztása és erre nem tértem ki a gondolataimban.
Köszönöm, hogy időben szóltál, mielőtt befejeztem volna a gondolatmenetemet, így alkalmam lesz pótolni.
Felvetésed új utakat nyitott számomra.
Remélem más csoportot nem bántottam meg azzal, hogy kihagytam. Gondolok például azokra akik kenyérből sem fogyaszthatnak bármilyet.
"A vajas kenyér fogyasztását mértékkel kezeljük, és egyensúlyban tartsuk az étrendünket más egészséges ételekkel is, hogy elkerüljük az egészségügyi problémákat és a testünknek egészségesen tudjuk távoztatni a vajas kenyeret."
Megállapítható, hogy a vajas kenyér fogyasztása mosolyt csal azoknak az arcára, akik a róla szóló eszmefuttatást elolvassák. Az esszéíró nyelvtani folyamatokra való figyelmét viszont erőteljesen csökkenti, amellyel az értelmezés lehetőségét is minimalizálja az olvasókban.
Nem írnám le, hogy nekem milyen hatású volna a vajas kenyér fogyasztása, mivel laktózérzékenység miatt nem fogyasztok vajat. Nem kenyér formában érné el a távoztatást, mint azt a fórumindító magának vélelmezi / nem hinném, hogy itt igazat írt/ .
A vajas kenyér fogyasztásának élvezet értékét kissé csökkenti ,hogy távoztatását is ugyanabban a kiírásban üdvözölhetjük.
További ajánlott fórumok:
- Azt mondják a reggeli fontos. Te mit reggeliztél ma?
- Mit reggeliztél?
- Vannak kényszeres cselekvéseid/kényszeres gondolataid? 1.
- Éndzsöl gondolatai...Ki, mi, kiért, miért, mitől, hogyan, Tegyük fel a kérdéseket és próbáljunk meg együtt választ találni rájuk!!!!!
- Várom beszélgetni azokat akik legmélyebb gondolataikat nem merik elmondani senkinek mégis elmondják mindenkinek!
- Szenvedek a gondolataimtól