A mandalák


Amikor először találkoztam ezekkel az érdekes szimbólumokkal, meghozták a kedvem a rajzolgatáshoz. Később, újra felfigyeltem rájuk, rájöttem, hogy lényegesen több jelentésük van annál, mint ahogyan én gondoltam.
A mandalák

A mandalákról


Ezek az ősi szimbólumok kulturális és spirituális jelentéssel is bírnak. A mandala szó szankszrit eredetű, jelentése kör vagy korong. Az összetett, szimmetrikus rajzok számos kultúrában, vallásban megtalálhatók. A hindu és buddhista gyakorlatokban meditációs eszközként használják őket. Céljuk az elmélkedés, a belső harmónia megteremtése.

Carl Gustav Jung pszichológus analizálásra és a terápia eszközeként is használta a mandalákat, melyek rajzolása, színezése támogatja a személyes fejlődést, segít a rejtett érzelmek és gondolatok felszínre hozásában is.


Mit jelentenek a mandalák színei?


A mandalák színeinek jelentése van, de a különböző kultúrákban és vallásokban változó lehet és sok esetben az egyéni értelmezéstől is függ. Egyes emberek eltérően értelmezhetik és élik meg a mandalák színvilágát.


Néhány szín és amit jelenthetnek:


Piros: Szenvedély, szerelem, tűz, életenergia, hatalom.

Narancssárga: Kreativitás, vitalitás, megérzés.

Sárga: Bölcsesség, intelligencia, intellektus.

Zöld: Gyógyulás, egyensúly, harmónia.

Kék: Nyugalom, harmónia, ellazulás.

Lila vagy bíbor: Megvilágosodás, spiritualitás, transzcendencia.

Fehér: Tisztaság, tisztulás, együttérzés, megkönnyebbülés.

Fekete: Rejtély, transzformáció.


Mire jók a mandalák?


A gazdag színvilágnak köszönhetően, a mandalák a művészet kifejező eszközeiként is szolgálnak. A rendezett geometriai formák és szimbólumok alkalmazásával az alkotók egyedi műremeket hozhatnak létre, melyek a szépség és az egyensúly érzetét közvetítik.


Az alternatív gyógyászatban a színezhető mandalákat gyakran használják stresszkezelésre, a harag, a félelem vagy a szorongás leküzdésére. A különböző színek és formák kiválasztása és a mandalán belüli elhelyezése a kreativitást és az önvizsgálatot is ösztönzi.
Írta: Nala24, 2024. február 10. 09:35
Fórumozz a témáról: A mandalák fórum (eddig 2 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook