Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Ünnepi libasült recept

Ünnepi libasült recept

Az Ünnepi libasült hozzávalói:
2-2 libacomb és mell
rozmaring


A mártáshoz:

5 dl száraz vörösbor
10 dkg aszalt szilva
6-8 dkg aszalt meggy és vörösáfonya
egy szelet gyömbér
4-5 szegfűszeg
fahéj
1 csillagánizs
cukor,

körömnyi narancshéj
fél narancs leve
keményítő

A körethez:

6-8 szem héjában főtt burgonya
2 tojás
3-4 evőkanál liszt
6 dkg vaj
só,
szerecsendió


Az Ünnepi libasült elkészítési módja:
A libahús bőrös részét bekockázom úgy, hogy csak a zsírréteget vágjam át, húsos oldalán sózom, megszórom rozmaringgal. Előmelegített sütőben bőrös oldalával lefelé sütöm kb. 10 percig, ezalatt kiolvad a zsírja. Utána megfordítom, alufóliával letakarva puhára sütöm, majd leveszem a fóliát és ropogós-pirosra sütöm. A mártáshoz a bort a fűszerekkel és a cukorral felforralom – a csillagánizst és narancshéjat 10 perc után kiveszem - , hozzáadom a gyümölcsöket és kb. 20 percig főzöm, ezalatt a bor kissé elfő, kezd sűrűsödni. Egy kis sóval is ízesítem. Célszerű a fűszereket teatojásban főzni a borral, mert így nem kell szűrni a mártást. Húsz perc után kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítem, hogy olyan állaga legyen, mint egy hígabb lekvár. A burgonyafánkhoz a héjában főtt krumplit még melegen áttöröm, belekeverem a vajat, sóval szerecsendióval ízesítem, hagyom kihűlni. Ha már hideg, a liszttel és tojásokkal összedolgozom, kb. olyan állagúra, mint a hagymás tört krumpli, állni hagyom legalább egy órát, majd bő forró olajban kisütöm. Érdemes az elején próbasütést végezni, hogy eléggé kemény-e a massza. A kisült fánkokat papírtörlőn lecsepegtetem.

A sültet a mártással és a burgonyafánkkal tálalom, száraz vörösbor kíséretében.


Kategória: Húsételek receptjei


Az Ünnepi libasült elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook