Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Üvegmatrica festés

Üvegmatrica festés


Gyerekek, felnőttek nagyon élvezik, ha valami olyasmit készíthetnek saját kezűleg, ami szép és dekoratív, főképp, ha a lakás bármely pontját fel tudják vele dobni. Az üvegmatricafestés nagyon könnyű és sok szép dolgot lehet vele készíteni. Ehhez adok egy kis módszertani útmutatót, és tippeket, hogyan lehet felhasználni a kész matricákat.

Bármelyik évszakban nagyon ötletes dolog üvegmatricákat készíteni. El sem hinnénk, milyen sok helyre fel lehet ragasztani és milyen sokat dob a lakás megjelenésén. Hangulatossá tehetjük vele a gyerekszobát, ablakot, fürdőszobát és ajándékokat is eredetivé teszi.


Hol lehet beszerezni az üvegmatrica festéket?


Elsősorban hobbiboltokban. Majdnem olyan a csomagolásuk, mint a pillanatragasztónak, csak nagyobb tubussal (a festék mennyisége miatt). Kezdetben elég, ha vesztek pár alapszínt és kontúrt. A kontúr azért szükséges, hogy a körvonalakat azzal rajzolod. Egyébként létezik nagyon sok fajta festék (alapszínek, csillámosok stb.) illetve kontúr (arany, bronz, fekete, ezüst). Ne tévesszen meg senkit a tubus tartalmának a színe, mert miután megszárad a festék, a címkén lévő színt veszi fel.


Hogyan kell használni?


A netről le lehet tölteni különböző mintákat, illetve vannak direkt ilyen üvegfestés technikájáról szó könyvek (azokat is hobbiboltokban lehet venni). De megteszi kezdetben egy kifestőkönyv is alapmintául. A papírt, amin a minta van, beletesszük egy átlátszó iratgyűjtő műanyag tokba és erre a műanyag fóliára lehet festeni. A mintát kontúrral berajzoljuk, a körvonalakat és a képen belüli vonalakat. A kontúrfesték tubusát mindig egy kicsit nyomni kell, miközben húzod vele a vonalat. Ha sok lett valahol a festék fültisztító pálcikával, vagy fogvájóval visszaszedhetsz belőle. Nem baj, ha elsőre nem sikerül, bele kell jönni! agyni kell pár percet száradni a kontúrt. Miután megszáradt, jöhet a kontúron belüli terület befestése. Jó, ha van valami előzetes elképzelésed, milyen színeket fogsz használni, és hogyan fested ki a mintát. A festék tubusát is folyamatosan kicsit nyomni kell, hogy jöjjön belőle a festék. Ha erősebb színhatást akarsz elérni a festéket vastagabban kell felvinni a fóliára. Ügyelj rá, hogy a kontúrvonalakat soha ne lépd túl! Itt is, ha túlfolyik a festék a fentebb említett módon visszaszedhetsz belőle. Ha sok az olyan rész a mintán, ami nagyon „kilóg” vagy összeragadhat a felfestett minta, amikor leválasztod a fóliáról, ott érdemes azokat a területeket átlátszó (Crystal) üvegmatrica-festékkel befesteni Legalább egy éjszakát hagyni kell száradni a festéket. Miután megszáradt óvatosan le kell húzni a fóliáról.


Hova lehet felragasztani? Hogyan lehet hasznosítani?


Elsősorban ablaküvegre lehet felragasztani, de jól néz ki csempén, üvegpoháron, wc tetőn. Mindig úgy kell felragasztani, hogy levegő ne maradjon alatta, és ki kell simítani a felületen. Ha üvegpohárra vagy bögrére rakjuk, érdemes kiégetni, hogy tartós legyen az eredmény. Fürdőszobában is használható a fent említett helyeken. Ha nem akarjuk esetleg felragasztani, akkor körbevághatjuk a műanyag fólián, lyukat szúrunk bele, damillal vagy cérnával felaggathatjuk és felaggathatjuk különféle helyekre (csillár, függöny stb.)

A kontúrfestéket fel lehet még használni üvegpoharak peremén, lapos gyertyatartók folyondármintával történő dekorálásához. De meghívókra, üdvözlő lapokra is rajzolhatunk vele (előtte grafittal vigyük fel a mintát, majd utána húzzuk át), pl.: karácsonyra, bordó ajándékcédulára arany kontúrral felvinni aranyos mintát, szöveget.

Ahogy látjátok nagyon egyszerűen ötletes dolgokat lehet készíteni üvegmatrica festékkel. Csak a fantázia szab határt, hogy mire és hogyan használják. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki. A gyerekek is nagyon szokták élvezni a „kifestősdit”. Sok sikert!
Írta: 301fb80c1f, 2008. október 24. 11:03
Fórumozz a témáról: Üvegmatrica festés fórum (eddig 40 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook