Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Tudod mi az urbex?

Tudod mi az urbex?


Az "urbex" az "urban exploration" rövidítése, olyan tevékenységet takar, amely során elhagyatott területeket, épületeket, használaton kívüli csőhálózatokat vagy egyéb, ember által kialakított helyeket fedeznek fel.
Tudod mi az urbex?

Egy urbexest a felfedezés izgalma mellett, általában érdekli a hely történelme, az építészeti irányzatok is. A leromlott állapotú épületekben, katakombákban tett látogatásaikat dokumentálják. Ennek köszönhetően fellelhető ma már számtalan fotó és videó is, amely érdekes, látványos helyeket mutat be. A romfotográfia kedvelői bejuthatnak ódon villákba, pusztulásra ítélt, természet uralta egészségügyi intézményekbe vagy laktanyákba, de készíthetnek felvételeket elhagyatott metróállomásokról és kihalt gyárépületekről is.


Ez a tevékenység nem mindig legálisan megközelíthető helyekre csábítja a kalandozásra vágyókat. Az interneten számos magyar urbexelő videóját meg lehet tekinteni. Járnak elhagyott gyárakban, hotelekben, gyerektárborokban, nagy múltú kastélyokban, de megüresedett régi családi házakban is. Vannak helyek, ahol egyszerűen megállt az idő, amikor -valószínűleg- meghalt az utolsó tulajdonos is és minden az utolsó nap mementójaként maradt meg az ingatlanban.


Ha valaki kedvet kap és szeretne bekukkantani egy-egy elhagyatottnak vélt helyre, nem szabad elfelejtenie, hogy ezeknek a területeknek van tulajdonosa, ezért fontos, hogy tiszteletben tartsa a tulajdonjogokat, a magánterületre vagy közterületre vonatkozó szabályokat.


...és talán az egyik legfontosabb: Nem szabad elfeledkezni a biztonsági kockázatról sem. A fotózni vágyott hely akár veszélyes is lehet!


Te jártál már mások által elhagyott épületekben? Hajtott a kíváncsiság eléggé ahhoz, hogy bemerészkedj egy elnéptelenedett helyre?
Írta: Nala24, 2024. március 22. 09:35
Fórumozz a témáról: Tudod mi az urbex? fórum (eddig 3 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook